Κατέβασμα παρουσίασης
Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε
ΔημοσίευσεΤίμων Πανταζής Τροποποιήθηκε πριν 7 χρόνια
3
Παράγοντες κινδύνου καρδιαγγειακών νοσημάτων
Αναστρέψιμοι παράγοντες Αυξημένες τιμές λιπιδίων - υψηλη ολική χοληστερόλη - υψηλή LDL - χαμηλή HDL - υψηλά τριγλυκερίδια Υπέρταση Τρόπος Ζωής κακές διατροφικές συνήθειες παχυσαρκία κάπνισμα χαμηλή δραστηριότητα Μη αναστρέψιμοι παράγοντες Ηλικία Φύλο Κληρονομικότητα Ιορδάνης Ψωμόπουλος, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος.
4
Διατροφικές παρεμβάσεις για πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων
Μείωση σωματικού βάρους Αύξηση φυσικής δραστηριότητας Κατανάλωση λίπους % της συνολικής ενέργειας SAFA < 7% τις συνολικής ενέργειας ελάχιστα Trans λιπαρά οξέα διαιτητική χοληστερόλη <200mg Παράγοντες που οδηγούν σε μείωση των επιπέδων LDL φυτικές στερόλες/ στανόλες (2 g/ ημ) διαιτητικές ίνες (~10 g/ημ) κατανάλωση φρούτων και λαχανικών (αντιοξειδωτικά) Ιορδάνης Ψωμόπουλος, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος.
6
Η πρόληψη της στεφανιαίας νόσου μπορεί να εφαρμοστεί σε τρία επίπεδα:
γενικού πληθυσμού, που στοχεύει στην υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής με στόχο τη θωράκιση της υγείας, στην πρωτογενή πρόληψη, η οποία στοχεύει στην ελαχιστοποίηση του κινδύνου εμφάνισης στεφανιαίας νόσου σε άτομα με ένα ή περισσότερους παράγοντες κινδύνου (όπως υπερλιπιδαιμία, υπέρταση) και τέλος στη δευτερογενή πρόληψη που εφαρμόζεται σε άτομα με ήδη εγκατεστημένη στεφανιαία νόσο και στοχεύει στην αναχαίτιση της εξέλιξής της και στην μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης ενός νέου οξέος στεφανιαίου συνδρόμου.
7
Με δεδομένη την έναρξη της αθηροσκληρωτικής διαδικασίας από τα πρώτα
στάδια της ζωής η Αμερικάνικη καρδιολογική εταιρεία εξέδωσε το 2005 μία επιστημονική τοποθέτηση σχετικά με τη βέλτιστη διατροφή παιδιών και εφήβων που θα τα προστατέψει έναντι της καρδιαγγειακής νόσου. Η συστάσεις αφορούν παιδιά άνω των 2 ετών και εφήβους και οριοθετούν μία δίαιτα που βασίζεται:
10
Σε ότι αφορά τον ενήλικο γενικό πληθυσμό, το 2006 η Αμερικάνικη Καρδιολογική
Εταιρεία δημοσίευσε κάποιες κατευθυντήριες συστάσεις σχετικά με τον τρόπο ζωής που μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Οι συστάσεις αυτές εστιάζουν κυρίως σε οκτώ επιμέρους στόχους και πιο συγκεκριμένα στην
11
Πρωτόγεννη Πρόληψη
13
Πρωτόγεννη Πρόληψη
15
Πρωτόγεννη Πρόληψη
20
Αλάτι
22
Σάκχαρα Η αυξημένη κατανάλωση σακχάρων
Τα φυσικά σάκχαρα είναι εκείνα που υπάρχουν φυσιολογικά σε τρόφιμα όπως φρούτα, λαχανικά και γαλακτοκομικά, Πρόσθετα σάκχαρα (added sugars) τα οποία είναι σάκχαρα και σιρόπια που προστίθενται κατά την επεξεργασία/ παραγωγή και κατανάλωση τροφίμων και ροφημάτων. Τα συνολικά σάκχαρα της διατροφής περιλαμβάνουν τα φυσικά και τα πρόσθετα Η αυξημένη κατανάλωση σακχάρων έχει εν μέρει ενοχοποιηθεί για την αύξηση του επιπολασμού της παχυσαρκίας, ενώ έχουν συσχετιστεί με αύξηση των τριγλυκεριδίων, της φλεγμονής και του οξειδωτικού στρες
23
Ένα κουτάκι αναψυκτικού περιέχει 7κ. Σάκχαρα (140 Κcal)
Προτείνετε Την ελαχιστοποίηση της κατανάλωσης ροφημάτων και τροφίμων με πρόσθετα σάκχαρα Πρόσληψη < 100Κcαλ/ήμερα από πρόσθετα σάκχαρα για τις γυναίκες <150 Κcαλ /ήμερα για τους άνδρες Ο περιορισμός της κατανάλωσης πρέπει ενδεχομένως να είναι ποιο αυστηρός σε περίπτωση υπερτριγλυκεριδαιμίας ή ΣΔ Ένα κουτάκι αναψυκτικού περιέχει 7κ. Σάκχαρα (140 Κcal)
24
Ευεργετικές τροφές
26
Φυτικές στερόλες, στανόλες & χοληστερόλη
Διατηρούν τη δομή και τη λειτουργία της κυτταρικής μεμβράνης στα φυτά. Η μοριακή τους δομή είναι παρόμοια με της χοληστερόλης. Φυτική στερόλη- Καμπεστερόλη HO HO χοληστερόλη HO Φυτική στανόλη- b-Σιτοστανόλη Φυτική στερόλη- b-Σιτοστερόλη HO
28
Πιθανοί τρόποι δράσης φυτικών στερολών
Έως 1.5 g χοληστερόλης ημερησίως μπορεί να παράγεται από το ήπαρ. Με φυτικές στερόλες Χωρίς φυτικές στερόλες Λόγω του ότι οι φυτικές στερόλες έχουν παρόμοια μοριακή δομή με τη χοληστερόλη, απομακρύνουν τη χοληστερόλη από τα μικκύλια. Με τον τρόπο αυτό φτάνει λιγότερη χοληστερόλη στο εντερικό τοίχωμα σε απορροφήσιμη μορφή. Οι φυτικές στερόλες μπορεί επίσης να ανταγωνίζονται με τη χοληστερόλη για την πρόσβαση στους μεταφορείς χοληστερόλης στο εντερικό τοίχωμα. Trautwein EA, Duchateau GSMJE, Lin YG,Mel’nikov SM,Molhuizen HOF, Ntanios FY. Proposed mechanisms of cholesterol-lowering action of plant sterols. Eur J Lipid Sci Tech 2003; 105: 171–185.
29
Αντιοξειδωτικά Παρεμπόδιση της οξείδωσης της LDL χοληστερόλης
Προστασία από καρδιαγγειακά
30
Γνωστά αντιοξειδωτικά
Βιταμίνη Ε, με σημαντικότερη για τον άνθρωπο την α-τοκοφερόλη Πηγές: Φυτικά έλαια με σημαντικότερο το ελαιόλαδο, ξηροί καρποί και σε μικρότερες ποσότητες σε διάφορα φρούτα και λαχανικά. Βιταμίνη C. Πηγές: Σε πολλά είδη φρούτων όπως εσπεριδοειδή, acerola, φράουλες, ακτινίδια κλπ. Σε πολλά είδη λαχανικών όπως λαχανίδα, μπρόκολο, ραπανάκι κλπ.
31
Γνωστά αντιοξειδωτικά
Καροτενοειδή. Με σημαντικότερα το α & β καροτένιο, το λυκοπένιο, την λουτεϊνη και την ζεοξανθίνη. Πηγές: καρότο, καρπούζι, ντομάτα, πεπόνι, μπρόκολο, μαρούλι, σέλινο, αβοκάντο κλπ. Φλαβονοειδή. Διακρίνονται σε φλαβονόλες, φλαβόνες, φλαβανόνες, φλαβανόλες, ανθοκυανίδες. Πηγές: Υπάρχουν στα περισσότερα φρούτα και λαχανικά όπως, κάππαρη, μαϊντανός, μάραθος, κρεμμύδι, μέντα, grapefruit, λεμόνι, πορτοκάλι, κεράσια, πλούσια πηγή αποτελούν το κόκκινο κρασί και τα φύλλα τσαγιού.
40
Ευχαριστώ για την προσοχή σας
Παρόμοιες παρουσιάσεις
© 2024 SlidePlayer.gr Inc.
All rights reserved.