Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ωκεανία Πρότυπο Πειραματικό Σχολείο Ζωσημαίας Σχολής Ιωαννίνων

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ωκεανία Πρότυπο Πειραματικό Σχολείο Ζωσημαίας Σχολής Ιωαννίνων"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ωκεανία Πρότυπο Πειραματικό Σχολείο Ζωσημαίας Σχολής Ιωαννίνων
Πρότυπο Πειραματικό Σχολείο Ζωσημαίας Σχολής Ιωαννίνων Βασίλης Τζίμας Α'4

2 Που βρίσκεται: Με τον γεωγραφικό (και γεωπολιτικό) όρο Ωκεανία, νοείται η περιοχή που συνίσταται από την Αυστραλία και τα νησιά του νότιου Ειρηνικού Ωκεανού, με τον τελευταίο να είναι ο ενωτικός παράγοντας των διαφορετικών γαιών της. Η Ωκεανία είναι το μικρότερο ηπειρωτικό σύμπλεγμα στη Γη, και το δεύτερο μικρότερο σε πληθυσμό μετά την Ανταρκτική.

3 Τα βουνά Τα Γαλάζια Όρη της Αυστραλίας και οι Τρεις Αδελφές
Στην Νέα Νότια Ουαλία, στην Αυστραλία βρίσκονται τα Γαλάζια Όρη. Είναι μια ορεινή περιοχή, ένα οροπέδιο από ψαμμίτη, που διαμελίζεται από φαράγγια βάθους μέχρι και 760 μέτρα. Το ψηλότερο σημείο του οροπεδίου είναι το όρος Werong με υψόμετρο μέτρα. Απόκρημνοι βράχοι, βαθιές, απρόσιτες κοιλάδες, ποτάμια και λίμνες απαρτίζουν την περιοχή αυτή, που είναι γεμάτη ζωή.

4 Σπάνια φυτά και ζώα ζουν εδώ
Σπάνια φυτά και ζώα ζουν εδώ. Η περιοχή έχει χαρακτηριστεί "φυσικό εργαστήριο", για τη μελέτη της εξέλιξης του ευκαλύπτου. Το μεγαλύτερο μέρος της ποικιλίας των ευκαλύπτων βρίσκεται στη νοτιοανατολική Αυστραλία. Στη ευρύτερη περιοχή των Γαλάζιων Βουνών βρίσκεται μεγάλο μέρος από την ποικιλομορφία των ευκαλύπτων. Αρχαία δάση με είδη παγκόσμιας σημασίας υπάρχουν στην περιοχή.

5

6

7 Ηφαίστεια Η Ωκεανία δεν φημίζεται για τα ηφαίστιά της, παρόλα αυτά, αρκετοί είναι αυτοί που δεν γνωρίζουν για τα υποθαλάσσια ηφαίστεια ανοικτά του Σίδνεϊ

8 Μία εντυπωσιακή ομάδα από υποθαλάσσια ηφαίστεια εντόπισαν οι ερευνητές στα ανοικτά του Σίδνεϊ, γεγονός που τους γέμισε ελπίδες ότι θα καταφέρουν να αποκρυπτογραφήσουν τα μυστικά των ωκεάνιου πυθμένα που χωρίζει την Αυστραλία από τη Νέα Ζηλανδία. Τα τέσσερα σβησμένα, πλέον, ηφαίστεια εντοπίστηκαν σε απόσταση περίπου 250 χιλιομέτρων ανοικτά της μεγαλύτερης πόλης της Αυστραλίας. Το εύρημα θεωρείται μεγάλης επιστημονικής αξίας καθώς ανοίγει ένα παράθυρο στον φλοιό της γης που βρίσκεται κάτω από τον θαλάσσιο πυθμένα. «Αυτή η ομάδα των ηφαιστείων μάς δείχνει, εκτός από όλα τα άλλα, με ποιον τρόπο η Νέα Ζηλανδία αποχωρίστηκε από την Αυστραλία πριν από σαράντα έως ογδόντα εκατομμύρια χρόνια», εξηγεί ο Αυστραλός ηφαιστειολόγος Ρίτσαρντ Αρκουλους του Εθνικού Πανεπιστημίου της Αυστραλίας. Οι επιστήμονες θα οργανώσουν κάποιες αποστολές εξερεύνησης του πυθμένα, που θα μας λύσουν πολλές από τις απορίες που έχουμε σήμερα», προσθέτει ο επιστήμονας, τονίζοντας ότι τα τέσσερα ηφαίστεια εξαπλώνονται σε απόσταση είκοσι χιλιομέτρων.

9 Ερήμοι Η μεγαλύτερη έρημος της Ωκεανίας, είναι η Κόκκινη Έρημος

10 Άνυδρο τοπίο, με ελάχιστη βλάστηση, σκληρές συνθήκες ζωής και απίθανο κόκκινο χρώμα δημιουργούν ένα εξωπραγματικό σκηνικό, το οποίο μοιάζει να έχει βγει από κάποια κινηματογραφική ταινία. Όμως, η έρημος Simpson -ή κοινώς Red Sand Desert (Κόκκινη Έρημος)- βρίσκεται στο Κουίνσλαντ της κεντρικής Αυστραλίας και, γνωστή για το εξωγήινο τοπίο της, το οποίο δημιουργείται εξαιτίας του εντυπωσιακού κόκκινου χρώματός της. Η Simpson είναι η τέταρτη μεγαλύτερη έρημος του κόσμου, με έκταση πάνω από τετραγωνικά χιλιόμετρα. Διαθέτει ορισμένους από τους μεγαλύτερους αμμόλοφους στη Γη εκ των οποίων ο γνωστότερος και πιο δημοφιλής είναι ο Big Red, το ύψος του οποίου φτάνει τα 40 μέτρα.

11

12

13 Δικτυογραφεία Βιβλιογραφεία Βιβλίο Γεωγραφίας Α΄ Γυμνασίου
Google εικόνες: Ωκεανία Βιβλιογραφεία Βιβλίο Γεωγραφίας Α΄ Γυμνασίου ΧΩΡΕΣ ΚΑΙ ΛΑΟΙ τόμος 2


Κατέβασμα ppt "Ωκεανία Πρότυπο Πειραματικό Σχολείο Ζωσημαίας Σχολής Ιωαννίνων"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google