Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Μάθημα VIII. Διαστήματα (αναστροφές).

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Μάθημα VIII. Διαστήματα (αναστροφές)."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Μάθημα VIII. Διαστήματα (αναστροφές).
Θεωρία Μουσικής Ι Μάθημα VIII. Διαστήματα (αναστροφές).

2 Διαστήματα Είναι η απόσταση μεταξύ δύο φθόγγων. Αν συνηχούν το διάστημα ονομάζεται αρμονικό. Αν ακούγονται σε συνέχεια μελωδικό. Παίρνουν το όνομά τους από τον αριθμό των φθόγγων που περιέχουν. Ο βαρύτερος φθόγγος ονομάζεται βάση, ενώ ο οξύτερος κορυφή.

3 Διαστήματα Όταν η βάση προηγείται το διάστημα που προκύπτει ονομάζεται ανιόν, ενώ όταν έπεται κατιόν. Απλά είναι τα διαστήματα μέχρι την οκτάβα. Από εκεί και έπειτα ονομάζονται σύνθετα. Τα σύνθετα προκύπτουν από τα απλά αν προστεθεί μια έβδομη. Έτσι η κορυφή του σύνθετου είναι μια οκτάβα ψηλότερα από την κορυφή του απλού.

4 Αναστροφή διαστημάτων
Είναι η μετατροπή της βάσης σε κορυφή και της κορυφής σε βάση. Αυτό γίνεται με την μετάθεση της βάσης του διαστήματος μια οκτάβα ψηλότερα. Κατά την αναστροφή προκύπτουν διαφορετικές αποστάσεις διαστημάτων.

5 Είδη διαστημάτων Ανάλογα με τον αριθμό των τόνων και των ημιτονίων που περιέχουν τα διαστήματα προκύπτουν διάφορα είδη: Καθαρά: 4ης, 5ης, 1ης , 8ης Μεγάλα – Μικρά: δευτέρας, εβδόμης, τρίτης, έκτης. Τα καθαρά αν αυξηθούν ένα ημιτόνιο γίνονται αυξημένα, ενώ αν ελαττωθούν γίνονται ελαττωμένα. Τα μεγάλα αν αυξηθούν ένα ημιτόνιο γίνονται αυξημένα, ενώ αν ελαττωθούν γίνονται μικρά. Τα μικρά αν αυξηθούν ένα ημιτόνιο γίνονται μεγάλα , ενώ αν ελαττωθούν γίνονται ελαττωμένα.


Κατέβασμα ppt "Μάθημα VIII. Διαστήματα (αναστροφές)."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google