Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ερευνητική εργασία 3ου τριμήνου

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ερευνητική εργασία 3ου τριμήνου"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ερευνητική εργασία 3ου τριμήνου
ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΑ ΕΙΔΗ ΖΩΩΝ Ερευνητική εργασία 3ου τριμήνου

2 Τι είναι τα προστατευόμενα είδη;
Προστατευόμενο(Απειλούμενο)  ονομάζεται κάθε είδος ζωντανού οργανισμού το οποίο απειλείται με εξαφάνιση στο άμεσο μέλλον και γι’αυτό προστατεύεται.

3 Με την προστασία των απειλούμενων ειδών δραστηριοποιείται η διεθνής οργάνωση που ονομάζεται Παγκόσμια Ένωση Προστασίας της Φύσης (IUCN), (World Conservation Union ή International Union for Conservation of Nature and Natural Resources) η οποία ιδρύθηκε το 1948 στο Γκλαντ (Gland) της Ελβετίας.

4 Στην Ελλάδα για την προστασία των απειλούμενων ειδών δραστηριοποιείται η οργάνωση WWF Ελλάδας. Τα τελευταία χρόνια έχουν ενισχυθεί οι προσπάθειες για την προστασία των απειλούμενων ειδών με δραστηριοποίηση πολλών φορέων. Μεγαλύτερο βάρος έχει δοθεί στην προστασία κάποιων ιδιαίτερα σπάνιων ειδών ζώων, ορισμένα εκ των οποίων συναντώνται μόνο στην Ελλάδα και κινδυνεύουν άμεσα με εξαφάνιση. Μεγαλύτερη απειλή δέχεται η Μεσογειακή φώκια (Monachus monachus). Η συγκεκριμένη φώκια είναι το σπανιότερο είδος φώκιας και ένα από τα έξι περισσότερο απειλούμενα με εξαφάνιση θηλαστικά στον πλανήτη. Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της Μεσογειακής φώκιας ζει στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στις Σποράδες

5 Άλλα είδη που κινδυνεύουν με εξαφάνιση στη περιοχή μας είναι:
-Όρος Πήλιο και Παράκτια θαλάσσια ζώνη: Έχουν καταγραφεί πολλά είδη ασπόνδυλων, μεταξύ αυτών ενδημικά και σπάνια είδη, τα Lucanus cervus και Cordulegaster heros. Επιπλέον η περιοχή φιλοξενεί σπάνια και προστατευόμενα είδη αμφιβίων και ερπετών. Τα θαλάσσια σπήλαια στο Αιγαίο αποτελούν καταφύγια και τόπο αναπαραγωγής για τη μεσογειακή φώκια. -Κάρλα- Μαυροβούνι -Κεφαλόβρυσο Βελεστίνου: Η οικολογική αξία της περιοχής είναι αξιοσημείωτη, αφού απαντώνται 27 τύποι οικοτόπων και μεγάλη ποικιλότητα ορνιθοπανίδας(μεταναστευτικά, διαχειμάζοντα, υδρόβια, παρυδάτια, αρπακτικά), θηλαστικών, αμφιβίων, καθώς και ερπετοπανίδας και ιχθυοπανίδας.

6 Η άγρια πανίδα στις Βόρειες Σποράδες Υπάρχουν αρκετά είδη θηλαστικών, μεταξύ των οποίων το κουνάβι, από τα χειρόπτερα η νανονυχτερίδα και ο μεσορινολόφος, που έχουν χαρακτηριστεί ως κινδυνεύοντα είδη. Στο νησί Γιούρα (Τα Γιούρα ή Γεροντία είναι νησί των Βορείων Σποράδων και βρίσκονται βόρεια της Αλοννήσου) υπάρχει το ενδημικό υποείδος αγριοκάτσικου. «Ο Αίγαγρος των Γιούρων δεν έχει ακόμη μελετηθεί δηλαδή δεν γνωρίζουμε το DNA του. Υπάρχουν περίπου 200 αυτή τη στιγμή στο νησί και πολλά ακόμα υβριδισμένα, δηλαδή αίγαγροι οι οποίοι όμως έχουν ζευγαρώσει με ήμερες κατσίκες», τονίζει ο Επίκουρος Καθηγητής Διαχείρισης Οικοσυστημάτων και Βιοποικιλότητας της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Θανάσης Σφουγγάρης.

7 Η περιοχή όπως είναι γνωστό αποτελεί ένα από τα τελευταία σημαντικά καταφύγια στον κόσμο για τη μεσογειακή φώκια monachus monachus, αλλά και είναι ιδιαίτερα σημαντική σε εθνικό, αλλά και σε διεθνές επίπεδο λόγω της διατήρησης δύο ομάδων ορνιθοπανίδας, των αρπακτικών και των θαλασσοπουλιών. Τα περισσότερο σημαντικά είδη που χαρακτηρίζουν την περιοχή των Βορείων Σποράδων σαν Σημαντική Περιοχή για τα πουλιά της Ελλάδας (ΙΒΑ) είναι: -Αιγαιόγλαρος, με πολλές δεκάδες ζευγάρια στην περιοχή -Αρτέμης, με πιθανά εκατοντάδες ζευγάρια στην περιοχή -Θαλασσοκόρακας, με μερικές δεκάδες ζευγάρια -Μύχος, με μερικές δεκάδες ζευγάρια -Μαυροπετρίτης, με αρκετές εκατοντάδες ζευγάρια -Σπιζαετός, με πιθανά 1-2 ζευγάρια -Πετρίτης, με αρκετά ζευγάρια.

8 Τι μας οδήγησε σε αυτή τη κατάσταση;
Τρεις είναι οι κύριοι λόγοι που οδηγούν τα είδη στην εξαφάνιση: O πρώτος είναι το ανεξέλεγκτο κυνήγι που υφίστανται. O δεύτερος είναι η καταστροφή των βιοτόπων τους, δηλαδή της περιοχής όπου ζουν, τρέφονται και μεγαλώνουν. O τρίτος είναι η μόλυνση του περιβάλλοντος και η κλιματική αλλαγή.

9 Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους η ανθρωπότητα προσπαθεί να αποτρέψει την εξαφάνιση των ειδών: Ελεγχόμενη Αναπαραγωγή: Η διαδικασία της αναπαραγωγής σπάνιων ή απειλούμενων ειδών σε ένα ανθρώπινα ελεγχόμενο περιβάλλον με περιορισμένες συνθήκες: όπως καταφύγια στην άγρια φύση, ζωολογικοί κήποι και άλλες παρόμοιες εγκαταστάσεις. Η αναπαραγωγή σε αιχμαλωσία έχει ως στόχο να σώσει τα είδη από την εξαφάνιση και έτσι να σταθεροποιήσει τον πληθυσμό του είδους. Ιδιωτική κτηνοτροφία: Αν και η λαθροθηρία απειλεί με εξαφάνιση τα είδη, υπάρχουν νόμιμοι, κερδοσκοπικοί οργανισμοί ιδιωτικής κτηνοτροφίας που κάνουν το αντίθετο. Έτσι έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός του μαύρου και του άσπρου ρινόκερου.

10 Το παρακάτω ερωτηματολόγιο μοιράστηκε στα παιδιά του σχολείου
1.Γνωρίζετε τι είναι τα προστατευόμενα είδη ζώων; ΝΑΙ □ ΟΧΙ □ 2. Εσείς προσωπικά κάνετε κάτι για την προστασία των ζώων; ΝΑΙ □ ΟΧΙ □ ΣΠΑΝΙΩΣ □ 3.Θα σκοτώνατε ποτέ ένα ζώο; 4.Γνωρίζετε κανένα απειλούμενο ζώο στην περιοχή σας? 5. Αν ναι ποιο; _______________________________________________________

11 6.Ξέρετε κάποια οργάνωση προστασίας ζώων;
ΝΑΙ □ ΟΧΙ □ 7. Θα γινόσουν ποτέ μέλος σε μια τέτοια οργάνωση; ΝΑΙ □ ΟΧΙ □ ΙΣΩΣ □ 8.Πιστεύεις ότι οι άνθρωποι ευθύνονται για την ύπαρξη των απειλούμενων ειδών ζώων? ΝΑΙ □ ΟΧΙ □ ΙΣΩΣ □ ΔΕΝ ΞΕΡΩ□ 9.Η Ζωή των ανθρώπων θα επηρεαστεί από την εξαφάνισή τους; ΝΑΙ □ ΟΧΙ □ ΙΣΩΣ □ 10.Θα επηρεαστεί ο τουρισμός κάποιων χωρών αν εξαφανιστούν τα απειλούμενα είδη ζώων;

12 Τα αποτελέσματα της έρευνας με βάση το ερωτηματολόγιο φαίνονται με τα παρακάτω γραφήματα:

13

14

15

16

17

18

19

20

21 Στην εργασία αυτή συμμετείχαν οι ομάδες:
The minios The drink team The stars ΟΙ ΑΝΩΝΥΜΟΙ

22 Drink team Παπαχρήστος Αλέξανδρος Βασιλός Δημήτρης
Βασιλός Δημήτρης Σκαρλάτος Κωνσταντίνος(υπεύθυνος ομάδας) Τσιλότι Άρσι

23 Minions Δημητριάδης Κωνσταντίνος(υπεύθυνος ομάδας) Σκέμπι Άντζελα
Ντούρο Μελίνα Σούρλας Κωνσταντίνος

24 Οι Ανώνυμοι Μιχαήλ Χάρης Γιάτσε Κλάιντι
Αθανασαράκη Αντωνία(υπεύθυνη ομάδας) Ντούμα Ελένη Μπαζιοπούλου Ράνια

25 The stars Πρασσά Αθηνά Λιούπης Παναγιώτης(υπεύθυνος ομάδας)
Αναστασοπούλου Καλουδίτσα Ζώτης Φοίβος Γάλλος Πέτρος

26


Κατέβασμα ppt "Ερευνητική εργασία 3ου τριμήνου"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google