Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΤΑ ΑΣΤΕΡΙΑ ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΕΟ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΤΑ ΑΣΤΕΡΙΑ ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΕΟ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΤΑ ΑΣΤΕΡΙΑ ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΕΟ
ΤΑ ΑΣΤΕΡΙΑ ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΕΟ

2 ΓΑΛΑΞΙΑΚΑ ΣΥΜΠΛΕΓΜΑΤΑ
ΣΥΜΠΑΝ ΓΑΛΑΞΙΑΚΑ ΣΥΜΠΛΕΓΜΑΤΑ ΓΑΛΑΞΙΕΣ ΑΣΤΕΡΕΣ ΠΛΑΝΗΤΕΣ

3 ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ Ως Σύμπαν εννοούμε, στην καθομιλουμένη, το σύνολο των πραγμάτων που υπήρξαν, υπάρχουν ή θα υπάρξουν ποτέ, το σύνολο δηλαδή των όντων. Ειδικότερα, λέγοντας Σύμπαν στην επιστήμη εννοούμε συνήθως ολόκληρο το χωροχρονικό συνεχές, καθώς και το σύνολο της ύλης και της ενέργειας που περικλείει.

4 Η Γη, ο Ήλιος, το Ηλιακό Σύστημα, ακόμη και ο Γαλαξίας στον οποίο ανήκουμε, δεν αντιπροσωπεύει παρά ένα απειροελάχιστο ποσοστό του Σύμπαντος. Στην πραγματικότητα το μέγεθος του Σύμπαντος είναι ασύλληπτο για τον κοινό νου.

5 ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ Το Σύμπαν είναι: Ευκλείδειο
Έχει ηλικία 13.7 δισεκατομμυρίων χρόνων (με περιθώριο σφάλματος 1%). Η σύσταση του είναι η ακόλουθη: - Το 4% της Ύλης του αποτελείται από Συνήθη Ύλη δηλ. από βαρυόνια (π.χ. η Ύλη η οποία "εμπεριέχεται" στη Γη και στα έμβια όντα). - Το 23% αποτελείται από Σκοτεινή Ύλη (άγνωστα μέχρι στιγμής σωματίδια που αλληλεπιδρούν μόνο βαρυτικά με την Συνήθη Ύλη) - Το υπόλοιπο 73% σχετίζεται με την ενέργεια του κενού (ή αλλιώς, Σκοτεινή Ενέργεια).

6 ΟΙ ΓΑΛΑΞΙΕΣ Γαλαξίας= Γάλα+ Άξονας
Γαλαξίας είναι ένα σύστημα από δισεκατομμύρια αστέρια (δηλαδή ηλιακά συστήματα) Γαλαξιακό σύμπλεγμα: Μια ομάδα Γαλαξιών Νεφέλωμα: Μεγάλα φωτεινά νέφη αερίου και σκόνης στο διάστημα, που αποτελείται κυρίως από αέριο υδρογόνου Αστερισμός: Μια ομάδα από αστέρια ορατά μέσα σε μια συγκεκριμένη περιοχή του νυχτερινού ουρανού

7 Μέχρι το 1920 οι επιστήμονες πίστευαν ότι υπήρχε μόνο 1 γαλαξίας
Μέχρι το 1920 οι επιστήμονες πίστευαν ότι υπήρχε μόνο 1 γαλαξίας. Σήμερα γνωρίζουμε ότι υπάρχουν δισεκατομμύρια! Ο μικρότερος γαλαξίας αποτελείται από 100,000 αστέρια Οι γαλαξίες χωρίζονται ανάλογα με το σχήμα τους. Έτσι έχουμε τους: σπειροειδείς ραβδωτούς σπειροειδείς ελλειπτικούς ακανόνιστους Ελλειπτικός γαλαξίας

8 ΗΛΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Ένα ηλιακό σύστημα ορίζεται ως ένας κεντρικός ήλιος με πλανήτες, αστεροειδείς, μετεωρίτες, δορυφόρους (δηλαδή, φεγγάρια), και κομήτες που έχουν «παγιδευτεί» στην τροχιά του. Αυτά τα διάφορα ουράνια σώματα είναι παγιδευμένα σε μια σταθερή τροχιά γύρω από τον ήλιο από την τεράστια βαρυτική έλξη του. Το εξωτερικό όριο του ηλιακού μας συστήματος επεκτείνεται έξι δισεκατομμύρια χιλιόμετρα από τον ήλιο.

9 Μερικά απροσδόκητα του ηλιακού μας συστήματος
Ο πιο ζεστός πλανήτης δεν είναι ο πιο κοντινός στον Ήλιο! Ο πλανήτης Πλούτωνας είναι μικρότερος από τις ΗΠΑ! Η "άκρη" του ηλιακού μας συστήματος είναι φορές πιο μακριά από τον Πλούτωνα! Σχεδόν όλα τα στοιχεία που βρίσκονται στην Γη είναι σπάνια! Υπάρχουν κομμάτια του πλανήτη Άρη στην Γη! Ο μεγαλύτερος ωκεανός δεν είναι ο Ειρηνικός ωκεανός της Γης, αλλά ο ωκεανός του πλανήτη Δια!

10 ΑΣΤΕΡΕΣ Τα άστρα δημιουργούνται από τεράστιες μάζες αερίων και σκόνης. Εξαιτίας της βαρύτητας, συγκεντρώνεται σταδιακά όλο και περισσότερη ύλη μέχρι που δημιουργείται ένας πυρήνας, που έλκει ακόμα περισσότερα αέρια και σκόνη. Αυτός ο πυρήνας -το πρωτόαστρο- θα αρχίσει να θερμαίνεται. 'Ετσι γεννιέται ένα αστέρι. Όλοι οι αστέρες είναι Ήλιοι. Άλλοι μεγαλύτεροι και άλλοι μικρότεροι από τον δικό μας. Ένας τυπικός γαλαξίας περιέχει εκατοντάδες δισεκατομμύρια αστέρια, και υπάρχουν περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια γαλαξίες στο σύμπαν. Μια εκτίμηση του 2010 καταμέτρησε ότι τα αστέρια είναι 300 εξάκις εκατομμύρια (3 × 1023) στο παρατηρήσιμο σύμπαν Ένας αστρικός σχηματισμός NASA/ESA image

11 Μερικά απροσδόκητα για τους αστέρες
Όλα τα αστέρια που βλέπουμε στον ουρανό είναι μεγαλύτερα και λαμπρότερα από τον ήλιο! Οι αστέρες που φαίνονται με γυμνό μάτι δεν είναι αμέτρητοι αλλά στην πραγματικότητα είναι 7.107! Τα κόκκινα αστέρια είναι πιο «δροσερά» από τα μπλε που είναι πιο καυτά! Μια καθαρή νύχτα μπορούμε να δούμε 20 τετράκις εκατομμύρια μίλια μακριά!

12 Άρα , εμείς θα αντιληφθούμε ότι ο Ήλιος δεν φωτίζει μετά από 8 λεπτά!
ΗΛΙΟΣ Ο 'Ηλιος, δεν έχει αυστηρή δομή, χρησιμοποιεί ως καύσιμο κυρίως το υδρογόνο του πυρήνα του, σε θερμοκρασία 15 εκατομμύρια βαθμούς Κελσίου. Στην επιφάνεια, η θερμοκρασία είναι περίπου βαθμοί Κελσίου Ο 'Ηλιος θα γίνει ένας Κόκκινος Γίγαντας, και τότε το μεγαλύτερο μέρος του υδρογόνου του πυρήνα του θα έχει καεί. Τότε ο πυρήνας η θερμοκρασία μπορεί να φτάσει τους εκατό εκατομμύρια βαθμούς Κελσίου. Για τα επόμενα 100 εκατομμύρια χρόνια το άστρο θα εξακολουθήσει να είναι πολύ λαμπρό. Άρα , εμείς θα αντιληφθούμε ότι ο Ήλιος δεν φωτίζει μετά από 8 λεπτά! Το φως κάνει να φτάσει από τον Ήλιο μέχρι την Γη 8 λεπτά

13 Λευκός νάνος Μαύρος νάνος
Το άστρο θα γίνει ένας 'Ασπρος Νάνος με μάζα περίπου τη μισή από την ηλιακή. Αυτό το θερμό άστρο θα είναι ορατό για δισεκατομμύρια χρόνια, αλλά στο τέλος θα ψυχραθεί και θα γίνει ένας αόρατος Μαύρος Νάνος. Ευτυχώς για μας αυτή η μοίρα βρίσκεται σε απόσταση 5000 εκατομμυρίων ετών από σήμερα. Λευκός νάνος Μαύρος νάνος

14 Μαύρη τρύπα Μία «μαύρη τρύπα» είναι το σημείο εκείνο του διαστήματος, όπου κάποτε υπήρχε ο πυρήνας ενός γιγάντιου άστρου, ένας πυρήνας ο οποίος στην τελική φάση της εξέλιξης του άστρου έχασε την μάχη ενάντια στη βαρύτητα, με αποτέλεσμα τα υλικά του να καταρρεύσουν και να συμπιεστούν περισσότερο ακόμα και από τα υλικά ενός αστέρα νετρονίων. Αν μπορούσαμε να συμπιέσουμε τη Γη μας ολόκληρη στο μέγεθος ενός κερασιού, θα την είχαμε μετατρέψει σε μία «μαύρη τρύπα». Όσο η μάζα μέσα σε μία συγκεκριμένη περιοχή μεγαλώνει, η δύναμη της βαρύτητας γίνεται πιο ισχυρή – ή στη γλώσσα της σχετικότητας, ο χώρος γύρω της παραμορφώνεται όλο και εντονότερα. απεικόνιση μιας υποτιθέμενης μαύρης τρύπας μεγέθους 10 ηλιακών μαζών από απόσταση 600χλμ στον Γαλαξία μας (Γαλακτική Οδός)

15 Περιστροφή της γης Η Γη περιστρέφεται γύρω από τον άξονά της, ο οποίος περνάει νοητά από τους δύο πόλους της.

16 ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΙ ΜΙΚΡΗ ΑΡΚΤΟΣ
Μεγάλη Άρκτος: είναι ένας αστερισμός ορατός όλο το χρόνο στο μεγαλύτερο μέρος του βόρειου ημισφαιρίου. Μπορεί να γίνει καλύτερα ορατός τον Απρίλιο. Στη Μικρή Άρκτο το λαμπρότερο αστέρι είναι ο Πολικός Αστέρας και απέχει από τη Γη 430 έτη φωτός. Το Αστέρι του Βορρά, όπως επίσης λέγεται, βρίσκεται πολύ κοντά στο βόρειο πόλο του ουρανού και βρίσκοντας τον Πολικό Αστέρα μπορούμε να προσανατολιστούμε προς την κατεύθυνση του Βορρά.

17 Η Μεγάλη άρκτος- ένα σύμπλεγμα αστεριών

18

19 Πολικός αστέρας Μια νοητή ευθεία από το Βόρειο Πόλο προς τα πάνω συναντά ένα σημείο του ουρανού, όπου τυγχάνει να βρίσκεται ένα ευδιάκριτο άστρο, ο Πολικός Αστέρας. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, τα άστρα φαίνεται να κινούνται κυκλικά στον ουρανό γύρω από αυτό το άστρο, το οποίο μοιάζει σχεδόν ακίνητο.

20 Πως βρίσκουμε τον πολικό αστέρα;
Ένας εύκολος τρόπος να εντοπίσουμε τον πολικό αστέρα είναι με τη βοήθεια της Μεγάλης Άρκτου (Ursa Major - UMa). Το κυρίως τμήμα της Μεγάλης Άρκτου αποτελείται από 7 αστέρες. Από αυτούς οι αστέρες α και β που ονομάζονται Dubhe (Ντουμπέ) και Merak (Μεράκ) αντίστοιχα μας δείχνουν τη νοητή γραμμή που πρέπει να ακολουθήσουμε για να φτάσουμε στον Πολικό αστέρα. Γι’ αυτό άλλωστε ονομάζονται και δείκτες. Ακριβέστερα εάν προεκτείνουμε την ευθεία που ενώνει τους αστέρες β και α πέντε φορές, οδηγούμαστε στον πολικό αστέρα.

21 Το ηλιακό μας σύστημα αποτελείται από 9 πλανήτες:
ΠΛΑΝΗΤΕΣ Το ηλιακό μας σύστημα αποτελείται από 9 πλανήτες: Ερμής Αφροδίτη Γη Άρης Δίας Κρόνος Ουρανός Ποσειδώνας Πλούτωνας

22

23 Κινούνται σχεδόν πάνω στο ίδιο επίπεδο.
Οι πλανήτες είναι αυτοί που συνεχώς αλλάζουν θέση ανάμεσα στους μακρινούς πολυπληθείς ακίνητους αστέρες. Κινούνται σχεδόν πάνω στο ίδιο επίπεδο. Έχουν ελλειπτική τροχιά γύρω από τον ήλιο. Όλοι οι πλανήτες περιστρέφονται γύρω από τον άξονά τους με φορά αντίθετη από αυτήν που έχουν τα ρολόγια.

24 Οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος ανήκουν στον γαλαξία τον Milky way

25 Και έχουν ως αστέρα τον Ήλιο
Και έχουν ως αστέρα τον Ήλιο

26 Γη Η Γη είναι ο πλανήτης στον οποίο κατοικούν οι άνθρωποι, καθώς και εκατομμύρια άλλα είδη, και ο μοναδικός πλανήτης στον οποίο γνωρίζουμε ότι υπάρχει ζωή. Είναι ο Τρίτος σε απόσταση πλανήτης από τον Ήλιο, Ο πέμπτος μεγαλύτερος σε μάζα από τους πλανήτες του ηλιακού συστήματός μας. Η Γη σχηματίστηκε πριν από 4,5 δισεκατομμύρια και έχει έναν φυσικό δορυφόρο, την Σελήνη.

27 Η Γη έχει στην πραγματικότητα σχήμα Πατάτας!

28 Είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος
Μερικές βασικές γνώσεις για την ΓΗ Η Γη είναι ο τρίτος πλανήτης από τον Ήλιο Είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος Η Γη είναι ο μόνος πλανήτης στον οποίο υπάρχει ζωή Καλύπτεται κυρίως από νερό Η ατμόσφαιρα της Γης είναι αυτή που διατηρεί την ζωή Έχει έναν δορυφόρο, την Σελήνη

29 Αστρολογία και Αστρονομία
Η Αστρολογία δεν είναι επιστήμη. Είναι μια συλλογή από προλήψεις και δεισιδαιμονίες οι οποίες διαταράσσουν την ψυχική και συναισθηματική ισορροπία.

30 Γιατί η Αστρολογία δεν ευσταθεί
Θεωρεί ότι οι επιδράσεις των ουράνιων σωμάτων οφείλονται στις βαρυτικές δυνάμεις. Ωστόσο αυτό δεν ισχύει καθώς οι δυνάμεις αυτές είναι απειροελάχιστες σε σχέση με αυτές που ασκούν οι άνθρωποι και τα αντικείμενα του χώρου γύρω μας. Άρα αν ίσχυε αυτό που υποστηρίζουν οι Αστρολόγοι, δεν θα έπρεπε να μελετούν τις δυνάμεις των ουράνιων σωμάτων που ουσιαστικά μηδενίζονται, αλλά τις επίγειες δυνάμεις! Γεωμετρικά Λάθη (π.χ. Οι ημερομηνίες των διαστημάτων που ο Ήλιος χρειάζεται για να διατρέξει κάθε ζωδιακό αστερισμό έχουν μετατοπιστεί σημαντικά, λανθασμένοι υπολογισμοί ότι οι αστερισμοί καταλαμβάνουν ισότιμα τόξο 30 μοιρών πάνω στην εκλειπτική κ.α)

31 Εξωγήινη Ζωή Οι αποστολές Voyager 1 και 2 εφοδιάστηκαν με εικόνες, ήχους, μουσική βασικές πληροφορίες για τη ζωή και μηνύματα, σε έναν τηλεοπτικό δίσκο. Η γλώσσα των μαθηματικών χρησιμοποιήθηκε έτσι ώστε σε ένα δυαδικό σύστημα από 0 και 1 να υπάρχουν η εικόνα ενός ανθρώπου και του μορίου DNA, το ηλιακό σύστημα, οι ατομικοί αριθμοί των στοιχείων που είναι απαραίτητοι για την ζωή. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κανένα ίχνος αποδεικτικών στοιχείων για την ύπαρξη εξωγήινων μορφών ζωής.

32 Εξερεύνηση του διαστήματος
Η εξερεύνηση του διαστήματος είναι η φυσική εξερεύνηση των ουράνιων σωμάτων και γενικά οτιδήποτε περιλαμβάνει τις τεχνολογίες, την επιστήμη, και την πολιτική σχετικά με τις διαστημικές προσπάθειες. Η πρώτη επιτυχής τροχιακή εκτόξευση ήταν η αποστολή του σοβιετικού τηλεκατευθυνόμενου δορυφόρου Σπούτνικ 1, στις 4 Οκτωβρίου 1957. Ο πρώτος άνθρωπος στο διάστημα ήταν ο Γιούρι Γκαγκάριν με το Βοστόκ 1 το 1961. Μέχρι σήμερα τα διαστημόπλοια έχουν προσγειωθεί στην Σελήνη, και στους πλανήτες Αφροδίτη και Άρη. Το διαστημόπλοιο Phoenix Mars προσγειώνεται στον Άρη μετά από 10 μήνες ταξίδι Source: NASA

33 Γνώσεις που πήραμε από το διάστημα
Το φεγγάρι απέχει στο πιο κοντινό του σημείο από την Γη περίπου km Η συντομότερη διαδρομή προς τη Σελήνη πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2006 από τη NASA. Με την ταχύτητα των χιλιομέτρων / ώρα, πήρε μόνο 8 ώρες και 35 λεπτά για να φτάσει στη Σελήνη από τη Γη. Η γρηγορότερη ταχύτητα που μπορούμε να δημιουργήσουμε αγγίζει μόλις το 1/10 της ταχύτητας του φωτός (περίπου 3*108). Μέχρι το 1992 δεν γνωρίζαμε την ύπαρξη άλλων πλανητών πέραν αυτών του ηλιακού μας συστήματος. Το 1992 βρέθηκε ο πρώτος πλανήτης, ενώ σήμερα έχουν βρεθεί 770 πλανήτες.

34

35

36

37

38 Σ’ όλη την πλάση η δική Σου παρουσία

39 Βιβλιογραφικές παραπομπές
Ιστορία Τεχνολογία και Επιστήμη της Αστρονομίας, εκδόσεις Πλανητάριο Θεσσαλονίκης,2008, Στ.Αυγολούπης


Κατέβασμα ppt "ΤΑ ΑΣΤΕΡΙΑ ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΕΟ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google