Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΤΡΙΦΑΣΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΤΡΙΦΑΣΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΤΡΙΦΑΣΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

2 ΤΡΙΦΑΣΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ
ΣΤΑ ΜΟΝΟΦΑΣΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Η ΣΤΙΓΜΙΑΙΑ ΙΣΧΥΣ ΜΗΔΕΝΙΖΕΤΑΙ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ 4 ΦΟΡΕΣ ΣΕ ΜΙΑ ΠΕΡΙΟΔΟ, ΣΤΑ ΤΡΙΦΑΣΙΚΑ ΠΟΤΕ. ΣΤΑ ΤΡΙΦΑΣΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΧΟΥΜΕ 25% ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΥΛΙΚΟΥ ΣΕ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕΤΑ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΜΟΝΟΦΑΣΙΚΑ. ΟΙ ΤΡΙΦΑΣΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΜΟΝΟΦΑΣΙΚΕΣ (ΚΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΑΠΟΔΟΣΗΣ).

3 ΤΡΙΦΑΣΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
ΤΟ ΤΡΙΦΑΣΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗΝ ΤΡΙΦΑΣΙΚΗ ΓΕΝΝΗΤΡΙΑ Η ΟΠΟΙΑ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΤΡΙΑ ΤΥΛΙΓΜΑΤΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΜΕΝΑ ΣΕ ΓΩΝΙΑ 120 ΜΟΙΡΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ. Η ΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΠΑΓΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΤΥΛΙΓΜΑΤΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΈΣ ΔΙΑΦΟΡΑ ΦΑΣΗΣ 120 ΜΟΙΡΕΣ:

4 ΤΡΙΦΑΣΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΤΑ ΦΟΡΤΙΑ ΠΟΥ ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΙ ΣΕ ΈΝΑ ΤΡΙΦΑΣΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΊΝΑΙ ΜΟΝΟΦΑΣΙΚΑ Η΄ ΤΡΙΦΑΣΙΚΑ:

5 ΤΡΙΦΑΣΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΤΡΟΠΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΙΦΑΣΙΚΩΝ ΦΟΡΤΙΩΝ
ΤΑ ΤΡΙΦΑΣΙΚΑ ΦΟΡΤΙΑ ΔΙΑΚΙΝΟΝΤΑΙ ΣΕ: ΤΡΙΩΝ ΑΓΩΓΩΝ (ΤΡΙΓΩΝΟ ΚΑΙ ΑΣΤΕΡΑΣ ΧΩΡΙΣ ΟΥΔΕΤΕΡΟ) ΚΑΙ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΑΓΩΓΩΝ (ΑΣΤΕΡΑΣ ΜΕ ΟΥΔΕΤΕΡΟ). ΣΥΜΜΕΤΡΙΚΑ ΚΑΙ ΑΣΥΜΜΕΤΡΑ.

6 ΤΡΙΦΑΣΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΤΡΟΠΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΙΦΑΣΙΚΩΝ ΦΟΡΤΙΩΝ
ΤΡΙΓΩΝΟ ΑΣΤΕΡΑΣ

7 ΤΡΙΦΑΣΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΦΑΣΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ
ΦΑΣΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ UL1N =UL2N =UL3N=Uφ ΠΟΛΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ UL1L2 =UL2L3 =UL3L1=Uπ

8 ΤΡΙΦΑΣΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΦΑΣΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ
ΦΑΣΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ URN =USN =UTN=Uφ ΠΟΛΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ URS =UST =UTR=Uπ

9 ΤΡΙΦΑΣΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΤΡΟΠΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΙΦΑΣΙΚΩΝ ΦΟΡΤΙΩΝ

10 ΤΡΙΦΑΣΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΤΡΟΠΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΙΦΑΣΙΚΩΝ ΦΟΡΤΙΩΝ
ΡΕΥΜΑΤΑ ΓΡΑΜΜΩΝ: ΡΕΥΜΑΤΑ ΚΛΑΔΩΝ:

11 ΤΡΙΦΑΣΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΤΡΟΠΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΙΦΑΣΙΚΩΝ ΦΟΡΤΙΩΝ

12 ΤΡΙΦΑΣΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΙΣΧΥΣ ΤΡΙΦΑΣΙΚΩΝ ΦΟΡΤΙΩΝ
ΣΥΜΜΕΤΡΙΚΟ ΦΟΡΤΙΟ

13 ΤΡΙΦΑΣΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΙΣΧΥΣ ΤΡΙΦΑΣΙΚΩΝ ΦΟΡΤΙΩΝ
ΣΥΜΜΕΤΡΙΚΟ ΦΟΡΤΙΟ

14 ΤΡΙΦΑΣΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΜΕΤΡΗΣΗ ΙΣΧΥΟΣ
ΜΟΝΟΦΑΣΙΚΑ ΒΑΤΤΟΜΕΤΡΑ – ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΑΓΩΓΩΝ

15 ΤΡΙΦΑΣΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΜΕΤΡΗΣΗ ΙΣΧΥΟΣ
ΜΟΝΟΦΑΣΙΚΑ ΒΑΤΤΟΜΕΤΡΑ – ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΡΙΩΝ ΑΓΩΓΩΝ

16 ΤΡΙΦΑΣΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΣΚΗΣΗ 1
Τριφασικό φορτίο με ZR = 10<0Ω, Zs = 15<30Ω και ZΤ = 10<-30 Ω συνδέεται σε αστέρα με ουδέτερο και τροφοδοτείται από τριφασική πηγή πολικής τάσης 400V. Υπολογίστε τα ρεύματα του κυκλώματος. ΑΣΚΗΣΗ 2 Τριφασικό φορτίο με ZRS= 400<-30Ω, ZST = 100<0Ω και ZΤR = 200<30 Ω συνδέεται σε τρίγωνο και τροφοδοτείται από τριφασική πηγή πολικής τάσης 400V. Υπολογίστε τα ρεύματα του κυκλώματος. Υπολογίστε την ενεργό ισχύ του φορτίου. Εάν στις φάσεις R & S συνδέσουμε βαττόμετρα υπολογίστε τις ενδείξεις τους.

17 ΤΡΙΦΑΣΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΣΚΗΣΗ 3
Σε ένα τριφασικό φορτίο συνδεδεμένο σε τρίγωνο έχουμε συνδέσει βαττόμετρα στις φάσεις R & S καθώς και αμπερόμετρα για να μετρήσουμε τα ρεύματα γραμμής. Η ένδειξη του βαττομέτρου που είναι συνδεδεμένο στην φάση R είναι 2760W και η ένδειξη του βαττομέτρου στην φάση S είναι 1380W. Η ένδειξη των αμπερομέτρων είναι 6,9Α. Το φορτίο είναι συνδεδεμένο σε τριφασικό δίκτυο 400V. Υπολογίστε: Τον συντελεστή ισχύος του φορτίου. Τα ρεύματα κλάδων. Την τιμή των σύνθετων αντιστάσεων κάθε κλάδου.

18 ΤΡΙΦΑΣΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΣΚΗΣΗ 4
Ένα συμμετρικό τριφασικό φορτίο συνδέεται σε αστέρα χωρίς ουδέτερο και τροφοδοτείται από δίκτυο πολικής τάσης 400V. Κάθε φάση αποτελείται από ένα ωμικό επαγωγικό φορτίο (RL σε σειρά) με αντίσταση 15∟300Ω. Σχεδιάστε το τριφασικό φορτίο και υπολογίστε την ωμική αντίσταση R και τον συντελεστή αυτεπαγωγής L κάθε φάσης. 2. Υπολογίστε την ενεργό ισχύ που καταναλώνει το τριφασικό φορτίο.

19 ΤΡΙΦΑΣΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΆΣΚΗΣΗ 5
Ένα ασύμμετρο τριφασικό φορτίο συνδέεται σε τρίγωνο και οι αντιστάσεις των φάσεων είναι οι εξής: ZRS=150<300Ω, ΖST=100<500Ω, ΖTR=150<00Ω. Το φορτίο τροφοδοτείται από τριφασική πηγή πολικής τάσης 400V. Σχεδιάστε το κύκλωμα και υπολογίστε τα ρεύματα γραμμής, την ενεργό, την άεργο και την φαινόμενη ισχύ του φορτίου. ΆΣΚΗΣΗ 6 Ένας ηλεκτρικός κινητήρας σε σύνδεση αστέρα απορροφά 200Α σε κάθε φάση με cosφ=0,2 επαγ. Η πολική τάση τροφοδοσίας είναι 380V. Στις φάσεις R & S έχουμε συνδέσει βαττόμετρα. Υπολογίστε τις ενδείξεις των βαττομέτρων. Πόσο ρεύμα θα απορροφά ο κινητήρας σε σύνδεση τριγώνου; Προσδιορίστε τις ενδείξεις των βαττομέτρων.

20 ΤΡΙΦΑΣΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΆΣΚΗΣΗ 7
Τρία ίδια πηνία, ωμικής αντίστασης R=10Ω και επαγωγικής αντίδρασης XL=60Ω, συνδέονται σε αστέρα χωρίς ουδέτερο, σε τριφασικό δίκτυο πολικής τάσης 400V (συχνότητα 50Hz). Διαθέτουμε τρία αμπερόμετρα και δυο βαττόμετρα και θέλουμε να μετρήσουμε τα ρεύματα γραμμών και τη ολική ισχύ του φορτίου. 1) Υπολογίστε την εμπέδηση Ζ κάθε φάσης. Υπολογίστε τον συντελεστή ισχύος του φορτίου. 2) Συνδέστε κατάλληλα τα όργανα (βαττόμετρα και αμπερόμετρα), και υπολογίστε τις ενδείξεις τους. 3) Υπολογίστε την ενεργό, την άεργο και την φαινόμενη ισχύ του φορτίου χρησιμοποιώντας τις ενδείξεις των οργάνων.


Κατέβασμα ppt "ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΤΡΙΦΑΣΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google