Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Προσκόλληση της σαύρας σε επιφάνειες

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Προσκόλληση της σαύρας σε επιφάνειες"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Προσκόλληση της σαύρας σε επιφάνειες
Παιδαγωγική Γνώση Περιεχομένου για τη διδασκαλία και μάθηση της Νανοεπιστήμης-Νανοτεχνολογίας Προσκόλληση της σαύρας σε επιφάνειες Μάνου Λεωνίδας – Σπύρτου Άννα 11/12/2015

2 Σαμιαμίδι Το σαμιαμίδι ανήκει στην οικογένεια Geckos.
Είναι ένα από τα ελάχιστα ερπετά που παράγουν ήχους. Σε περίπτωση που νοιώσει απειλή παράγει ήχους κινδύνου. Το σαμιαμίδι είναι ένα ερπετό εντελώς ακίνδυνο και παράλληλα ωφέλιμο.

3 Εισαγωγή Τα πέλματα, προκαλούν την πιο ισχυρή προσκόλληση που εμφανίζει η φύση . Η ικανότητα της σαύρας να σκαρφαλώνει και να κατηφορίζει σε ένα δέντρο είχε παρατηρηθεί εδώ και χρόνια από τον Αριστοτέλη. Bhushan 2011

4 Πιθανές αιτίες προσκόλλησης (Ι)
Νύχια Δεν αφήνει σημάδια καθώς προχωράει. Προσκολλάται ακόμα και σε εξαιρετικά λείες επιφάνειες, όπως λείο (polished) γυαλί.

5 Πιθανές αιτίες προσκόλλησης (ΙΙ)
Κολλητική ουσία Δεν αφήνει ίχνη κόλλας καθώς προχωράει. Μελέτες στον μικρόκοσμο της σαύρας δεν αποκάλυψαν ιστό. Προσκολλάται ακόμα και σε βρώμικες επιφάνειες.

6 Πιθανές αιτίες προσκόλλησης (ΙΙΙ)
Βεντούζα (1830)

7 Δομή ποδιών οργανισμών

8 Δομή ποδιού σαύρας 3.000.000 τρίχες περίπου στα δύο πόδια.
σπάτουλες περίπου παράγουν δυνατότητα προσκόλλησης βάρους 20 Ν. Προσκολλώνται και αποκολλώνται σε ms με ταχύτητες μεγαλύτερες από 1m/s.

9 Μοντελοποίηση φαινομένου
Ποιες όψεις έχουν όλα τα φαινόμενα, που μπορούν να αναπαρασταθούν με μοντέλα; Δομικά Χαρακτηριστικά Συμπεριφορικά Χαρακτηριστικά Μηχανιστικά Χαρακτηριστικά (Σχέση αιτίας αποτελέσματος) (Boulter 2000)


Κατέβασμα ppt "Προσκόλληση της σαύρας σε επιφάνειες"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google