Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Νεότερη Ηθική Φιλοσοφία

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Νεότερη Ηθική Φιλοσοφία"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Νεότερη Ηθική Φιλοσοφία
Ενότητα 4η: Εισάγεται η έννοια της ιδιοκτησίας. Όνομα Καθηγητή: Παρούσης Μιχαήλ Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών Τμήμα Φιλοσοφίας

2 Σκοποί ενότητας Έννοια Ιδιοκτησίας. Έννοια ηθικής σκέψης.
Σκοποί ενότητας Έννοια Ιδιοκτησίας. Έννοια ηθικής σκέψης. Έννοια αλήθειας.

3 Άνθρωπος ως πολιτικό όν:
Ο άνθρωπος έρχεται σε εγγύτητα με αυτό που ονομάζουμε φύση. Ο άνθρωπος από τη φύση του πρέπει να ζει σε πολιτικές κοινωνίες.

4 Hobbes Για τον Hobbes δεν υπάρχει η έννοια της έμφυτης ιδέας. Αφού ο άνθρωπος δεν είναι από την φύση του φορέας ιδεών, πρέπει να δούμε πως δομείται η γνώση. Οι λέξεις αποτελούν κοινωνικές συμβάσεις βάσει των νομιναλιστών. Για τον Hobbes, η ομιλία είναι η ιδιότητα του ανθρώπου που την κατασκευάζει και την σκέφτεται. Ο κάθε άνθρωπος έχει δικά του αξιώματα. Όταν έρθει σε επαφή με άλλους ανθρώπους, τότε θα επικρατήσει η σχέση ισχύος, δηλαδή μία αλήθεια καθαρά συμβατική.

5 Ιδιοκτησία: Ο όρος ιδιοκτησία είναι τεχνητή λέξη. Η ιδιοκτησία μπορεί να προκύψει ως πολιτικός όρος στα όρια μιας πολιτείας. Ιδιοκτησία= κατοχή, φυσική εξουσία των πραγμάτων. Ο άνθρωπος δεν είναι παρά φορέας εξουσίας: π.χ. οικογένεια, φορέας εξουσίας στους οικογενειακούς θεσμούς.

6 Ισχύς: Στην φυσική κατάσταση, η ισχύς σημαίνει την άσκηση βίας.
Στην πολιτική κατάσταση, η ισχύς σημαίνει την ανταλλακτική αξία του ανθρώπου. Η ανταλλακτική αξία είναι ένας ειρωνικός ανταγωνισμός και μία ανάπτυξη ισχύος. Π.χ. παράγεις κάτι και το διαθέτεις. Ο Hobbes αντιλαμβάνεται το υποκείμενο κατ’ αυτόν τον τρόπο και όχι ως ένα ιδεατό υποκείμενο.

7 Ηθική σκέψη: Το βασικό κριτήριο της ηθικής σκέψης είναι το Αγαθό καθαυτό που δεν υπάρχει στη φυσική κατάσταση. Φουκώ: επαναφέρει την θεωρία της μικροφυσικής εξουσίας = σε κάθε ανθρώπινη σχέση αναπτύσσεται εξουσία. Π.χ. ο έρωτας είναι εξουσιαστικός, γι’ αυτό πονάει, δηλαδή κανείς δεν διατάζει και κανείς δεν υπακούει.

8 Αληθές = Αγαθό. Η κατάκτηση του αγαθού/ γνώση αποτελεί μία προσέγγιση της αλήθειας. το αγαθό έχει να κάνει με την έννοια της θέλησης. Θεός = αγάπη. Το αγαθό δεν μπορεί παρά να ταυτίζεται με την αγάπη.

9 Τέλος Ενότητας

10 Χρηματοδότηση Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό έχει αναπτυχθεί στo πλαίσιo του εκπαιδευτικού έργου του διδάσκοντα. Το έργο «Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών» έχει χρηματοδοτήσει μόνο την αναδιαμόρφωση του εκπαιδευτικού υλικού. Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους.

11 Σημειώματα

12 Σημείωμα Ιστορικού Εκδόσεων Έργου
Το παρόν έργο αποτελεί την 1η έκδοση Χ.ΥΖ.

13 Σημείωμα Αναφοράς Copyright Πανεπιστήμιο Πατρών, Παρούσης Μιχαήλ. «Νεώτερη Ηθική Φιλοσοφία, Εισάγεται η έννοια της ιδιοκτησίας». Έκδοση: 1.0. Πάτρα Διαθέσιμο από τη δικτυακή διεύθυνση:

14 Σημείωμα Αδειοδότησης
Το παρόν υλικό διατίθεται με τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Αναφορά, Μη Εμπορική Χρήση Παρόμοια Διανομή 4.0 [1] ή μεταγενέστερη, Διεθνής Έκδοση. Εξαιρούνται τα αυτοτελή έργα τρίτων π.χ. φωτογραφίες, διαγράμματα κ.λ.π., τα οποία εμπεριέχονται σε αυτό και τα οποία αναφέρονται μαζί με τους όρους χρήσης τους στο «Σημείωμα Χρήσης Έργων Τρίτων». [1] Ως Μη Εμπορική ορίζεται η χρήση: που δεν περιλαμβάνει άμεσο ή έμμεσο οικονομικό όφελος από την χρήση του έργου, για το διανομέα του έργου και αδειοδόχο που δεν περιλαμβάνει οικονομική συναλλαγή ως προϋπόθεση για τη χρήση ή πρόσβαση στο έργο που δεν προσπορίζει στο διανομέα του έργου και αδειοδόχο έμμεσο οικονομικό όφελος (π.χ. διαφημίσεις) από την προβολή του έργου σε διαδικτυακό τόπο Ο δικαιούχος μπορεί να παρέχει στον αδειοδόχο ξεχωριστή άδεια να χρησιμοποιεί το έργο για εμπορική χρήση, εφόσον αυτό του ζητηθεί.

15 Διατήρηση Σημειωμάτων
Οποιαδήποτε αναπαραγωγή ή διασκευή του υλικού θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει: το Σημείωμα Αναφοράς το Σημείωμα Αδειοδότησης τη δήλωση Διατήρησης Σημειωμάτων το Σημείωμα Χρήσης Έργων Τρίτων (εφόσον υπάρχει) μαζί με τους συνοδευόμενους υπερσυνδέσμους.

16 Σημείωμα Χρήσης Έργων Τρίτων (2/2)
Το Έργο αυτό κάνει χρήση των ακόλουθων έργων: 1.                    Αρετές και συμφέροντα (μτφρ., επιμέλεια: Δ. Δρόσος), Αθήνα: Σαββάλας, 2008. 2.   JamesRachels&StuartRachels, TheElementsofMoralPhilosophy. McGrawHill, 2009. 3.    Σ. Βιρβιδάκης, Η υφή της ηθική πραγματικότητας. Αθήνα: LeaderBooks, 2009. 4. Φ. ΑΛΕΣΙΟ,  Ιστορια της Νεώτερης Φιλοσοφίας, Αθήνα 2012 5. Ο. Ο ΝΗΛ, Κατασκευές του Λόγου, Αθήνα 2011 6. Τζ. ΝΤΡΑΙΒΕΡ, Ηθικη Φιλοσοφία, Αθήνα 2010 7. J. Rawls, Lectures on the History of Moral Philosophy, Harvard 2000 8. J.B. Schneewind, The Invention of Autonomy,  CUB 1998


Κατέβασμα ppt "Νεότερη Ηθική Φιλοσοφία"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google