Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΧΟΡΟΣ - ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΧΟΡΟΣ - ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΧΟΡΟΣ - ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ……………………………………………………………………………… ΣΕΛ 3 ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ………………………………………………………….ΣΕΛ 4 ΤΑ ΕΙΔΗ ΤΟΥ ΧΟΡΟΥ………………………………………………………… ΣΕΛ 10 ΧΟΡΟΣ ΛΑΤΙΝ………………………………………………………………………….ΣΕΛ 11 ΜΠΑΛΡΟΥΜ ΧΟΡΟΣ……………………………………………………………….ΣΕΛ 14 ΣΩΜΑ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑ……………………………………………………………….ΣΕΛ 17 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ……………………………………………………………………......ΣΕΛ 20

3 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ο χορός ως Τέχνη φαίνεται να έχει εγκολπωθεί στην  κουλτούρα πολλών οργανωμένων κοινωνιών σε πολλά μέρη του κόσμου, αρκετές χιλιετίες π.Χ. Ωστόσο, όσον αφορά την Ευρώπη, τα θεμέλια του χορού φαίνεται να έθεσαν οι αρχαίοι πολιτισμοί της Ελλάδας και της Ρώμης.

4 Ο ΧΟΡΟΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Ειδικότερα για τον Ελλαδικό χώρο, με αφετηρία το Μινωικό Πολιτισμό επηρεάζονται και οι κοινωνίες της ηπειρωτικής Ελλάδας. Στην κλασική περίοδο του 5ου π.Χ αιώνα με επίκεντρο την Αθήνα, στην ακμή των γραμμάτων και των τεχνών, θέση ανάμεσά τους φαίνεται να κατέχει και ο χορός. Η ιδιαιτερότητα της τέχνης του χορού σε συνδυασμό με τα μέσα της εποχής δεν επιτρέπουν την ακριβή γνώση του είδους του χορού που άκμαζε εκείνη την περίοδο, μολονότι είναι βέβαιο πως κατείχε ιδιαίτερη θέση στο πολιτισμικό γίγνεσθαι, εγκολπωμένος μάλιστα-εκτός των άλλων-  και στο θρησκευτικό τελετουργικό της εποχής (η Τερψιχόρη αποτελούσε τη Θεά του χορού). Επίσης, φαίνεται να υπάρχει μια στενή σύνδεση του χορού, τόσο με την μουσική, όσο και την ποίηση. Κατά την ελληνιστική περίοδο, η διάδοση του ελληνικού πολιτισμού επεκτείνεται και στη Μεσογειακή λεκάνη, όπου εκείνα τα χρόνια θεωρούνταν αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρώπης.

5

6 Ο ΧΟΡΟΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΡΩΜΗ
Οι ελληνικές επιρροές και ο συγκερασμός των δύο αρχαίων πολιτισμών, αρχικά μοιάζει να ευνοεί την τέχνη του χορού, ως αναπόσπαστο κομμάτι της παιδείας, γεγονός που φαίνεται να αλλάζει με την πάροδο των αιώνων, όταν οι Ρωμαίοι αρχίζουν να δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στο Θέατρο. Ειδικότερα δε, στο μ.Χ αιώνες της αυτοκρατορίας, ο ρόλος του χορού έχει υποτιμηθεί σε βαθμό παρακμής, γεγονός στο οποίο συνέβαλε και ο ρόλος της εκκλησίας.

7

8 Ο ΧΟΡΟΣ ΣΤΟΝ ΜΕΣΑΙΩΝΑ Σε όλη τη διάρκεια του Μεσαίωνα με επίκεντρο την καθολική Δυτική Ευρώπη, με εξαίρεση τους κυκλικούς χορούς (carole) που ήταν αποδεκτοί σε όλη την πυραμίδα της κοινωνικής ιεραρχίας, οι υπόλοιποι τελούν σχεδόν υπό διωγμό, γεγονός που ενίσχυε και ο αφορισμός τους από την καθολική εκκλησία. Ωστόσο, από τους κυκλικούς χορούς φαίνεται να προέκυψε ο χορός σε ζευγάρια, με την αρωγή των τροβαδούρων (για το ρόλο των τροβαδούρων βλέπε στην κατηγορία Ιστορία της Λογοτεχνίας το κείμενο «ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ-ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ (5ος – 13ος αι.)»)

9 Ο ΧΟΡΟΣ ΣΤΟΝ ΜΕΣΑΙΩΝΑ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ
Στα χρόνια της Αναγέννησης τελείται η μετάβαση από το χορό της Αυλής στο Μπαλέτο της Αυλής, το οποίο χαρακτηρίζεται από απλότητα και ομορφιά. Έκτοτε και μέχρι τη Γαλλική Επανάσταση, ο χορός περνά από διάφορες «μεταμορφώσεις» ενώ σε αρκετές περιπτώσεις σκοπός του ήταν η εξύμνηση των κρατούντων.  Μεγάλη επιρροή, μοιάζει να ασκεί η κομμέντια ντε λα αρτέ (για μια αναλυτικότερη παρουσίαση βλέπε στην κατηγορία Ιστορία της Λογοτεχνίας το «Η ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ: ΜΠΑΡΟΚ, ΚΛΑΣΙΚΙΣΜΟΣ, ΚΟΜΜΕΝΤΙΑ ΝΤΕ ΛΑ ΑΡΤΕ (μέσα 16ου-αρχές 18ου)»

10 ΤΑ ΕΙΔΗ ΤΩΝ ΧΟΡΩΝ LATIN BALLROOM FORMATION SALSA BACHATA MERENGUE
ZUMBA ARGENTINE TANGO ΜΠΑΛΕΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ JAZZ FREESTYLE BREAK DANCE HIP HOP WAACKING COMMERCIAL DANCING ORIENTAL ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ

11 LATIN DANCING Rumba Η Ρούμπα διακρίνεται σε δύο στυλ. Αυτό της Κούβας και αυτό της Βόρειας Αμερικής. Η εισαγωγή της στον εκθαμβωτικό κόσμο του κινηματογράφου είχε ως αποτέλεσμα την παραγωγή ταινιών που σημείωσαν επιτυχία δίνοντας πάθος και αισθησιασμό πάνω σε εξωτικούς ρυθμούς. Rock 'n' Roll Μια πρόκληση με ενέργεια. Γεννήθηκε την δεκαετία του '50 στις ΗΠΑ, αποτέλεσε τον αντίθετο πόλο της μέχρι τότε μελωδικής και ρομαντικής μουσικής μιας άκρως συναισθηματικής εποχής. Εξαιτίας της επιθετικότητας και της προκλητικότητάς του , σημάδεψε μια ολόκληρη γενιά και αποτέλεσε μοναδικό φαινόμενο σε ολόκληρη την ιστορία της μουσικής . Το νέο αυτό είδος 'ενσάρκωνε' τον μύθο της αιώνιας νιότης με κυριότερο εκπρόσωπό του τον Elvis.

12 LATIN DANCING Jive Γεννήθηκε την δεκαετία του '30 στις ΗΠΑ από τους αφροαμερικανούς. Είναι μία γεμάτη ζωντάνια και ενέργεια παραλλαγή του Jitterbug, μίας μορφής του Swing. Cha Cha Cha Ο χορός των '50 s. Γεννήθηκε στην Κούβα στις αρχές το 20ου αιώνα. Στην Ευρώπη η επιτυχία του νέου είδους οφείλεται σε ένα διευθυντή ορχήστρας καταλανικής καταγωγής που κατέστησε εξαιρετικά δημοφιλές αυτό το 'εξωτικό΄είδος με την βοήθεια της συζύγου του της οποίας οι καμπύλες αιχμαλώτισαν το κοινό.

13 LATIN DANCING Passo Doble Ο χορός εμβατήριο.
Στον χορό αυτό συναντάμε επιρροές από το φλαμένκο και φιγούρες με διαφορετικό αριθμό βημάτων. Αντηχούσε όταν η ομάδα των ταυρομάχων εμφανιζόταν στην αρχή του θεάματος και παρουσιαζόταν στο κοινό. Έγινε δημοφιλές ως χορός το 1926. Samba Ο βραζιλιάνικος χορός. Η samba έγινε γνωστή στην περιοχή Καριόκα (γύρω από τον ομώνυμο ποταμό που διασχίζει το Ρίο) στις αρχές του 1917 από τους μαύρους των επαρχιών που έρχονταν στην πρωτεύουσα για το καρναβάλι. Τη δεκαετία του '40 ο βραζιλιάνος μουσικός Άρι Μπαρόσο συνέθεσε σε ρυθμό samba το κομμάτι "Brasil" oποίο σύντομα έγινε παγκόσμια επιτυχία και το κατεξοχήν τραγούδι της samba.

14 BALLROOM DANCING Ballroom Tango Το "εκλεπτισμένο" τάνγκο.
Όταν η κυβέρνηση της Αργεντινής απαγόρευσε (λόγω απρεπών στίχων και φιγουρών) το αργεντίνικο τάνγκο, πολλοι χορευτές έμειναν χωρίς δουλειά. Μερικοί πήγαν στην Ευρώπη, κυριώς στην Γαλλία και προσάρμοσαν τον χορό στα κοσμικά σαλόνια. Αυτό το στυλ τελικά έγινε περιζήτητο στις αίθουσες χορού και στα πολυτελή σαλόνια. Foxtrot Κομψότητα από τον Χάρι Φοξ. Τον Ιούλιο του 1914 οι New York Times δημοσίευσαν μια σειρά διαφημίσεων για την εκμάθηση αυτού του χορού. Αυτουργός ήταν ο αμερικανός καλλιτέχνης Χάρι Φοξ που χόρευε στα διαλλείματα των κιν/κων προβολών του θεάτρου New York. Mέσα σε λίγο χρονικό διάστημα ο χορός αυτός αποτέλεσε σημείο αναφοράς για την νεϋορκέζικη υψηλή κοινωνία.

15 BALLROOM DANCING English Waltz Το χαλαρό βαλς.
Χάρη στα απαλά βήματα και τις ανάλαφρες φιγούρες έχει γίνει ένας από τους πιο δημοφιλείς χορούς. Ξεκίνησε σαν ρυθμός τον 19ο αιώνα και έφτασε στο απόγειό του χάρη στο ανυπέρβλητο ταλέντο 3 μεγάλων Αυστριακών μουσικών: των Στραους (πρεσβύτερου και νεότερου) και του Λάνερ. Quick Step Δύναμη και κομψότητα. Σκηνές από ταινίες του Χόλιγουντ, όμορφες μελωδίες και πολύ γρήγορα βήματα (τουλάχιστον 50 βήματα το λεπτό). Αυτά είναι τα τρία στοιχεία αυτού του χορού και τα συναντάμε στις αρχές της δεκαετίας του '20.

16

17 Ο ΧΟΡΟΣ ΓΥΜΝΑΖΕΙ ΟΛΟ ΤΟ ΣΩΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ
Ο χορός είναι μία εκπληκτική εναλλακτική άσκηση που γυμνάζει όλο το σώμα. Αντίθετα με το βαρετό γυμναστήριο και την άσκηση πάνω σε όργανα, που οδηγεί σε μία αφόρητη ρουτίνα, ο χορός ανεβάζει την ψυχολογία μας, βελτιώνει την φυσική μας κατάσταση και αποτελεί μία δημιουργική αλληλεπίδραση, ανάμεσα σε εμάς, τη μουσική, αλλά και κάποιον πιθανό παρτενέρ, αν επιλέξουμε κάποιο σχετικό είδος χορού. Ο χορός είναι μέσο έκφρασης των συναισθημάτων μας, αλλά και μία ικανοποιητική εκτόνωση του πνεύματος και του σώματος, που οδηγεί στην ψυχική και σωματική ανάταση. Επιλέγοντας να γυμναστείτε με χορό: Εξασκείτε το σώμα σας, αφού καίτε λίπος με αποτέλεσμα την σύσφιξή του, ενώ ταυτόχρονα καλλιεργείτε το πνεύμα σας, αφού καλείστε να μάθετε ένα σωρό καινούργια πράγματα που έχουν σχέση με την κουλτούρα πολλών λαών. Απελευθερώνετε τα συναισθήματά σας και τα εκφράζετε με τις κινήσεις σας πάνω στην μουσική. Συγχρόνως επικοινωνείτε, κάνετε νέους φίλους, και διασκεδάζετε, ξεφεύγοντας από τα άγχη της καθημερινότητας. Όποιο είδος χορού και αν επιλέξετε, το αποτέλεσμα που θα έχετε θα παραμένει σταθερό, καθώς όλοι οι χοροί έχουν ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Από τους πιο κλασσικούς όπως το Tango και το βαλς, μέχρι τους σύγχρονούς και μοντέρνους, η δυναμική του χορού πάνω μας είναι λυτρωτική

18 Ο ΧΟΡΟΣ ΓΥΜΝΑΖΕΙ ΟΛΟ ΤΟ ΣΩΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ
Οι σχολές χορού, τα τελευταία χρόνια, έχουν εμπλουτίσει σημαντικά τα διάφορα συστήματα χορού, ενώ προσφέρουν ευέλικτα, από θέμα ώρας πακέτα, τα οποίο στην πλειονότητά τους, είναι και πολύ οικονομικά. Ο χορός απευθύνεται τόσο σε γυναίκες, όσο και σε άντρες. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα, φαίνεται ότι ολοένα και περισσότεροι, επιλέγουν το χορό σαν μέσο γυμναστικής και δημιουργικής εκτόνωσης και έκφρασης. Latin aerobic, oriental, free style, ballroom ή dance sport. Όποιο τμήμα και αν επιλέξετε, σίγουρα θα είναι πολύ αποτελεσματικό, ανεξάρτητα και από την ηλικία σας. Ο χορός είναι ένα άθλημα που απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες, προσφέροντας τα μοναδικά οφέλη του, σε όποιον τον αγαπήσει και τον ακολουθήσει. Η επιλογή του είδους που θα ακολουθήσετε, ίσως σας δυσκολέψει, καθώς όλα τα τμήματα έχουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, που ελκύουν και ενθουσιάζουν αυτόν που επισκέπτεται μία σχολή χορού για πρώτη φορά. Μην αναλωθείτε σε σκέψεις και διλλήματα επιλογών, ζητήστε να δοκιμάσετε όλους τους χορούς και να παρακολουθήσετε όλα τα τμήματα, πριν καταλήξετε σε αυτό που θα σας κερδίσει.

19 ΤΕΛΟΣ

20 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ Σαβράμη Κάτια, Εισαγωγή στην Ιστορία του Χορού, Πάτρα 2010 Λεοντίδου Λίλα, Αγεωγράφητος Χώρα, Εκδ. Ελληνικά Γράμματα, Αθήνα 2008 Κωνσταντινου Δημήτρης, Shelley M., Φρανκεστάιν ή ο Σύγχρονος Προμηθέας- Ανάλυση έργου Σχολές χορού Galenas dance studios

21 ΓΑΛΑΝΑΚΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΔΕΜΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΑΧΟΠΟΥΛΟΣ ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΑΪΤΖΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ
ΟΜΑΔΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΓΑΛΑΝΑΚΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΔΕΜΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΑΧΟΠΟΥΛΟΣ ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΑΪΤΖΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ


Κατέβασμα ppt "ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΧΟΡΟΣ - ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google