Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Αναπνευστικό σύστημα Βικεντία Δαφέρμου Μιχάλης Μπαχτάρης

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Αναπνευστικό σύστημα Βικεντία Δαφέρμου Μιχάλης Μπαχτάρης"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Αναπνευστικό σύστημα Βικεντία Δαφέρμου Μιχάλης Μπαχτάρης
Βικεντία Δαφέρμου Μιχάλης Μπαχτάρης Αντώνης Παντελής Παναγιώτα Χριστάκου

2 Ρουθούνια Από την μύτη και συγκεκριμένα από τα ρουθούνια γίνεται η αναπνοή. Στην μύτη υπάρχουν τρίχες.

3 Η στοματική κοιλότητα Η στοματική κοιλότητα αρχίζει από τα χείλη και τα δόντια και φτάνει στο φάρυγγα. Μέσα στο στόμα υπάρχει η γλώσσα. Η στοματική κοιλότητα καλύπτεται από τη βλεννογόνο και παράγει το σάλιο.

4 Ρινική κοιλότητα Είναι ένα από τα όργανα του αναπνευστικού συστήματος. Οι ρινικές κοιλότητες βρίσκονται στην αρχή του αναπνευστικού συστήματος. Το εσωτερικό των ρινικών κοιλοτήτων καλύπτεται με μια μεμβράνη που λέγεται βλεννογόνος. Στο βλεννογόνο υπάρχουν κύτταρα που παράγουν βλέννα. Η βλέννα υγραίνει τον αέρα και συγκρατεί σκόνες και άλλα σωματίδια του εισπνεόμενου αέρα. Τα ξένα σωματίδια συγκρατούνται επίσης και από τις τρίχες που υπάρχουν στις ρινικές κοιλότητες.

5 φάρυγγας Ο φάρυγγας είναι ίνομυώδης σωλήνας. Συνδέει την στοματική και την κρανιακή κοιλότητα με τον οισοφάγο και τον λάρυγγα. Βρίσκεται μπροστά από την αυχενική μοίρα. Πίσω από την κοιλότητα της μύτης, του στόματος και του λάρυγγα. Από τον φάρυγγα περνούν οι τροφές που θα καταλήξουν στον οισοφάγο, όσο και ο αέρας προς τους πνεύμονες. Στους ανθρώπους ο φάρυγγας είναι σπουδαίος για την ομιλία.

6 Η τραχεία Η τραχεία είναι συνέχεια του λάρυγγα. Η τραχεία αποτελείται από χόνδρινους δακτυλίους και συνδετικό ιστό. Οι χόνδρινοι δακτύλιοι βοηθούν την τραχεία να παραμένει πάντα ανοικτή, ώστε να μπορεί ο αέρας να περνά. Οι χόνδροι της τραχείας έχουν σχήμα μικρού κρίκου. Ο σχηματισμός αυτός διευκολύνει την διεύρυνση του οισοφάγου, όταν περνούν οι τροφές από αυτόν.

7 Λάρυγγας Ο λάρυγγας αποτελεί όργανο του αναπνευστικού συστήματος και συνέχεια του φάρυγγα. Ο λάρυγγας βρίσκεται μέσα στο λαιμό. Ο λάρυγγας χρησιμεύει στην αναπνοή και στην παραγωγή της φωνής.

8 Δεξιός και αριστερός πνεύμονας
Ο πνεύμονας είναι όργανο του αναπνευστικού συστήματος που παίρνει οξυγόνο και βγάζει διοξείδιο του άνθρακα. Έτσι το αίμα κυκλοφορεί σε όλο το σώμα δίνοντας οξυγόνο σε όλους τους ιστούς. Το σώμα μας έχει δύο πνεύμονες που μέσω των βρόγχων συνδέονται με την τραχεία.

9 Δεξιός και αριστερός βρόγχος
Η τραχεία, πριν την είσοδο της στους πνεύμονες, διακλαδώνεται στους 2 βρόγχους. Οι βρόγχοι είναι όμοιοι με την τραχεία με την μόνη διαφορά ότι είναι στενότεροι.

10 Διαδικασία αναπνοής

11 Διαδικασία αναπνοής Η αναπνοή είναι η διαδικασία με την οποία ένας οργανισμός πέρνει οξυγόνο και βγάζει έξω διοξείδιο του άνθρακα. Η λειτουργία αυτή συντηρεί την αερόβια κυτταρική αναπνοή, δηλαδή την διαδικασία που πραγματοποιείται στα κύτταρα του οργανισμού, για την παραγωγή της ενέργειας που χρειαζόμαστε για να ζήσουμε.

12 Είναι μια από τις λειτουργίες μας που ελέγχεται από το αυτόνομο νευρικό σύστημα.

13 Αυτό σημαίνει πως συμβαίνει αυτόματα, χωρίς να χρειάζεται να δώσουμε στο σώμα μας κάποια συγκεκριμένη εντολή για να πραγματοποιηθεί. Ωστόσο, μπορούμε άμεσα να την ελέγξουμε συνειδητά.

14 Τι χρειάζομαι για να έχω ένα υγειές σώμα;

15 Τα πνευμόνια μας Σπανίως σκεφτόμαστε ότι το αναπνευστικό μας σύστημα είναι το πιο σημαντικό για τη ζωή μας. Ακόμη σπανιότερα σκεφτόμαστε ότι πρέπει να φροντίζουμε για την καλή λειτουργία των πνευμόνων μας. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να «μεγαλώσουν» τα πνευμόνια μας .Επίσης, υπάρχουν βότανα και αιθέρια έλαια που δυναμώνουν την αναπνευστική λειτουργία, αλλά και άλλοι τρόποι, όπως ο διαλογισμός, που μας βοηθάει να καταπολεμήσουμε τις αναπνευστικές αλλεργίες της εποχής! 

16 Ο άχρηστος αέρας στα πνευμόνια μας
H γρήγορη αναπνοή -ο χαρακτηριστικός τρόπος με τον οποίο αναπνέουμε όταν είμαστε αγχωμένοι- έχει ως αποτέλεσμα να παραμένει όλο και περισσότερος «άχρηστος» αέρας στα πνευμόνια μας. O αέρας αυτός δε χρειάζεται επειδή, αφότου έδωσε το οξυγόνο του, παρέμεινε στους πνεύμονες, παίρνοντας ζωτικό χώρο, αντί να τον βγάλει με την εκπνοή.

17 Οι ασκήσεις που πρέπει να κάνουμε καθημερινά
Mε δυο απλές ασκήσεις, όμως, μπορεί να μεγαλώσουν και πάλι τα πνευμόνια μας. Πρέπει να πάρουμε μια βαθιά ανάσα, μετρώντας μέχρι το πέντε και να γεμίσουμε με αέρα την κοιλιά και το στήθος μας. Μετά εκπνέουμε αργά, μετρώντας μέχρι το έξι και βγάζουμε μια δυνατή κραυγή. Είναι ένας ιδανικός τρόπος για να εκτονώσουμε την ένταση που υπάρχει στο στήθος μας, ιδιαίτερα όταν είμαστε θυμωμένοι.

18 Η αναπνευστική μας λειτουργεία
Ένα ακόμη σημείο του σώματος που μπορούμε να πιέσουμε για να αναπνεύσουμε ελεύθερα, κυρίως όταν λόγω του στρες αισθανόμαστε να «πνιγούμε», είναι στην αριστερή πλευρά του στέρνου, δίπλα στη μασχάλη. Τα αιθέρια έλαια καθαρίζουν. Yπάρχουν αιθέρια έλαια που μπορούν να δυναμώσουν τη λειτουργία του αναπνευστικού μας συστήματος. Το μασάζ σε όλο το σώμα με αιθέρια έλαια θα διευκολύνει την αναπνευστική μας λειτουργία μας .

19 Διάφορες αλλεργίες O διαλογισμός δεν είναι εύκολος . Μπορεί να περάσουν και τρεις μήνες για να πετύχει! Είναι όμως αποτελεσματικός. Η άσκηση διαλογισμού μπορεί να μας βοηθήσει θεραπευτικά, ιδιαίτερα αν ταλαιπωρηθούμε από τις αναπνευστικές αλλεργίες της άνοιξης.  Για να μην έχουμε αναπνευστικά προβλήματα θα πρέπει να αποφεύγουμε την κακή ποιότητα του αέρα στο σπίτι μας που δυσκολεύει την αναπνοή και προκαλεί αλλεργίες, ώστε να διατηρηθεί ένα υγιές αναπνευστικό σύστημα. . Θα πρέπει να έχουμε ένα σύστημα καθαρισμού του αέρα εσωτερικών χώρων και αφαίρεσης ρύπων από την ατμόσφαιρα, που να καθαρίζει τον αέρα των αλλεργιογόνων.

20 Τι δεν πρέπει να κάνουμε
Επίσης πρέπει να αποφεύγουμε το κάπνισμα και τον καπνό. Όταν ο καπνός από το τσιγάρο πηγαίνει στις βλεφαρίδες και στα μαλλιά η βρωμιά πηγαίνει στους πνεύμονές μας. Πρέπει να αποφεύγουμε τη χρήση αποσμητικών χώρου που απελευθερώνουν χημικές ουσίες στον αέρα τα οποία μπορεί να μας κάνουν να νιώθουμε άρρωστοι .

21 Οι βρομιές του σπιτιού μας
Επιπλέον χρειάζεται να απορροφούμε ή να σκουπίζουμε τα πατώματά μας καθημερινά, για να μειώσουμε τη συσσώρευση σκόνης . Να χρησιμοποιούμε έναν υγραντήρα στο σπίτι μας για να προσθέτουμε υγρασία στον αέρα . Ο ξηρός αέρας στο σπίτι προκαλεί κνησμώδη λαιμό και βήχα.

22 Οι δραστηριότητες που πρέπει να κάνουμε
Άσκηση για 30 λεπτά καθημερινά, όπως cardio δραστηριότητα, κολύμπι , τρέξιμο ή ποδηλασία αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό μας , η οποία προκαλεί τους πνεύμονές σας να επεκταθεί για να λάβει περισσότερο αέρα . Την πάροδο του χρόνου η άσκηση ενισχύει την ικανότητα των πνευμόνων μας να κρατήσει το οξυγόνο και βελτιώνει το αναπνευστικό μας σύστημα . 

23 ΤΕΛΟΣ


Κατέβασμα ppt "Αναπνευστικό σύστημα Βικεντία Δαφέρμου Μιχάλης Μπαχτάρης"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google