Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Φωτορυπανση ΜΑΘΗΜΑ: Project b’ γ.ε.λ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Φωτορυπανση ΜΑΘΗΜΑ: Project b’ γ.ε.λ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 φωτορυπανση ΜΑΘΗΜΑ: Project b’ γ.ε.λ

2 Με τον όρο φωτορύπανση περιγράφουμε το φαινόμενο του υπερβολικού και λανθασμένου φωτισμού των αστικών περιοχών  

3

4 Ο ΝΥΧΤΕΡΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠο ΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ

5 Τα άφθονα φώτα των πόλεων ανακλώνται και διαχέονται στην ατμόσφαιρα με αποτέλεσμα το γνωστό σε όλους φωτισμένο ουρανό των αστικών περιοχών.

6 Με φωτορυπανση………………………………………..........…Χωρισ φωτορυπανση

7 Με φωτορύπανση………………………………………..........…Χωρίς φωτορύπανση

8 Εύκολα διαπιστώνει κανείς ότι ο έναστρος ουρανός έχει πια εξαφανιστεί από τις περισσότερες αστικές περιοχές, χαμένος σε ένα περιβάλλον άφθονου τεχνητού φωτισμού.

9 Έναστρη νύχτα (1889) του Βαν Γκογκ
Η αποκοπή του σύγχρονου ανθρώπου των πόλεων από τον έναστρο ουρανό, που τόσο τον ενέπνευσε για τέχνη και επιστήμες στην πορεία των αιώνων, είναι μόνο η μία πλευρά του ζητήματος. Έναστρη νύχτα (1889) του Βαν Γκογκ  O Βαν Γκογκ ζωγράφισε αυτόν τον περίφημο πίνακα στο Σεν Ρεμί, της Γαλλίας, το 1889. Τώρα, ο γαλαξίας μας δεν φαίνεται πλέον από εκεί. Αν ζούσε σήμερα, θα εξακολουθούσε να εμπνέεται για να ζωγραφίσει τον πίνακα αυτόν;

10 Βαν Γκογκ, Έναστρη νύχτα πάνω από τον Rhone.

11 Βαν Γκογκ, Η ταράτσα του καφενείου το βράδυ. 1888.
Βαν Γκογκ, Η ταράτσα του καφενείου το βράδυ. 1888.

12 Έναστρος ουρανός, Edvard Munch, 1893

13 1. Επιπτώσεις στην αστρονομία 2. Επιπτώσεις στο περιβάλλον
Η φωτορύπανση είναι ένα πολυδιάστατο σύγχρονο πρόβλημα και μόνο έτσι μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά καθώς αγγίζει διάφορους τομείς της ζωής στη Γη: 1. Επιπτώσεις στην αστρονομία 2. Επιπτώσεις στο περιβάλλον 3. Επιπτώσεις στην οικονομία 4. Επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής του ανθρώπου στις πόλεις.

14 ΦΩΤΟΡΥΠΑΝΣΗ ΚΑΙ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
Ο πλέον έκδηλος τρόπος με τον οποίο γίνεται αισθητό το πρόβλημα της φωτορύπανσης είναι η σχεδόν πλήρης εξαφάνιση των ουράνιων αντικειμένων από τον νυχτερινό ουρανό των πόλεων

15 Οι σχηματισμοί των αστερισμών έχουν εξαφανιστεί, εκτός ίσως από έναν-δυο όπως η Μεγάλη Άρκτος και ο Ωρίων. 

16 Για τουσ επαγγελματιεσ αστρονομουσ, η φωτορΥπανση δυσκολευει την παρατηρηση στο ορατο φασμα και με τισ αυξανομενεσ διαστασεισ του φαινομενου απειλει και τα παρατηρητηρια τησ υπαιθρου.

17 Η φωτορύπανση έχει σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, ειδικά στην πανίδα αλλά και στη χλωρίδα αλλά και έμμεσα από την αυξημένη κατανάλωση ενέργειας. Ο υπερβολικός τεχνητός φωτισμός μπορεί να επηρεάσει τα οικοσυστήματα με διάφορους τρόπους. Ενδεικτικά αναφέρουμε τους εξής:

18 Δυσκολία προσανατολισμού των ζώων
Δυσκολία προσανατολισμού των ζώων. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των χελωνών (το ίδιο ισχύει και για πουλιά που παραπλανόνται από φωτεινά και ψηλά κτίρια). Οι θαλάσσιες χελώνες ζουν στον ωκεανό, αλλά γεννούν τα αυγά τους στην παραλία τη νύχτα. Τα χελωνάκια βρίσκουν το δρόμο τους προς τη θάλασσα από τον εντοπισμό του φωτεινού ορίζοντα πάνω από τον ωκεανό. Τα τεχνητά φώτα μπορούν να τα τραβήξουν μακριά από τη θάλασσα, σε ένα έδαφος όπου είναι ευάλωτα σε αφυδάτωση, σε αρπακτικά, και στα αυτοκίνητα. Στη Φλόριντα μόνο, εκατομμύρια χελωνάκια πεθαίνουν με αυτό τον τρόπο κάθε χρόνο.

19 Επιπτώσεις σε συμπεριφορά και φυσιολογία νυχτόβιων ζώων αλλά και επίδραση σε φυτά που ανθίζουν τη νύχτα.

20 Επίδραση στο ζωοπλαγκτόν με έμμεσες επιδράσεις σε οικοσυστήματα λιμνών αλλά και στους υδάτινους πόρους

21 Μελeτεσ εχουν δειξει οτι το τεχνητο φωσ ερχεται σε επαφη με το φυσικο φωσ που δημιουργει η αρσενικη πυγολαμπιδα για να προσελκυσει το θηλυκο – πραγμα που σημαινει οτι λιγοτερεσ πυγολαμπιδεσ γεννιουνται καθε χρονο.

22 Το Τεχνητο φωσ μπορει να αλλαξει τουσ φυσικουσ τροπουσ μεταναστευσησ του σολομου

23 Η πεταλουδα «μοναρχησ» χανει τον προσανατολισμο τησ στην ετησια μεταναστευση τησ

24 Θάμβωση και οπτική όχληση Πρόκληση ατυχημάτων
Πέρα από επιπτώσεις στη φύση, ο υπερβολικός φωτισμός των πόλεων έχει επιπτώσεις και στην ίδια τη ζωή του ανθρώπου στην πόλη. Οι κυριότεροι τρόποι με τους οποίους η φωτορύπανση επιδρά στη ζωή του ανθρώπου είναι οι εξής: Θάμβωση και οπτική όχληση Πρόκληση ατυχημάτων Επίδραση στην ψυχολογία και την υγεία

25 Αντιμετωπιση τηΣ φωτορυπανσηΣ
Η φωτορύπανση είναι ένα πρόβλημα για το οποίο ευθυνόμαστε όλοι και για το οποίο μπορούμε να βοηθήσουμε όλοι. Ο βασικότερος τρόπος με τον οποίο μπορεί να βοηθήσει κάθε πολίτης είναι ο σωστός φωτισμός των ιδιωτικών εξωτερικών χώρων του. Αυτό είναι κάτι που όλοι οι ευαισθητοποιημένοι πολίτες μπορούν να το εφαρμόσουν άμεσα με την κατάλληλη επιλογή φωτιστικών σωμάτων και λαμπτήρων.

26

27 Καταγραφη τηΣ ΦωτορΥπανσηΣ μεσω δορυφορικων εικονων και περαιτερω επεξεργασια τουσ με ειδικα μοντελα ωστε να αναδειχθουν οι τεχνητεσ πηγεσ φωτισμου

28 Η ελλαδα τη νυχτα

29 Το πρόβλημα της φωτορύπανσης υφίσταται και στην Ελλάδα
Το πρόβλημα της φωτορύπανσης υφίσταται και στην Ελλάδα. Η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη και οι μεγάλες πόλεις στην Ελλάδα πάσχουν από το πρόβλημα αυτό. Δυστυχώς, στις πιο πολλές περιπτώσεις η μόνη λύση είναι η απόδραση για παρατήρηση έξω από τις πόλεις. 

30 Για την χώρα μας, αντίστοιχα, είναι απαραίτητη η θέσπιση κατάλληλης νομοθεσίας η οποία να καθορίζει τις προδιαγραφές τις οποίες πρέπει να τηρεί ο εξωτερικός φωτισμός τόσο για τους δημόσιους όσο και για τους ιδιωτικούς χώρους. Χωρεσ στον κοσμο οπου υπαρχουν νομοι που προστατευουν το περιβαλλον από τη φωτορυπανση: τσεχια, σλοβενια, γαλλια, ιταλια, πολλεσ πολιτειεσ των η.π.α.

31 Οφειλουμε να προστατεψουμε το φυσικο μασ περιβαλλον, του οποιου αναποσπαστο κομματι ειναι και ο εναστροσ νυχτερινοσ ουρανοσ!

32 Ευχαριστουμε για τη προσοχη σασ!
Πηγη: darksky.gr Οι μαθητεσ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΓΙΑΠΡΑΚΗ ΕΛΕΝΗ ΓΙΩΣΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΚΕΛΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ ΠΑΣΧΑΛΙΑ ΚΑΡΤΑΛΗ ΜΑΡΙΑ ΚΑΤΙΚΑΡΙΔΟΥ ΧΡΥΣΟΒΑΛΑΝΤΟΥ ΚΑΤΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΝΑΤΣΑ ΣΟΦΙΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΡΑΦΑΗΛΙΑ ΤΣΑΚΜΑΚΗΣ ΡΑΦΑΗΛ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΠΕΤΡΟΣ


Κατέβασμα ppt "Φωτορυπανση ΜΑΘΗΜΑ: Project b’ γ.ε.λ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google