Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
ΟΝΟΜΑΤΑ: ΜΠΟΥΜΠΛΙΝΗΣ ΙΩΣΗΦ ΜΟΣΧΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΟΥΤΣΚΑΛΙ ΝΤΕΣΑΡΝΤΙ ΜΑΡΤΑΚΟΥ ΜΑΡΙΑ

2 Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ Η αντίσταση ξεκίνησε με μεμονωμένες ενέργειες. Η πιο εντυπωσιακή από αυτές υπήρξε η υποστολή της σημαίας των ναζί από την ακρόπολη, στις 30 Μαΐου 1941, από δυο φοιτητές τον Μανώλη Γλέζο και τον Απόστολο Σάντα η πράξη τους αποτέλεσε πλήγμα στο κύρος των κατακτητών. Το φθινόπωρο του δημιουργήθηκαν οι πρώτες οργανώσεις αντιστάσεις.

3 ΠΕΙΝΑ –ΛΟΙΜΟΣ ΣΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ

4 Τέτοιες οργανώσεις ήταν:
Το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (ΕΑΜ) Ο Εθνικός Δημοκρατικός Ελληνικός Σύνδεσμος (ΕΔΕΣ) Εθνική Και Κοινωνική Απελευθέρωση (ΕΚΚΑ) Ο Εθνικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός (ΕΛΛΑΣ) Η Ενιαία Πανελλαδική Οργάνωση Νέων (ΕΠΟΝ) Η Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης (ΠΠΕΑ)

5

6 Το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (ΕΑΜ).
Ιδρύθηκε από το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (ΚΚΕ) σε συνεργασία με μικρότερα αριστερά κόμματα. Ήταν οργάνωση του αγώνα κατά των κατακτητών.

7

8 ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ- ΑΦΗΓΗΣΕΙΣ

9 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ

10 Εθνικός Δημοκρατικός Ελληνικός Σύνδεσμος (ΕΔΕΣ)
Δημιουργήθηκε από τον συνταγματάρχη Ναπολέοντα Ζέρβα με σκοπό την απελευθέρωση της Ελλάδας και την εγκαθίδρυση μετά τον πόλεμο αβασίλευτης δημοκρατίας.

11 EKTELESEIS - APO- TSOLIADES

12 Εθνική Και Κοινωνική Απελευθέρωση (ΕΚΚΑ)
Ήταν οργάνωση που διέθετε ένοπλο τμήμα και είχε επικεφαλή τον συνταγματάρχη Δημήτρη Ψαρρό . Ο Ψαρρός υπήρξε τραγικό θύμα των εμφυλίων διενέξεων Εθνική Και Κοινωνική Απελευθέρωση (ΕΚΚΑ)

13 Ενιαίας Πανελλαδικής Οργάνωσης Νέων (ΕΠΟΝ)
Σε κινητοποιήσεις ιδιαίτερη υπήρξε η συμμετοχή της νεολαίας κυρίως με την ίδρυση με απόφαση του ΕΑΜ. Ενιαίας Πανελλαδικής Οργάνωσης Νέων (ΕΠΟΝ)

14 Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης (ΠΕΕΑ)
Γνωστότερη ως κυβέρνηση του βουνού , ανέλαβε την διοίκηση των απελευθερωμένων περιοχών .Οργανώθηκαν εκλογές για την ανάδειξη Εθνικού Συμβούλιου (εθνοσυνέλευση)

15 ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ


Κατέβασμα ppt "ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google