Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η αρπαγή της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η αρπαγή της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η αρπαγή της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα
Ο μύθος που «εξηγεί» τον υπέροχο κύκλο της φύσης...

2 Η Περσεφόνη ήταν κόρη της Θεάς της γεωργίας, Δήμητρας και του Δία
Η Περσεφόνη ήταν κόρη της Θεάς της γεωργίας, Δήμητρας και του Δία. Ο Πατέρας των Θεών, γνωστός για τις ερωτοτροπίες του, αποφάσισε να αποπλανήσει και την απόμακρη θεά, που αδιαφορούσε για τους άντρες. Έτσι ο Δίας μεταμορφώθηκε σε ταύρο και σαγήνευσε τη Δήμητρα, η οποία έμεινε έγκυος. Εννιά μήνες αργότερα γεννήθηκε ένα κοριτσάκι, που ονομάστηκε Περσεφόνη.

3 Η αρπαγή της Περσεφόνης
Όσο μεγάλωνε η Περσεφόνη, μεγάλωνε και η ομορφιά της. Όταν την είδε ο Πλούτωνας, θεός του Άδη, την ερωτεύτηκε κεραυνοβόλα και αποφάσισε να την κλέψει. Σύμφωνα με τον Ομηρικό ύμνο προς τη Δήμητρα, η νεαρή Περσεφόνη μάζευε λουλούδια στο Νύσιο πεδίο.

4 Τη συντρόφευαν, η Αθηνά, η Άρτεμης και οι Ωκεανίδες νύμφες
Τη συντρόφευαν, η Αθηνά, η Άρτεμης και οι Ωκεανίδες νύμφες. Ανέμελη η Περσεφόνη, απομακρύνθηκε από τη συντροφιά της, αναζητώντας το πιο όμορφο λουλούδι. Όταν έσκυψε να πιάσει έναν νάρκισσο, η γη χωρίστηκε στη μέση και από τα έγκατα εμφανίσθηκε ένα άρμα.

5 Οδηγός ήταν ο Πλούτωνας, που με το ένα χέρι κρατούσε τα χαλινάρια των αλόγων και με το άλλο άρπαξε την πανέμορφη κοπέλα. Οι κραυγές της δεν ακούστηκαν από κανένα και η Περσεφόνη κατέβηκε στον Κάτω Κόσμο....

6 Απεικόνιση της αρπαγής της Περσεφόνης στον τάφο της Βεργίνας...

7 Ο θρήνος της Δήμητρας Η Δήμητρα έψαχνε μάταια την κόρη της, μέρα και νύχτα. Απ’ τη λύπη της, η γη και οι καλλιέργειες άρχισαν να μαραζώνουν. Μετά από καιρό, ο Ήλιος που έβλεπε τα πάντα απ’ τον ουρανό, λυπήθηκε τη θεά και της είπε που βρισκόταν η κόρη της.

8 Η Δήμητρα απαίτησε να επιστραφεί η Περσεφόνη, αλλιώς δεν θα άφηνε τη γη να ξανανθίσει. Ο Δίας, παρακινημένος απ’ τις ικεσίες των ανθρώπων που πεινούσαν, διέταξε τον Πλούτωνα να ελευθερώσει την Περσεφόνη...

9 Ο Θεός του Άδη δεν είχε άλλη επιλογή απ’ το να υπακούσει, αλλά πρώτα έδωσε στην Περσεφόνη να φάει ένα ρόδι. Ο Πλούτωνας γνώριζε ότι αν η κοπέλα κατανάλωνε τροφή στον Κάτω Κόσμο, θα δενόταν μαζί του και δεν θα μπορούσε να φύγει. Η Περσεφόνη, έφαγε έξι σπόρια και επισφράγισε τη μοίρα της.

10 Όταν το έμαθε η Δήμητρα, έγινε έξαλλη και για να την ηρεμήσει, ο Δίας πρότεινε ένα συμβιβασμό. Για κάθε σπόρο που έφαγε, η Περσεφόνη θα έμενε και ένα μήνα στον Άδη. Έτσι η κοπέλα θα περνούσε το μισό χρόνο δίπλα στην μητέρα της και τον άλλο μισό με τον Πλούτωνα.

11 Η Δήμητρα αποδέχτηκε την απόφαση, αλλά δεν ξεπέρασε ποτέ το χαμό της κόρη της. Έκτοτε τους έξι μήνες που η Περσεφόνη βρισκόταν στον Άδη, η Δήμητρα πενθούσε και μαζί της πενθούσε και η φύση. Τα δέντρα έχαναν το φύλλωμά τους, οι καλλιέργειες ασθενούσαν και βαρύς χειμώνας έπεφτε στη γη. Όμως όταν η Περσεφόνη επέστρεφε στη μητέρα της, η χαρά της Δήμητρας πρασίνιζε τη γη και άνθιζε τα φυτά.

12 Η επανένωση της Περσεφόνης με τη Δήμητρα...

13 Η κυρία του Κάτω Κόσμου Ο μύθος της Περσεφόνης αναφέρεται από τον Ησίοδο και στον ομηρικό ύμνο προς τιμήν της θεάς Δήμητρας. Παραλλαγές του μύθου εμφανίζονται σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και ανάλογες θεότητες υπάρχουν ακόμα και στη Μεσοποταμία.

14 Στην Οδύσσεια, η Περσεφόνη παρουσιάζεται ως σύντροφος του Πλούτωνα και βασίλισσα του Κάτω Κόσμου, που εμπνέει τον τρόμο στις ψυχές των θνητών. Σε άλλες διηγήσεις συνδέεται με τη γονιμότητά της γης, την αναγέννηση και την αθανασία....

15 Οι 18 διάσημοι πίνακες της Περσεφόνης
Ο μύθος της Περσεφόνης αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για πολλούς και διάσημους πίνακες στην ιστορία της ζωγραφικής. Ας απολαύσουμε κάποιους απ' αυτούς.

16 Η αρπαγή της Περσεφόνης- Ρέμπραντ 1631

17 Περσεφόνη - Nicolò dell'Abate, 16ου αιώνα

18 Η Αθηνά κι ο Άρης ζητάνε από τον Άδη να μην απαγάγει την Περσεφόνη - Peter Paul Rubens, 1636

19 H αρπαγή της Περσεφόνης Jean Francois De Troy 1735

20 Αρπαγή της Περσεφόνη - Rubens 1577

21 Η αρπαγή της Περσεφόνης 1587 Hans von Aachen

22 Η αρπαγή της Περσεφόνης Joseph the elder Heintz

23 Πλούτωνας και Περσεφόνη - Hendrik van Balen I και Jan Brueghel the elder 1610

24 Frederick Leighton, «Η επιστροφή της Περσεφόνης», 1891

25 Αδης και Περσεφόνη -άγνωστος ζωγράφος του 18ου αι.

26 H αρπαγή της Περσεφόνης Simone Pignoni, 1650.

27 Η Αρπαγή της Περσεφόνης -17ου αιώνα

28 Η Αρπαγή της Περσεφόνης - John Armstrong - 1927

29 Περσεφόνη – Arthur Hacker

30 Άδης και Περσεφόνη Oskar Kokoschka 1950

31 Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας «Το πρώτο πρωί του κόσμου» - Προσχέδιο για το σκηνικό της «Περσεφόνης», 1961

32 Πλούτωνας και Περσεφόνη - Edmund Dulac

33 Περσεφόνη - Jay DeFeo 1957

34 Μουσική επένδυση : Χρήστος Θηβαίος: «Δεν είμαι άλλος» Στίχοι: Μάνος Ελευθερίου Μουσική: Θάνος Μικρούτσικος Πρώτη εκτέλεση: Χρήστος Θηβαίος (2002)


Κατέβασμα ppt "Η αρπαγή της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google