Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΒΕΖΟΥΒΙΟΣ Ο Βεζούβιος είναι βουνό-ηφαίστειο στις δυτικές ακτές της Ιταλίας και σε απόσταση 12 χλμ. από τη Νάπολη. Μέχρι το 79 μ.Χ., το θεωρούσαν ένα απλό.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΒΕΖΟΥΒΙΟΣ Ο Βεζούβιος είναι βουνό-ηφαίστειο στις δυτικές ακτές της Ιταλίας και σε απόσταση 12 χλμ. από τη Νάπολη. Μέχρι το 79 μ.Χ., το θεωρούσαν ένα απλό."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΒΕΖΟΥΒΙΟΣ Ο Βεζούβιος είναι βουνό-ηφαίστειο στις δυτικές ακτές της Ιταλίας και σε απόσταση 12 χλμ. από τη Νάπολη. Μέχρι το 79 μ.Χ., το θεωρούσαν ένα απλό βουνό. Ο Στράβωνας μάλιστα λέει ότι το βουνό Ουεσούϊον (έτσι αποκαλεί τον Βεζούβιο) ήταν σκεπασμένο με ωραίους αγρούς, εκτός από την κορυφή του, που ήταν επίπεδη, μαύρη και σκεπασμένη εδώ και κει και βγάζει το συμπέρασμα ότι το βουνό είχε πάρει φωτιά και είχε καεί, αλλά η φωτιά έσβησε, επειδή έλειπε το καύσιμο υλικό.

2 ΕΚΡΗΞΗ ΒΕΖΟΥΒΙΟΥ Η πρώτη έκρηξη του Βεζούβιου σύμφωνα με τους ιστορικούς, που κατάστρεψε ολοκληρωτικά και εξαφάνισε μέσα στη λάβα τις τρεις μεγάλες πόλεις, την Πομπηία, έγινε το 79 μ.Χ. Την έκρηξη την περιέγραψε, ο Πιλινός ο Νεότερος αυτόπτης μάρτυρας της καταστροφής. Μεγάλες εκρήξεις επίσης καταγράφηκαν το 1794, το 1872 και το 1906, που προκαλώντας μεγάλες καταστροφές και θανάτους. Σήμερα, οι περιοχές γύρω από τον Βεζούβιο είναι ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένες, παρά τον κίνδυνο που διατρέχουν οι κάτοικοι, καθώς το ηφαιστειογενές έδαφος του βουνού είναι ιδιαίτερα εύφορο.

3 Στις 24 Αυγούστου του έτους 79 μ. Χ
Στις 24 Αυγούστου του έτους 79 μ.Χ., το ηφαίστειο του Βεζούβιου κοντά στη Πομπηία αρχίζει να εκρήγνυται. Μέσα στις επόμενες 25 ώρες θα έχει αφανίσει ολόκληρη την πόλη. Εκατοντάδες χρόνια αργότερα αρχαιολόγοι που θα πραγματοποιήσουν ανασκαφές στην Πομπηία θα εντοπίσουν μια ολόκληρη πόλη μαζί με τους κατοίκους τους, ακίνητους στον χρόνο. Η στάχτη και η λάβα αιχμαλώτισε τον πολιτισμό και την ζωή της ιταλικής πόλης την στιγμή που το ηφαίστειο ολοκλήρωνε το καταστροφικό του έργο! Η Πομπηία βρίσκεται 90 μίλια νότια της Ρώμης και ιδρύθηκε το 600 π.Χ. στη σκιά του όρους Βεζούβιου. Κανείς όμως εκείνη την εποχή δεν γνώριζε πως ο Βεζούβιος ήταν ένα ενεργό ηφαίστειο. Όταν η βροχή που ακολούθησε αναμίχτηκε με την στάχτη δημιούργησε ένα είδος τσιμέντου που κάλυψε όλη την πόλη άνθρωποι ο απολογισμός από την "οργή" του Βεζούβιου.

4 ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΡΗΞΗ
Μόλις αντιλήφθηκαν οι κάτοικοι την έκρηξη, άρχισαν να τρέχουν πανικόβλητοι. Μερικοί πρόλαβαν και έφτασαν στα καράβια, αλλά ο Βεζούβιος είχε ήδη δημιουργήσει παλιρροϊκά κύματα. Μετά από το σύννεφο της στάχτης άρχισαν να πέφτουν πάνω στην πόλη ηφαιστειακά πετρώματα. Στην συνέχεια, πάνω από αυτά έπεσε νέο στρώμα από στάχτη και πέτρες. Η λάβα, η στάχτη και η φωτιά κατέστρεψαν τα πάντα μέσα σε λίγες Οι κάτοικοι, που δεν πρόλαβαν να απομακρυνθούν, έπαθαν ασφυξία από τα αέρια, ενώ μέχρι το βράδυ η τραγωδία είχε ολοκληρωθεί με την κατάρρευση των εσωτερικών τοιχωμάτων τού ηφαιστείου, απ’ όπου ξεχύθηκε η ηφαιστειακή λάβα που «καταβρόχθισε» ό,τι υπήρχε στο πέρασμά της. Όσοι δεν είχαν προλάβει να φύγουν, κρύφτηκαν στα σπίτια τους.

5 ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ Όμως κάηκαν όλοι, διότι η θερμοκρασία είχε φτάσει τους 250 βαθμούς Κελσίου. Περίπου 2000 άνθρωποι κατάφεραν να επιβιώσουν από την έκρηξη του ηφαιστείου της 24ης Αυγούστου. Το επόμενο όμως πρωινό μια ακόμα πιο ισχυρή έκρηξη θα τους σκοτώσει όλους ακαριαία.

6 Ο ΒΕΖΟΥΒΙΟΣ ΣΗΜΕΡΑ

7 ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΣΑΣ! ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΟΛΙΓΛΙΑΤΗΣ
ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΣΑΣ! ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΟΛΙΓΛΙΑΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ Β4


Κατέβασμα ppt "ΒΕΖΟΥΒΙΟΣ Ο Βεζούβιος είναι βουνό-ηφαίστειο στις δυτικές ακτές της Ιταλίας και σε απόσταση 12 χλμ. από τη Νάπολη. Μέχρι το 79 μ.Χ., το θεωρούσαν ένα απλό."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google