Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Προεφηβική Ηλικία Με τον όρο προεφηβική ηλικία αναφερόμαστε στην μεταβατική περίοδο μεταξύ παιδιού και εφήβου, η οποία συμβατικά θεωρείται ότι διαρκεί.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Προεφηβική Ηλικία Με τον όρο προεφηβική ηλικία αναφερόμαστε στην μεταβατική περίοδο μεταξύ παιδιού και εφήβου, η οποία συμβατικά θεωρείται ότι διαρκεί."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Προεφηβική Ηλικία Με τον όρο προεφηβική ηλικία αναφερόμαστε στην μεταβατική περίοδο μεταξύ παιδιού και εφήβου, η οποία συμβατικά θεωρείται ότι διαρκεί από τα 9 έως τα 13 έτη. Η εποχή της προεφηβείας για το παιδί χαρακτηρίζεται από ραγδαίες αλλαγές σε βιολογικό, αλλά και ψυχολογικό επίπεδο.

2 Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της προεφηβείας;
Είναι μία κρίσιμη μεταβατική περίοδος που μπορεί να προβληματίσει γονείς και παιδιά και γι’ αυτό είναι σκόπιμο να είμαστε έτοιμοι και να καταβάλουμε ιδιαίτερη προσοχή. Όμως εξακολουθεί να είναι παιδί και αυτή η κατάσταση μπορεί να επιφέρει σύγκρουση μέσα στην οικογένεια και γενικά αναταραχές στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον. Καπρίτσια και συμπεριφορές που θα αντιμετωπιστούν στην εφηβεία κάνουν δειλά-δειλά την εμφάνισή τους, γεγονός απόλυτα φυσιολογικό.

3 Γιατί είναι τόσο συνηθισμένες οι συγκρούσεις στην οικογένεια, σ’ αυτό το στάδιο; Τα παιδιά θέλουν περισσότερη ανεξαρτησία από τους γονείς αλλά οι γονείς ανησυχούν ότι τα παιδιά δεν έχουν ακόμα τη γνώση και τις ικανότητες ή την απαραίτητη ωριμότητα να πάρουν από μόνα τους αποφάσεις. Οι τεράστιες αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα του παιδιού μπορεί να προκαλέσουν κακοκεφιά. Ένα χαρούμενο παιδί μπορεί ξαφνικά να γίνει σκυθρωπό και να θυμώνει εύκολα. Τα παιδιά περνούν περισσότερο χρόνο με τους συνομήλικούς τους, απ’ ότι με τους γονείς τους. Τα παιδιά διαπιστώνουν ότι μπορεί να διαφωνούν με τους γονείς τους. Διαμορφώνουν τα δικά τους πιστεύω και καταλαβαίνουν ποιοι είναι.

4

5 Συναισθηματικές αλλαγές είναι ένα κοινό και για τα δύο φύλα μέρος της προεφηβείας και θα διαρκέσει για όλη την εφηβική περίοδο. Ο εγκέφαλος «ξοδεύει» αυτά τα χρόνια στην παραγωγή ορμονών για τη σεξουαλική ωρίμανση που ενθαρρύνει εναλλαγές της διάθεσης κα. Τις περισσότερες φορές παρατηρείται ευερεθιστότητα και κατάθλιψη. Αυτές οι χημικές αλλαγές μπορεί επίσης να οδηγήσουν στην αλαζονεία και στον εγωισμό. Πολλές από αυτές τις διαθέσεις είναι αποτελέσματα των ορμονών. Αυτό το συναίσθημα είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο στα κορίτσια και πιο έντονο σε αυτούς που υποβάλλονται στην εφηβεία σε μία νεαρή ηλικία.

6 Η έντονη ανάγκη των παιδιών να ανήκουν πλέον σε μία ομάδα και να γίνουν αποδεκτά από ανθρώπους πέρα από τους γονείς, τα κάνει να δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στη γνώμη των φίλων τους. Οι γονείς διαπιστώνουν ότι χάνουν τη «βασιλεία» τους και τα παιδιά προτιμούν να πασχίσουν για να είναι αρεστά στους φίλους τους, ενώ πριν λίγα χρόνια έκαναν τα πάντα για να ευχαριστήσουν τους ίδιους τους γονείς τους. Όλα αυτά αποτελούν φυσιολογικά στάδια της ανάπτυξης, της κοινωνικοποίησης και της εξέλιξης της προσωπικότητας του παιδιού.

7 Εφηβική Ηλικία

8 Ορισμός Εφηβεία αποκαλείται η εξελικτική διεργασία στην ζωή του ανθρώπου, που συνδυάζει βιολογικές μεταβολές της φυσιολογίας και ταυτόχρονα μεταβλητότητα στην ανάπτυξη γνωστικών, κοινωνικών και συναισθηματικών δεξιοτήτων

9 ΣΤΗΝ ΦΑΣΗ ΑΥΤΗ Ο ΕΦΗΒΟΣ

10 Ανεξαρτητοποιείται και αναπτύσσει την υπευθυνότητα του.
Αναζητώντας τον εαυτό του, ο έφηβος δεν θέλει ούτε συμβουλές ούτε κηδεμονία. Αυτή η τάση ανεξαρτητοποίησης δεν σημαίνει αποξένωση από τους γονείς. Αντίθετα ο έφηβος χρειάζεται πολύ τους γονείς του, χρειάζεται τη αγάπη τους, την προστασία τους και τις απόψεις τους. Αλλά μέσα στην ανάγκη του να ανεξαρτητοποιηθεί, θεωρεί την προστασία, την αγάπη και το ενδιαφέρον των γονέων, εμπόδιο στην προσπάθειά του.

11 Αποκτά μεγαλύτερη συνείδηση της ταυτότητάς του.
Πρέπει ο άνθρωπος, και ακόμη περισσότερο ο έφηβος, να «προσαρμοστεί» στο περιβάλλον του, να «κοινωνικοποιηθεί», ή να αναπτύξει τη δική του «προσωπικότητα»; Το δίλημμα αυτό, σε συνδυασμό με την επίγνωση του εφήβου ότι τόσο αυτός όσο και οι υπόλοιποι άνθρωποι είναι θνητοί, αποτελούν τους κυριότερους παράγοντες του λεγόμενου «υπαρξιακού» προβλήματος.

12 Αναπτυξη αμοιβαιοτηταΣ με τους ςυνομιλικους
Την περίοδο αυτή οι έφηβοι τείνουν να υποκαταστήσουν τους γονείς και την οικογένεια τους με την προσκόλληση στην ομάδα των συνομήλικων τους. Μέσα στις ομάδες αυτές ο έφηβος αναγνωρίζεται, ανήκει και μοιράζεται εμπειρίες, δοκιμάζει τις ικανότητες και τα όρια του. Δίνεται προτεραιότητα στη συμμόρφωση με τα πρότυπα εμφάνισης, μουσικής και τρόπου διασκέδασης της ομάδας. Ο έφηβος πρέπει να είναι όμοιος με τα μέλη της ομάδας για να νιώθει ότι ανήκει και διαφορετικός από τα μέλη άλλων ομάδων για να νιώθει ότι υπάρχει. Το σχολείο είναι ο χώρος που θα σχηματιστούν ομάδες, θα δοκιμαστούν ικανότητες, θα αναπτυχθούν σχέσεις και θα ανταλλαγούν εμπειρίες.

13 Έχει υπερευαισθησία, ισχυρογνωμοσύνη, δειλία και ρομαντισμό:
Ο έφηβος θέλει να δημιουργήσει έναν κόσμο πιο όμορφο, πιο δίκαιο, ιδανικό και προσπαθεί να σβήσει ή να ωραιοποιήσει οποιαδήποτε πραγματικότητα δεν του αρέσει. Οι γονείς πρέπει με υπομονή και αγάπη να βοηθήσουν τα παιδιά τους να καταλάβουν ότι ο ρομαντισμός είναι κάτι όμορφο που συμπληρώνει τη ζωή τους αλλά μπορεί να γίνει αρνητικό στοιχείο αν βλέπουν την πραγματικότητα με αυτό τον τρόπο.

14 Ανακαλύπτει τις σχέσεις με το άλλο φύλο.
Εφηβεία σημαίνει πειραματισμός. Οι έφηβοι νιώθουν αήττητοι και θέλουν να προκαλέσουν κάθε κίνδυνο. Στη διαδικασία σταθεροποίησης της σεξουαλικής τους ταυτότητας, πειραματίζονται και με τις διαφυλικές τους σχέσεις για να απαντήσουν στο ερώτημα «Είμαι φυσιολογικός;». Οι σχέσεις είναι εξιδανικευμένες, αλλά και απομυθοποιούνται πολύ εύκολα. Η αγάπη, η ζήλια, το μίσος και ο έρωτας συνυπάρχουν και συνεχώς εναλλάσσονται.  

15 Η κατάκτηση του άλλου αποτελεί μια πρόκληση για τον έφηβο που προϋποθέτει προσωπικές θυσίες. Το συναίσθημα της απογοήτευσης είναι πολύ οικείο για τον έφηβο. Σε μια ανθρώπινη κοινωνία οι διαπροσωπικές σχέσεις αποτελούν την βάση της πυραμίδας για την ψυχική υγεία των ανθρώπων. Ειδικότερα, για τον έφηβο η δημιουργία διαπροσωπικών σχέσεων, φιλικών και ερωτικών, ενισχύει την αυτογνωσία του. Μέσα από τις σχέσεις οι έφηβοι αποκτούν δεξιότητες για να αντιμετωπίζουν τα θετικά και αρνητικά συναισθήματα που αναδύονται, όπως απογοήτευση, χαρά, λύπη και ζήλια.

16 Οι διαφυλικές σχέσεις προσφέρουν κοινωνικό-συναισθηματική σταθερότητα και προσαρμογή σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής του και στον «δρόμο» προς την ενηλικίωση. Όταν αναφερόμαστε στην σεξουαλική ζωή των εφήβων εστιάζουμε στην ερωτική επαφή ή όχι των εφήβων. Δεν είναι μόνο γνώσεις γύρω από το σεξ και τους τρόπους προφύλαξης. Είναι κάτι πολύ παραπάνω, η ποιότητα ζωής, οι διαπροσωπικές σχέσεις, οι αξίες, η αυτοεκτίμηση και το σώμα, ο αυτοσεβασμός και ο σεβασμός των άλλων.

17 Εφηβεία και σεξουαλικότητα
Οι έφηβοι έχουν ενεργή σεξουαλική συμπεριφορά και καλό είναι σε αυτήν την ηλικία, στα πλαίσια της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης από θεσμούς όπως η οικογένεια και το σχολείο, να περνάμε στα παιδιά πως όπως κάθε συμπεριφορά έτσι και η σεξουαλική έχει τις συνέπειες της. Αυτές μπορεί να είναι μία ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, η μόλυνση από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα ή και η εμπλοκή σε μία βίαιη και κακή σχέση.

18 Εφηβεία και σχολική επίδοση
Οι γονείς πολύ συχνά αναφέρουν πως το παιδί που μέχρι πριν από λίγο ήταν άριστος μαθητής, δεν διαβάζει και παίρνει κακούς βαθμούς. Όλοι σχεδόν οι έφηβοι περνούν από μία τέτοια φάση και συχνά αντί να διαβάσουν τα μαθήματα του σχολείου τους, κάνουν εξωσχολικό διάβασμα. Συνήθως αυτή η φάση υποχωρεί και επανέρχονται στην αρχική τους απόδοση.

19 ΤΡΟΠΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ Μία εφηβική σχέση ξεκινάει πλέον με την αλλαγή στο status του Facebook. Το τηλέφωνο αποτελεί πλέον μέσο κοινωνικοποίησης. Η επικοινωνία μέσω γραπτών μηνυμάτων είναι ικανοποιητική, αλλά δεν αντικαθιστά τις συναντήσεις πρόσωπο με πρόσωπο. Η συμπεριφορά είναι δυναμική και αλλάζει, καθώς οι άνθρωποι περνούν από διαφορετικά στάδια στη ζωή τους.

20 Καθώς μεγαλώνουν, οι έφηβοι αρχίζουν να χρησιμοποιούν τα εργαλεία επικοινωνίας όπως και οι ενήλικες. Προβλέπεται ότι θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τα ''δικά τους εργαλεία'', όπως είναι η αποστολή γραπτών μηνυμάτων, το Facebook και το video chat, αλλά ταυτόχρονα κατανοούν την ανάγκη να χρησιμοποιήσουν τη φωνή τους και το , δεδομένου ότι μπαίνουν στο επόμενο στάδιο της ζωής τους. Η κοινή χρήση των γραπτών μηνυμάτων και του Facebook έχουν αλλάξει τη δυναμική του «φλερτ» μεταξύ των εφήβων. Οι μεγαλύτερες αλλαγές είναι διακριτές στη διαδικασία του φλερτ, όπου ο τελικός στόχος είναι να ζητήσει κάποιος από ένα άτομο να βγουν ραντεβού


Κατέβασμα ppt "Προεφηβική Ηλικία Με τον όρο προεφηβική ηλικία αναφερόμαστε στην μεταβατική περίοδο μεταξύ παιδιού και εφήβου, η οποία συμβατικά θεωρείται ότι διαρκεί."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google