Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

μια σημαντική δύναμη ΦΕ 5 : Η τριβή –

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "μια σημαντική δύναμη ΦΕ 5 : Η τριβή –"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 μια σημαντική δύναμη ΦΕ 5 : Η τριβή –
μια σημαντική δύναμη ΦΕ 5 : Η τριβή – Κουκούλης Πάρης « Ερευνώ και ανακαλύπτω » Ε΄ δημοτικού

2 Τριβή ονομάζεται η δύναμη η οποία αντιστέκεται στην κίνηση ενός σώματος πάνω σε ένα άλλο με το οποίο έρχεται σε επαφή. Η τριβή έχει πολύ μεγάλη σημασία στην καθημερινή μας ζωή. Για παράδειγμα, μας βοηθάει να περπατάμε, να πιάνουμε και να συγκρατούμε διάφορα αντικείμενα, για την κίνηση των αυτοκινήτων στους δρόμους κλπ. Η τριβή και αντιστέκεται στο να ξεκινήσει να κινείται ένα ακίνητο σώμα και δυσκολεύει την κίνηση ενός σώματος που κινείται. Η τριβή είναι μια δύναμη που ασκείται με επαφή. Η εμφάνιση της τριβής έχει τα ακόλουθα αποτελέσματα: Προκαλεί τη θέρμανση των επιφανειών που τρίβονται και μετατρέπει ένα μέρος της κινητικής ενέργειας σε θερμότητα. Τα σώματα που τρίβονται το ένα με το άλλο, φθείρονται Σε πολλές περιπτώσεις η τριβή προκαλεί παραγωγή ήχου.

3

4

5 Είναι δύσκολο να σπρώξω τη γόμα στο θρανίο , πιο δύσκολο στο χαρτί και ακόμα πιο δύσκολο στο γυαλόχαρτο .

6 Η γόμα και η κιμωλία φθείρονται
Η γόμα και η κιμωλία φθείρονται . Η φθορά είναι μεγαλύτερη όταν τρίβω τα αντικείμενα στο χαρτί απ’ ό,τι όταν τα τρίβω στο θρανίο. Ακόμα πιο μεγάλη είναι η φθορά , όταν τρίβω τα αντικείμενα στο γυαλόχαρτο .

7 Όταν τρίβω τις παλάμες μου μεταξύ τους , ακούω ένα χαρακτηριστικό ήχο
Όταν τρίβω τις παλάμες μου μεταξύ τους , ακούω ένα χαρακτηριστικό ήχο . Οι παλάμες μου θερμαίνονται . Όταν τρίβω το δάχτυλο μου στο θρανίο , ακούω ένα χαρακτηριστικό ήχο . Το δάχτυλο μου θερμαίνεται .

8 Η τριβή είναι μια δύναμη που δυσκολεύει την κίνηση των σωμάτων .
Η τριβή έχει ως αποτέλεσμα τη φθορά και τη θέρμανση των σωμάτων και την παραγωγή ήχου . Το ελαστικό του αυτοκινήτου φθείρεται . Οι χορδές ταλαντώνονται και παράγουν ήχο . Το τρυπάνι θερμαίνεται .

9 Η τσουλήθρα έχει φθαρεί λόγω της τριβής
με τα ρούχα των παιδιών που τη χρησιμοποιούν. Οι σόλες φθείρονται περισσότερο στο μπροστινό και στο πίσω τμήμα , στα σημεία δηλαδή στα οποία το πέλμα έρχεται σε επαφή με το δρόμο και λιγότερο στις καμάρες των πελμάτων .

10


Κατέβασμα ppt "μια σημαντική δύναμη ΦΕ 5 : Η τριβή –"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google