Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΦΥΣΙΚΗ Ε΄ ΔΗΜΟΤΙKOY ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΠΑΝΟΣ Ο

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΦΥΣΙΚΗ Ε΄ ΔΗΜΟΤΙKOY ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΠΑΝΟΣ Ο"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΦΥΣΙΚΗ Ε΄ ΔΗΜΟΤΙKOY ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΠΑΝΟΣ Ο4-03-2017
26/1/2018 ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ ΦΥΣΙΚΗ Ε΄ ΔΗΜΟΤΙKOY ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΠΑΝΟΣ Ο

2  Στατικός Ηλεκτρισμός Ο Στατικός Ηλεκτρισμός μπορεί να θεωρηθεί ως μια ανισοκατανομή ηλεκτρικού φορτίου. Η ανισοκατανομή αυτή συμβαίνει όταν σ’ ένα άτομο η μόριο προστίθεται η αφαιρείται ένα ηλεκτρόνιο. Σε κανονικές συνθήκες, το άτομο βρίσκεται σε ηλεκτρική ισορροπία κατά την οποία ο αριθμός των θετικών πρωτονίων είναι ίσος με τον αριθμό των αρνητικών ηλεκτρονίων που περιφέρονται γύρω από τον πυρήνα του ατόμου. Τα ηλεκτρόνια μετακινούνται εύκολα από ένα άτομο σ’ ένα άλλο και μετατρέπουν σε θετικά ιόντα τα άτομα από τα οποία έφυγαν και σε αρνητικά ιόντα τα άτομα στα οποία μεταφέρθηκαν. Αυτή η μεταφορά αρνητικού φορτίου δημιουργεί το φαινόμενο του Στατικού Ηλεκτρισμού.

3   ΗΛΕΚΤΡΟΣΚΟΠΙΟ Το ηλεκτροσκόπιο είναι μία συσκευή με την οποία διαπιστώνουμε αν ένα σώμα είναι ηλεκτρικά φορτισμένο. Αποτελείται από δύο λεπτά φύλλα από χρυσό ή αλουμίνιο, κατάλληλα προσαρμοσμένα στην άκρη του μετάλλινου στελέχους, το οποίο στην άλλη άκρη καταλήγει σε μεταλλικό δίσκο ή σφαίρα. Το στέλεχος είναι μονωμένο ηλεκτρικά από το περίβλημα του οργάνου μέσα στο οποίο βρίσκονται τα μετάλλινα φύλλα σε κατακόρυφη θέση το ένα δίπλα στο άλλο.

4 ΠΟΤΕ ΑΝΑΒΕΙ ΤΟ ΛΑΜΠΑΚΙ;
Πότε ανάβει το λαμπάκι; Για να ανάψει το λαμπάκι, θα πρέπει να είναι συνδεμένο με δυο καλώδια με μια ηλεκτρική πηγή δημιουργώντας έτσι ένα ηλεκτρικό κύκλωμα. Το ηλεκτρικό κύκλωμα θα πρέπει να είναι κλειστό, ώστε να υπάρχει συνεχής ροή ηλεκτρονίων (από τον αρνητικό πόλο προς τον θετικό πόλο της ηλεκτρικής πηγής). Η κίνηση των ηλεκτρονίων θα θερμάνει το νήμα πυρακτώσεως που έχει το λαμπάκι και αυτό τότε θα "φωτοβολήσει", δηλαδή θα εκπέμψει φως. Ποια είναι τα βασικά στοιχεία του ηλεκτρικού κυκλώματος ; Τα βασικά στοιχεία του ηλεκτρικού κυκλώματος είναι:  οι αγωγοί (τα καλώδια), μέσα από τους οποίους ρέει το ηλεκτρικό ρεύμα,  η πηγή (η μπαταρία) που αναγκάζει τα ελεύθερα ηλεκτρόνια να κινηθούν,  ο διακόπτης με τον οποίο μπορούμε να διακόψουμε τη ροή του ρεύματος, όποτε το επιθυμούμε,  και η ηλεκτρική συσκευή (η λάμπα). Πότε καίγεται μια λάμπ; Μια λάμπα καίγεται όταν κοπεί το νήμα πυρακτώσεως. Αυτό μπορεί να συμβεί είτε από υπερθέρμανση είτε από κάποιο χτύπημα.

5 ΈΝΑ ΑΠΛΟ ΚΥΚΛΩΜΑ Ένα απλό κύκλωμα αποτελείται από: Mπαταρία Καλώδιο
 Καλώδιο  Λυχνιολαβή  Λαμπάκι Όταν ανάβει το λαμπάκι, λέμε ότι το κύκλωμα είναι κλειστό και όταν το λαμπάκι δεν ανάβει, λέμε ότι το κύκλωμα είναι ανοικτό.

6 ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ Το Ηλεκτρικό ρεύμα είναι η προσανατολισμένη κίνηση ηλεκτρικών φορτίων ή φορέων ηλεκτρικού φορτίου, κατά μήκος ενός ηλεκτροφόρου αγωγού. Ένα παρεμφερές φαινόμενο είναι το ρεύμα μετατόπισης, ποσότητα που σχετίζεται με την αλλαγή του ηλεκτρικού πεδίου. Μετριέται σε μονάδες μέτρησης της έντασης του ηλεκτρικού ρεύματος και αντιστοιχεί σε αυτό ένα μεταβαλλόμενο μαγνητικό πεδίο. Από τον ορισμό του ηλεκτρικού ρεύματος προκύπτει ότι για να εμφανιστεί χρειάζονται δύο προϋποθέσεις: Η ύπαρξη φορέων ηλεκτρικού φορτίου με ελευθερία κίνησης. Αίτιο για την προσανατολισμένη κίνηση των φορέων, δηλαδή κάποιο ηλεκτρικό πεδίο. Συνήθως τα ηλεκτρικά φορτία είναι ελεύθερα ηλεκτρόνια μεταλλικών αντικειμένων όπως στα καλώδια. Το ηλεκτρικό ρεύμα είναι η μεταφερόμενη ηλεκτρική ενέργεια. Το ηλεκτρικό ρεύμα προκαλεί τη θέρμανση των σωμάτων τα οποία διαρρέει. Συσκευές που λειτουργούν με βάση τα θερμικά αποτελέσματα του ηλεκτρικού ρεύματος είναι ο θερμοσίφωνας και η ηλεκτρική κουζίνα.

7 ΑΠΟ ΤΙ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ ΕΝΑ ΛΑΜΠΑΚΙ;

8 ΠΗΓΕΣ: http://www. omstat
ΠΗΓΕΣ:


Κατέβασμα ppt "ΦΥΣΙΚΗ Ε΄ ΔΗΜΟΤΙKOY ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΠΑΝΟΣ Ο"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google