Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η ΖΩΗ ΣΤΟ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η ΖΩΗ ΣΤΟ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η ΖΩΗ ΣΤΟ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ
ΤΟΥΝΗ ΜΑΡΙΑ ΦΛΩΡΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ

2 Η ΖΩΗ ΤΩΝ ΚΥΚΛΑΔΙΤΩΝ Οι Κυκλαδίτες ήταν σπουδαίοι ναυτικοί, έμποροι, ψαράδες αλλά ήταν και κτηνοτρόφοι, κυνηγοί και γεωργοί. Κατοικούσαν κοντά στη θάλασσα ή στις πλαγιές μικρών λόφων. Ήταν άνθρωποι χαρούμενοι και ειρηνικοί, διασκέδαζαν τραγουδώντας, παίζοντας μουσική και κάνοντας αθλήματα. Όταν πέθαινε κάποιος τον έθαβαν έξω από την πόλη και έβαζαν μέσα στους τάφους τους κτερίσματα, νομίζοντας ότι θα τους χρησιμεύσουν στην άλλη τους ζωή. Οι Κυκλαδίτες δεν ήξεραν να γράφουν. Για την ζωή τους μαθαίνουμε από τα αγγεία, τα ειδώλια, τα όπλα και τις τοιχογραφίες που βρίσκουν οι αρχαιολόγοι στις ανασκαφές που κάνουν.

3 ΟΙ ΜΙΚΡΟΙ ΠΥΓΜΑΧΟΙ Σε αυτήν την τοιχογραφία μπορούμε να δούμε ότι εκείνη την εποχή οι άνθρωποι ασχολούνταν με την πάλη. Επίσης μπορούμε να διακρίνουμε τα κοσμήματα στο ένα αγόρι. Από αυτό καταλαβαίνουμε ότι έφτιαχναν κοσμήματα (όπως σκουλαρίκια και βραχιόλια).

4 Ο ΨΑΡΑΣ Με βάση την τοιχογραφία μπορούμε να δούμε πως οι Κυκλαδίτες είχαν ως κύρια ασχολία το ψάρεμα.

5 Η ΑΝΟΙΞΗ ΑΠΌ ΤΟ ΑΚΡΩΤΗΡΙΤΗΣ ΘΗΡΑΣ

6 Η ΖΩΗ ΤΩΝ ΜΙΝΩΙΤΏΝ Οι Μινωίτες ήταν άνθρωποι χαρούμενοι, αγαπούσαν τη φύση και τις διασκεδάσεις. Ένας μεγάλος αριθμός από τους άνδρες ήταν έµποροι και ναυτικοί. Άλλοι ήταν τεχνίτες ή καλλιτέχνες. Άλλοι ασχολούνταν µε το ψάρεμα, τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Ήταν επίσης πολύ ανεπτυγμένη και η μελισσοκομία. Όλοι οι άνδρες ντύνονταν απλά. Τα ρούχα των γυναικών ήταν κοµψά και πολυτελή. Οι γυναίκες ασχολούνταν µε τις δουλειές του σπιτιού και µε την υφαντική. Είχαν τις ίδιες ελευθερίες και τα ίδια δικαιώµατα µε τους άνδρες. Τα παιδιά των Μινωιτών γυµνάζονταν από µικρά . Έπαιζαν, όπως και τα σημερινά παιδιά, κυνηγητό και πάλη αλλά και παιχνίδια επιτραπέζια.

7 Ο ΚΑΛΛΩΠΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
Ο ΚΑΛΛΩΠΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ Η τοιχογραφία αυτή μας δείχνει τον τρόπο ενδυμασίας και καλλωπισμού των Μινωιτισσών.

8 Ο ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΜΕ ΤΑ ΚΡΙΝΑ Στην τοιχογραφία αυτή βλέπουμε την ενδυμασία των ανδρών και τον τρόπο που απεικονίζουν οι Μινωίτες τους πρίγκιπες.

9 ΤΑΥΡΟΚΑΘΑΨΙΑ Τα ταυροκαθάψια ήταν μία ιερή τελετουργία με κέντρο το ταύρο. Αποτελούσαν σημαντικό μέρος των τελετών των Μινωιτών.

10 ΤΑ ΔΕΛΦΙΝΙΑ ΑΠΌ ΤΟ ΔΩΜΑΤΙΟ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑΣ
Το δελφίνι εκείνη την εποχή ήταν ένα από τα βασικά θέματα διακόσμησης των σπιτιών, των αγγείων και των νομισμάτων.

11 Η ΖΩΗ ΤΩΝ ΜΥΚΗΝΑΙΩΝ Οι Μυκηναίοι εκτός από πολύ καλοί έμποροι ήταν και σπουδαίοι πολεμιστές . Έκαναν και πολλές γιορτές. ∆ιασκέδαζαν τρώγοντας, πίνοντας και κάνοντας αγώνες. Αγαπούσαν πολύ τη µουσική και από τις γιορτές τους δεν έλειπε ποτέ ο αοιδός, που έπαιζε τη λύρα και τραγουδούσε ηρωικά τραγούδια. Άντρες και γυναίκες φρόντιζαν πολύ το σώµα τους Κάθε πόλη είχε το βασιλιά της, που έµενε στο ανάκτορο και είχε µεγάλη εξουσία. Όταν ήθελε να ανακοινώσει κάτι, καλούσε το λαό στην αγορά. Κανείς όµως , δεν τολµούσε να µην υπακούσει στις αποφάσεις του.

12 ΜΥΚΗΝΑΙΟΙ ΠΟΛΕΜΙΣΤΕΣ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΤΗΝ ΜΑΧΗ
Η περίσταση που απεικονίζεται σε αυτή την τοιχογραφία φανερώνει τον πολεμικό χαρακτήρα των Μυκηναίων.

13 Η ΜΥΚΗΝΑΙΑ Εδώ βλέπουμε το πώς οι γυναίκες πρόσεχαν την εμφάνισή τους. Φορούσαν πολλά κοσμήματα όπως βραχιόλια, κορδέλες και κολιέ. ,

14 Ο ΑΟΙΔΟΣ Υπήρχε πάντα κάποιος αοιδός που έπαιζε λύρα και τραγουδούσε ηρωικά τραγούδια στις γιορτές.

15 ΠΗΓΗ: http://ebooks.edu.gr

16 ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΤΕ !


Κατέβασμα ppt "Η ΖΩΗ ΣΤΟ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google