Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

4ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΠΑΡΤΗΣ «Γ. ΡΙΤΣΟΣ»

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "4ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΠΑΡΤΗΣ «Γ. ΡΙΤΣΟΣ»"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 4ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΠΑΡΤΗΣ «Γ. ΡΙΤΣΟΣ»
4ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΠΑΡΤΗΣ «Γ. ΡΙΤΣΟΣ» Α΄ ΤΑΞΗ / ΤΜΗΜΑ 2ο ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ Θέμα : Μελέτη Ηφαιστείων η εργασία : Ονομασία – Ελληνική μυθολογία και ηφαίστεια ( Μέθανα )

2 Ήφαιστος Ο Ήφαιστος είναι ο θεός της φωτιάς και της μεταλλουργίας στην ελληνική μυθολογία. Ήταν γιος του Δία και της Ήρας. Γεννήθηκε άσχημος και παραμορφωμένος, τόσο που η ίδια η μητέρα του, η Ήρα, τον πέταξε από τον Όλυμπο από τη ντροπή της. Ο θεός-βρέφος έπεσε στη θάλασσα, όπου τον πήραν η Θέτις και η Ευρυνόμη, οι οποίες τον ανέθρεψαν για εννέα χρόνια. Μόλις μεγάλωσε, ο θεός έστησε αμέσως το πρώτο του σιδηρουργείο στον βυθό του Αιγαίου, σφυρηλατώντας εκεί όμορφα αντικείμενα για τις δύο αυτές θεότητες. Μια μέρα, η Ήρα, ζηλεύοντας τα κοσμήματα της Θέτιδας, ρώτησε επίμονα τη Νηρηίδα για την προέλευσή τους και, όταν ανακάλυψε ότι τα είχε φιλοτεχνήσει ο γιος που η ίδια είχε περιφρονήσει, πήγε, τον πήρε μαζί της και τον ξανάφερε στο βουνό των θεών. Εκεί, του προσέφερε ένα σιδηρουργείο με 20 φυσερά και του έδωσε για σύζυγο την πανέμορφη Αφροδίτη. 

3 Ηφαίστεια Το όνομα του Ηφαίστου δόθηκε στα «ηφαίστεια όρη», τα γνωστά σήμερα στη Γεωλογία ως ηφαίστεια. Ηφαίστειο είναι η ανοιχτή δίοδος από το εσωτερικό της Γης που επιτρέπει την εκροή ή έκρηξη ρευστών πετρωμάτων και αερίων από το εσωτερικό (μανδύας) στην επιφάνεια του στερεού φλοιoύ με την μορφή λάβας. Η δραστηριότητα αυτή οδηγεί στη δημιουργία ενός βουνού, το οποίο στην καθημερινή γλώσσα ονομάζουμε ηφαίστειο. Τα ηφαίστεια μελετά ένας ιδιαίτερος κλάδος της επιστήμης της Γεωλογίας, η Ηφαιστειολογία. Τα ηφαίστεια πάνω στη Γη βρίσκονται συνήθως εκεί όπου δύο ή τρεις τεκτονικές πλάκες συγκρούονται ή απομακρύνονται. Τα περισσότερα ηφαίστεια είναι βουνά.

4 ΤΑ ΜΕΡΗ ΕΝΟΣ ΗΦΑΙΣΤΕΙΟΥ 1. Μαγματικός θάλαμος 6. Φλέβα τροφοδοσίας 11
ΤΑ ΜΕΡΗ ΕΝΟΣ ΗΦΑΙΣΤΕΙΟΥ   1.Μαγματικός θάλαμος 6.Φλέβα τροφοδοσίας Παρασιτικός κώνος Υπόβαθρο Παλιότερα στρώματα λάβας 12.Ρεύματα λάβας 3.Κεντρικός αγωγός Πλευρά του ηφαιστείου Πλευρικός πόρος 4.Βάση του ηφαιστείου Παλιότερο ρεύματα λάβας Κεντρικός κρατήρας 5.Παρείσακτη κοίτη Κεντρικός πόρος Σύννεφο στάχτης

5 Επίδραση των ηφαιστείων στη ζωή μας
Τα ηφαίστεια αντιμετωπίζονται από τους περισσότερους ανθρώπους σαν ένα φοβερό, επικίνδυνο και βλαβερό φυσικό φαινόμενο. Πράγματι, οι ηφαιστειακές εκρήξεις αποτελούν συχνά πρόβλημα και μπορεί να έχουν τρομερές επιπτώσεις τόσο στις ανθρωπινές ζωές και στην οικονομία όσο και στο περιβάλλον. Από την άλλη πλευρά, πολλές φορές τα ηφαίστεια αποτελούν ισχυρή πηγή πλούτου για τους ντόπιους κατοίκους των τόπων όπου βρίσκονται. Οι γεωργικές καλλιέργειες (η γη γύρω από τα ηφαίστεια είναι ιδιαίτερα εύφορη) και η εξόρυξη ηφαιστειογενών ορυκτών και μεταλλευμάτων είναι οι κύριες οικονομικές δραστηριότητες που αναπτύσσονται γύρω από την ηφαιστειακή δραστηριότητα. Σε άλλες περιπτώσεις τα ηφαίστεια είναι δυνατή πηγή τουρισμού.

6

7 Το ηφαίστειο στα Μέθανα
Το ηφαίστειο στα Μέθανα είναι γνωστό από τα αρχαία χρόνια και η ηφαιστειακή δραστηριότητα του είναι γνωστή από την περίοδο 276 έως 239 π.χ. από αναφορές που έκαναν οι γνωστοί αρχαίοι ιστορικοί Στράβωνας, Παυσανίας και Οβίδιος. Αυτό, βέβαια, αποδεικνύεται κι από το είδος των πετρωμάτων που υπάρχουν στην περιοχή αλλά και από τους ηφαιστειακούς κρατήρες. Κοντά στο χωριό Καμένη Χώρα στα Μέθανα βρίσκεται ο πιο γνωστός κρατήρας από τους 30 κρατήρες του ηφαιστείου των Μεθάνων.Το ηφαίστειο στα Μέθανα ανήκει στο ηφαιστειακό τόξο στο νότιο Αιγαίο, βρισκόταν σε μεγάλη δραστηριότητα στα αρχαία χρόνια και πολλές εκρήξεις εκδηλώθηκαν κυρίως κατά την περίοδο προς το τέλος της τριτογενούς περιόδου και κατά τη διάρκεια της τεταρτογενούς περιόδου. Η έκρηξη της Καμμένης πιθανολογείται ότι έγινε μεταξύ των ετών 277 – 240 π.Χ. Ο κύριος κρατήρας του έχει διάμετρο 100 μέτρων και βάθος 40 – 50 μ. Στη βορειοανατολική πλευρά του διακρίνονται άλλοι δυο – παρασιτικοί – κρατήρες.

8 Εικόνες από το εσωτερικό του ηφαιστείου
Υπάρχει μονοπάτι που σε οδηγεί στο ηφαίστειο

9 Ιαματικές πηγές Η ύπαρξη των ιαματικών πηγών των Μεθάνων και των θεραπευτικών τους ιδιοτήτων είναι γνωστή από τα αρχαία χρόνια. Θεωρούνται αποτέλεσμα της ηφαιστειακής δράσης. Υπάρχουν αναφορές για τις θεραπευτικές ιδιότητες των πηγών και την ίαση που προσφέρουν σε πολλές ασθένειες. Τα Μέθανα, υπήρξαν μια από τις σημαντικότερες λουτροπόλεις της Ελλάδας. Οι ιαματικές πηγές, βάση της σύστασης του νερού, εντάσσονται σε τρεις κατηγορίες: τις οξυπηγές, τις θειούχες και χλωριονατριούχες πηγές. Τα νερά όλων αυτών των πηγών περιέχουν πολύτιμα ιχνοστοιχεία μετάλλων και ορυκτών που ενδείκνυται για τη θεραπεία πολλών ασθενειών, όπως: αρθροπάθεια, ρευματοπάθεια, σπονδυλοαρθρίτιδα, δισκοπάθεια, γυναικολογικές παθήσεις, δερματικά νοσήματα, παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος, χρόνιες βρογχίτιδες, κλπ. Στη πόλη των Μεθάνων υπάρχουν περίπου 25 θειούχες πηγές, που σχηματίζουν μια μεγάλη λίμνη, τη Βρομολίμνη. Επίσης, υπάρχουν και ψυχρές πηγές με πόσιμο νερό.

10 Πηγές

11 Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας Αιμιλία Φλώρου


Κατέβασμα ppt "4ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΠΑΡΤΗΣ «Γ. ΡΙΤΣΟΣ»"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google