Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ Ο όρος ρατσισμός στην κυριολεκτικά σημαίνει το μίσος ή τον φόβο για άτομα που ανήκουν σε φυλές διαφορετικές από τη δική μας, καθώς και την εχθρική.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ Ο όρος ρατσισμός στην κυριολεκτικά σημαίνει το μίσος ή τον φόβο για άτομα που ανήκουν σε φυλές διαφορετικές από τη δική μας, καθώς και την εχθρική."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ Ο όρος ρατσισμός στην κυριολεκτικά σημαίνει το μίσος ή τον φόβο για άτομα που ανήκουν σε φυλές διαφορετικές από τη δική μας, καθώς και την εχθρική και υποτιμητική στάση απέναντί τους, και τις διακρίσεις εις βάρος τους. Ο όρος ρατσισμός χρησιμοποιείται κατ’ επέκταση και για τις ανάλογες αντιλήψεις και συμπεριφορές προς άτομα διαφορετικά από εμάς, όσον αφορά άλλα διακριτικά γνωρίσματα πέρα από τη φυλή, π.χ. το φύλο, την εθνική κοινωνική θέση, την κατάσταση της υγείας.

2 Κοινωνικός ρατσισμός Πιο συγκεκριμένα, ο κοινωνικός ρατσισμός στρέφεται εναντίον ανίσχυρων και αδύνατων κοινωνικών ομάδων, που διαφέρουν από τους άλλους συνανθρώπους τους ως προς τον τρόπο ζωής, ως προς το θρήσκευμα, τις αντιλήψεις τους, τις ερωτικές επιλογές τους, το φύλο τους.

3 Αίτια κοινωνικού ρατσισμού
Τα αίτια της λανθασμένης συμπεριφοράς και τακτικής του ανθρώπου σε βάρος ευπαθών ομάδων έχουν πολλές ρίζες. Ένας λόγος αποτελεί, η ασφάλεια και η οικειότητα του ατόμου μέσα στο γνώριμο και οικείο περιβάλλον που έχει δημιουργήσει, και γιατί το διαφορετικό του προκαλεί φόβο και ανασφάλεια, με αποτέλεσμα να το αντιμετωπίζει ως απειλή, . Σε αυτήν την περίπτωση, καθοριστικό ρόλο παίζουν οι προκαταλήψεις και τα στερεότυπα με τα οποία διαπαιδαγωγούνται συνήθως οι άνθρωποι από μικρή ηλικία. Τα στερεότυπα αυτά ενισχύονται από τα ΜΜΕ που προβάλλουν με έμφαση διάφορα περιστατικά, προκλητικά για την κοινή γνώμη σχετικά με τη δράση και τη ζωή ατόμων όπως οι ναρκομανείς, οι ομοφυλόφιλοι, οι ανύπαντρες μητέρες.

4 Ένα άλλο, ίσως και το πιο σημαντικό , αίτιο είναι η αμάθεια και η έλλειψη παιδείας και αγωγής των σημερινών πολιτών, κάνοντας έτσι πρόσφορο το έδαφος για τη δημιουργία φαινομένων μισαλλοδοξίας, φανατισμού και ρατσισμού.

5

6 ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ Ο θρησκευτικός ρατσισμός είναι η αντίληψη ότι μία θρησκεία είναι η μόνη αληθινή και πρέπει να επικρατήσει έναντι των υπολοίπων.

7 Η πεποίθηση αυτή οδηγεί σε θρησκευτικές συγκρούσεις και ρατσιστικές συμπεριφορές.
Παραδείγματα τέτοιων συμπεριφορών είναι τα μαρτύρια στα οποία υπέβαλλαν οι ειδωλολάτρες τους χριστιανούς, οι ιεροί πόλεμοι για την εξάπλωση του Ισλάμ Διάκριση εις βάρος του ιουδαϊσμού δήλ.της θρησκείας των εβραίων.

8 ΦΥΛΕΤΙΚΟΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ Ο φυλετικός ρατσισμός ανήκει στους μεγαλύτερους κλάδους του ρατσισμού. Θύματα είναι οι άνθρωποι με διαφορετικό χρώμα από το δικό μας.Συνηθως είναι μαύροι. Ο φυλετικός ρατσισμός οφείλεται στην λάθος ιδεολογία των αναπτυγμένων χώρων.

9 Αυτό άρχισε να συμβαίνει από παλαιότερες εποχές όπου ο άνθρωπος αναπτυσσόταν ραγδαία και εκμεταλλεύονταν τους μαύρους κάνοντας τους δούλους ` Ανάγκασαν τους ανθρώπους αυτούς να γίνουν δούλοι πείθοντας τους πως είναι κατώτεροι από την λευκή φυλη.Μια πεποίθηση η οποία υπάρχει μέχρι και σήμερα.

10 ΕΥΑΛΩΤΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ
ΕΥΑΛΩΤΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ Ευάλωτες, ή ομάδες ονομάζουμε τις ομάδες που έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε κοινωνικά και δημόσια αγαθά δυσκολεύονται σε διαφόρους τομείς της ζωής τους να έχουν ποιότητα ζωής πχ. εργασία, ικανοποιητικό εισόδημα, εκπαίδευση, ιατρική περίθαλψη, στέγη, κοινωνική ασφάλιση) 

11 μετανάστες αποφυλακισμένοι άτομα με ψυχικές παθήσεις  άνεργοι άτομα με παραβατική συμπεριφορά θρησκευτικές ή πολιτισμικές μειονότητες(τσιγγάνοι,μουσουλμάνοι,κτλ) ακόμη ,γυναίκες ,ηλικιωμένοι, κτλ. Eίναι οι κύριες ομάδες που δέχονται ρατσιστική συμπεριφορά

12

13 Η γνώση, η μόρφωση και ιδιαίτερα η ανθρωπιστική παιδεία είναι εφικτό να συμβάλλουν στην ανάπτυξη κριτικής ικανότητας με σκοπό τη μείωση του κοινωνικού ρατσισμού. Ο ρατσισμός σε οποιαδήποτε μορφή είναι αβάσιμος επιστημονικά και η ισότητα ανάμεσα στους ανθρώπους είναι αδιαμφισβήτητη. Η ισότητα και ο σεβασμός στο διαφορετικό μπορούν να δημιουργήσουν ένα κόσμο δίκαιο και θεσπισμένο με δημοκρατικές αξίες, μα πάνω από όλα πολιτισμένο.

14 Όλοι ίσοι όλοι διαφορετικοί

15 Έλενα Ζώη Αγγελική Μπότου Βίβιαν Μουμτζάκη Βασίλης Διαμαντίδης Δημήτρης Μπίλιας Γιώργος Καλογιάννης


Κατέβασμα ppt "ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ Ο όρος ρατσισμός στην κυριολεκτικά σημαίνει το μίσος ή τον φόβο για άτομα που ανήκουν σε φυλές διαφορετικές από τη δική μας, καθώς και την εχθρική."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google