Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ Άντρεα Παναγιώτου Μαρία Κυριάκου Βασιλεία Κυριάκου

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ Άντρεα Παναγιώτου Μαρία Κυριάκου Βασιλεία Κυριάκου"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ Άντρεα Παναγιώτου Μαρία Κυριάκου Βασιλεία Κυριάκου
Ανδριανή Χαραλάμπους

2 ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΘΕΣΗ Οι Σκανδιναβικές χώρες βρίσκονται στο βόρειο τμήμα της Ευρώπης. Στην εικόνα απεικονίζονται με μπλε χρώμα. Επίσης, συνορεύουν με τη Ρωσία και βρίσκονται βόρεια της Γερμανίας.

3 ΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΑ Οι Σκανδιναβικές χώρες είναι τέσσερις, η Δανία , η Νορβηγία, η Σουηδία και η Φινλανδία. Οι σκανδιναβικές γλώσσες χωρίζονται στις ανατολικές σκανδιναβικές (Δανικά και Σουηδικά) και στις δυτικές σκανδιναβικές (Νορβηγικά, και γλώσσα των νησιών Φερόες).

4 ΧΩΡΕΣ ΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΑΣ Δανία Φινλανδία Σουηδία Νορβηγία

5 ΝΟΡΒΗΓΙΑ Η Νορβηγία έχει πρωτεύουσα το Όσλο. Το κλίμα της είναι σχετικά ήπιο στις ακτές. Το καλοκαίρι, είναι δροσερό κατά τη διάρκεια της ημέρας και μπορεί μερικές φορές η θερμοκρασία στο Όσλο να ξεπεράσει τους 20 βαθμούς κελσίου. Ο πληθυσμός της Νορβηγίας είναι κάτοικοι. Νησιά Φιόρδ Μουσείο Βίκινγκς

6 ΦΙnΛΑΝΔΙΑ Η Φιvλανδία έχει πρωτεύουσα το Ελσίνκι. Το κλίμα της είναι ψυχρό. Οι χειμώνες διαρκούν πολύ και είναι ψυχροί. Η βόρεια Φινλανδία διασχίζεται από πολλούς, αλλά μικρού μήκους και ορμητικούς ποταμούς, που συχνά σχηματίζουν καταρράκτες. Λίμνη Ίναρη Χωριό του ΄Αη Βασίλη. Λίμνη Ίναρη Χωριό του Αη Βασίλη

7 ΔΑΝΙΑ Η Δανία έχει πρωτεύουσα την Κοπεγχάγη, έχει κλίμα ωκεάνιο, με υγρούς δυτικούς ανέμους, δροσερά καλοκαίρια και ήπιους χειμώνες. Το μεγαλύτερο ποτάμι είναι ο Γκούντεν. Η βλάστηση είναι φτωχή. Μικρή γοργόνα Χρωματιστό κανάλι Κάστρο Ρόζενμποργκ

8 ΣΟΥΗΔΙΑ Η Σουηδία έχει πρωτεύουσα την Στοκχόλμη. Αν και σε βορεινό υψόμετρο, έχει αρκετά ήπιο κλίμα. Την άνοιξη, το καλοκαίρι και το φθινόπωρο έχει κάποιες βροχοπτώσεις, αλλά ποτέ δεν βρέχει πολύ. Τον χειμώνα έχει πάντα χιονοπτώσεις και κάνει παγωνιά. Δημαρχείο Στοκχόλμης

9 Νορβηγία Στη σκανδιναβική αυτή χώρα τα πιάτα που είναι περισσότερο διαδεδομένα είναι όσα περιέχουν το ψάρι ως κύριο συστατικό. Το Rakfisk αποτελείται από πέστροφα το οποίο έχει υποβληθεί σε ζύμωση μέσα σε άλμη για 2 με 3 μήνες και τρώγεται χωρίς να χρειαστεί μαγείρεμα.

10 Δανία Το Hakkebøf είναι ένα είδος  μοσχαρίσιου φιλέτου, μαγειρεμένο με καραμελωμένα κρεμμύδια και καφέ σάλτσα. Οι Δανοί, φαίνεται να είναι και από τους πιο ευτυχισμένους ανθρώπους στον κόσμο και το μυστικό τους είναι ότι έχουν ρεαλιστικές προσδοκίες. Oι κάτοικοι της Δανίας έχουν χαμηλότερες προσδοκίες σε σύγκριση με άλλους λαούς, πράγμα που σημαίνει ότι χρόνο με το χρόνο εκπλήσσονται ευχάριστα όταν ανακαλύπτουν έστω και μικρά πράγματα να πηγαίνουν καλύτερα, γιατί δεν μπορούν να πάνε χειρότερα.

11 Σουηδία Δοκιμάστε σουηδικούς κεφτέδες σερβιρισμένους με cream σως, πουρέ πατάτας και πίκλες. Ένα δημοφιλές  πιάτο της κατσαρόλας είναι το Janssons frestelse που αποτελείται από πατάτα, καρυκευμένο γαύρο, κρεμμύδια και κρέμα γάλακτος. Με τέλεια οργάνωση, αυστηρότητα στους νόμους, αλλά και αμέτρητες φυσικές ομορφιές και δυνατότητες για δραστηριότητες και ψυχαγωγία, η Σουηδία διέπεται από έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο ζωής από αυτόν που έχουμε συνηθίσει εμείς, στην Κύπρο τουλάχιστον.

12 Φινλανδία Κarjalanpiirakka, ένα παραδοσιακό φιλανδικό πιάτο που το τρώνε πριν το φαγητό. Αποτελείται από μια λεπτή κρούστα σίκαλης με γέμιση από βραστό ρύζι, αυγό, βούτυρο.

13 ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ-ΟΡΥΚΤΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ-ΟΡΥΚΤΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ Η βιομηχανία στις Σκανδιναβικές χώρες είναι πολύ αναπτυγμένη ανάπτυξη αυτή στηρίζεται κυρίως στη χρησιμοποίηση των άφθονων υδατοπτώσεων για την παραγωγή φτηνής υδροηλεκτρικής ενέργειας. Στην αρχή δημιουργήθηκαν εργοστάσια για την επεξεργασία του ξύλου. Αργότερα η βιομηχανία αναπτύχθηκε περισσότερο με την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου, που υπάρχει στο υπέδαφος τους. Περισσότερα ορυκτά διαθέτει η Σουηδία. Τα ορυχεία σιδήρου στη χώρα είναι τα πλουσιότερα στην Ευρώπη. Για το λόγο αυτό, αναπτύχθηκε πολύ η βαριά βιομηχανία. Υπάρχουν χαλυβουργεία, ναυπηγεία, εργοστάσια αυτοκινήτων, μηχανημάτων, ηλεκτρικών συσκευών, εργαλείων κ.α. Η ανακάλυψη πετρελαίου στη θαλάσσια περιοχή της Νορβηγίας βοήθησε πολύ τη βιομηχανική ανάπτυξη της χώρας. Σημαντικές ποσότητες νορβηγικού πετρελαίου εξάγονται σε άλλες χώρες. Στη Δανία έχει αναπτυχθεί περισσότερο η βιομηχανία τροφίμων [γαλακτοκομικών προϊόντων, αλλαντικών, κονσερβοποιημένων κρεάτων, ψαριών, λαχανικών, φρούτων κ.α.] Υπάρχουν, επίσης, εργοστάσια κατασκευής λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων.

14 ΑΛΙΕΙΑ Οι θάλασσες γύρω από τις Σκανδιναβικές χώρες είναι πολύ πλούσιες σε ψάρια. Τα ψάρια καταφεύγουν στα ζεστά και ήσυχα νερά των φιόρδ, για να εναποθέσουν τα αυγά τους. Η αλιεία αποτελεί σημαντική πηγή πλούτου για τις χώρες αυτές και ιδιαίτερα την Νορβηγία και την Δανία

15 Οι άνθρωποι Οι κάτοικοι των σκανδιναβικών χωρών είναι εργατικοί και φιλοπρόοδοι. Παρά τις δυσκολίες κλιματολογικές συνθήκες κατάφεραν με πολλές προσπάθειες να συμβάλουν σε τέτοιο βαθμό την ανάπτυξη των χωρών τους, ώστε να βρίσκονται σήμερα ανάμεσα στις πιο πλούσιες του κόσμου. Το μορφωτικό τους επίπεδο είναι πολύ ψηλό. Η εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες παρέχεται δωρεάν. Αγαπούν πολύ το περιβάλλον και τη φυσική ζωή. Όπως αναφέραμε, οι περισσότεροι από αυτούς περνούν αρκετό από τον ελεύθερο του χρόνο στο βουνό ή στο δάσος. Όταν ο καιρός το επιτρέπει, επιδίδονται σε αθλητικές δραστηριότητες και ιδιαίτερα σ’ αυτές που σχετίζονται με τη φυσική ζωή, όπως ορειβασία, τρέξιμο, κολύμπι, χιονοδρομίες κ.ά. Για τις κατοικημένες περιοχές, αλλά και στην ύπαιθρο, υπάρχουν ποδηλατόδρομοι. Στους δημόσιους χώρους, στα σχολεία, στους χώρους εργασίας υπάρχουν ποδηλατοστάσια, για τη στάθμευση των ποδηλάτων. Οι Σκανδιναβοί, και ιδιαίτερα οι Φιλανδοί, έχουν μεγάλη παράδοση στον κλασικό αθλητισμό. Στους δρόμους μεγάλων αποστάσεων και τον ακοντισμό έχουν αναδείξει σπουδαίους αθλητές, που κέρδισαν πολλές πρώτες νίκες σε μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις.

16 H προστασία του περιβάλλοντος είναι κανόνας στη ζωή των Σκανδιναβών


Κατέβασμα ppt "ΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ Άντρεα Παναγιώτου Μαρία Κυριάκου Βασιλεία Κυριάκου"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google