Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Το Πεπτικό Σύστημα του ανθρώπου

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Το Πεπτικό Σύστημα του ανθρώπου"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Το Πεπτικό Σύστημα του ανθρώπου
Από την μαθήτρια του 1ου Γυμνασίου Άργους Μαρίνα Μάγουλα

2 ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Το Πεπτικό Σύστημα του ανθρώπου αποτελείται από έναν ανοιχτό σωλήνα που ονομάζεται πεπτικός ή γαστρεντερικός σωλήνας και περιλαμβάνει την στοματική κοιλότητα, τον φάρυγγα, τον οισοφάγο, το στομάχι, το λεπτό και το παχύ έντερο και τον πρωκτό. Επίσης αποτελείται από τους προσαρτημένους αδένες, όπως είναι οι σιελογόνοι αδένες, το συκώτι (ήπαρ) και το πάγκρεας.

3 Οι προσαρτημένοι αδένες
ΣΥΚΩΤΙ

4 Η Πορεία της τροφής Η πορεία της τροφής ξεκινάει από τη στοματική κοιλότητα. Η τροφή εισέρχεται σ’ αυτήν, όπου με τη βοήθεια των δοντιών τα οποία μασούν και τεμαχίζουν την τροφή, της γλώσσας το οποίο είναι ένα ευκίνητο μυώδες όργανο και του σάλιου το οποίο περιέχει ένζυμα, όπως η αμυλάση, πραγματοποιείται η μάσηση και ξεκινά η διάσπαση των υδατανθράκων (δημιουργία βλωμού).

5 Η Πορεία της τροφής Με την κατάποση ο βλωμός περνά από το στόμα στον φάρυγγα και στη συνέχεια στον οισοφάγο, ο οποίος με περισταλτικές κινήσεις τον οδηγεί στο στομάχι. Εκεί αναμειγνύεται με το γαστρικό υγρό και γίνεται χυλός. Το γαστρικό υγρό περιέχει ένζυμα και υδροχλωρικό οξύ που βοηθούν στη διάσπαση των πρωτεϊνών. Ακόμη το υδροχλωρικό οξύ καταστρέφει τους μικροοργανισμούς που υπάρχουν στην τροφή μας.

6 Η Πορεία της τροφής Στη συνέχεια η πέψη ολοκληρώνεται στο λεπτό έντερο, όπου γίνεται η διάσπαση των λιπών και ολοκληρώνεται και η διάσπαση των πρωτεϊνών και των υδατανθράκων. Ύστερα εκεί γίνεται και η απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, με τη βοήθεια αναδιπλώσεων του εσωτερικού τοιχώματος του εντέρου, των εντερικών λαχνών. Απ’ αυτές περνούν οι θρεπτικές ουσίες στην κυκλοφορία του αίματος και οδηγούνται σε όλα τα μέρη του οργανισμού μας.

7 Η Πορεία της τροφής Στο παχύ έντερο απορροφάται ένα μεγάλο μέρος του νερού και από τις άχρηστες ουσίες, ουσίες δηλαδή που δεν διασπώνται και δεν απορροφώνται, σχηματίζονται τα κόπρανα που αποβάλλονται από τον πρωκτό.

8 Ισορροπημένη Διατροφή
Μια ισορροπημένη διατροφή είναι πολύ σημαντική για την καλή πέψη. Τροφές πλούσιες σε Βιταμίνη Α, Βιταμίνη C,Βιταμίνη D, Ασβέστιο και Σίδηρο ενισχύουν την όρασή μας, την άμυνα του οργανισμού μας, βοηθούν στην απορρόφηση σιδήρου και ασβεστίου, είναι απαραίτητες για την πήξη του αίματος και την καλή λειτουργία του νευρικού και του μυϊκού συστήματος καθώς και για τη μεταφορά οξυγόνου. Τέτοιες τροφές είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αυγά, το ψάρι, τα εσπεριδοειδή, τα πράσινα λαχανικά, τα δημητριακά, το άσπρο κρέας κ.τ.λ. Αντίθετα αν καταναλώνουμε καθημερινά κόκκινο κρέας (μοσχάρι, χοιρινό αρνί) ,ζωικό λίπος, τροφές που περιέχουν λίπη και υδατάνθρακες και αναψυκτικά, δε θα μας προσφέρουν τίποτα παρά μόνο αποθήκες με περίσσεια λίπους, που θα έχει ως αποτέλεσμα να παχύνουμε. Επίσης μπορούν να μας προκαλέσουν γαστρεντερολογικά προβλήματα όπως είναι το έλκος στομάχου και η κολίτιδα.

9 ΤΕΛΟΣ Ευχαριστώ πολύ που παρακολουθήσατε την εργασία μου. Ελπίζω να σας άρεσε και να σας κίνησε το ενδιαφέρον. Μαρίνα Μάγουλα 1ο Γυμνάσιο Άργους Τμήμα Α1 2016


Κατέβασμα ppt "Το Πεπτικό Σύστημα του ανθρώπου"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google