Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Εγχειρίδιον Επικτήτου

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Εγχειρίδιον Επικτήτου"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Εγχειρίδιον Επικτήτου
Περιγραφή θεματικής ενότητας: Υπό εξέταση σύγγραμμα από φιλοσοφικής απόψεως, προκειμένου να διερευνηθεί η σχέση του με τις άνωθεν θεματικές διά της μεταφραστικής, γραμματικής και συντακτικής εξετάσεώς του κατά τις απαιτήσεις του μαθήματος. Λέξεις κλειδιά: Στωική Φιλοσοφία, Επίκτητος, Εγχειρίδιον.

2 Ο Επίκτητος είναι μια από τις πλέον εμβληματικές μορφές της Στωικής Φιλοσοφίας. Γεννήθηκε μισό αιώνα περίπου μετά την Χριστού γέννηση στην Ιεράπολη της Φρυγίας από αγνώστους γονείς, πιθανώς εκ μητρός δούλης. Το όνομά του οφείλεται πιθανώς στην αρχική του ιδιότητα ως δούλου, αποκτήματος του αυτοκρατορικού υπαλλήλου Επαφροδίτου, στον οποίο οφείλεται ενδεχομένως κι η σωματική του αναπηρία στο πόδι.

3 Εν τούτοις, επί Νέρωνος κατέστη απελεύθερος και ξεκίνησε την διδασκαλία της Στωικής φιλοσοφίας ως μαθητής του στωικού Γαΐου Μουσώνιου Ρούφου, ο οποίος είχε εξοριστεί στη Γυάρο από τον αυτοκράτορα κι ο οποίος επέστρεψε στη Ρώμη μετά τον θάνατο του τελευταίου το 68 μ. Χ. Δίδαξε στην αυτοκρατορική πρωτεύουσα έως το 94 μ.Χ., όταν αναγκάστηκε να αποχωρήσει λόγω του διωγμού μου εξαπέλυσε ο αυτοκράτωρ Δομιτιανός εναντίον των φιλοσόφων, οπότε κι εγκαταστάθηκε στην Νικόπολη της Ηπείρου, όπου και ίδρυσε σχολή. Απέκτησε πολλούς μαθητές κι απεβίωσε πλήρης ημερών το 130 μ. Χ.

4 Το Εγχειρίδιον αποτελεί σύνοψη των Διατριβών και Ομιλιών του Επικτήτου, το οποίο συνέταξε ο μαθητής του Φλάβιος Αρριανός. Όπως δηλώνει και ο τίτλος του αποτελεί επιτομή έτοιμη προς χρήσιν, ''πρόχειρη'' υπό την αρχαιοελληνική έννοια του όρου, δηλαδή προ των χειρών. Προσδίδει δηλαδή χαρακτήρα πρακτικό στην Ηθική Φιλοσοφία που άσκησαν οι Στωικοί φιλόσοφοι.

5 Αποτελεί το ευκολότερο στην κατανόηση και δομή Στωικό σύγγραμμα κι ως εκ τούτου προσφέρεται όχι μόνο από φιλοσοφικής, αλλά και από συντακτικής και γραμματικής απόψεως ως άσκηση στην αρχαιοελληνική γλώσσα. Τα πενήντα τρία κεφάλαια από τα οποία απαρτίζεται το Εγχειρίδιο εξετάζονται ένα προς ένα: μεταφράζονται λεπτομερώς κι αναλύονται φιλοσοφικώς σύμφωνα με τις αρχές που έχουν παρουσιαστεί στα άνωθεν φιλοσοφικά κεφάλαια κατά τον P. Hadot.

6 Ακολουθεί το αρχαίο κείμενο από το «Εγχειρίδιο του Επικτήτου» , Σύνοψη της Στωϊκής Φιλοσοφίας και Ηθικής, (Εκδοτική Θεσσαλονίκη)


Κατέβασμα ppt "Εγχειρίδιον Επικτήτου"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google