Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

“ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ’’

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "“ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ’’"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 “ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ’’
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ “ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ’’ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ Α2 ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: κ. ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΤΣΙΛΙΚΑ

2 Ιαματικός Τουρισμός Ηλιάνα Ντόντου Θνάσης Κωνσταντόπουλος
Οδυσσέας Κόνιας Γιώργος Παναγόπουλος

3 Ο Ιαματικός τουρισμός (SPA) - συνδέεται με επισκέψεις σε τουριστικούς χώρους, για τη θεραπεία διαφόρων ασθενειών (π.χ. τη θεραπεία άγχους, τη ψυχοθεραπεία, τη φυσιοθεραπεία, τη χαλάρωση, τη διατροφή, την ομορφιά, κλπ.), καθώς και για ξεκούραση και αναζωογόνηση του σώματος και της ψυχής.

4 Ιαματικές πηγές Ιαματικές πηγές ονομάζονται οι πηγές τα νερά των οποίων έχουν θεραπευτικές ιδιότητες. Τα ιαματικά νερά πηγάζουν μέσα από πετρώματα και κατά τη διαδρομή τους, μέχρι την επιφάνεια της Γης, αποκτούν τα μεταλλικά συστατικά τους, στα οποία οφείλεται και η θεραπευτική τους δράση.

5 Ιαματικές πηγές από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα
Οι θεραπευτικές ιδιότητες των νερών αυτών ήταν γνωστές από τα ιστορικά χρόνια. Ο Ηρόδοτος φέρεται να είναι ο πρώτος, που παρατήρησε τη θεραπευτική τους επίδραση στον άνθρωπο, ενώ ο Ιπποκράτης ήταν ο πρώτος, που ασχολήθηκε συστηματικά με το αντικείμενο, κατηγοριοποίησε τις πηγές και κατέγραψε τις ασθένειες, στις οποίες είχαν ευεργετική επίδραση.

6 Ιαματικές πηγές στην Ελλάδα
Σήμερα από τις 752 πηγές, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν, χρησιμοποιούνται οι 348 (42%), σε μεγάλο ή μικρό βαθμό, είναι δε επίσημα ανακηρυγμένες οι 77 από αυτές. Οι πιο φημισμένες είναι: Λουτρά Αιδηψού Λουτρά Καμμένων Βούρλων Λουτρά Λουτρακίου Λουτρά Μεθάνων Λουτρά Απολλωνίας Λουτρά Θερμών Λουτρά Καϊάφα Λουτρά Κυλλήνης Λουτρά Λαγκαδά

7 Θεραπευτικές ιδιότητες ιαματικών πηγών
Τα ιαματικά λουτρά βοηθούν τον ασθενή να αντιμετωπίσει ικανοποιητικά ένα μεγάλο αριθμό ασθενειών. Θεραπεύει ρευματικές παθήσεις, παθήσεις κυκλοφορικού συστήματος, δερματικές, πεπτικού συστήματος και παθήσεις ουροφόρων οδών, ήπατος και χοληφόρων οδών.

8 Αντιμετώπιση ασθενειών
Οι ασθένειες, για τις οποίες ενδείκνυται η θεραπεία σε ιαματικά λουτρά, είναι οι εξής: Αυχενικό σύνδρομο Γυναικολογικές παθήσεις Καρδιολογικά προβλήματα Δερματοπάθειες Παθήσεις εντέρου, νευρικού συστήματος, αναπνευστικού, κυκλοφορικού και ουροποιητικού Παχυσαρκία

9 Πλεονεκτήματα Επένδυσης σε Ιαματικά Κέντρα και Κέντρα Θαλασσοθεραπείας
Ανερχόμενη ζήτηση για υπηρεσίες ιαματικών κέντρων και θαλασσοθεραπείας. Θαυμάσιες τοποθεσίες και παραλίες για τη δημιουργία κέντρων ιαματικού τουρισμού και θεραπείας. Περισσότερες από 700 θερμές πηγές. Άρτια τουριστική υποδομή – ειδικευμένο και έμπειρο ανθρώπινο δυναμικό. Η Ελλάδα είναι ήδη ένας καταξιωμένος και διάσημος τουριστικός προορισμός.

10 Προστασία Ιαματικών Πηγών
 Προστασία Ιαματικών Πηγών Οι Ιαματικές πηγές προστατεύονται από το Τμήμα Προστασίας Ιαματικών Πηγών. Το τμήμα κάνει συχνούς ελέγχους στις μονάδες ιαματικής θεραπείας, λαμβάνει μέτρα για τη προστασία της ποιότητας, της ποσότητας και των φυσικών, χαρακτηριστικών των ιαματικών φυσικών πόρων. Ακόμα χορηγεί το Ειδικό Σήμα Λειτουργίας (ΕΣΛ) των μονάδων ιαματικής θεραπείας.

11 ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Ο θρησκευτικός τουρισμός είναι γνωστός από τα πανάρχαια χρόνια. Στη σημερινή εποχή, υπάρχει μεγάλη ζήτηση της μορφής αυτής, απ’ τη στιγμή που σε κάθε θρησκεία υπάρχουν ιεροί χώροι και γίνονται ποικίλες θρησκευτικές εκδηλώσεις. Στη χώρα μας, η οποία είναι γεμάτη από θρησκευτικά μνημεία, είναι αρκετά αναπτυγμένη αυτή η μορφή τουρισμού.

12 ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ Το Άγιο Όρος αποτελεί αυτοδιοίκητο τμήμα του Ελληνικού Κράτους, που βρίσκεται στη χερσόνησο του Άθω της Χαλκιδικής, στη Μακεδονία. Περιλαμβάνει είκοσι Ιερές Μονές και άλλα μοναστικά ιδρύματα. Ανεπίσημα, χαρακτηρίζεται ως «Αυτόνομη Μοναστική Πολιτεία».

13 ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ Η Παναγία της Τήνου είναι μία από τις πιο γνωστές εκκλησίες της Ελλάδας, εάν όχι του κόσμου, διότι είναι γνωστό σημείο για να ζητήσεις βοήθεια από το θεό, δηλαδή να κάνεις τάμα. Πάντα ήταν μια πηγή οικονομικής βοήθειας, για την Τήνο.

14 ΑΛΛΟΙ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ
Μονή Μεγάλου Σπηλαίου Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου Θεσσαλονίκης Ροτόντα Μονή Αγίας Λαύρας … και πολλά άλλα, καθώς η χώρα μας είναι γεμάτη με τουριστικούς προορισμούς, που έχουν θρησκευτικό ενδιαφέρον.

15 . Θρησκευτικές γιορτές υπάρχουν όλο το χρόνο. Τέχνη και θρησκεία κερδίζουν το σεβασμό, το θαυμασμό και το ενδιαφέρον μεγάλης μερίδας ταξιδιωτών, καθώς στη χώρα μας, συναντάμε πλήθος μουσείων, που φέρουν ανάλογες συλλογές εκθεμάτων. Οπότε, πιστεύουμε, πως ναι θα μπορούσαμε να έχουμε θρησκευτικό τουρισμό όλο το χρόνο.

16 Για τη χώρα µας, ο κλάδος του θρησκευτικού τουρισμού είναι αμφίβολο αν έχει κατανοηθεί, πόσο μπορεί να συνεισφέρει στην εθνική οικονοµία. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει σχεδιασµός και στρατηγική περαιτέρω ανάπτυξής του. Ο θρησκευτικός τουρίστας, εκτός από την ικανοποίηση του θρησκευτικού συναισθήματος του, αποβλέπει στην ικανοποίηση καταναλωτικών του αναγκών. Οπότε, το κράτος θα μπορούσε να στηριχτεί, ως ένα σημείο, στο θρησκευτικό τουρισμό.

17 Θα μπορούσαμε να πούμε, ότι η σχέση του κράτους με την εκκλησία είναι αρκετά στενή.
Αυτό το συμπεραίνουμε από το γεγονός, ότι οι εικόνες του Χριστού κοσμούν τις αίθουσες των δικαστηρίων και των σχολείων, οι βουλευτές σηκώνουν το χέρι για να ορκιστούν ενώπιον ιερέων, το «άγιο φως» παραλαμβάνεται από αεροδρόμια, με πομπές και τιμές αρχηγού κράτους.

18 Έχουν εκδοθεί πάρα πολλά βιβλία, για πολλά θρησκευτικά μνημεία της χώρας μας, ώστε ο τουρίστας να μάθει την ιστορία του συγκεκριμένου μνημείου, του Αγίου, στον οποίο είναι αφιερωμένο, αλλά και της περιοχής, όπου βρίσκεται. Αλλά, δεν υπάρχουν οδηγοί προσκυνημάτων, οι οποίοι να δείχνουν, για παράδειγμα, σε έναν τουρίστα όλα τα θρησκευτικά μνημεία, είτε όλης της Ελλάδας, είτε μόνο της περιοχής, που επισκέπτεται.

19 Ιατρικός Τουρισμός

20 ‘Ιατρικός Τουρισμός’ είναι η παροχή οικονομικά ανταγωνιστικής ιδιωτικής ιατρικής φροντίδας, σε συνεργασία με την τουριστική βιομηχανία, σε ασθενείς, που έχουν ανάγκη χειρουργικών επεμβάσεων, καθώς και άλλων εξειδικευμένων μορφών θεραπείας, εκτός της χώρας προέλευσής τους.

21 Ο Ιατρικός Τουρισμός στην Ελλάδα
Μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης έχει στη χώρα μας, οι οποίες ακόμη μένουν ανεκμετάλλευτες. Παρότι έγιναν προσπάθειες, από τα συναρμόδια υπουργεία Τουρισμού και Υγείας, για τη δημιουργία νομοθετικού πλαισίου ανάπτυξης του ιατρικού τουρισμού, ο εν λόγω κλάδος, δεν έχει προσλάβει δυναμική, με αποτέλεσμα να χάνονται έσοδα για τη χώρα.

22 Η Ελλάδα ως προορισμός τουρισμού υγείας
Αρχικά η Ελλάδα είναι αυτή που γέννησε την ιατρική επιστήμη και ανήγαγε σε φιλοσοφία ζωής τον άνθρωπο. Επίσης, είναι παρούσα στο χώρο της υγείας διεθνώς, με τους άξιους επιστήμονες και ερευνητές της. Διαθέτει νοσοκομεία και ιδιωτικά κέντρα, με άρτιο τεχνολογικό εξοπλισμό. Τέλος, είναι καταξιωμένος τουριστικός προορισμός διεθνώς.

23 Θεωρούμε, ότι η ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού στη χώρα µας θα συμβάλλει καταλυτικά, τόσο στη διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος της, όσο και στην περαιτέρω ανάπτυξή του. Συνεπώς, τόσο η πολιτεία, όσο και όλοι οι φορείς, που δραστηριοποιούνται στους τομείς της υγείας και του τουρισμού, θα πρέπει να σπεύσουν άμεσα να εκμεταλλευτούν τα πλεονεκτήματα της χώρας και να δρομολογήσουν τις κατάλληλες παρεμβάσεις για την προώθηση της ανάπτυξης του ιατρικού τουρισμού στη χώρα µας.

24 Κοινωνικός τουρισμός

25 Ο κοινωνικός τουρισμός, είναι ιδιαίτερη μορφή τουρισμού, που διευκολύνει τη συμμετοχή στον τουρισμό των ασθενέστερων οικονομικών τάξεων. Οι παροχές για το κοινωνικό τουρισμό αποτελούν σήμερα υποχρέωση του κράτους. Συγκεκριμένα, το κράτος έχει υποχρέωση να εξασφαλίσει, σε άτομα χαμηλής εισοδηματικής τάξης, τη δυνατότητα να κάνουν διακοπές.

26 Ο κοινωνικός τουρισμός στην Ελλάδα
O Κοινωνικός Τουρισμός εισάγεται στην Ελλάδα το 1982, όταν αρχίζουν τα πρώτα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού, από τον Ελληνικό Οργανισµό Τουρισµού , την Εργατική Εστία και τη Γενική Γραμματεία της Νέας Γενιάς. Τα παραπάνω προγράμματα έφτασαν στο απόγειο τους το

27 Η διάρκεια των διακοπών του κοινωνικού τουρισµού καθορίστηκαν σε επτά ηµέρες, µε διανυκτερεύσεις και οι χρήστες του δικαιώµατος απολάµβανουν, έναντι µιας προσιτής τιµής, διαµονή και ηµιδιατροφή. Καθώς και σηµαντικές εκπτώσεις στις άλλες δραστηριότητες. Ο μόνος περιορισμός, που έχει τεθεί, είναι να μη βρίσκεται στην ίδια Περιφερειακή Ενότητα με τον τόπο διαμονής τους.

28 Δικαίωμα στον κοινωνικό τουρισμό έχουν διάφορες κατηγορίες ατόµων, όπως:
Εργαζόµενοι και συνταξιούχοι µε χαµηλό εισόδηµα. Άνεργοι. Άτοµα µε ειδικές ανάγκες, συµπεριλαµβανοµένων και των υπερηλίκων. Πολύτεκνοι. Πολιτικοί πρόσφυγες, αγρότες και αγρότισσες, των οποίων η πρόσβαση στον τουρισµό είναι δύσκολη ή δεν έχουν την απαιτούµενη πληροφόρηση και εµπειρία. Ανύπαντρες µητέρες και γυναίκες ή άνδρες σε χηρεία, που αντιµετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήµατα. Η νεολαία, για τα προγράµµατα της Γενικής Γραµµατείας Νέας Γενιάς, που δεν έχει δικό της εισόδηµα.


Κατέβασμα ppt "“ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ’’"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google