Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

~Θεραπευτικές ιδιότητες βοτάνων~

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "~Θεραπευτικές ιδιότητες βοτάνων~"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ~Θεραπευτικές ιδιότητες βοτάνων~

2 Τι είναι τα βότανα; Τα βότανα είναι αυτοφυή φυτά, που αναπτύσσονται σε διαφορές άγονες η και καλλιεργημένες περιοχές και τα οποία κατά διάφορα χρονικά διαστήματα οι γεωργοί τα μαζεύουν η όπως συνήθως λένε, τα «βοτανίζουν».

3 ΧΑΜΟΜΗΛΙ Που ωφελεί: Τρόπος παρασκευής:
Θεωρείται ευστόμαχο και ευκοίλιο. Αποτελεί μια τέλεια λοσιόν καθαρισμού του προσώπου, ανανεώνει τα κουρασμένα και πρησμένα μάτια και περιποιείται τα μαλλιά. Είναι κατάλληλο για το κοινό κρυολόγημα, τη στοματίτιδα, την ουλίτιδα και τις αιμορροΐδες. Οι κομπρέσες με χαμομήλι καταπραΰνουν και θεραπεύουν τις τοπικές φλογώσεις και μολύνσεις. Συμβάλλει στη θεραπεία των κολικών, της μαστίτιδας, της ποδάγρας και στη μείωση του ουρικού οξέος. Τρόπος παρασκευής: Τα άνθη του γίνονται έγχυμα. Βάζουμε μία κουταλιά της σούπας χαμομήλι σε 150g βραστό νερό και το αφήνουμε για 15 λεπτά. Το σουρώνουμε και το πίνουμε με μέλι. ΠΡΟΣΟΧΗ! Δεν συνιστάται σε πάσχοντες από άσθμα, σε πάσχοντες με έλλειψη σιδήρου και σε όσους ακολουθούν φαρμακευτική αγωγή.

4 ΤΙΛΙΟ Που ωφελεί: Το τίλιο (ή αλλιώς φλαμούρι) είναι χαλαρωτικό.
Χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις κυστίτιδας, υδρωπικίας και απόφραξης της σπλήνας και του ήπατος. Ανακουφίζει από τα αέρια του εντέρου. Χρησιμοποιείται σε δαγκώματα φιδιών. Το μπάνιο με τα άνθη του αντιμετωπίζει τους παιδικούς σπασμούς. Βοηθάει στην αντιμετώπιση των φακίδων.

5 Που ωφελεί: Τρόπος παρασκευής: ΦΑΣΚΟΜΗΛΟ
Το φασκόμηλο (ή αλλιώς σπατζιά) είναι ευστόμαχο και αντιπυρετικό. Θεωρείται κατάλληλο για εφιδρώσεις και εξάψεις κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης. Το ρόφημά του καταπραΰνει τη φαρυγγίτιδα και τη λαρυγγίτιδα, ενώ παράλληλα περιέχει συστατικά που πικρίζουν το μητρικό γάλα και σταματούν την παραγωγή και την έκκρισή του. Βοηθά στην εξάλειψη της ακμής, ενώ πολλοί το χρησιμοποιούν και ως ισχυρό απολυμαντικό χώρου από μικρόβια και ασθένειες. Τρόπος παρασκευής: Για αφέψημα βράζουμε μια κουταλιά του γλυκού φρέσκα η αποξηραμένα φύλλα σε ένα μπρίκι νερό, το σουρώνουμε και το πίνουμε ζεστό ή κρύο ανάλογα με την εποχή. ΠΡΟΣΟΧΗ! Καλό είναι να το αποφεύγουν οι γυναίκες που θηλάζουν γιατί πικρίζει το γάλα. Επειδή είναι αρκετά τοξικό πρέπει να χρησιμοποιείται σε μικρές ποσότητες. Επίσης είναι ιδιαίτερα διεργετικό και γι'αυτό πρέπει να αποφεύγεται από άτομα υπερτασικά.

6 Τρόπος παρασκευής: Που ωφελεί:
ΤΣΑΙ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ Που ωφελεί: Το τσάι του βουνού κάνει καλό στην αναιμία, μιας και περιέχει σίδηρο. Το ρόφημά του συμβάλλει στην αντιμετώπιση της γρίπης και του κρυολογήματος, O συνδυασμός του με μέλι μαλακώνει τον ερεθισμένο λαιμό. Περιέχει σημαντικά συστατικά, τα οποία παρεμποδίζουν την παραγωγή ουροκινάσης, ενός ενζύμου που συμβάλλει στην ανάπτυξη του καρκίνου. Τρόπος παρασκευής: Βράζουμε πρώτα το νερό και λίγο πριν κοχλάσει το αποσύρουμε από τη φωτιά, τότε ρίχνουμε μέσα το τσάι του βουνού, το αφήνουμε για 3 -4 λεπτά, το σουρώνουμε και το πίνουμε. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε μέλι, κανέλα ή λεμόνι.

7 ΜΕΝΤΑ Που ωφελεί : Tρόπος παρασκευής:
Η μέντα είναι κατάλληλη για στοματικές διαταραχές, χώνεψη και ναυτία. Έχει σπουδαίες ευεργετικές ιδιότητες κατά των κολικών και της κολίτιδας. Υποβοηθά την εφίδρωση σε περιπτώσεις πυρετού και γρίπης. Καταπραΰνει τον βήχα. Βοηθά σημαντικά στη διακοπή και αποκοπή του γάλατος στις θηλάζουσες μητέρες. Tρόπος παρασκευής: Ρίχνουμε ένα κουταλάκι του γλυκού μέντα σε βραστό νερό. Πίνετε από τα αφέψημα κάθε πρωί εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φύλλα μέντας στο τσάι σε άλλα ροφήματα, στους χυμούς αλλά και στις κομπρέσες.

8 Τρόπος παρασκευής: ΛΟΥΪΖΑ Που ωφελεί:
Η λουΐζα θεωρείται το ιδανικό ρόφημα για κάποιον που θέλει να αδυνατίσει, γιατί μειώνει τα λίπη του οργανισμού. Βοηθάει στην αποτοξίνωσή του ,στην κυτταρίτιδα και στην αποβολή των περιττών υγρών, και της πέτρας στα νεφρά. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως καθαριστικό προσώπου. Είναι γνωστό για τις αφροδισιακές του ιδιότητες. Τρόπος παρασκευής: Βράζουμε λίγο νερό σε ένα μπρίκι και μετά ρίχνουμε μέσα μερικά φυλλαράκια χωρίς να συνεχίζουμε το βράσιμο. Το αφήνουμε για 3-5 λεπτά ώστε να βγάλει το βότανο τις ωφέλιμες ουσίες του. ΠΡΟΣΟΧΗ! Μην βάλετε ποτέ ζάχαρη. Αν θέλετε οπωσδήποτε να το γλυκάνετε χρησιμοποιείστε Stevia που είναι ένα φυσικό και υγιεινό γλυκαντικό.

9 ΦΥΛΛΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ Που ωφελεί: Τρόπος παρασκευής:
Χρησιμοποιείται για την άμεση αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας Δρα ως καθαρτικό ,αντιπυρετικό και ευκοίλιο. Χρησιμοποιείται για την θεραπεία του έρπη των χειλιών. Τρόπος παρασκευής: Τα φύλλα και οι λοβοί παρασκευάζονται ως έγχυμα. Βάζουμε τους λοβούς ή τα φύλλα να μουλιάσουν σε ζεστό νερό για 6-12 ώρες. Η δράση του βοτάνου είναι αργή και εμφανίζεται ώρες μετά την λήψη. ΠΡΟΣΟΧΗ! Η συνεχής χρήση του βοτάνου δεν επιτρέπεται γιατί το έντερο μπορεί να εξαρτηθεί ολοσχερώς και να μην λειτουργεί χωρίς αυτό. Υπερβολικά συχνή χρήση ,εκτός της εξάρτησης ,μπορεί να προκαλέσει ζαλάδες , εμετούς και πονόκοιλο.

10 Που ωφελεί: Τρόπος παρασκευής:
ΒΑΛΕΡΙΑΝΑ Που ωφελεί: Η βαλεριάνα είναι ένα φυτό φαρμακευτικό και μελισσοτροφικό. Χρησιμοποιείται σαν αγχολυτικό και κατευναστικό, καταπραύνοντας το νευρικό σύστημα. Με το ρόφημά της μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά και με φυσικό τρόπο την αϋπνία, τα νεύρα και το υπερβολικό άγχος. Τρόπος παρασκευής: Παρασκευάζεται ως αφέψημα.Η δοσολογία του είναι 2 γραμμάρια ανά 1 φλιτζάνι νερό με ανώτατη ημερήσια δόση 6 γραμμάρια.Χρόνος βρασμού είναι 15 λεπτά. ΠΡΟΣΟΧΗ!Δεν πρέπει να πίνουμε το βότανο περισσότερο απο 2-3 εβδομάδες χωρίς διακοπή επειδή οι συνεχείς ή υψηλές δόσεις μπορόύν να προκαλέσουν πονοκέφαλο. Η βαλεριάνα ενισχύει τη δράση των υπνωτικών φαρμάκων,έτσι αποφεύγουμε τον τύπο αυτού του φαρμάκου.

11 Που ωφελεί: Τρόπος παρασκευής: ΣΑΛΕΠΙ
Το σαλέπι (ή αλλιώς σερνικοβότανο) είναι ένα ρόφημα θερμαντικό Θεωρείται θαυματουργό για όλες τις παθήσεις του θώρακα, τους πνεύμονες, τα βρογχικά και το άσθμα. Λόγω μιας κολλώδους ουσίας που περιέχει, μπορεί και μαλακώνει τα φλέματα, απομακρύνοντας αποτελεσματικά το κρύωμα. Επιδρά επουλωτικά στα τοιχώματα του πεπτικού, στο έντερο και στα έλκη στομάχου. Οι αφροδισιακές του ιδιότητες ενισχύουν την σεξουαλικότητα τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Τρόπος παρασκευής: Διαλύστε πολύ καλά ένα κοφτό κουταλάκι μείγματος σ’ ένα μέτριο φλιτζανάκι του τσαγιού κρύο νερό και βάλτε το στη φωτιά, ανακατεύοντας το μέχρι να φουσκώσει. Γλυκάνετε τα με μέλι ,γάλα, ή όποιο άλλο γλυκαντικό προτιμάτε.

12 ΠΑΣΙΦΛΟΡΑ Που ωφελεί: Τρόπος παρασκευής :
Έχει εξαιρετικές ηρεμιστικές ,κατευναστικές ιδιότητες χάρη στη βενζοφλαβόνη ,μια ουσία με αγχολυτική δράση. Χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση των εξάψεων, της νευραλγίας ,του άγχους ,κατάθλιψης ,αϋπνίας καθώς και άλλων νευρογενών διαταραχών. Εφαρμόζεται ως έμβρεγμα σε κομπρέσα για την ανακούφιση από πονοκεφάλους Συστήνεται σε περιπτώσεις άσθματος και βρογχίτιδας Τρόπος παρασκευής : Για αφέψημα βράζουμε για λεπτά σε νερό σε 2-5g βοτάνου ανά κούπα ροφήματος. ΠΡΟΣΟΧΗ! Μπορείτε να καταναλώνετε μέχρι 3 κούπες την ημέρα.

13 Τρόποι παρασκευής ροφήματος
ΑΦΕΨΗΜΑ: Για κάθε φλιτζάνι ρίχνουμε ένα κουταλάκι από το βότανο.Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε να βράσει για λεπτά.Σουρώνουμε και το πίνουμε σκέτο,με ζάχαρη ή μέλι. ΕΓΧΥΜΑ: Σε ένα φλιτζάνι με βραστό νερό ρίχνουμε ένα κουταλάκι από το βότανο και το σκεπάζουμε.Το αφήνουμε για λεπτά.Σουρώνουμε και το πίνουμε σκέτο με ζάχαρη ή μέλι. ΕΜΒΑΠΤΙΖΟΜΕΝΑ: Για κάθε φλιτζάνι χρησιμοποιείστε ένα φακελάκι.Προσθέστε βραστό νερό και αφήστε το για 3-5 λεπτά.Μπορείτε εάν θέλετε να προσθέσετε ζάχαρη,μέλι ή λεμόνι και να απολαύσετε ένα γευστικό,υγιεινό και αρωματικό ρόφημα. ΦΙΛΤΡΟΥ: Τοποθετήστε το φίλτρο στην καφετιέρα, ρίξτε ένα γεμάτο κουταλάκι από το βότανο στο φίλτρο για κάθε φλιτζάνι ροφήματος.Βάλτε τόσα φλιτζάνια νερό όσα ροφήματα θα φτιάξετε και ανοίξτε την καφετιέρα.Αφού σερβίρετε,προσθέστε εάν θέλετε ζάχαρη ή μέλι.

14 ΕΦΗ ΒΑΜΒΑΚΟΥΡΗ ΜΑΡΙΑ ΖΕΡΒΟΥ ΙΩΑΝΝΑ ΓΙΟΥΒΑΝΕΛΛΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΤΑΤΟΥΚΟΥ
ΕΦΗ ΒΑΜΒΑΚΟΥΡΗ ΜΑΡΙΑ ΖΕΡΒΟΥ ΙΩΑΝΝΑ ΓΙΟΥΒΑΝΕΛΛΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΤΑΤΟΥΚΟΥ


Κατέβασμα ppt "~Θεραπευτικές ιδιότητες βοτάνων~"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google