Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Το Βατικανό.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Το Βατικανό."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Το Βατικανό

2 Πληροφορίες Το Βατικανό είναι ανεξάρτητο κράτος, στη δυτική πλευρά της πόλης της Ρώμης στην Ιταλία. Ιδρύθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 1929 με τη Συνθήκη του Λατερανού κατά την διάρκεια του Φασιστικού καθεστώτος του Μουσολίνι. Χαρακτηρίζεται ως το μικρότερο ανεξάρτητο κράτος, ως προς την έκταση του (0,44 τετρ. χλμ.) και τον πληθυσμό του αριθμεί 826 ανθρώπους , έτσι δεν υπάρχουν οροσειρές, λίμνες και ποτάμια. Σημαία

3 Η Τουρκία

4 Λίμνες, Ποτάμια Οροσειρές Νησιά Σημαντικά τεχνικά έργα
Περιεχόμενα Λίμνες, Ποτάμια Οροσειρές Νησιά Σημαντικά τεχνικά έργα

5 Λίμνες Η λίμνη Βαν Η λίμνη βαν είναι η μεγαλύτερη λίμνη στην Τουρκία. Βρίσκεται στο ανατολικό άκρο της χώρας, στην επαρχία βαν. Είναι αλμυρή, αλκαλική λίμνη, στην οποία εκρέουν πολυάριθμα μικρά ρέματα που κατεβαίνουν από τα βουνά που την περιτριγυρίζουν.  

6 Η λίμνη βοάνη Η Βοάνη είναι λίμνη της Μικράς Ασίας. Έχει έκταση 45 τετραγωνικά χιλιόμετρα και μέγιστο βάθος 52 μέτρα. Η λίμνη βρίσκεται σε μια τεκτονική τάφρο. Το νερό της λίμνης είναι πόσιμο όμως η λίμνη έχει αστικοποιηθεί λόγω της εγγύτητάς με την Κωνσταντινούπολη. Το νερό της χρησιμοποιείται για τη ύδρευση σπιτιών και για βιομηχανικές χρήσεις.

7 Η λίμνη Ιζνίκ Η Λίμνη Ιζνίκ ή λίμνη Νίκαιας είναι λίμνη στην επαρχία Μπούρσας, στην Τουρκία. Καταλαμβάνει έκταση με μήκος περίπου 32  χλμ, και 10 χλμ πλάτος με μέγιστο βάθος περίπου 80 μ. Έχει έκταση 298 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Είναι η πέμπτη μεγαλύτερη στη Τουρκία

8 η λίμνη Τουζ Η λίμνη Τουζ ή Αλμυρά Λίμνη είναι μεγάλη υπεραλμυρή λίμνη στην κεντρική Ανατολία (Μικρά Ασία) σε υψόμετρο περίπου 900 μ. Με έκταση περίπου 1700 χλμ² είναι η δεύτερη μεγαλύτερη λίμνη στη Τουρκία και μια από τις μεγαλύτερες υπεραλμυρές λίμνες στο κόσμο. Η λίμνη βρίσκεται στην περιοχή της Καππαδοκίας, 150 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Άγκυρας. Η λίμνη είναι πολύ ρηχή, με μέγιστο βάθος 1,5 μέτρο και έχει αλατότητα 32,4%. 

9 Ο Ευφράτης ποταμός Ποτάμια
Ο Ευφράτης είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Μέσης Ανατολής. Το μήκος του φτάνει τα 2760 χιλιόμετρα. Πηγάζει από την Αρμενία και εκβάλλει στον Περσικό κόλπο, ενωμένος με τον Τίγρη Ποταμό.

10 Ο Τίγρης ποταμός Ο Τίγρης ποταμός είναι ο ένας από τους δυο μεγάλους ποταμούς (ο άλλος είναι ο Ευφράτης) που καθορίζουν την περιοχή της Μεσοποταμίας. Πηγάζει από τα βουνά της Μικράς Ασίας στην Τουρκία, διαρρέει το Ιράκ, και στα νότια της χώρας ενώνεται με τον Ευφράτη και εκβάλλει στον Περσικό Κόλπο. Ρέει για συνολικό μήκος περίπου χλμ.

11 Ο ποταμός Έρμος Ο Έρμος είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος ποταμός της Δυτικής Τουρκίας που εκβάλει στο Αιγαίο. Πηγάζει από τα όρη Μουράτ  και εκβάλει στο Αιγαίο βόρεια της Σμύρνης. Το συνολικό μήκος του ποταμού είναι 401 χιλιόμετρα.

12 Ο ποταμός Σαγγάριος Ο Σαγγάριος είναι ο τρίτος μεγαλύτερος ποταμός της Τουρκίας. Βρίσκεται δυτικά της Άγκυρας. Πηγάζει από την επαρχία Αφιόν, ρέει βόρεια και εκβάλλει στον Εύξεινο Πόντο . Το συνολικό μήκος του ποταμού είναι 824 χιλιόμετρα

13 Άλλα ποτάμια είναι Αίσηπος Αβώρ Άκαμψις Άλυς Αράς ποταμός Γεσίλ Ιρμάκ
Γρανικός Ευρυμέδοντας Κάικος Κάυστρος Λύκος (ποταμός Κωνσταντινούπολης) Μαίανδρος Μπαρτίν Ορόντης Πακτωλός Σάρος

14 Οροσειρές Όρη Αϊδινίου
Τα Όρη Αϊδινίου είναι οροσειρά της νοτιοδυτικής Τουρκίας, που βρίσκεται βόρεια του Αϊδινίου. Υψώνεται ανάμεσα στις κοιλάδες του Μαίανδρου και του Κάυστρου και το μήκος της ξεπερνά τα 110 χιλιόμετρα. Η υψηλότερη κορυφή της που βρίσκεται βορειοανατολικά του Αϊδινίου έχει υψόμετρο μέτρα. Επαρχία Αϊδινίου

15 Οι Ποντιακές Άλπεις Οι Ποντιακές Άλπεις, είναι μια οροσειρά στη βόρεια Μικρά Ασία, στη Τουρκία. Η οροσειρά είναι παράλληλη με τα παράλια της Τουρκίας στη Μαύρη θάλασσα. Η ψηλότερη κορυφή της είναι μέτρα.

16 Η οροσειρά του Ταύρου Η οροσειρά του Ταύρου  είναι ένα ογκώδες σύμπλεγμα βουνών που βρίσκεται στη νοτιο-ανατολική Τουρκία, κοντά στη θάλασσα. Στο κομμάτι της Κιλικίας βρίσκεται βόρεια από τα Άδανα και τη Μερσίνη, αλλά υπάρχουν επίσης σημαντικά τμήματα και προς τα ανατολικά (μέχρι τον Ευφράτη ποταμό) αλλά και προς δυτικά, με συνολικό πλάτος 600 km. Υπάρχουν αρκετές κορυφές με ύψος πάνω από μέτρα (το ψηλότερό της σημείο είναι περίπου στα μ.)

17 Νησιά Η Ίμβρος Η Ίμβρος είναι νησί του Αιγαίου, το οποίο ανήκει στην Τουρκία. Βρίσκεται στο βόρειο Αιγαίο. Έχει έκταση 279 τετραγωνικά χιλιόμετρα και πληθυσμό κατοίκων (2014), εκ των οποίων πλέον μόνον περίπου 300 είναι Έλληνες. Οι κύριες ασχολίες των κατοίκων είναι η κτηνοτροφία, η μελισσοκομική, καλλιέργεια σιτηρών/ελαιοδένδρων, η αλιεία και ο τουρισμός. Το νησί φημίζεται επίσης για τα αμπέλια του και το εκλεκτό κρασί του.

18 Η Τένεδος Η Τένεδος είναι νήσος του Αιγαίου. Έχει σχήμα κυκλικού τομέα με το τόξο του προς ανατολή. Έχει έκταση μόλις 32 τετραγωνικά χιλιόμετρα και πληθυσμό κατοίκων, εκ των οποίων πλέον, μόνον οι είναι Έλληνες.

19 Το Εγγλεζονήσι Το Εγγλεζονήσι είναι νησί της Τουρκίας που βρίσκεται στον κόλπο της Σμύρνης, με έκταση 25,4 Km2 Το νησί κατά το παρελθόν είχε κυρίως ελληνικό πληθυσμό που ζούσε στους τρεις οικισμούς του νησιού. Ο μεγαλύτερος οικισμός ήταν ο Θόλος που βρισκόταν στην ανατολική πλευρά του. Οι άλλοι δύο μικρότεροι ήταν η Αγία Παρασκευή στα δυτικά και ο Άγιος Παντελεήμονας στα βορειοανατολικά.

20 Η Κούταλη Η Κούταλη έχει έκταση 3,27 τ.χλμ. Με μήκος δύο μίλια και πλάτος μισό μίλι. Στα Νοτιοδυτικά έχει το ύψωμα του Προφήτη Ηλία, με ύψος πεντακόσια πόδια. Στην Κούταλη κατοικούσαν Έλληνες ως το Από το 1922 ανήκει στην Τουρκία. Οι λιγοστοί κάτοικοι ασχολούνται με την αλιεία.

21 Το Ιμραλί Το Ιμραλί είναι ένα μικρό νησί της Τουρκίας στη νότια Θάλασσα του Μαρμαρά. Απέχει 32 ναυτικά μίλια ή εξήντα χιλιόμετρα από το λιμάνι της Κωνσταντινούπολης. Το νησί έχει μήκος 7 km. Το πλάτος του είναι 3 km και η έκτασή του 10 km². Το υψηλότερο σημείο έχει υψόμετρο 217 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

22 Τα Ίμια Η Δαφνουσία Η Αφησία Η Αλώνη Η Προκόννησος Το Μοσχονήσι κ.α.
Άλλα νησιά είναι Τα Ίμια Η Δαφνουσία Η Αφησία Η Αλώνη Η Προκόννησος Το Μοσχονήσι κ.α.

23 Σημαντικά Τεχνικά Έργα
Η Γέφυρα του Βοσπόρου Η γέφυρα του Βοσπόρου είναι η μία από τις δύο γέφυρες που ενώνουν τις δύο ακτές του Βοσπόρου. Η γέφυρα ενώνει το Ορτάκιοϊ στην ευρωπαϊκή πλευρά με την έναντι ασιατική ακτή Μπεηλέρμπεη και είναι μόνο για οδική χρήση. Πρόκειται για κρεμαστή γέφυρα, που φέρεται από δύο έναντι επάκτιους πυλώνες ύψους 165 μ., με κεντρικό άνοιγμα μέτρα, πλάτους 34 μ. και συνολικό μήκος μέτρα.

24 Φράγμα «Ατατούρκ" Η κατασκευή του φράγματος άρχισε τη δεκαετία του 70' από το πάνω μέρος του ποταμού Ευφράτη σε Τουρκικό έδαφος και εγκαινιάστηκε επίσημα το Είναι ένα από τα μεγαλύτερα σε μέγεθος φράγματα στον κόσμο που χρηματοδοτήθηκε από τον τουρκικό προϋπολογισμό για την "ανάπτυξη" της περιοχής. Με την κατασκευή του φράγματος η Τουρκία απέκτησε σχεδόν τον πλήρη έλεγχο της μεγαλύτερης ποσότητας των υδάτων των πηγών του ποταμού, "αξιοποιώντας" τα για αγροτική και υδροηλεκτρική χρήση.

25 Αυτοκινητόδρομοι Η Τουρκία έχει ένα εκτενές δίκτυο αυτοκινητοδρόμων. Συνολικά η χώρα αποτελείται από 2036 χιλιόμετρα αυτοκινητοδρόμων. Συνήθως οι περισσότεροι αυτοκινητόδρομοι αποτελούνται από 6 λωρίδες, 3 ανά κατεύθυνση, ενώ κοντά στα μεγάλα αστικά κέντρα όπως Κωνσταντινούπολη, Άγκυρα φτάνουν και τις 8 λωρίδες, 4 ανά κατεύθυνση. Το όριο ταχύτητας στους τούρκικους αυτοκινητοδρόμους είναι 120km/h. Ο πρώτος αυτοκινητόδρομος κατασκευάστηκε το 1989.

26 Δικτυογραφία


Κατέβασμα ppt "Το Βατικανό."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google