Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Οι Δρόμοι του Κρασιού Β΄ φυτικής Β΄ τροφίμων

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Οι Δρόμοι του Κρασιού Β΄ φυτικής Β΄ τροφίμων"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Οι Δρόμοι του Κρασιού Β΄ φυτικής Β΄ τροφίμων
Οι Δρόμοι του Κρασιού Ομάδα εργασίας Β΄ φυτικής Β΄ τροφίμων Αρχαγγελάκης Χαρίτος Ανδρουλάκη Μαρία Ιγγλεζάκης Νίκος Ανδρουλάκης Παρασκευάς Καλλιώρας Γιώργος Γερακάκη Μαρία Κωστάκης Κων/νος Γιάνκοβα Ντίμκα Μουχαρέμ Μάριο Δημητριάδη Ελήνη Νταουντάκης Στέλιος Ιβάνοβα Ντιάνα Ξηράκης Νίκος ΝικολακοπούλουΕιρήνη Παπαδάκης Ευγένιος Τρουλιτάκη Μαριάνθη Ποντικάκης Δημήτρης Τσώλα Ευσταθία Ψηλός Νίκος Μαυροματίδη Μαρία Υπεύθυνη καθηγήτρια: Καλαϊτζάκη Έρση Σχ.Έτος

2 Ιστορικά Στοιχεία για το Αμπέλι
Η καταγωγή του αμπελιού σύμφωνα με παλαιοντολόγους έχει προϊστορία πολλών εκατομμυρίων ετών. Πριν την εποχή των παγετώνων ευδοκιμούσε στην πολική ζώνη και κυρίως στην Ισλανδία, Β.Ευρώπη και ΒΔ.Ασία. Οι παγετώνες όμως περιόρισαν την εξάπλωσή του, ωθώντας το σε θερμότερες ζώνες, όπως η Ν.Κ. Ευρώπη, Κ.Α .Ασία και Ν.Καύκασος. Εκεί γεννήθηκε το είδος “Άμπελος η Οινοφόρος”.

3 Σε κατοικίες της εποχής του χαλκού βρέθηκαν κουκούτσια απο σταφύλια
Σε κατοικίες της εποχής του χαλκού βρέθηκαν κουκούτσια απο σταφύλια. Επιπλέον αναφορές γίνονται σε επιγραφές και τοιχογραφίες. Οι Έλληνες πιστεύεται οτι έμαθαν το κρασί απο το εμπόριο με τους Φοίνικες και Αιγύπτιους με τους Κυκλαδίτες, τους Μινωίτες και αργότερα τους Μυκηναίους.

4 ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΙΕΣ Η πρώτη καλλιέργια αμπέλου έγινε ή στη Κρήτη ή στη Θράκη. Κατα τους αιώνες κατάφερε να εξαπλωθεί με τη βοήθεια διαφόρων πολιτισμών. Έτσι εξαπλώθηκε: απο την Ελλάδα στη Σικελία, από τους Φοίνικες στη Γαλλία, Ρωμαϊκή Αυτ. στη Βρετανία, από τους Άραβες στην Ισπανία και Πορτογαλία και απο την Ευρώπη στη Αμερική. Στην Ελλάδα ξεκίνησε να καλλιεργείται παράλληλα με άλλες καλλιέργειες ενώ λόγω της προσαρμαστικότητάς του καλλιεργήθηκε σε όλη την Ελλάδα.

5 Μορφολογία της Αμπέλου
Το φυτό της αμπέλου ονομάζεται πρέμνο ή κλήμα. Ένα πρέμνο σε παραγωγική ηλικία αποτελείται από: Το ριζικό σύστημα Την ταξιανθία Τον κορμό Την ταξικαρπία Τον βλαστό Τα φύλλα Τους έλικες Τους οφθαλμούς

6 Το ριζικό σύστημα Το ριζικό σύστημα αποτελεί το υπόγειο μέρος του κλίματος και η ανάπτυξή του γίνεται προς όλες τις κατευθύνσεις μέσα στο έδαφος. Το μεγαλύτερο μέρος του ριζικού συστήματος βρίσκεται σε βάθος 0,30-1,50 mm.

7 Ο κορμός Είναι ο κύριος άξονας το πρέμνου που συνδέει το ριζικό σύστημα με το υπέργειο μέρος του φυτού. Εδώ διαμορφώνονται οι βραχίονες. Το ύψος του κορμού ποικίλει.

8 Ο βλαστός Προέρχεται από τη βλάστηση ενός λανθάνοντα οφθαλμού. Μετά την περίοδο της βλάστησης ο βλαστός ξυλοποιείται και ονομάζεται κλιματίδα.

9 Τα φύλλα Αποτελούνται από το μίσχο και το έλασμα. Συνήθως η άνω επιφάνεια του ελάσματος είναι λεία, ενώ η κάτω επιφάνεια καλύπτεται με χνούδι. Η περιφέρεια του φύλλου είναι οδοντωτή.

10 Οι έλικες Η άμπελος είναι αναρριχητικό φυτό. Οι έλικες αποτελούν όργανα στήριξης και αναρρίχησης.

11 Οι οφθαλμοί Είναι εξειδικευμένα όργανα που δίνουν βλαστούς και ταξιανθίες.

12 Ταξιανθία-άνθος Η ταξιανθία της αμπέλου εμφανίζεται στον καρποφόρο βλαστό απέναντι απο το φύλλο. Τα άνθη της αμπέλου είναι μικρά, πράσινου χρώματος, στρογγυλά.

13 Η ταξικαρπία ονομά- ζεται σταφύλι ή βότρυς. Ο καρπός είναι η ράγα.
Ταξικαρπία-καρπός Η ταξικαρπία ονομά- ζεται σταφύλι ή βότρυς. Ο καρπός είναι η ράγα.

14 Αγενής πολ/μός της αμπέλου
Αγενώς η άμπελος μπορεί να πολλαπλασιαστεί με καταβολάδα , με μόσχευμα και με εμβολιασμό.

15 Το κλάδεμα της αμπέλου Αποτελεί πιο σημαντική επέμβαση στην ζωή των κλημάτων. Λέγεται ότι αμπελουργός θεωρείται εκείνος που ξέρει να κλαδεύει. Με το κλάδεμα αφαιρούμε ζωντανά όργανα του πρέμνου όπως βλαστούς, φύλλα, βραχίονες. Ένα σχήμα κλαδέματος το οποίο ήταν παλαιότερα διαδεδομένο στην Κρητη είναι η κρεβατίνα.

16 Βλαστολόγημα: είναι η αφαίρεση ορισμένων βλαστών ώστε να τρέφονται καλύτερα οι βλαστοί που απομένουν. Κορυφολόγημα: είναι η αφαίρεση της κορυφής των βλαστών για αύξηση της παραγωγής και ομοιόμορφη ανάπτυξη των βλαστών. Ξεφύλλισμα: με την ενέργεια αυτή τα σταφύλια αερίζονται και λιάζονται καλύτερα. Αυτό γίνεται για τη βελτίωση της ποιότητας και του χρώματος των σταφυλιών.

17 Ο τρύγος Ο τρύγος γίνεται τους μήνες Αύγουστο-Σεπτέμβριο. Όταν πλησίαζε ,κάθε άλλη αγροτική δραστηριότητα σταματούσε. Ήταν απαιτητική και πολύ κοπιαστική δουλεία. Από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το απόγευμα, τα αμπέλια γέμιζαν με τρυγητές που δούλευαν και τραγουδούσαν. Τα σταφυλια κόβονταν από τα κλήματα και έμπαιναν στα κοφίνια και απο εκεί έπαιρναν το δρόμο για το πατητήρι. Το πάτημα των σταφυλιών ήταν επίπονη και κοπιαστική εργασία. Γι'αυτό το λόγο διάλεγαν ''πατητάδες'' δυνατούς και εύσωμους.

18

19 Παροιμίες για το αμπέλι και το κρασί Όποιος μήνας έχει ρο το κρασί χωρίς νερό Μάζευε κι ας είναι ρόγες Τζιτζίκι λάλησε άσπρη ρόγα γυάλισε Περσινά ξυνά σταφύλια Καλό κρασί, κακό κεφάλι Άνθρωπος μεθυσμένος γάιδαρος σαμαρωμένος Βάζω νερό στο κρασί μου

20 Αμπέλι & Κρασί στη θρησκεία
Στον χριστιανισμό, θρησκεία και οίνος πορεύονται αρμονικά.Ο Χριστός ξεκινά τα θαύματα με την μετατροπή του νερού σε κρασί στον γάμο στην Κανά. Αργότερα αποκτά ιερή σημασία στον μυστικό Δείπνο. Ο οίνος μαζί με τον άρτο είναι τα μοναδικά αγαθά που προσφέρονται ως δώρα της θείας Ευχαριστίας. Η άμπελος, τα κλήματα, ο οίνος είναι από τα πιο συνηθισμένα παραδείγματα στις ευαγγελικές παραβολές. Πρώτος αμπελουργός ο Νώε που μετά τον κατακλυσμό φυτεύει αμπέλι. Αμπέλι & Κρασί στη θρησκεία

21 Το αμπέλι και το κρασί στην τέχνη

22 Επίσκεψη στο Οινοποιείο Ντουράκη 19/4016

23 Επίσκεψη στην Ι.Μ. Αγ.Τριάδας Τζαγκαρόλων 22/2/2016


Κατέβασμα ppt "Οι Δρόμοι του Κρασιού Β΄ φυτικής Β΄ τροφίμων"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google