Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Διατροφή – Διατροφικές συνήθειες

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Διατροφή – Διατροφικές συνήθειες"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Διατροφή – Διατροφικές συνήθειες
Γυμνάσιο Λίμνης 2003 – 2004 Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας Υπεύθυνοι καθηγητές: Μεργιαλή Αφροδίτη, Καλαϊτζή Ασημίνα

2 1.Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
«Τρώμε για να ζούμε» Η πρόσληψη τροφής είναι η πρώτη φροντίδα του ανθρώπου για να διατηρηθεί στη ζωή

3 1.Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Πως εξελίχθηκαν οι διατροφικές συνήθειες του ανθρώπου; φυτά και καρπούς που έβρισκε πάνω στα δέντρα το ψάρεμα και το κυνήγι το κρέας των κατοικίδιων καλλιεργεί τη γη και τα οπωροφόρα δέντρα

4 1.Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
«Τρώμε σωστά για να ζούμε πολύ και καλά» από την ποιότητα της τροφής εξαρτάται εκτός από τη συντήρηση του και η σωματική και πνευματική του ανάπτυξη, η υγεία του και η μακροβιότητα του

5 1.Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Πως εμφανίζεται το θέμα της διατροφής σήμερα; Σκοπός της διατροφής είναι η αντικατάσταση των κυττάρων που έχουν φθαρεί κατά τη λειτουργία των οργάνων του σώματος μας

6 1.Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Η τροφή προσφέρει στον οργανισμό μας : ενέργεια για να διατηρήσει τη θερμοκρασία στο σώμα μας σταθερή και θρεπτικά συστατικά για αναπτυχθεί και να συντηρηθεί O οργανισμός μας κρατάει από τις τροφές τα συστατικά που χρειάζεται και τα υπόλοιπα, τα αποβάλει, τα διώχνει

7 1.Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Η ενέργεια που προσλαμβάνει με τη τροφή ή καταναλώνει με τις διάφορες δραστηριότητες ο οργανισμός μας, μετριέται σε θερμίδες (Kcal) Για να διατηρήσουμε το βάρος μας, πρέπει οι θερμίδες που προσλαμβάνουμε να είναι ίσες με αυτές που καταναλώνουμε (καίμε)

8 1.Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Τι ονομάζουμε δίαιτα; Με τον όρο δίαιτα εννοούμε τον τρόπο διατροφής του ατόμου Όχι ειδικά προγράμματα διατροφής που επιβάλλονται σε ασθενείς ή όσους κάνουν δίαιτα

9 1.Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Από τι καθορίζεται η δίαιτα; Την ηλικία του ατόμου Το φύλο του Το κλίμα (περισσότερο φαγητό το χειμώνα) Την κατάσταση της υγείας του

10 2. ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΡΟΦΩΝ – ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
Κατηγορίες Τροφών: Γαλακτοκομικά (γάλα, τυρί και γιαούρτι) Λαχανικά Φρούτα Δημητριακά (ψωμί, ρύζι, ζυμαρικά), Όσπρια και Ζάχαρη Ψάρι, κρέας, πουλερικά και αυγά Λίπη (φυτικά και ζωικά)

11 2. ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΡΟΦΩΝ – ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
Θρεπτικά Συστατικά : Υδατάνθρακες Πρωτεΐνες Λίπη Και σε μικρότερες ποσότητες: Βιταμίνες ( A, B, C, D, E) Μέταλλα (ασβέστιο, σίδηρος, φώσφορος) Ιχνοστοιχεία

12 2. ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΡΟΦΩΝ – ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
Λίπη Πρωτεΐνες Υδατάνθρακες Μέταλλα Βιταμίνες Ιχνοστοι-χεία Θρεπτικά συστατικά

13 2. ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΡΟΦΩΝ – ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
Υδατάνθρακες η βασική πηγή ενέργειας του οργανισμού μας Μας χρειάζονται ακριβώς όπως τα καύσιμα στο αυτοκίνητο Οι άνθρωποι που τρώνε τροφές που περιέχουν υδατάνθρακες έχουν γρήγορη σκέψη, καθαρό μυαλό και είναι ξεκούραστοι

14 2. ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΡΟΦΩΝ – ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
Ποιες τροφές περιέχουν υδατάνθρακες; φρούτα, μέλι και ζάχαρη (σάκχαρα) λαχανικά, ψωμί, δημητριακά, πατάτες, όσπρια (άμυλα)

15 2. ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΡΟΦΩΝ – ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
Υπάρχουν καλοί & κακοί υδατάνθρακες; να αποφεύγουμε τρόφιμα που περιέχουν ζάχαρη γιατί μας γεμίζουν με περιττές θερμίδες να προτιμούνται τα μη επεξεργασμένα τρόφιμα της κατηγορίας αυτής, όπως μαύρο ρύζι και ζυμαρικά, ψωμί και δημητριακά ολικής αλέσεως που περιέχουν περισσότερες βιταμίνες και φυτικές ίνες

16 2. ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΡΟΦΩΝ – ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
Πρωτεΐνες Οι πρωτεΐνες χτίζουν το σώμα μας Αποτελούν το δομικό υλικό για τον οργανισμό μας Αν δεν τρώμε τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες, τότε το σώμα μας δεν θα αναπτυχθεί σωστά και θα αρρωστήσει

17 2. ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΡΟΦΩΝ – ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
Πρωτεΐνες Πρωτεΐνες παίρνουμε από το κρέας, τα ψάρια, τα πουλερικά, τα αυγά, το τυρί, το γιαούρτι, το γάλα, τα όσπρια και μερικά λαχανικά Το κρέας είναι πλουσιότερη πηγή σιδήρου αλλά και λιπαρών από τα πουλερικά και τα ψάρια. Οι υγιείς ενήλικες θα πρέπει να καταναλώνουν σπάνια κρέας και συχνότερα ψάρι, πουλερικά και όσπρια

18 2. ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΡΟΦΩΝ – ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
Λίπη Τα λίπη σε μικρές ποσότητες βοηθούν τον οργανισμό μας Τα λίπη ρυθμίζουν και τη θερμοκρασία στο σώμα μας Το σώμα μας έχει κρυφές αποθήκες που αποθηκεύει τα λίπη για να τα χρησιμοποιήσει σε ώρα ανάγκης

19 2. ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΡΟΦΩΝ – ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
Καλά λίπη: Ελαιόλαδο Λίπος που περιέχεται σε παχιά ψάρια όπως σαρδέλες, τόνος, σολομός, λαβράκι, κολιός Κακά λίπη: Βούτυρο Λίπος από κρέατα, γαλακτοκομικά, αλλαντικά, άσπρες σάλτσες, τηγανιτά Όλα τα λίπη σε μεγάλες ποσότητες

20 2. ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΡΟΦΩΝ – ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
Μαγειρεμένα φαγητά Τα περισσότερα γεύματα που τρώμε είναι με τη μορφή μαγειρεμένων φαγητών Αυτά συνδυάζουν τροφές από πολλές κατηγορίες

21 2. ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΡΟΦΩΝ – ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
Μαγειρεμένα φαγητά Για παράδειγμα: Ζύμη Δημητριακά, Όσπρια & Ζάχαρη Λουκάνικο Κρέας, Ψάρι, Πουλερικά Τυρί Γαλακτοκομικά Τομάτα Λαχανικά

22 2. ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΡΟΦΩΝ – ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
Βιταμίνες, Μέταλλα, Ιχνοστοιχεία Όλες οι τροφές έχουν βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία αλλά σε διαφορετικό ποσοστό πορτοκάλι Βιταμίνη C κρυολό- γημα γάλα, τυρί, γιαούρτι Ασβέστιο γερά κόκκαλα σίδηρος, φακές, σπανάκι Σίδηρος αίμα ψάρια Φώσφορος μάτια

23 2. ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΡΟΦΩΝ – ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
Βιταμίνες, Μέταλλα, Ιχνοστοιχεία Εάν από τον οργανισμό μας λείψουν οι βιταμίνες, τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία : θα νιώθουμε αδύναμοι και κουρασμένοι το δέρμα μας δεν θα είναι λαμπερό και λείο θα υποφέρουμε από τριχόπτωση θα σπάνε εύκολα τα νύχια και τα δόντια μας

24 3. Η ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΝΟΣ ΣΩΣΤΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟΥ
Οι 3 χρυσοί κανόνες της διατροφής: Ισορροπία Ποικιλία Μέτρο

25 3. Η ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΝΟΣ ΣΩΣΤΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟΥ
Ισορροπία Ισορροπία σημαίνει ότι θα πρέπει η διατροφή να περιλαμβάνει όλα τα θρεπτικά συστατικά στις σωστές αναλογίες

26 3. Η ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΝΟΣ ΣΩΣΤΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟΥ
Ισορροπία Ποσοστό επί των συνολικών ημερήσιων θερμίδων: 50-60% υδατάνθρακες, 12-15% πρωτεΐνες, % λίπη

27 3. Η ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΝΟΣ ΣΩΣΤΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟΥ
Ισορροπία Για παράδειγμα, εάν κάποιο άτομο χρειάζεται 2000 θερμίδες (Kcal) ημερησίως, οι θερμίδες θα πρέπει να προέρχονται από υδατάνθρακες, οι θερμίδες θα πρέπει να προέρχονται από πρωτεΐνες και οι θερμίδες να προέρχονται από λιπίδια

28 3. Η ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΝΟΣ ΣΩΣΤΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟΥ
Ποικιλία Ποικιλία σημαίνει ότι η διατροφή θα πρέπει να περιλαμβάνει τρόφιμα από όλες τις ομάδες τροφίμων Η ύπαρξη ποικιλίας μειώνει τις πιθανότητες να υπάρξουν ελλείψεις σε συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά

29 3. Η ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΝΟΣ ΣΩΣΤΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟΥ
Μέτρο Μέτρο σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να γίνεται υπερβολή στην κατανάλωση κάποιου συγκεκριμένου τροφίμου είτε πρόκειται για υπερκατανάλωση είτε για ελλιπή πρόσληψη Η καλύτερη προστασία μας ως καταναλωτές από «ύποπτα» τρόφιμα

30 3. Η ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΝΟΣ ΣΩΣΤΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟΥ
Και άλλοι χρυσοί διατροφικοί κανόνες: Καλύπτουμε καθημερινά τις ανάγκες μας σε ενέργεια χωρίς να υπερβαίνουμε το σύνολο των θερμίδων που μας αναλογεί Διατηρούμε, έτσι, το ιδανικό μας βάρος, χωρίς να νιώθουμε αδύναμοι, κουρασμένοι

31 3. Η ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΝΟΣ ΣΩΣΤΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟΥ
Και άλλοι χρυσοί διατροφικοί κανόνες: Τρώμε πλήρη και ισορροπημένα γεύματα σε συγκεκριμένες ώρες ΤΟ ΠΡΩΙ ΤΡΩΜΕ ΣΑΝ ΠΡΙΓΚΗΠΕΣ, ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΣΑΝ ΒΑΣΙΛΙΑΔΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΣΑΝ ΦΤΩΧΟΙ

32 3. Η ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΝΟΣ ΣΩΣΤΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟΥ
Και άλλοι χρυσοί διατροφικοί κανόνες: Δεν παραλείπουμε ποτέ το πρωινό ΟΙ ΚΑΛΟΙ ΒΑΘΜΟΙ ΠΕΡΝΟΥΝ … ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΑΣ Καθόμαστε πάντα στο τραπέζι για να φάμε και μασάμε αργά

33 3. Η ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΝΟΣ ΣΩΣΤΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟΥ
Και άλλοι χρυσοί διατροφικοί κανόνες: Πίνουμε τουλάχιστον 8 ποτήρια νερό ημερησίως και χυμούς, αλλά όχι αναψυκτικά Αποφεύγουμε τα γλυκά και τρώμε μόνο γλυκά φτωχά σε λίπη όπως γλυκά του κουταλιού, πικρή σοκολάτα, απλό παγωτό

34 3. Η ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΝΟΣ ΣΩΣΤΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟΥ
Και άλλοι χρυσοί διατροφικοί κανόνες: Δεν μένουμε χωρίς μια μικρή ποσότητα τροφής π.χ. ένα φρούτο, πάνω από τρεις ώρες Με τον τρόπο αυτό, ο ρυθμός μεταβολισμού είναι πιο σταθερός και αποφεύγεται η αποθήκευση ενέργειας, με τη μορφή λίπους

35 3. Η ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΝΟΣ ΣΩΣΤΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟΥ
Και άλλοι χρυσοί διατροφικοί κανόνες: Περιορίζουμε το κόκκινο κρέας Προτιμάμε ψάρι και κοτόπουλο

36 3. Η ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΝΟΣ ΣΩΣΤΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟΥ
Και άλλοι χρυσοί διατροφικοί κανόνες: Τρώμε 2-4 φρούτα εποχής καθημερινά , καλά πλυμένα, με τη φλούδα Τρώμε 2 μεγάλες σαλάτες καθημερινά ή λαχανικά εποχής, ελάχιστα βρασμένα ή στον ατμό

37 3. Η ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΝΟΣ ΣΩΣΤΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟΥ
Και άλλοι χρυσοί διατροφικοί κανόνες: Προτιμάμε τα άπαχα τυριά και τα κίτρινα μαλακά τυριά που είναι πλούσια σε ασβέστιο Από τα γαλακτοκομικά προτιμάμε τα μερικώς αποβουτυρωμένα (1 – 2% λιπαρά)

38 3. Η ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΝΟΣ ΣΩΣΤΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟΥ
Και άλλοι χρυσοί διατροφικοί κανόνες: Αποφεύγουμε το βούτυρο και χρησιμοποιούμε μόνο ελαιόλαδο, ακόμη και όταν τηγανίζουμε Περιορίζουμε τα τηγανητά

39 3. Η ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΝΟΣ ΣΩΣΤΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟΥ
Και άλλοι χρυσοί διατροφικοί κανόνες: Περιορίζουμε το αλάτι Συνδυάζουμε πουλερικά και ψάρια με όσπρια και αρακά. Η παρουσία της ζωϊκής πρωτεΐνης αυξάνει την απορρόφηση του σιδήρου που υπάρχει στα όσπρια Περιορίζουμε το αλάτι

40 3. Η ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΝΟΣ ΣΩΣΤΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟΥ
Και άλλοι χρυσοί διατροφικοί κανόνες: Αποφεύγουμε παχυντικά σνακς (πατατάκια, γαριδάκια κ.λ.π.), τα γεύματα σε φαστ φουντ και γενικά, τα ‘έτοιμα γεύματα’ Αν αθλούμαστε, φροντίζουμε να συμπεριλάβουμε στη διατροφή σας περισσότερους υδατάνθρακες

41 3. Η ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΝΟΣ ΣΩΣΤΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟΥ
Και άλλοι χρυσοί διατροφικοί κανόνες: Περιορίζουμε τον καφέ και το αλκοόλ Πίνουμε αφεψήματα από βότανα της ελληνικής φύσης. Κάνουν καλό και κάποια από αυτά, όπως το φασκόμηλο, είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά

42 3. Η ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΝΟΣ ΣΩΣΤΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟΥ
Και άλλοι χρυσοί διατροφικοί κανόνες: η σωστή διατροφή + η άσκηση ΧΑΡΙΖΟΥΝ ΥΓΕΙΑ!

43 4.ΚΡΗΤΙΚΗ ΔΙΑΙΤΑ – ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Τι ονομάζουμε με τον όρο Μεσογειακή Διατροφή; Ο όρος Μεσογειακή Διατροφή αναφέρεται στις διατροφικές συνήθειες των ελαιοπαραγωγικών χωρών της μεσογείου

44 4.ΚΡΗΤΙΚΗ ΔΙΑΙΤΑ – ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της μεσογειακής διατροφής; Πλούσια σε λαχανικά και φρούτα Πλούσια σε δημητριακά και όσπρια Πλούσια σε ψάρι Μέτρια κατανάλωση γάλακτος και των προϊόντων του Μέτρια κατανάλωση αλκοόλ και κυρίως κρασί Μέτρια κατανάλωση ξηρών καρπών (ωμών) Φτωχή σε κρέας και παράγωγα του Όχι βούτυρο ή άλλα λάδια, μόνο ελαιόλαδο

45 4.ΚΡΗΤΙΚΗ ΔΙΑΙΤΑ – ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
1 μικρομερίδα = ½ μερίδας εστιατορίου ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΜΗΝΙΑΙΑ συστηματική άσκηση κρασί με μέτρο Ψωμί, ρύζι, ζυμαρικά, δημητριακά: 8 μικρομερίδες Λαχανικά 6 μικρομερίδες Φρούτα 3 μικρομερίδες Ελαιόλαδο Ως κύριο προστιθέμενο λιπίδιο Γαλακτοκομικά 2 μικρομερίδες Ψάρια 5-6 μικρομερίδες πατάτες μικρομερίδες αυγά 3 μικρομερίδες γλυκά 3 μικρομερίδες Κόκκινο κρέας 4 μικρομερίδες Πυραμίδα Μεσογειακής Διατροφής 3-4 μικρομερίδες ελιές, όσπρια, ξηροί καρποί, πουλερικά 4 μικρομερίδες

46 4.ΚΡΗΤΙΚΗ ΔΙΑΙΤΑ – ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Γιατί αναφερόμαστε ιδιαιτέρως στην κρητική δίαιτα; Η κρητική κουζίνα θεωρείται το πιο χαρακτηριστικό και ποιοτικό παράδειγμα μεσογειακής διατροφής 10!

47 4.ΚΡΗΤΙΚΗ ΔΙΑΙΤΑ – ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Γιατί να επιλέξουμε τη μεσογειακή διατροφή; Η μεσογειακή διατροφή θεωρείται απαραίτητη για καλή υγεία Μελέτες αποδεικνύουν ότι προστατεύει από καρδιακές παθήσεις και μορφές καρκίνου Άριστη απόδειξη οι Κρητικοί

48 5. O ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΣΝΑΚ ΣΤΗΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Γιατί καταφεύγουμε στα σνακ; Ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχει πρακτικά καταργήσει το διατροφικό μοντέλο «πρωινό μεσημεριανό βραδινό» Oι περισσότεροι καταφεύγουν σε μικρογεύματα, τα λεγόμενα σνακ, μέχρι να έρθει η ώρα του επόμενου κυρίου γεύματος

49 5. O ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΣΝΑΚ ΣΤΗΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Μας παχαίνουν τα σνακ; Η γενική αντίληψη ότι τα σνακ μας παχαίνουν είναι λάθος

50 5. O ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΣΝΑΚ ΣΤΗΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Μας παχαίνουν τα σνακ; η σωστή επιλογή ενός σνακ για κατανάλωση ανάμεσα στα κυρίως γεύματα βοηθά να : Αποφεύγουμε την κόπωση Διατηρούμε το ιδανικό μας βάρος Παίρνουμε θρεπτικά συστατικά

51 5. O ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΣΝΑΚ ΣΤΗΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Ωφέλιμα σνακ της Μεσογειακής Διατροφής: Ένα φρούτο, ένα ποτήρι χυμό ή 4 – 5 αποξηραμένα φρούτα Ένα μικρό σάντουιτς με γαλοπούλα και άπαχο τυρί ή ένα κουλούρι Θεσσαλονίκης Ένα άπαχο γιαούρτι με δημητριακά ή φρούτα, ή ένα ρυζόγαλο Ένα παστέλι

52 5. O ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΣΝΑΚ ΣΤΗΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Περιστασιακά σνακ: πατατάκια τυρόπιτα μπισκότα, σοκολάτα, γλυκά

53 6.ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ Πως προέκυψαν τα βιολογικά προϊόντα;
Η ευαισθητοποίηση του κόσμου τα τελευταία χρόνια γύρω από θέματα προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και εξασφάλισης υγιεινών τροφίμων, απαλλαγμένων από φυτοφάρμακα και τοξικές ουσίες, έχει φέρει στο επίκεντρο τα βιολογικά προϊόντα

54 6.ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ Τι είναι τα βιολογικά προϊόντα;
Βιολογικά ή οργανικά είναι τα προϊόντα που καλλιεργούνται με μεθόδους φιλικές προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον, χωρίς φυτοφάρμακα και χημικά λιπάσματα Προκειμένου για ζώα, είναι αυτά που μεγαλώνουν χωρίς τη χρήση ορμονών και τρέφονται αποκλειστικά και μόνο με βιολογικά προϊόντα

55 Ποια είναι τα βιολογικά προϊόντα;
6.ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ Ποια είναι τα βιολογικά προϊόντα; λαχανικά, φρούτα, δημητριακά, ζυμαρικά, όσπρια, ελιές, κρασί, ελαιόλαδο, τυροκομικά και γαλακτοκομικά, αυγά, κρέας μεταποιημένα προϊόντα, όπως αρτοσκευάσματα, μαρμελάδες, σοκολάτες, μέχρι και έτοιμα συσκευασμένα γεύματα

56 «βιολογικό προϊόν σε μεταβατικό στάδιο»
6.ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ Πως θα τα αναγνωρίσουμε; «βιολογικό προϊόν» ή «βιολογικό προϊόν σε μεταβατικό στάδιο» παραγωγός προϊόν φορέα πιστοποίησης

57 6.ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ «Το καλό είναι και πιο ακριβό;»
Τα βιολογικά προϊόντα είναι αγνά και έχουν έντονη γεύση και άρωμα Είναι, όμως, ακριβότερα από τα συμβατικά προϊόντα γιατί οι βιολογικές καλλιέργειες δίνουν μικρότερη παραγωγή και γιατί είναι πιο δύσκολη η διάθεση τους στην αγορά ΓΕΥΣΗ & ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΙΜΗ

58 6.ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ Που τα βρίσκουμε; σε ειδικά καταστήματα
σε μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ σε ειδικές λαϊκές αγορές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

59 7.MΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
Τι είναι ένας μεταλλαγμένος οργανισμός; Γενετικά μεταλλαγμένος οργανισμός είναι ένας ζωντανός οργανισμός, ο οποίος δημιουργήθηκε τεχνητά αλλοιώνοντας τη γενετική του ταυτότητα, αφαιρώντας γονίδια ή προσθέτοντας γονίδια από άλλους εντελώς διαφορετικούς οργανισμούς

60 7.MΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
Σκοπός της γενετικής τροποποίησης είναι ο μεταλλαγμένος οργανισμός να αποκτήσει νέα χαρακτηριστικά Για παράδειγμα, σε ένα φυτό μπορεί να εισαχθούν γονίδια από ιούς, παθογόνα βακτήρια, φυτά, ζώα, έτσι ώστε το φυτό να παράγει τοξίνες εναντίον κάποιων εντόμων ή να αποκτήσει ανθεκτικότητα σε κάποιο ζιζανιοκτόνο

61 7.MΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
Μεταλλαγμένα τρόφιμα Τα μεταλλαγμένα προϊόντα τρυπώνουν και στη διατροφή μας Η σόγια και το καλαμπόκι είναι οι κύριοι εκπρόσωποι και φτάνουν στο τραπέζι μας ως συστατικά σε πληθώρα προϊόντων (πάνω από συσκευασμένα τρόφιμα) και έμμεσα αφού χρησιμοποιούνται για παραγωγή ζωοτροφών

62 7.MΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
Αντιδράσεις Οικολογικές οργανώσεις και ενώσεις καταναλωτών έχουν εκφράσει την αντίθεση τους στα μεταλλαγμένα προϊόντα Το βασικό τους επιχείρημα είναι ότι οι συνέπειες από την απελευθέρωση μεταλλαγμένων οργανισμών στο περιβάλλον και την υγεία είναι απρόβλεπτες και μη αναστρέψιμες

63 7.MΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
Δράσεις Σύντομα, η αναγραφή στις συσκευασίες της ύπαρξης συστατικών από μεταλλαγμένους οργανισμούς θα είναι υποχρεωτική Ο καθένας έχει δικαίωμα να γνωρίζει τι τρώει

64 OMΑΔΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ Αρβανιτογιάννη Φωτεινή Βαλλής Γιώργος
Βασιλείου Δήμητρα Γεραλή Αναστασία Γερογιάννη Γεωργία Γεωργίου Δημήτρης Γεωργίου Παρασκευάς Δημητροπούλου Κυριακή Δήμου Ελένη Δρόσος Γιώργος Ζίγκηρη Αλίνα Καϊτσώτη Κωνσταντίνα Κόντου Δάφνη Κούβαρη Ρούλα Κουκουρίκου Αθηνά Κυπαρισσίδη Σωτηρία Μακ Γκάρυ Νάταλι Μαρούδης Γιώργος Μουλιάρη Κατερίνα Μωραΐτη Ευαγγελία Παπαδήμου Ευαγγελία Παρίσση Γεωργία Ρούσσου Κωνσταντίνα Σουρή Λυδία Στεργίου Σοφία Τζουτζά Χριστίνα Τσαπέτη Νατάσσα Τσούρτη Μαρία Χατζηδάκη Άνννα Χατζής Νίκος


Κατέβασμα ppt "Διατροφή – Διατροφικές συνήθειες"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google