Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΟΙ ΙΔΙΟΜΟΡΦΙΕΣ ΤΗΣ ΓΡΑΦΗΣ ΤΟΥ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΟΙ ΙΔΙΟΜΟΡΦΙΕΣ ΤΗΣ ΓΡΑΦΗΣ ΤΟΥ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΟΙ ΙΔΙΟΜΟΡΦΙΕΣ ΤΗΣ ΓΡΑΦΗΣ ΤΟΥ
ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ ΟΙ ΙΔΙΟΜΟΡΦΙΕΣ ΤΗΣ ΓΡΑΦΗΣ ΤΟΥ

2 O Καζαντζάκης από την αρχή της λογοτεχνικής του παραγωγής στράφηκε προς τη δημοτική, την οποία χρησιμοποιεί ιδιόρρυθμα μόνος του με πάθος χρησιμοποιώντας ριζοσπαστικά μέτρα. Παρά το ότι στα χειρόγραφά του χρησιμοποιεί αυτό τον ιδιαίτερο τρόπο γραφής τα τυπωμένα βιβλία ήταν γραμμένα χωρίς τις ιδιομορφίες του αφού οι εκδότες δεν επέτρεπαν να χρησιμοποιεί αυτό τον τρόπο γραφής. Σε αρκετές επιστολές του προς εκδότες παρακαλεί ανεπιτυχώς να εκδοθούν άθικτα τα έργα του.  

3 Η επιμονή του να εκδίδονται τα βιβλία με την πρωτότυπη γραφή του φαίνεται από το γεγονός ότι ζητάει αυτά να δημοσιεύονται τουλάχιστον χωρίς την υπογραφή του , εφόσον τυπώνονταν στην καθαρεύουσα. Ο Καζαντζάκης φέρει βαθύτατα χνάρια της φυλής του , της γεωγραφικής και πολιτικής πραγματικότητας ,όπου έζησε.

4 Το στοιχείο του ιντιβιντουαλισμού που τον διακατέχει τον οδηγεί να δώσει μεγάλη αξία σε πολλές άγνωστες λέξεις και να μετουσιώσει την σημασία τους. Μέσω της <<Οδύσσειας>> προσπαθεί να πλάσει μια νέα ελληνική γλώσσα σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συλλέξει βασισμένη στις ιδιομορφίες του. Στις επιστολές του εξηγεί αναλυτικά γιατί θέλει να ανοικοδομήσει τη γλώσσα.

5 Ο Καζαντζάκης φαίνεται πως έδωσε μεγάλη σημασία και στα επίθετα, ειδικότερα πιστεύει πως δεν είναι μόνο στολίδια αλλά το μοναδικό μέσο για να φανερώσει την πολύπλοκη εσωτερική του ματιά. Συχνά συνθέτει λέξεις προκειμένου να εκφραστεί όσο το δυνατόν καλύτερα. Τα γλωσσικά στοιχεία , λέξεις και φράσεις που αντλεί από διάφορος ντοπιολαλιές είναι για αυτόν τα λειτουργικότερα στοιχεία του έργου του και με τη βοήθεια αυτόν δημιουργεί ύφος.

6 Τέλος υποστηρίζεται ότι η γλώσσα του Καζαντζάκη δημιουργεί προσκόμματα στην ανάγνωση των κειμένων του . Η άποψη αυτή δείχνει την αδυναμία πολλών λόγω καταγωγής και μητρικού ιδιώματος , να έρθουν σε επαφή με τη ζωντανή γλώσσα των ιδιωμάτων.

7 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΠΕΤΡΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΠΕΤΡΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ


Κατέβασμα ppt "ΟΙ ΙΔΙΟΜΟΡΦΙΕΣ ΤΗΣ ΓΡΑΦΗΣ ΤΟΥ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google