Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Λογιστική για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις Ταμειακός Προγραμματισμός

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Λογιστική για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις Ταμειακός Προγραμματισμός"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Λογιστική για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις Ταμειακός Προγραμματισμός
Διάλεξη 9α Ταμειακός Προγραμματισμός

2 Γενικός Προϋπολογισμός
Αποτελείται από το σύνολο αναφορών που περιγράφουν την συνολική προϋπολογισθείσα απόδοση και κατάσταση της επ/σης, αποτελούμενη από: Προϋπ/σα Κατάσταση Αποτελεσμάτων Χρήσεως Προϋπ/σα Κατάσταση Ταμειακών Ροών Προϋπ/θέν Ισολογισμός Ο Γενικός Προϋπολογισμός συγκεντρώνει όλες τις λεπτομέρειες από τους επιμέρους προϋπολογισμούς πωλήσεων, αποθεμάτων, παραγωγής, αγορών, κτλ.

3 Γενικός προϋπολογισμός
Προϋπ/σα Κατάσταση Αποτελεσμάτων Χρήσεως Προϋπ/σα Κατάσταση Ταμειακών Ροών Προϋπ/θέν Ισολογισμός Εδώ, θα προετοιμάσουμε τον Ταμειακό Προϋπολογισμό και την επόμενη εβδομάδα θα υπολογίσουμε τον προϋπολογιστικό Ισολογισμό.

4 Ταμειακός προϋπολογισμός
Τα μετρητά είναι η κινητήριος δύναμη ιδιαιτέρως της μικρομεσσαίας επιχείρησης. Αν η επιχείρηση ξεμείνει από μετρητά, δεν θα μπορεί να διεκπεραιώσει τις λειτουργίες της. Drury (σελίδα 369) δηλώνει: “ο σκοπός του ταμειακού προϋπολογισμού είναι να διασφαλίσει ότι αρκετά μετρητά είναι διαθέσιμα συνεχώς να αντικατοπτρίζουν τις λειτουργίες όπως διαφαίνονται στους διάφορους προϋπολογισμούς”

5 Ταμειακός προϋπολογισμός
Προσφέρει έλεγχο με μελλοντική στόχευση βρίσκοντας ταμειακά ελλείματα και πλεονάσματα, και βοηθώντας τη διοίκηση να δράσει για να τα διορθώσει και τα εκμεταλλευτεί αντίστοιχα.

6 Από προηγούμενη διάλεξη: Πρ. Κατάσταση Αποτελεσμάτων Χρήσης (Ευρώ)
Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Πωλήσεις Μεταβλητά κόστη Συνεισφορά Σταθερό κόστος Κέρδος Θα αυξηθεί η ταμειακή ισορροπία της επ/σης κατά Ευρώ τον Ιανουάριο, κατά τον Φεβρουάριο, κλπ.? Η απάντηση είναι ΟΧΙ.

7 Γιατί τα Κέρδη ΔΕΝ οδηγούν σε αλλαγή στα μετρητά;
1. Πωλήσεις Οι Πωλήσεις σε πελάτες καταγράφονται στην Κατάσταση Αποτελεσμάτων Χρήσης όταν πραγματοποιούνται οι πωλήσεις (όταν τα προϊόντα στέλνονται ή οι υπηρεσίες προσφέρονται). Η πληρωμή για αυτές τις πωλήσεις μπορεί να γίνει ένα ή περισσότερους μήνες μετά.

8 Γιατί τα Κέρδη ΔΕΝ οδηγούν σε αλλαγή στα μετρητά; 2. Κόστη (1)
Το Κόστος Πωλήσεων (κόστος προϊόντων) καταγράφεται στην Κατάσταση Αποτελεσμάτων Χρήσης όταν γίνονται οι πωλήσεις. Συγκεκριμένα: Αν τα προϊόντα είναι σε απόθεμα για πολύ καιρό, η πληρωμή για την αγορά ή παραγωγή τους θα έχει γίνει μήνες πιο πριν.

9 Γιατί τα Κέρδη ΔΕΝ οδηγούν σε αλλαγή στα μετρητά; 3. Κόστη (2)
Έξοδα (για παράδειγμα κόστη ρεύματος) καταγράφονται στην Κατάσταση Αποτελεσμάτων Χρήσης όταν χρησιμοποιείται το ρεύμα. Συγκεκριμένα: Η επιχείρηση μπορεί να πληρώσει τον λογαριασμό ρεύματος κάθε τρίμηνο.

10 Γιατί τα Κέρδη ΔΕΝ οδηγούν σε αλλαγή στα μετρητά; 4. Κόστη (3)
Τα έξοδα μπορεί να περιλαμβάνουν Απόσβεση που αντιπροσωπεύει την μείωση της αξίας των στοιχείων Πάγιου Ενεργητικού. Συγκεκριμένα: Αυτή η συναλλαγή μειώνει την αξία των στοιχείων του Πάγιου Ενεργητικού στον Ισολογισμό και καταγράφει το αντίστοιχο κόστος στην Κατάσταση Αποτελεσμάτων. Παρ’ όλα αυτά, δεν υπάρχουν ταμειακές ροές.

11 Γιατί τα Κέρδη ΔΕΝ οδηγούν σε αλλαγή στα μετρητά;
5. Αλλαγές στον Ισολογισμό Μερικές επιχειρηματικές συναλλαγές εμπλέκουν ταμειακή ροή που επηρεάζει τον Ισολογισμό, αλλά όχι την Κατάσταση Αποτελεσμάτων Χρήσης. Για παράδειγμα: -Έκδοση καινούριων μετοχών Καινούριο δάνειο (ή ξεπληρώνοντας το παλιό) Αγοράζοντας (ή πουλώντας) στοιχεία Πάγιου Ενεργητικού Αυξάνοντας τα αποθέματα Παρόλα ταύτα, αυτές οι συναλλαγές, παρότι σπάνιες, συχνά αφορούν μεγάλες ταμειακές ροές. Οπότε, είναι σημαντικό να συμπεριληφθούν σε κάθε ταμειακό προϋπολογισμό.

12 Υπενθύμηση κάποιων προϋπολογιστικών μεγεθών από τη διάλεξη για Προετοιμασία Πρ.
Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Πωλήσεις Αγορές Μετ Εργασία Σταθερά κ Αποθέματα: Προϊόντων Πρ. Υλών

13 Πρόσθετη πληροφορία Τα μετρητά στην αρχή του Ιανουαρίου θα είναι Ευρώ. 50% των πωλήσεων πληρώνονται ένα μήνα μετά την παράδοση του εμπορεύματος και 50% τον αμέσως επόμεο από αυτόν. Οι πρώτες ύλες πληρώνονται ένα μήνα μετά από την παράδοση. Τα μεταβλητά κόστη εργασίας και Σταθερά κόστη πληρώνονται τον μήνα που αφορούν. Τα μηνιαία Σταθερά κόστη συμπεριλαμβανομένης της Απόσβεσης είναι 900. Οι αρχικές απαιτήσεις (58.000) και Υποχρεώσεις (18.000) θα πληρωθούν εξ ολοκλήρου τον Ιανουάριο. Προετοιμάστε τους μηνιαίους ταμειακούς προϋπολογισμούς για τους μήνες Ιανουάριο με Απρίλιο.

14 Ταμειακός προϋπολογισμός – Υπολογισμοί Μετρητά από πωλήσεις
Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Πωλήσεις Αρχικές Απαιτήσεις Ένας μήνας Δύο μήνες Σύνολο , όπου = 50% * = 50% * και = 50% *

15 Ταμειακός προϋπολογισμός – Υπολογισμοί Μετρητά από αγορές
Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Αγορές Αρχικές Υποχρεώσεις Ένας μήνας Σύνολο Μετρητά για Σταθερά κόστη Σταθερά κόστη Μείον Απόσβεση Σύνολο

16 Ταμειακός προϋπολογισμός
Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Αρχική ισορροπία Εισπράξεις Πληρωμές: Αγορές Εργασία Σταθερά κόσ Σύνολο Τελική Ισορροπία Ταμειακή μεταβολή (11.676) Κέρδος Σημειώστε τις σημαντικές διαφορές μεταξύ ταμειακών μεταβολών και Κέρδους.

17 Προϋπολογιστικός Ισολογισμός
Για την επόμενη εβδομάδα Προϋπολογιστικός Ισολογισμός Ευχαριστώ


Κατέβασμα ppt "Λογιστική για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις Ταμειακός Προγραμματισμός"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google