Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

L C, παράλληλα Στόχος Ο μαθητής να μπορεί να

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "L C, παράλληλα Στόχος Ο μαθητής να μπορεί να"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 L C, παράλληλα Στόχος Ο μαθητής να μπορεί να Κατανοεί και να υπολογίζει τη σύνθετη αντίσταση, το ρεύμα και την τάση κυκλωμάτων LC παράλληλα.

2 Στην πράξη τα κυκλώματα αποτελούνται από περισσότερα στοιχεία κατάλληλα συνδυασμένα, ώστε να σχηματίζουν σύνθετες συνδεσμολογίες, η αντίσταση των οποίων ονομάζεται συνθέτη αντίσταση. Το αποτέλεσμα της συνεργασίας όλων των στοιχείων δεν μπορούμε να το προβλέψουμε παρά μόνο με υπολογισμούς. Το πιο κάτω σχήμα περιλαμβάνει κύκλωμα με καθαρή αυτεπαγωγή και καθαρή χωρητικότητα σε παράλληλη σύνδεση

3 Στην περίπτωση αυτή η εναλλασσόμενη τάση της πηγής είναι ίδια και για τα δύο στοιχεία.
Το ολικό ρεύμα Ι κατανέμεται στο ΙL που διέρχεται από την Αυτεπαγωγή και στο IC που διέρχεται από την Χωρητικότητα C. Μπορούμε να υπολογίσουμε τα δύο ρεύματα αν διαιρέσουμε την τάση V με τις αντίστοιχες αντιστάσεις των στοιχείων, δηλαδή: και

4 Για τον υπολογισμό του ολικού ρεύματος Ι πρέπει να σχεδιάσουμε το διανυσματικό διάγραμμα του κυκλώματος όπως φαίνεται στο πιο κάτω σχήμα. Το ρεύμα ΙL βραδυπορεί της τάσης V κατά 900 , γι’αυτό το διάνυσμα του είναι κάθετο στο V και βρίσκεται στον αρνητικό ημιάξονα. Το ρεύμα ΙC προπορεύεται της τάσης V κατά 900, γι’αυτό το διάνυσμα του είναι κάθετο στο V και βρίσκεται στον θετικό ημιάξονα. Το διανυσματικό άθροισμα των δύο αυτών ρευμάτων δίνει το ολικό ρεύμα Ι. Τα δύο ρεύματα ΙL και ΙC έχουν διαφορά φάσης 1800, επομένως, βρίσκονται στον κάθετο άξονα και προσθέτονται αλγεβρικά. Η γωνία φ μεταξύ του συνισταμένου ρεύματος Ι και της τάσης V είναι η διαφορά φάσης μεταξύ τάσης και έντασης του κυκλώματος.

5 Υπολογίζουμε την τιμή αυτού του ρεύματος Ι προσθέτοντας αλγεβρικά τα δύο ρεύματα
και σύμφωνα με το νόμο του Ohm Δηλαδή προκύπτει ότι ο όρος αποτελεί τη συνθέτη αντίσταση Ζ του κυκλώματος

6 Στην περίπτωση αυτή το ρεύμα Ι βραδυπορεί της τάσης V κατά γωνία 900 και λέμε ότι το κύκλωμα έχει επαγωγική συμπεριφορά. Αν το ρεύμα ΙC ήταν μεγαλύτερο του ρεύματος ΙL, τότε το ρεύμα Ι θα προπορευόταν της τάσης V κατά 900 και θα λέγαμε ότι το κύκλωμα έχει χωρητική συμπεριφορά.


Κατέβασμα ppt "L C, παράλληλα Στόχος Ο μαθητής να μπορεί να"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google