Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Activity Diagrams.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Activity Diagrams."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Activity Diagrams

2 Activity Diagrams Τα διαγράμματα δραστηριοτήτων (Activity diagrams) αναπαριστούν τη ροή εργασίας ενός συστήματος.  Τα διαγράμματα δραστηριοτήτων αποτελούν παρόμοια διαγράμματα με τα διαγράμματα καταστάσεων (State diagrams) επειδή οι δραστηριότητες στην ουσία είναι οι μεταβάσεις στις καταστάσεις των αντικειμένων για την πραγματοποίηση κάποιας εργασίας.  Τα διαγράμματα αναπαριστούν την κατάσταση των δραστηριοτήτων, δείχνοντας την ακολουθία των δραστηριοτήτων που εκτελούνται.  Τα διαγράμματα δραστηριοτήτων αναπαριστούν δραστηριότητες που εκτελούνται παράλληλα ή σύμφωνα με τις συνθήκες που ικανοποιούνται.

3 Activity Diagrams Πότε χρησιμοποιούνται τα διαγράμματα δραστηριοτήτων;
Τα διαγράμματα δραστηριοτήτων (Activity diagrams) πρέπει να χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με άλλες τεχνικές μοντελοποίησης όπως είναι τα διαγράμματα αλληλεπίδρασης (interaction diagrams) και τα διαγράμματα καταστάσεων (state diagrams).  Ο κυριότερος λόγος χρήσης των διαγραμμάτων δραστηριοτήτων είναι για τη μοντελοποίηση της ροής εργασιών του συστήματος που σχεδιάζεται. 

4 Activity Diagrams Τα διαγράμματα δραστηριοτήτων είναι επίσης χρήσιμα για τα ακόλουθα: Για την περιγραφή μιας λειτουργίας του συστήματος που περιγράφεται από μια περίπτωσης χρήσης (use case) Για την περιγραφή ενός πολύπλοκου αλγορίθμου ή μιας πολύπλοκης ανθρώπινης εργασίας (human task) Για την περιγραφή της λογικής μιας λειτουργίας Τα διαγράμματα δραστηριοτήτων δεν αντικαθιστούν τα διαγράμματα αλληλεπίδρασης (interaction diagrams) και τα διαγράμματα κατάστασης (state diagrams).  Τα διαγράμματα δραστηριοτήτων δεν αναπαριστούν λεπτομέρειες σχετικά με το πως τα αντικείμενα συμπεριφέρονται ή πως τα αντικείμενα συνεργάζονται.

5 Activity Diagrams Τα διαγράμματα δραστηριοτήτων χρησιμοποιούν διακλαδώσεις, σημεία αποφάσεων και σημεία συγχώνευσης και ένωσης: Μία διακλάδωση χρησιμοποιείται όταν πολλαπλές δραστηριότητες πραγματοποιούνται την ίδια στιγμή. Στο παρακάτω διάγραμμα παρουσιάζεται μια διακλάδωση μετά τη δραστηριότητα Αctivity_1. Αυτή δείχνει ότι οι δραστηριότητες Αctivity_2 και Αctivity_3 πραγματοποιούνται ταυτόχρονα.  Μετά τη δραστηριότητα Αctivity_2 υπάρχει ένα σημείο απόφασης. Το σημείο απόφασης περιγράφει ποιες δραστηριότητες θα πραγματοποιηθούν σύμφωνα με τις συνθήκες που πραγματοποιούνται. Τα σημεία απόφασης συνοδεύονται από ένα αντικείμενο συγχώνευσης «merge» που δηλώνει το τέλος της συνθήκης. Επίσης μετά από μία διακλάδωση, όλες οι παράλληλες δραστηριότητες πρέπει να ενωθούν με ένα αντικείμενο ένωσης «join» πριν τη μετάβαση στην τελική κατάσταση.    This simple diagram shows the sequence that messages are passed between objects to complete a use case for ordering an item.

6 Activity Diagrams Διακλάδωση «fork» σημείο απόφασης «decision»
σημείο συγχώνευσης «merge» σημείο σύνδεσης «join»

7 Activity Diagrams Ένα διάγραμμα δραστηριοτήτων είναι παρόμοιο με ένα διάγραμμα ροής (flowchart) του κώδικα του συστήματος. Ένα διάγραμμα δραστηριοτήτων αποτελεί ένα δυναμικό διάγραμμα και αναπαριστά τη δραστηριότητα και την ενέργεια που προκαλεί ένα αντικείμενο σε μια δεδομένη κατάσταση. Διαφορά ενός διαγράμματος δραστηριοτήτων από ένα διάγραμμα καταστάσεων. Ένα διάγραμμα καταστάσεων αναπαριστά τις διαφορετικές καταστάσεις ενός αντικειμένου κατά τη διάρκεια της ζωής του στο σύστημα και τις μεταβάσεις στις καταστάσεις των αντικειμένων. Ένα διάγραμμα δραστηριοτήτων αναπαριστά κατά κύριο λόγο τις μεταβάσεις και τις δραστηριότητες που προκαλούν τις αλλαγές στις καταστάσεις των αντικειμένων.

8 Στοιχεία Διαγραμμάτων Δραστηριοτήτων
Activity Diagrams Στοιχεία Διαγραμμάτων Δραστηριοτήτων Σύμβολο Αρχική Δραστηριότητα - Initial Activity: Αναπαριστά το σημείο εκκίνησης ή την πρώτη δραστηριότητα μιας ροής. Δραστηριότητα - Activity: Αποφάσεις - Decisions: Σημείο απόφασης που οδηγεί σε δύο δρόμους ανάλογα με την απόφαση.

9 Στοιχεία Διαγραμμάτων Δραστηριοτήτων
Activity Diagrams Στοιχεία Διαγραμμάτων Δραστηριοτήτων Σύμβολο Συγχωνεύσεις – Merge: Σημείο συγχώνευσης χρησιμοποιείται συνήθως μετά από ένα σημείο απόφασης Ταυτόχρονες Δραστηριότητες - Concurrent Activities: Μερικές δραστηριότητες εκτελούνται ταυτόχρονα. Διακλάδωση/Ένωση - Fork/Join: Τελική Δραστηριότητα - Final Activity: Το τέλος ενός διαγράμματος δραστηριοτήτων.

10 Activity Diagrams – Παραδείγματα
Παραδείγματα διαγραμμάτων δραστηριοτήτων: Εκτέλεση παραγγελίας σε μια εταιρία πωλήσεων Σύστημα διαχείρισης μαθημάτων μιας σχολής Σύστημα διαχείρισης φοιτητών & σεμιναρίων ενός πανεπιστημίου Σύστημα διαχείρισης μαθημάτων για καθηγητές

11 Activity Diagrams - Εκτέλεση παραγγελίας σε μια εταιρία πωλήσεων
Παράδειγμα: Εκτέλεση παραγγελίας σε μια εταιρία πωλήσεων  Το διάγραμμα αναπαριστά τη ροή των ενεργειών σε ένα σύστημα. Συγκεκριμένα, με τη λήψη μιας παραγγελίας οι δραστηριότητες διαχωρίζονται σε δυο παράλληλες ομάδες δραστηριοτήτων. Η μία πλευρά συμπληρώνει και αποστέλλει την παραγγελία, ενώ η άλλη πλευρά διαχειρίζεται την πληρωμή (στέλνει το τιμολόγιο και λαμβάνει την πληρωμή).  Στην αριστερή πλευρά, η μέθοδος αποστολής αποφασίζεται ύστερα από την ικανοποίηση μιας συνθήκης. Ανάλογα με τη συνθήκη είτε η δραστηριότητα «Αποστολή Αυθημερόν» (Overnight Delivery) ή η δραστηριότητα «Συνήθης Αποστολή» (Regular Delivery) πραγματοποιείται. Τέλος, οι παράλληλες δραστηριότητες συνδυάζονται για να ολοκληρώσουν την παραγγελία.  

12 Activity Diagrams - Εκτέλεση παραγγελίας σε μια εταιρία πωλήσεων

13 Activity Diagrams - Εκτέλεση παραγγελίας σε μια εταιρία πωλήσεων
Μερικές φορές είναι χρήσιμο όταν μοντελοποιούμε ροές εργασίας να διαχωρίσουμε τις δραστηριότητες των διαγραμμάτων δραστηριοτήτων σε ομάδες, όπου κάθε ομάδα αναπαριστά την επιχειρησιακή μονάδα του οργανισμού που είναι υπεύθυνη για την εκτέλεση αυτών των δραστηριοτήτων. Στη UML αυτές οι ομάδες ονομάζονται SwimLanes. Στα διαγράμματα δραστηριοτήτων που διαχωρίζονται σε SwimLanes, κάθε δραστηριότητα ανήκει αποκλειστικά σε ένα SwimLane αλλά οι μεταβάσεις από τη μία στην άλλη δραστηριότητα μπορεί να διαπερνούν τα SwimLanes.

14 Activity Diagrams - Εκτέλεση παραγγελίας σε μια εταιρία πωλήσεων

15 Activity Diagrams - Εκτέλεση παραγγελίας σε μια εταιρία πωλήσεων
Κατά την εκτέλεση μιας ροής εργασίας, η οποία αναπαρίσταται σε ένα διάγραμμα δραστηριοτήτων, είναι πιθανό να εμπλέκονται αντικείμενα. Για παράδειγμα στο προηγούμενο διάγραμμα δραστηριοτήτων μπορούμε να συμπεριλάβουμε κλάσεις όπως είναι η κλάση «Order» και η κλάση «Bill». Στιγμιότυπα αυτών των κλάσεων θα παραχθούν από συγκεκριμένες δραστηριότητες. Π.χ. Η δραστηριότητα Process Order θα δημιουργήσει ένα αντικείμενο Order. Σε ένα διάγραμμα δραστηριοτήτων μπορούν να προστεθούν τα αντικείμενα που δημιουργούνται ή τροποποιούνται. Τα αντικείμενα αυτά συνδέονται με τις δραστηριότητες που τα παράγουν ή που τα χρησιμοποιούν.

16 Activity Diagrams - Εκτέλεση παραγγελίας σε μια εταιρία πωλήσεων

17 Activity Diagrams - Σύστημα διαχείρισης μαθημάτων μιας σχολής
Παράδειγμα: Σύστημα διαχείρισης μαθημάτων μιας σχολής Περίπτωση χρήσης Διαχείρισης Πληροφορίας Μαθημάτων «Manage Course Information». Ο διαχειριστής μαθημάτων εκτελεί τις ακόλουθες δραστηριότητες: Ελέγχει αν υπάρχει ένα μάθημα. Εάν το μάθημα δεν υπάρχει προχωράει στη δημιουργία μαθήματος «Create Course». Εάν το μάθημα υπάρχει, είτε επιλέγεται η τροποποίηση του μαθήματος είτε τη διαγραφή του μαθήματος Εάν επιλεχθεί η τροποποίηση του μαθήματος εκτελείται η δραστηριότητα "Modify Course" Εάν επιλεχθεί η διαγραφή του μαθήματος εκτελείται η δραστηριότητα "Remove Course“ Στο τέλος εκτελείται η δραστηριότητα «Course Completed»

18 Activity Diagrams - Σύστημα διαχείρισης μαθημάτων μιας σχολής

19 Activity Diagrams - Σύστημα διαχείρισης φοιτητών & σεμιναρίων ενός πανεπιστημίου

20 Activity Diagrams - Σύστημα διαχείρισης φοιτητών & σεμιναρίων ενός πανεπιστημίου

21 Activity Diagrams – Σύστημα διαχείρισης μαθημάτων για καθηγητές
Παράδειγμα: Σύστημα διαχείρισης μαθημάτων για καθηγητές Διάγραμμα δραστηριοτήτων για την ακόλουθη διαδικασία: Λήψη των φοιτητών του μαθήματος Για κάθε φοιτητή εκτελούνται τα παρακάτω: Παράλληλη εκτέλεση των λειτουργιών «Λήψη απουσιών», «Λήψη βαθμών εργασιών», «Λήψη Βαθμού Τελικών Εξετάσεων» Υπολογίζεται ο τελικός βαθμός Ενημερώνεται η τελική έκθεση για κάθε φοιτητή

22 Activity Diagrams – Σύστημα διαχείρισης μαθημάτων για καθηγητές


Κατέβασμα ppt "Activity Diagrams."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google