Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
ΟΜΑΔΑ:POWER PUFF GIRLS: ΤΑΞΙΔΟΥ ΦΩΤΕΙΝΗ, ΤΣΙΡΩΝΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ, ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ

2 Santa Claus St Nicolas Shen Dan Lao

3 Αυστραλία ”Κάλαντα στο φως των κεριών”.
Σε κάθε πάρκο βρίσκεται μια χορωδία ντυμένη στα λευκά, η οποία, μαζί με τον κόσμο, τραγουδά Χριστουγεννιάτικα τραγούδια.. Οι ρίζες της γιορτής βρίσκονται στο 1937, όταν ο ραδιοφωνικός παραγωγός, Νόρμαν Μπανκς, είδε μια γυναίκα να τραγουδά μόνη της τα κάλαντα, κρατώντας ένα αναμμένο κερί. Αποφασισμένος να απαλύνει τη μοναξιά αυτές τις Άγιες ημέρες, κάλεσε όποιον ήθελε να πουν μαζί τα κάλαντα. Τα “καντήλια” είναι ειδικά κατασκευασμένα γι αυτή τη γιορτή και τα καταστήματα που τα πουλούν δίνουν τις εισπράξεις για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

4 ΑΜΕΡΙΚΗ Kάθε πολιτεία έχει τις δικές της συνήθειες:
Στην Καλιφόρνια ο Άη Βασίλης καταφτάνει κάνοντας… σερφ, Στην Ουάσιγκτον το μεγάλο γεγονός είναι η φωταγώγηση του τεράστιου δέντρου από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Στο Κολοράντο τοποθετείται ένα τεράστιο φωτεινό αστέρι πάνω στο κοντινό βουνό, Στην Αριζόνα διατηρείται το μεξικάνικο έθιμο Las Posadas, κατά το οποίο οι κάτοικοι συμμετέχουν στην αναπαράσταση της αναζήτησης πανδοχείου από τον Ιωσήφ και την Μαρία, περνώντας από όλα τα βρεφικά δωμάτια της πόλης.

5 Βραζιλία: Μια χώρα, όπου τα Χριστούγεννα γιορτάζονται με ασυνήθιστα υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες. Οι Βραζιλιάνοι, στολίζουν το δέντρο τους με κεριά και τοποθετούν κάπου κοντά και μία φάτνη. Πριν φύγουν για τη νυχτερινή εκκλησιαστική λειτουργία της παραμονής των Χριστουγέννων, στρώνουν με κάθε επισημότητα το εορταστικό τους τραπέζι (cena), προκειμένου να δειπνήσει η Αγία Οικογένεια, όταν εκείνοι θα απουσιάζουν στην εκκλησία. Τα δώρα των παιδιών φέρνει το βράδυ ο Papa Noel και τα κρύβει στα παπούτσια τους αλλά και σε διάφορες γωνιές του σπιτιού για να ψάξουν να τα βρουν το πρωί. Μόλις ξυπνήσουν, ετοιμάζουν ένα πλούσιο πρωινό για τους γονείς τους και ανοίγουν με ανυπομονησία τα δώρα τους. Κατόπιν ,γιορτάζουν την ημέρα των Χριστουγέννων με βόλτες στην εξοχή, βαρκάδες και πικ νικ!

6 ΑΦΡΙΚΗ Στην Νιγηρία οι Χριστιανοί συνηθίζουν να στολίζουν τα σπίτια τους με φύλλα από φοίνικα γιατί σύμφωνα με μια παλιά παράδοση φέρνουν την ειρήνη και την αρμονία στην ζωή των πιστών. Τα κάλαντα που τραγουδούν τα παιδιά είναι εξίσου ξεχωριστά καθώς σε κάθε σπίτι που επισκέπτονται δίνουν στον ιδιοκτήτη την κούκλα-μωρό που κρατούν (συμβολίζει τον Χριστό) και αυτός τους δίνει κάποιο δώρο. Στο τέλος του “Έκον” όπως ονομάζεται, παίρνουν πισω την κούκλα για να συνεχίσουν το ταξίδι τους...

7 Στην Αίγυπτο κατα την λειτουργια ενα ιδιαιτερο ειδος ψωμιου δινεται στους πιστους. Στο κεντρο του “qurban”, οπως λεγεται υπάχει ένας σταυρός που περιστοιχίζεται από εναν κύκλο από δώδεκα βουλίτσες οι οποίες συμβολίζουν τους δώδεκα Αποστόλους. Γυρνώντας από την λειτουργία τρώνε το “fatta” ενα παραδοσιακό γεύμα που αποτελείται από ρύζι και κρέας. Στο Κονγκό οι πιστοί πηγαίνουν στην λειτουργία όπου η χορωδία ψάλλει χριστουγεννιάτικα κάλαντα. Θεατρικά λαμβάνουν χώρα. Αυτά ξεκινούν με την Δημιουργία και κλείνουν με τον βασιλιά Ηρώδη που σκωτώνει όλα τα μωρά-αγοράκια.

8 Στο Μπανγκλαντές οι πιστοι κρεμούν αστερια στις σκεπες τους που συμβολιζουν τα αστέρια της Βηθλεεμ. Επισης, κοβουν μπανανιες και τις φυτευουν αντικρυστα, λυγιζοντας τα φυλλα τους σχηματιζοντας καμαρες τις οποιες το βραδυ της παραμονης βαζουν φωτια για να φωτιζουν το δρομο προς την εκκλησια. Στην Ινδία στολιζουν δεντρο μανγκο ή μπανανια. Τα καλαντα ξεκινουν μια βδομαδα πριν τα Χριστουγεννα. Την παραμονη οι πιστοι κρεμουν εξω απο τα σπιτια τους γιγαντια χαρτινα φαναρακια σε σχημα αστεριων.

9 Στην Κινα μια δημοφιλης συνηθεια
ειναι η ανταλλαγη μηλων καθως η λεξεις “παραμονη χριστουγεννων” και “μηλο” ακουγονται παρομοια. Στην Ινδία στολιζουν δεντρο μανγκο ή μπανανια. Τα καλαντα ξεκινουν μια βδομαδα πριν τα Χριστουγεννα. Την παραμονη οι πιστοι κρεμουν εξω απο τα σπιτια τους γιγαντια χαρτινα φαναρακια σε σχημα αστεριων.

10 Στη Συρια την παραμονη των Χριστουγεννων οι πιστοι κλειδωνουν τα σπιτια τους εις αναμνηση των διωξεων κατα των χριστιανων. Το μικροτερο παιδι διαβαζει φωναχτα τη σκηνη της γεννησης και μετα καποιος αναβει μια φωτια γυρω απο την οποια επειτα μαζευεται ολη η οικογενεια με κρατωντας κερια και ψελνοντας μεχρι να σβησει οποτε και πηδουν απο πανω κανοντας ευχες. Στο Ιράκ κατά τη λειτουργία οι Χριστιανοί της ενορίας ανάβουν μια μεγάλη φωτιά και ψάλλουν ύμνους μεχρι να σβήσει. Τότε ο ιερέας κάνει την περιφορά της εικόνας του νεογέννητου Χριστού και τελειώνει τη λειτουργία με το “άγγιγμα της ειρήνης” όπου αγγίζει το κοντινότερο σε αυτόν άτομο που αγγίζει το διπλανό του...

11 Γεωργια Στη Γεωργια, τα χριστουγεννα πολλοι πηγαινουν στην παρελαση “alilo”κρατώντας γεωργιανες σημαιες ή ντυμενοι χριστουγεννιατικα. Εκει στα παιδια συχνα δινονται γλυκα. Το παραδοσιακο γεωργιανο χριστουγεννιατικο δεντρο “chichilaki” φτιαχεται απο ξερα ξυλα που ξυνουν ωστε να σχηματιστουν μακριες σγουρες λωριδες στο σχημα ενος μικρου δεντρου. Έπειτα διακοσμείται με μικρα φρουτα και γλυκα. Καιγεται τα θεοφανεια, σημαινοντας το τελος των προβληματων του ετους.

12 Η Αγγλική κλασσική διακόσμηση = φωτεινά κόκκινα Αλεξανδρινά γύρω από το τζάκι, κλαδιά «γκι» που κρέμονται από την οροφή που σύμφωνα με τη παράδοση όποιος στέκεται κάτω απ΄ αυτό πρέπει να ανταλλάξει φιλιά με αγαπημένα πρόσωπα. Εορταστικό χριστουγεννιάτικο τραπέζι =γαλοπούλα, κρεατόπιτα και χριστουγεννιάτικη πουτίγκα για καλή τύχη, μπιφτέκια με σάλτσα από γουρούνι

13 Γαλλία η εποχή προ των Χριστουγέννων είναι λιγότερο σημαντική. Η παραμονή των Χριστουγέννων εδώ είναι μια συνηθισμένη εργάσιμη μέρα. Το βράδυ η οικογένεια συγκεντρώνεται για ένα χριστουγεννιάτικο δείπνο. Ο Père Noël , Άγιος Βασίλης, δίνει τα δώρα του το βράδυ μεταξύ 24 προς 25 Δεκεμβρίου.

14 Ιαπωνία Αν και δεν είναι μια εθνική εορτή, 1 % του πληθυσμού είναι χριστιανοί, έτσι τα Χριστούγεννα γιορτάζονται με έναν μεγάλο αριθμό ανθρώπων στην Ιαπωνία. Παρόλ’αυτά οι υπόλοιποι Ιάπωνες τα έχουν ως μια εορτή της αγάπης ανταλλάσσοντας μεταξύ τους διάφορα δώρα. Καταστήματα Kentucky Fried Chicken έγινε δημοφιλής κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, δεδομένου οι αλλοδαποί συχνά δεν μπορούσαν να βρουν ένα ολόκληρο κοτόπουλο ή γαλοπούλα αλλού.

15 Αυστρία Η Κακιά συνεργός του Αγίου Νικολάου στην αυστριακή παράδοση, η Krampus είναι ένας δαίμονας που τιμωρεί τα κακα παιδιά. Άντρες ντυμένοι ως Krampus περιφέρονται στους δρόμους κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, εκφοβίζοντας τα μικρά παιδιά.

16 Την παραμονή των Χριστουγέννων, οι εσθονικές οικογένειες θα κατευθυνθούν κατά παράδοση για τη σάουνα. Στην Ιταλία, η La Befana είναι μια ευγενική μάγισσα που μοιράζει τα δώρα τα Χριστούγεννα.

17 Γερμανία Στη Γερμανία, οι εορτασμοί αρχίζουν το βράδυ της 5ης Δεκεμβρίου, όταν τα παιδιά αφήνουν μια μπότα έξω από την πόρτα του δωματίου τους. Το πρωί, αν ήταν καλα παιδια, ενα δεντρο με γλυκά είναι η ανταμοιβή τους. Αλλιως θα βρουν μόνο ένα κλαδι.


Κατέβασμα ppt "ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google