Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΟΜΑΔΑ: Guns and Roses ΜΕΛΗ: Δέσποινα Πρεάρη Μελίνα Φλάμπουρα Λευτέρης Μάζης Στέλιος Φαβιάνος ΘΕΜΑ: Μύθοι.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΟΜΑΔΑ: Guns and Roses ΜΕΛΗ: Δέσποινα Πρεάρη Μελίνα Φλάμπουρα Λευτέρης Μάζης Στέλιος Φαβιάνος ΘΕΜΑ: Μύθοι."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΟΜΑΔΑ: Guns and Roses ΜΕΛΗ: Δέσποινα Πρεάρη Μελίνα Φλάμπουρα Λευτέρης Μάζης Στέλιος Φαβιάνος ΘΕΜΑ: Μύθοι για την κοσμογονία

2 ΜΥΘΟΙ Οι μύθοι δημιουργήθηκαν από τους ανθρώπους με σκοπό να καλύψουν ερωτήματα σχετικά με τη ζωή και την ύπαρξη τους καθώς και για την ύπαρξη του κόσμου. Στην καθομιλουμένη γλώσσα ο μύθος είναι φαντασία, κάτι που δεν θεωρείται αληθινό. Μη γνωρίζοντας την επιστημονική ερμηνεία και κυριευμένοι από το φόβο και την άγνοια τους οι άνθρωποι ξεκίνησαν να δημιουργούν μύθους σε κάθε χώρα προκειμένου να εξηγήσουν τη δημιουργία του κόσμου.

3

4 Τα Πνεύματα της Αρχαίας Αιγύπτου
Ελάτε να ξεκινήσουμε με έναν Αιγυπτιακό μύθο : Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι είχαν διάφορους μύθους δημιουργίας. Όλοι ξεκινούν με τα στροβιλώδη, χαοτικά νερά της Nun. O Atum ήρθε στη ζωή και στη συνέχεια δημιούργησε ένα βουνό, ώστε να υπάρχει ένα μέρος για να σταθεί. Δεν είχε φύλο και διέθετε ένα μάτι που μπορούσε να δει τα πάντα. Γέννησε έναν γιο τον Shu που ήταν ο θεός του αέρα. Στη συνέχεια έκανε εμετό μια κόρη την Tefnut, που ήταν η θεά της υγρασίας. Ο ρόλος τους ήταν να δημιουργήσουν τάξη από το χάος. Ο Shu και η Tefnut δημιούργησαν τον Geb και τη Nut που ήταν αντίστοιχα η γη και ο ουρανός. Στην αρχή ήταν ενωμένοι αλλά στη συνέχεια ο Geb άφησε τη Nut να υψωθεί πάνω από αυτόν. Σταδιακά σχηματίστηκε η κοσμική τάξη αλλά ο Σου και η Τεφνουτ χάθηκαν στο σκοτάδι που είχε απομείνει. Ο Ατουμ έβγαλε από το μάτι του που έβλεπε τα πάντα και το έστειλε για να τους ψάξει. Όταν ο Σου και η Τεφνουτ γύρισαν εξαιτίας του ματιού, ο Ατουμ έριξε ένα δάκρυ χαράς. Κάθε δάκρυ αντιστοιχούσε σε μια ανθρώπινη ψυχή!!

5

6 Κίνα, το Μέσο Βασίλειο Ένα κοσμικό αυγό επέπλεε στο άχρονο διάστημα και περιείχε τις αντίθετες δυνάμεις του yin και του yang. Μετά από αιώνες επώασης το πρώτο ον, ο Pan Gu γεννήθηκε(ο οποίος χαρακτηρίζεται σαν γιγάντιος τριχωτός άντρας με κεφάλι σκύλου). Τα βαριά τμήματα του αυγού (yin) παρασύρθηκαν προς τα κάτω σχηματίζοντας τη Γη. Τα ελαφρύτερα τμήματα (yang) υψώθηκαν και σχημάτισαν τον ουρανό. Ο Pan Gu φοβούμενος ότι τα τμήματα του αυγού θα επανενωθούν, στάθηκε επάνω στη Γη και κράτησε τον ουρανό. Όταν τελείωσε η αποστολή του, πέθανε. Τα μέλη του μεταμορφώθηκαν σε στοιχεία του κόσμου. Τα διάφορα μέρη του σώματός του μετατράπηκαν σε: 1. Ανάσα = Αέρας 2.Φωνή=Κεραυνός 3.Φλέβες= Ποταμοί 4.Οστά=Μέταλλα 5.Τρίχες=Φυτά 6.Ιδρώτας=Βροχή 7.Σάρκα=Έδαφος 8.Έντομα που κατοικούσαν στο σώμα του=Άνθρωποι

7

8 Το σφυρί των Θεών: Νορβηγική Μυθολογία
Με την αφθονία της σε ρωμαλέους και εύρωστους θεούς παρέα με καλόβολες θεές, η αρχαία νορβηγική θρησκεία των σκανδιναβικών και γερμανικών χωρών προσφέρει τον ιδανικό δημιουργικό μύθο για τους λάτρεις των αγώνων πάλης αλλά και της μουσικής Heavy Metal. Σύμφωνα με τις νορβηγικές παραδόσεις πριν από την ύπαρξη της Γης (Midgard) υπήρχε η Muspell,μια φλεγόμενη χώρα με φύλακες που κράδαιναν πύρινα σπαθιά, το αχανές κενό διάστημα(Ginnungagap) και το Niflheim που ήταν μια περιοχή σκεπασμένη με πάγο. Όταν το ψύχος του Niflheim άγγιξε τις φλόγες του Muspell ο γιγάντιος Ymir και η αγελάδα μεγαθήριο Auehumia αναδύθηκαν από τους λιωμένους πάγους. Στη συνέχεια η αγελάδα έγλειψε τον θεό Bor και τη γυναίκα του και τους έφερε στη ζωή. Το ζευγάρι γέννησε τον Buri που έκανε τρεις γιους, τους Odin, Vili και Ve. Οι γιοι μεγάλωσαν και σκότωσαν τον Ymir και από το σώμα του δημιούργησαν :από τη σάρκα του τη Γη, από τα οστά του τα βουνά, από τις τρίχες του τα δέντρα και από το αίμα του τα ποτάμια, τις λίμνες και τη θάλασσα. Τέλος, από το κρανίο του οι θεοί δημιούργησαν τον ουρανό με τα αστέρια.

9

10 Μεξικό, οι Αζτέκοι Η γήινη μητέρα των Αζτέκων, η Coatlicue(‘φούστα από φίδια’) απεικονίζεται με τρόπο που προκαλεί τρόμο, να φοράει ένα περιδέραιο από ανθρώπινες καρδιές και χέρια και μια φούστα από φίδια, όπως υποδηλώνει και το όνομά της. Η Coatlicue έμεινε έγκυος από ένα μαχαίρι από οψιδιανό και γέννησε την Coyolxauhqui , θεά της Σελήνης, και 400 γιους που έγιναν τα άστρα του νότιου ουρανού. Αργότερα έπεσε από τον ουρανό μία μπάλα από φτερά και η Coatlicue τη μάζεψε και την έκρυψε στη ζώνη της κι έτσι έμεινε ξανά έγκυος. Η Coyolxauhqui και τα αδέρφια της στράφηκαν εναντίον στη μητέρα τους, θυμωμένοι και σοκαρισμένοι από τη δεύτερη εγκυμοσύνη της, που δεν ήξεραν από πού προήλθε. Ωστόσο , το παιδί που βρισκόταν μέσα της, ο Huitzilopochtli, o θεός του πολέμου και ο θεός του ήλιου, πήδηξε από τα σπλάχνα της πλήρως μεγαλωμένος και οπλισμένος. Επιτέθηκε στην Coyolxauhqui και τη σκότωσε με τη βοήθεια ενός φλεγόμενου ερπετού. Την αποκεφάλισε και πέταξε στον ουρανό το κεφάλι της, το οποίο έγινε το φεγγάρι, πράγμα που ανακούφισε τη μητέρα του. . .

11 Σε όλο τον κόσμο, σε όλες τις εποχές και κάτω από οποιεσδήποτε περιστάσεις οι μύθοι των ανθρώπων υπήρξαν η ζωντανή έμπνευση για όλες τις δραστηριότητες του νου, των συγκινήσεων και του σώματος. Κάτω από αυτές τις συνθήκες ο μύθος είναι ένα μυστικό άνοιγμα, μέσα από το οποίο ο άνθρωπος μπορεί να ρίξει μια φευγαλέα, κοσμολογική ματιά στις ανεξάντλητες ενέργειες του σύμπαντος και στον τρόπο με τον οποίο αυτές οι ενέργειες μεταβάλλονται και μετουσιώνονται σε πολιτισμό!


Κατέβασμα ppt "ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΟΜΑΔΑ: Guns and Roses ΜΕΛΗ: Δέσποινα Πρεάρη Μελίνα Φλάμπουρα Λευτέρης Μάζης Στέλιος Φαβιάνος ΘΕΜΑ: Μύθοι."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google