Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Εργασία στο μάθημα της γεωγραφίας Με θέμα: Κάτοικοι της Βόρειας Αμερικής ΕΛΕΝΗ ΠΛΙΑΚΟΥ Α4.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Εργασία στο μάθημα της γεωγραφίας Με θέμα: Κάτοικοι της Βόρειας Αμερικής ΕΛΕΝΗ ΠΛΙΑΚΟΥ Α4."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Εργασία στο μάθημα της γεωγραφίας Με θέμα: Κάτοικοι της Βόρειας Αμερικής
ΕΛΕΝΗ ΠΛΙΑΚΟΥ Α4

2 Οι ιθαγενείς Η Αμερική όταν ανακαλύφθηκε από τον Χριστόφορο Κολόμβο, κατοικούνταν από διάφορες φυλές αυτοχθόνων. Ο Κολόμβος νομίζοντας πως είχε φτάσει στις Ινδίες τους ονόμασε Iνδιάνους. Στη Βόρεια Αμερική ζούσαν οι φυλές των Ινδιάνων (Απάτσι, Σιου, Μοϊκανοί, Τσερόκι, κ.ά.), στις βόρειες περιοχές του Καναδά ζούσαν οι Εσκιμώοι, ενώ στην περιοχή του Μεξικού οι Μάγιας. Όλοι μαζί αυτοί υπολογίζεται πως ανέρχονταν στα 30 εκατομμύρια την εποχή εκείνη.

3 Εσκιμώοι

4 Μάγιας

5 Απάτσι

6 Σιου

7 Μοϊκανοί

8 Τσερόκι

9 Οι Ευρωπαίοι Στην αρχή οι Ευρωπαίοι εγκαταστάθηκαν στις ανατολικές ακτές και είχαν καλές σχέσεις με τους Ινδιάνους. Τότε : Όσο ο αριθμός τους αυξανόταν και ανακάλυπταν το πλούσιο εσωτερικό της ηπείρου, με την εύφορη γη και τον ορυκτό πλούτο που έκρυβε, άρχισε και η εξόντωση των Ινδιάνων και Άρχισε το φρικτό δουλεμπόριο. Έτσι σήμερα οι κάτοικοι της Βόρειας Αμερικής είναι απόγονοι των Ευρωπαίων αποίκων αλλά και των ανθρώπων εκείνων που απήχθησαν από την Αφρική, και οδηγήθηκαν για να δουλέψουν ως σκλάβοι στις φυτείες της Βόρειας Αμερικής.

10 Πολιτισμός Μουσική Στη Βόρεια Αμερική,
η ινδιάνικη μουσική είναι σχεδόν μονοφωνική, αλλά υπάρχουν εξαιρέσεις. Τα μουσικά όργανα που χρησιμοποιούνται συνήθως είναι τύμπανα και φλογέρες. Στην Κεντρική Αμερική και το Μεξικό, η μουσική συνήθως ήταν πεντατονική και χρησιμοποιούνταν κυρίως τύμπανα και φλογέρες, με την απουσία έγχορδων οργάνων. Ειδικότερα:

11 Βόρεια Αμερική Στην Βόρεια Αμερική ο αρχαίος πολιτισμός των αυτοχθόνων συνάντησε τα ευρωπαϊκά ήθη και έθιμα των εποίκων, αλλά και την αφρικανική παράδοση των σκλάβων. Η μουσική των Ινδιάνων της Βορείου Αμερικής διατηρήθηκε μέσα στο κοινωνικό πλαίσιο των διαφόρων φυλών και στους πυρήνες όπου αυτές κατάφεραν να επιβιώσουν. Τα Blues, ένα ιδίωμα που γεννήθηκε στις αρχές του αιώνα από Αφροαμερικανούς στο Νότο των Η.Π.Α. και πιο συγκεκριμένα στο δέλτα του Μισισιπή ,βασίζονται σε ένα απλό μουσικό σχήμα με δώδεκα μέτρα, έχουν κατά κανόνα μελαγχολικό ύφος και μιλούν για τις κακουχίες της καθημερινής ζωής και του έρωτα.

12 Η country από την άλλη είναι μια μουσική που προέκυψε από τα folk στιλ των νότιων Η.Π.Α. και τραγουδήθηκε από τους cowboy καθώς προέλαυναν στην αμερικάνικη Δύση. Αν και οι ρίζες της ανάγονται στις λαϊκές μουσικές της Ευρώπης, η country εξελίχθηκε σε ένα αποκλειστικά αμερικάνικο μουσικό ιδίωμα βασισμένο σε έγχορδα κυρίως όργανα ( μπάντζο, βιολί, κιθάρα, μαντολίνο) με έντονους ρυθμούς.

13 Κεντρική Αμερική Η κεντρική Αμερική προσαρμόστηκε και αυτή στα μουσικά δεδομένα των εποίκων. Έτσι γεννήθηκε το Μεξικάνικο Mariachi και η Βραζιλιάνικη Samba. Στην Τζαμάικα, η λαϊκή μουσική θεωρείται η Reggae. Μια μουσική που συνδυάζει στιλ της Καραϊβικής με επιρροές Rhythm & Blues. Τα Reggae τραγούδια χαρακτηρίζει ένας υπνωτικός, στηριγμένος στο μπάσο ρυθμός. Κορυφαία φυσιογνωμία της Reggae θεωρείται ο Bob Marley, εθνικός ήρωας της Τζαμάικας, χάρη στον οποίο πέρασαν μηνύματα όπως κοινωνική δικαιοσύνη, φυλετική ισότητα αλλά και ενός οράματος για ‘έναν κόσμο, μια αγάπη’ μέσω της μουσικής.

14 Μουσικά Όργανα

15 Τέχνες Η ινδιάνικη τέχνη έχει συνεισφέρει σε πολλούς τομείς, όπως στην αγγειοπλαστική, στη ζωγραφική, στη γλυπτική, στη χαρακτική, στην κατασκευή κοσμημάτων. Ειδικότερα:

16 Στην κοιλάδα του Μεξικού βρίσκουμε τις αρχαιότερες εστίες πολιτισμού ολόκληρης της Κεντρικής Αμερικής: των Ολμέκων, που έζησαν στην περιοχή της Βερακρούς, των Μάγιας, των Τολτέκων, ενός πολεμικού λαού που κατοίκησε στο κεντρικό Μεξικό, και των Αζτέκων. Τα σημάδια τους βρίσκονται παντού: αρχαία τείχη, πυραμίδες, ερειπωμένες πόλεις Θυμίζουν ότι στο Μεξικό υπήρχαν σημαντικοί πολιτισμοί πριν φτάσουν οι Ισπανοί κατακτητές.

17 Φρίντα Κάλο Μεξικάνα ζωγράφος, γνωστή για τα φωτεινά χρώματα που χρησιμοποιεί. Η ένταση της ζωγραφικής της δεν αποτυπώνει μόνο τον κοινωνικό και πολιτικό αναβρασμό της εποχής που τη γέννησε, αλλά και την εσωτερική δύναμη με την οποία η Κάλο χρειάστηκε να αντιμετωπίσει ολόκληρη τη ζωή της.

18 Τέχνες

19 Με το πέρασμα των χρόνων, οι ιθαγενείς ασχολήθηκαν με την καλλιέργεια φυτών, τα οποία πλέον είναι παγκοσμίως διαδεδομένα. Ένας μεγάλος αριθμός των αγροτικών αυτών προϊόντων διατηρεί στην αγγλική και την ελληνική γλώσσα την αρχική τους ονομασία στη γλώσσα Νάουατλ. Ορισμένα από τα προϊόντα αυτά είναι: η ντομάτα, η πατάτα, το αβοκάντο, το κακάο, η βανίλια, ο ανανάς, και ορισμένα είδη της πιπεριάς όπως το τσίλι, η πάπρικα κι η παπάγια

20 https://www.youtube.com/watch?v=TymSd6lD qAg
i0

21 Δικτυογραφία Εικόνες Κείμενο
ellada%2Foi-eskimwoi%2F %2F&psig=AFQjCNFp1E-agXc3BSQvOUGcvkYayepKkQ&ust= 4XLAhVEVhoKHfoTA5UQjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fkopria.blogspot.com%2F2011%2F04%2Fblog-post_5518.html&psig=AFQjCNFo56-LGHidoR8Sg72iO3o0EMml2Q&ust= line.blogspot.com%2F&psig=AFQjCNELOnK7MkIZJEFcDIX2rXaE0LA4Hg&ust= a%2Findex.php%2F %2Fafieroma%2F1945-paradoseis-ton-indianon-sioux&psig=AFQjCNGFEMB8bWKo3PrtjIjAxz7SLpJR4A&ust= S__YXLAhUFtRoKHbgADdkQjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fusers.sch.gr%2Fbabisd%2Fautosch%2Fjoomla15%2Findex.php%2F %2F %2F %2F &psig=AFQjCNHZri055du3KoEzvLsDSBwvysZUXg&ust= Clothing.php&psig=AFQjCNG2z11oQ8j0QZGwPdvYdL2Z3i0n6w&ust= 2Fmousika-organa.html&psig=AFQjCNHCEOSM1Df05ctf48WWe39rQZyuIw&ust= php%3Farticle_id%3D109%26lang%3DGR%26id%3D13&psig=AFQjCNHThxywxa1yte4_mn2b771CEY3keQ&ust= 2520Items%2F&psig=AFQjCNFtr3GFe7DZ2P9VOnNx5AN11Br8eA&ust= 7%2F06%2Ffriedakahlo%2F&psig=AFQjCNHJW-SXP8ff3z847x64UQr616UQxA&ust= Κείμενο %84%CE%B7%CF%82_%CE%91%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82


Κατέβασμα ppt "Εργασία στο μάθημα της γεωγραφίας Με θέμα: Κάτοικοι της Βόρειας Αμερικής ΕΛΕΝΗ ΠΛΙΑΚΟΥ Α4."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google