Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η θρησκεία στη Σαουδική Αραβία

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η θρησκεία στη Σαουδική Αραβία"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η θρησκεία στη Σαουδική Αραβία
Ιωάννα Γκουγκούση, Δήμητρα Ζιώγα, Μαριλία Οικονομοπούλου Μάθημα: Θρησκευτικά ΠΓΕΣΣ Υπεύθυνος καθηγητής: Γ. Καπετανάκης

2 Η τοποθεσία της Σαουδικής Αραβίας

3 Η σημαία Το εθνόσημο

4 Η θρησκεία Η Σαουδική Αραβία είναι το επίκεντρο της μουσουλμανικής θρησκείας. Αυτό το μαρτυρούν οι ιερές της πόλεις : η Μέκκα (όπου γεννήθηκε ο Μωάμεθ) και η Μεδίνα (όπου είναι θαμμένος). Όλοι οι κάτοικοι της είναι φανατικοί μουσουλμάνοι, γεγονός που δικαιολογεί τις πράξεις τους και τη συμπεριφορά τους απέναντι στις γυναίκες.

5 Η Μέκκα Η Μέκκα ή Μάκκα είναι πόλη της Σαουδικής Αραβίας και αποτελεί την ιερότερη πόλη των Μουσουλμάνων και εκεί βρίσκεται το ιερότερο τέμενος, το Μασγίντ αλ-Χαράμ. Σύμφωνα με την Ισλαμική πίστη οι πιστοί πρέπει να στρέφονται προς τη Μέκκα για να εκπληρώσουν τις θρησκευτικές τους υποχρεώσεις (Ναμάζ). Όλα τα τζαμιά είναι προσανατολισμένα προς την Μέκκα. Ο προφήτης των Μουσουλμάνων, ο Μωάμεθ, γεννήθηκε στη Μέκκα. Πιστεύεται ότι το ιερό βιβλίο των Μουσουλμάνων, το Κοράνιο, δόθηκε από τον Θεό στον προφήτη Μωάμεθ το 610 Κ.Χ. στη Μέκκα. Η πόλη διετέλεσε υπό Οθωμανική κυριαρχία κατά τα έτη Κάθε χρόνο χιλιάδες πιστοί συρρέουν στην πόλη αυτή κατά την περίοδο του ετήσιου προσκυνήματος του Χατζ. Μετά την επίσκεψή τους στη Μέκκα, οι πιστοί αποκτούν τον τίτλο του Χατζή. Οι μη μουσουλμάνοι απαγορεύεται να επισκεφθούν την πόλη.

6 Η τοποθεσία της Μέκκας Η ιερή πόλη

7 Το χατζ Το Χατζ είναι το ετήσιο Ισλαμικό προσκύνημα στην Μέκκα. Θεωρείται το υποχρεωτικό θρησκευτικό καθήκον των Μουσουλμάνων, και πρέπει να εκτελεστεί τουλάχιστον μια φορά κατά την διάρκεια της ζωής τους. Η συγκέντρωση του πλήθους κατά την διάρκεια του Χατζ θεωρείται η μεγαλύτερη ετήσια συγκέντρωση ανθρώπων στον κόσμο

8 Η Μεδίνα Αποτελεί τη δεύτερη ιερότερη πόλη για τους Μουσουλμάνους (μετά τη Μέκκα) και τόπο ταφής του προφήτη Μωάμεθ. Υπήρξε ο δεύτερος τόπος διαμονής του Μωάμεθ μετά τη φυγή του από τη Μέκκα και ο τόπος από τον οποίο άρχισε η αντεπίθεσή του για την τελική επικράτηση της νεοπαγούς θρησκείας του επί των ομοφύλων του.

9 Η τοποθεσία της Μεδίνας
Η ιερή πόλη

10 Ο Μωάμεθ Ο Μωάμεθ ήταν Άραβας ηγέτης από τη Μέκκα, ο οποίος ένωσε την Αραβία σε ένα ενιαίο θρησκευτικό κράτος υπό το Ισλάμ. Θεωρείται από τους Μουσουλμάνους ότι υπήρξε ο τελευταίος προφήτης ο οποίος στάλθηκε για να καθοδηγήσει την ανθρωπότητα με το άγγελμα του Ισλάμ. Ο Μωάμεθ καθόρισε με το θρησκευτικό του μήνυμα και τις πολιτικές-κοινωνικές πρωτοβουλίες του την εξέλιξη του αραβικού κόσμου και επηρέασε την ανθρώπινη ιστορία. Σύμφωνα με το Ιερό Κοράνιο, ο Μωάμεθ είναι «Προφήτης» και «Απόστολος του Θεού», «ο τελευταίος αγγελιοφόρος» του Θεού ο οποίος στάλθηκε για να αποσαφηνίσει τις Γραφές στους πιστούς.

11 Οι γυναίκες Το γυναικείο φύλλο χαρακτηρίζεται ασθενές, γεγονός που μαρτυρά τον τρόπο αντιμετώπισης των γυναικών στη συγκεκριμένη χώρα. Οι περισσότερες γυναίκες είναι αναγκασμένες να περνούν όλο τους τον χρόνο, ή τον περισσότερο, στο σπίτι. Η συμπεριφορά των ανδρών απέναντι στις γυναίκες είναι πολύ άσχημη, αφού τις υποχρεώνουν να φορούν μαντήλα, να μην δείχνουν κανένα μέρος του σώματός τους παρά μόνο τα μάτια τους, ενώ απαγορεύεται να κυκλοφορούν μόνες χωρίς τη συνοδεία κάποιου άντρα (πατέρα ή συζύγου). Έχουν πέσει πολλές φορές θύματα βιασμού και κακοποίησης.

12 Χαρακτηριστικά παραδείγματα κακοποίησης γυναικών
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι δύο γυναίκες βιάστηκαν στη Σαουδική Αραβία από άντρες, οι οποίοι, όχι μόνο δεν πλήρωσαν, αλλά τελικώς αποδείχτηκε ότι έφταιγαν οι γυναίκες, αφού, όπως ισχυρίζονται, ήταν άσεμνες και απρεπείς. Υπάρχουν επίσης περιπτώσεις αποκεφαλισμού ή μαστιγώματος. Τέλος, σπανιότερα, αν φανεί κατά λάθος ο αστράγαλος μιας γυναίκας, η ποινή μπορεί να είναι ο θάνατος.

13 Χαρακτηριστικές φωτογραφίες από τις γυναίκες στη Σαουδική Αραβία

14 Η ανισότητα Η ανισότητα που επικρατεί στη Σαουδική Αραβία ανάμεσα στα δύο φύλα μας κάνει να καταλάβουμε ότι είμαστε πολλοί τυχεροί που δεν είμαστε αναγκασμένη να ζούμε σε μια τέτοια χώρα που φέρεται στις γυναίκες με τον χειρότερο τρόπο. Επίσης, πρέπει να είμαστε ευγνώμονες που η θρησκεία μας δεν είναι τόσο ακραία και οι χριστιανοί δεν οδηγούνται σε αυτά τα αποτελέσματα λόγω της θρησκείας.

15 Το λάθος των ανθρώπων Στην πραγματικότητα όμως δεν είναι υπεύθυνη μόνο η θρησκεία για την άσχημα κατάσταση. Οι ακραίες αντιδράσεις οφείλονται στους ανθρώπους, οι οποίοι έχουν μεταφράσει λάθος το ιερό τους βιβλίο προσθέτοντας τη βία και το μίσος. Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι καμία θρησκεία δεν είναι κακή. Το μόνο πράγμα που μπορεί αν βλάψει την κοινωνία είναι η ανικανότητα των ανθρώπων να κατανοήσουν σωστά και στη συνέχεια να εφαρμόσουν τους νόμους που έχει ορίσει ο Θεός.

16 Πηγές http://thumbs.dreamstime.com/x/σαου-ική-αραβία-6301441.jpg

17 ΤΕΛΟΣ


Κατέβασμα ppt "Η θρησκεία στη Σαουδική Αραβία"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google