Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΝΔΟΦΛΕΒΙΑ ΧΟΡΗΓΟΥΜΕΝΑ ΥΓΡΑ ΚΑΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ (229)

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΝΔΟΦΛΕΒΙΑ ΧΟΡΗΓΟΥΜΕΝΑ ΥΓΡΑ ΚΑΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ (229)"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΝΔΟΦΛΕΒΙΑ ΧΟΡΗΓΟΥΜΕΝΑ ΥΓΡΑ ΚΑΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ (229)

2 Κρυσταλοειδή Διαλύματα
Τα κρυσταλλοειδή διαλύματα περιέχουν δεξτρόζη ή ηλεκτρολύτες διαλυμένους σε νερό και μπορεί να είναι ισότονα, υπότονα ή υπέρτονα. Στα υπέρτονα διαλύματα περιλαμβάνεται ο φυσιολογικός ορός 3%. Στα ισότονα διαλύματα περιλαμβάνονται ο φυσιολογικός ορός (0,9%), το διάλυμα Ringer και το διάλυμα Ringer με γαλακτικό. Τα υπότονα διαλύματα περιλαμβάνουν το αραιωμένο στο μισό διάλυμα φυσιολογικού ορού (0,45%) και το υδατικό διάλυμα γλυκόζης 5% (D5W).(σελ.310) Τα υπέρτονα κρυσταλλοειδή διαλύματα μετακινούν το υγρό στον ενδοαγγειακό χώρο προκειμένου να προάγουν την απέκκριση. Τα ισότονα και υπότονα κρυσταλλοειδή διαλύματα αυξάνουν τον όγκο υγρών τόσο στον ενδοαγγειακό όσο και στον διάμεσο χώρο. Από το συνολικό ποσό των κρυσταλλοειδών υγρών που χορηγούνται, μόνο το 25% περίπου παραμένει στον ενδoαγγειακό χώρο. Το υπόλοιπο 75% μετακινείται στον διάμεσο χώρο. Κατά συνέπεια, όταν χρησιμοποιούνται κρυσταλλοειδή διαλύματα, ο δραστικός όγκος αυξάνεται ελάχιστα, ενώ η πιθανότητα εμφάνισης περιφερικού οιδήματος μεγαλώνει.

3 Κρυσταλοειδή Διαλύματα
Παρ’ όλα αυτά, το διάλυμα Ringer με γαλακτικό (ηλεκτρολυτικό διάλυμα) και το διάλυμα φυσιολογικού ορού 0,9% προτιμώνται για την αντιμετώπιση του υπογκαιμικού shock, ιδιαίτερα στην αρχική, επείγουσα φάση της φροντίδας, μέχρις ότου γίνει διασταύρωση και προσδιορισμός της ομάδας αίματος. Εάν χρειαστεί, μπορεί να γίνει ταχεία έγχυση μεγάλων ποσοτήτων των διαλυμάτων αυτών, αυξάνοντας με τον τρόπο αυτό τον όγκο του κυκλοφορούντος αίματος και την αιμάτωση των ιστών.

4 Ισότονα Διαλύματα 0,9% Φυσιολογικός Ορός Διάλυμα Lactate Ringer
Παρακολουθήστε για τυχόν υπερφόρτωση της κυκλοφορίας. Εάν εκδηλωθούν κλινικά συμπτώματα, διακόψτε τη χορήγηση και ενημερώστε τον υπεύθυνο επαγγελματία υγείας. ¡.Μη χορηγήσετε διάλυμα Lactate Ringer σε ασθενείς με σοβαρή ηπατική νόσο, καθώς δεν θα είναι σε θέση να μετατρέψουν το γαλακτικό οξύ σε διττανθρακικά, με αποτέλεσμα την οξέωση. Δεν θα πρέπει να χορηγηθεί σε περίπτωση που το pH > 7,50. ¡. Εάν χορηγήσετε διάλυμα Lactate Ringer, παρακολουθήστε τα επίπεδα καλίου και την καρδιακή συχνότητα. Εάν παρουσιαστούν κλινικά συμπτώματα, ενημερώστε τον υπεύθυνο επαγγελματία υγείας

5 Ringer’s Lactate (διάλυμα Ringer)
ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ: Αποκατάσταση του κυκλοφορούντος όγκου αίματος ¡. Αποκατάσταση των ηλεκτρολυτικών διαταραχών ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ:Καλή διαθεσιμότητα ¡. Ασφαλές στη χρήση ¡. Χαμηλό κόστος ¡. Συμβάλλει στη ρύθμιση της Οξέωσης ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ:Ταχεία μετακίνηση από τον ενδαγγειακό στον εξωαγγειακό χώρο, με αποτέλεσμα οι ανάγκες για την αποκατάσταση να είναι υπερτριπλάσιες

6 Φυσιολογικός ορός ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ: Αποκατάσταση του κυ- κλοφορούντος όγκου αίματος ¡. Συμβατός με τη μετάγ γιση αίματος ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ: Καλή διαθεσιμότητα ¡. Χαμηλό κόστος ¡. Ασφαλές στη χρήση ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ: Υπερχλωραιμική οξέωση σε παρατεταμένη χρή- ση διαλυμάτων νατρίου

7 Υπότονα Διαλύματα 0,45% φυσιολογικός ορός ή 0,25% φυσιολογικός ορός
D5W ¡. Παρακολουθήστε για τυχόν εμφάνιση φλεγμονής και διήθησης στο σημείο της ενδοφλέβιας γραμμής, καθώς τα υπότονα διαλύματα ενδέχεται να προκαλέσουν την εξοίδηση και ρήξη των κυττάρων, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων στο σημείο έγχυσης. Το φαινόμενο αυτό περιορίζει τη διάμετρο του αυλού της φλέβας. ¡. Παρακολουθήστε τα επίπεδα του νατρίου στον ορό. ¡. Δεν θα πρέπει να χορηγηθούν σε ασθενείς που διατρέχουν κίνδυνο ενδοκράνιας υπέρτασης (π.χ., τραύμα κεφαλής, εγκεφαλικό, νευροχειρουργική επέμβαση). ¡. Δεν πρέπει να χορηγούνται σε ασθενείς που διατρέχουν κίνδυνο κατακράτησης υγρών στον τρίτο χώρο (εγκαύματα, τραύμα, ηπατική νόσος, υποσιτισμός και διαταραχές θρέψης).

8 Υπέρτονα διαλύματα Τα υπέρτονα διαλύματα έχουν τονικότητα
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Σύμφωνα με την Infusion Nurses Society όλα τα υγρά με τονικότητα άνω των 500mEq/L πρέπει να εγχέονται μέσω μιας συσκευής για πρόσβαση σε κεντρική φλέβα. Στα διαλύματα αυτά περιλαμβάνονται διάλυμα υδρόλυσης πρωτεΐνης D10W 5%, ή οποιοδήποτε διάλυμα υψηλής περιεκτικότητας σε ηλεκτρολύτες. ¡. Παρακολουθήστε για τυχόν εμφάνιση φλεγμονής και διήθησης στο σημείο της ενδοφλέβιας γραμμής, καθώς τα υπέρτονα διαλύματα προκαλούν τη συρρίκνωση των κυττάρων, εκθέτοντας τη βασική μεμβράνη της φλέβας. ¡. Παρακολουθήστε τα επίπεδα νατρίου του αίματος. ¡. Παρακολουθήστε για τυχόν υπερφόρτωση της κυκλοφορίας με υγρά. ¡. Δεν θα πρέπει να χορηγούνται σε ασθενείς με διαβητική κετοξέωση ή διαταραγμένη καρδιακή ή νεφρική λειτουργία Τα υπέρτονα διαλύματα έχουν τονικότητα > 350mEq/L και περιλαμβάνουν τα εξής: Υγρά που περιέχουν φάρμακα Διάλυμα D5W Διάλυμα D5W σε διάλυμα Lactate Ringer Ολική παρεντερική διατροφή (Από David, K. (2007). IV fluids: Do you know what’s hanging and why? RN Web and AHA Media LLC; Hogan, M. Gringrich, M., Overby, P., & Ricci, M. (2007). Fluids, electrolytes, & acid-base balance (2nd ed). Upper Saddle River, NJ: Pearson Prentice Hall; and Rosenthal, K., (2009). Tonicity and IV fluids. Resource Nurse.com.)

9 ΕΝΔΟΦΛΕΒΙΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑ Τα ισότονα ηλεκτρολυτικά διαλύματα (0,9% NaCl ή διάλυμα Ringer) χρησιμοποιούνται για την αύξηση του όγκου του πλάσματος σε υποτασικούς ασθενείς ή για την αναπλήρωση παθολογικών απωλειών, που συνήθως αφορούν ισότονα υγρά. Ο φυσιολογικός ορός (0,9% NaCl) τείνει να παραμένει στον ενδοαγγειακό χώρο, προκαλώντας αύξηση στον όγκο του αίματος. Ωστόσο, εάν χορηγηθεί με ταχύ ρυθμό,το διάλυμα αυτό ενδέχεται να ενισχύσει τις διαταραχές της οξεοβασικής ισορροπίας Συνεπώς, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιηθεί διάλυμα Lactate Ringer για το σκοπό αυτό. Το υδατικό διάλυμα δεξτρόζης 5% σε ορό 0,45% (D5 ½, NS) ή 0,45% NaCl (0,5 φυσιολογικός ορός ή ½ NS) χορηγείται όταν σκοπός είναι η αναπλήρωση ελλειμμάτων του οργανισμού σε νερό. Αν και το διάλυμα D5W είναι ισότονο, ωστόσο δεν χρησιμοποιείται για αναπλήρωση υγρών, καθώς η δεξτρόζη μεταβολίζεται ταχέως και το υπολειπόμενο υγρό είναι υπότονο (David, 2007). Το διάλυμα ορού (0,45% NaCl με ή χωρίς προσθήκη ηλεκτρολυτών) ή το διάλυμα 5% δεξτρόζης σε 0,45% χλωριούχου νατρίου (D5 ½ NS) χρησιμοποιούνται ως διαλύματα «συντήρησης». Τα διαλύματα αυτά προσφέρουν επιπλέον ηλεκτρολύτες, όπως το κάλιο, ένα ρυθμιστικό διάλυμα (γαλακτικό ή οξικό) εάν κριθεί απαραίτητο και νερό. Όταν προστίθεται δεξτρόζη, παρέχει επίσης και έναν μικρό αριθμό θερμίδων

10 Επίδραση της τονικότητας στα ερυθρά αιμοσφαίρια.
Α, Σε ισότονο διάλυμα, τα ερυθρά αιμοσφαίρια ούτε προσλαμβάνουν ούτε χάνουν νερό, διατηρώντας το φυσιολογικό αμφίκοιλο σχήμα τους. Β, Σε υπέρτονο διάλυμα, τα κύτταρα χάνουν νερό και συρρικνώνονται. Γ, Σε υπότονο διάλυμα, τα κύτταρα απορροφούν νερό και ενδέχεται να ραγούν (αιμόλυση).

11

12 Κολλοειδή Διαλύματα (Προκαλούν Αύξηση του Όγκου του Πλάσματος)
Αλβουμίνη 25% (Albuminar-25, Buminate 25%) Δεξτράνη 40 (Gentran 40) Δεξτράνη 70 (Gentran 70, Macrodex) Δεξτράνη 75 (Gentran 75) Χετάμυλο (Hetastarch-Hespan [HES]) Κλάσματα πρωτεϊνών πλάσματος (Plasmanate, Plasma-Plex, Plasmatein, Protenate) Τα διαλύματα αυτά προκαλούν αύξηση του όγκου του αίματος και χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση του υπογκαιμικού shock που οφείλεται σε χειρουργική επέμβαση, αιμορραγία, εγκαύματα ή άλλα τραύματα. Η αλβουμίνη και τα κλάσματα των πρωτεϊνών του πλάσματος παρασκευάζονται από υγιείς αιμοδότες. Η δεξτράνη και το χετάμυλο είναι μεγαλομοριακές συνθετικές ενώσεις. Τα διαλύματα αυτά αυξάνουν γρήγορα τον όγκο του πλάσματος και κατά συνέπεια αυξάνουν τον όγκο του κυκλοφορούντος αίματος και την ιστική αιμάτωση. Τα διαλύματα δεξτράνης, πάντως, δεν χρησιμοποιούνται συχνά(σελ.312)

13 Νοσηλευτικές Ευθύνες Καταγράψτε, πριν από την έναρξη της χορήγησης, τα ζωτικά σημεία (βασικές τιμές), ακροασθείτε τους πνεύμονες, την καρδιά και (εάν είναι δυνατόν) καταγράψτε την ΚΦΠ και την πίεση ενσφήνωσης των πνευμονικών τριχοειδών. ¡. Έναρξη της ενδοφλέβιας χορήγησης υγρών σύμφωνα με τις οδηγίες, χρησιμοποιώντας φλεβοκαθετήρα ευρείας διαμέτρου (18 ή 19 G). ¡. Μετρήστε και καταγράψτε τα ζωτικά σημεία σύμφωνα με την πρακτική του νοσοκομείου (συνήθως κάθε 15 έως 60 λεπτά) και ανάλογα με την κατάσταση του ασθενούς. ¡. Μετρήστε και καταγράψτε τα προσλαμβανόμενα και αποβαλλόμενα υγρά κάθε 1 έως 2 ώρες. Παρακολουθήστε για αιμορραγία από νέα σημεία. Η άνοδος της αρτηριακής πίεσης μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία από τραυματισμένα αγγεία, που δεν αιμορραγούσαν όταν η αρτηριακή πίεση ήταν χαμηλή. ¡. Παρακολουθήστε για εκδηλώσεις συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας ή πνευμονικού οιδήματος (δύσπνοια, κυάνωση, βήχας, υγροί ρόγχοι, συρίττοντες). Εάν εμφανισθούν οι εκδηλώσεις αυτές, πρέπει να σταματήσει η χορήγηση των υγρών και να ειδοποιηθεί αμέσως ο θεράπων ιατρός. ¡. Παρακολουθήστε το χρόνο προθρομβίνης, το χρόνο μερικής θρομβοπλαστίνης και τον αριθμό των αιμοπεταλίων. ¡. Παρακολουθήστε τις κλινικές εκδηλώσεις της αφυδάτωσης (ξηρά χείλη, μικρός όγκος σκουρόχροων ούρων, απώλεια της σπαργής του δέρματος). Συστήνεται η αύξηση των ενδοφλέβιων υγρών σε ασθενείς με αφυδάτωση.

14 Νοσηλευτικές Ευθύνες Παρακολουθήστε τις κλινικές εκδηλώσεις της υπερφόρτωσης της κυκλοφορίας με υγρά (διάταση των σφαγίτιδων φλεβών, αύξηση της ΚΦΠ, αύξηση της πίεσης ενσφήνωσης των πνευμονικών τριχοειδών). Σε περίπτωση που εμφανισθούν τα ευρήματα αυτά, θα πρέπει να μειώσετε τη συχνότητα της έγχυσης και να ειδοποιήσετε άμεσα τον υπεύθυνο ιατρό. ¡. Εάν χορηγούνται δεξτράνη ή κλάσματα πρωτεϊνών πλάσματος, θα πρέπει να υπάρχουν άμεσα διαθέσιμα αντιισταμινικά και επινεφρίνη για το ενδεχόμενο αντίδρασης υπερευαισθησίας (πυρετός, ρίγη, εξάνθημα, κεφαλαλγία, συριγμός, ερυθρότητα προσώπου και αίσθημα θερμότητας).

15 ΣΥΣΚΕΥΗ ΟΡΟΥ ΑΠΛΗ ΣΥΣΚΕΥΗ ΟΡΟΥ μεγαλοσταγόνες

16 ΣΥΣΚΕΥΗ ΟΡΟΥ Μικροσταγόνες

17 ΣΥΣΚΕΥΗ ΟΡΟΥ Με φίλτρο Για την παγίδευση των αλάτων
Για την παγίδευση των αλάτων Αδιάλυτων φαρ-μάκων

18 ΣΥΣΚΕΥΗ ΟΡΟΥ ΟΓΚΟΜΕΤΡΙΚΗ ΣΥΣΚΕΥΗ (SOLUSET)

19 ΣΥΣΚΕΥΗ ΟΡΟΥ ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ Χρησιμοποιούνται όταν θέλουμε να μεγαλώσουμε το μήκος της συσκευ-ής ορού

20 ΣΥΣΚΕΥΗ ΟΡΟΥ Για την χορήγηση των φαρμάκων που είναι ευαίσθη-τα στην ηλιακή α-κτινοβολία π.χ. χημειοθεραπευτικά

21 Σύστημα ορού Ρύγχος. Αεραγωγό. Θαλαμίσκο. Σωλήνα. Κλείστρο. Άκρο.
Αποτελείται: Ρύγχος. Αεραγωγό. Θαλαμίσκο. Σωλήνα. Κλείστρο. Άκρο.

22 Προετοιμασία και Χορήγηση IV Φαρμάκων
Υπό αυστηρά άσηπτες συνθήκες και σύμφωνα με τις οδηγίες του εκάστοτε φαρμάκου.

23 Νοσηλευτική εκτίμηση Ιατρική οδηγία για χορήγηση του φαρμάκου.
Ιατρική οδηγία για χορήγηση του φαρμάκου. Ιστορικό αλλεργίας του ασθενή. Κατάλληλη διάλυση με τον κατάλληλο διαλύτη. Διατήρηση άσηπτων συνθηκών κατά τη διάλυση και τη χορήγηση. Κατάσταση της περιφερικής φλέβας (βατότητα, ερυθρότητα, οίδημα, πόνος) . Κατάσταση του ΚΦΚ (βατότητα) . Εμφάνιση του Ι.V διαλύματος μετά την προσθήκη φαρμάκου(αλλαγή χρώματος, ίζημα) . Ημερομηνία λήξης και χρόνος σταθερότητας του φαρμάκου μετά τη διάλυση.

24 5 Βασικές αρχές ασφαλούς χορήγησης φαρμάκων
Το σωστό φάρμακο Στο σωστό ασθενή Στη σωστή δόση Με την σωστή οδό χορήγησης Τη σωστή ώρα

25 Απαραίτητο υλικό Γάντια μιας χρήσεως Σύριγγες των 10 ml
Αλκοολούχο αντισηπτικό διάλυμα Γάντια μιας χρήσεως Σύριγγες των 10 ml Σύριγγες κατάλληλου κατά περίπτωση, μεγέθους Αποστειρωμένη γάζα ή μαντηλάκια εμποτισμένα με αλκοόλη και χλωρεξιδίνη 10 ml φυσιολογικός ορός 0,9% Φάρμακα σε flacon ή αμπούλες Κάρτα νοσηλείας Ορός N/S 100mls, 50mls, 250 mls Amp N/S, WFI 10mls Σύστημα ορού με dial A Flow Αντλία σταθερής έγχυσης (προαιρετικά) Νεφροειδή μιας χρήσεως

26 Ειδικές οδηγίες Απαγορεύεται κατά τη διάλυση να προσθέσετε αέρα στο flacon. Απαγορεύεται να τοποθετείτε και να αφήνετε βελόνες στο ελαστικό πώμα του φιαλιδίου. Τα φάρμακα πρέπει να διαλύονται λίγο πριν τη χορήγηση σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του φαρμάκου. Παρατήρηση κατά τη διάλυση για αλλαγής χρώματος του φαρμάκου ή ιζήματος. Απόρριψη του φαρμάκου μετά από σπάσιμο της αμπούλας ή ένα μέρος αυτής. Τα διαλυμένα φάρμακα δεν πρέπει να διατηρούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα, εκτός αν υπάρχει αντίθετη οδηγία.

27 ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΣΥΣΚΕΥΗΣ ΟΡΟΥ
Ανοίγουμε τον ορό. Εισάγουμε το ρύγχος του συστήματος στη φιάλη. Ανοίγουμε τον αεραγωγό Γεμίζουμε το θαλαμίσκο κατά το 1/3 Αφαιρούμε τον αέρα από το σύστημα Συνδέουμε το three way στο σύστημα(αφαιρούμε τον αέρα) Μετά την φλεβοκέντηση συνδέουμε το σύστημα με τον φλεβοκαθετήρα, ή την πεταλούδα.

28 Σειρά εργασίας Ενημερώνουμε τον ασθενή.
Επιλέγουμε το σημείο που θα φλεβοκεντήσουμε Ετοιμάζουμε φλεβοκαθετήρα ή πεταλούδα. Τοποθετούμε το άκρο σε επίπεδη επιφάνεια & από κάτω τετράγωνο & αδιάβροχο. Κάνουμε περίδεση πιο πάνω από το σημείο φλεβοκέντησης. Κάνουμε αντισηψία. Συστήνουμε να ανοιγοκλείσει το χέρι & να το κρατήσει κλειστό. Ψηλαφούμε τη φλέβα με τον δείκτη.

29 ΡΥΘΜΙΣΗ ΡΟΗΣ ΥΓΡΩΝ Επηρεάζεται από : ανάγκες του αρρώστου σε υγρά
(αφυδάτωση, αιμορραγία,) γενική κατάσταση του αρρώστου ηλικία Το είδος του διαλύματος Το εύρος της φλέβας, της βελόνας ή του καθετήρα. Τον τύπο της συσκευής (μικρές – μεγάλες σταγόνες).

30 Τρόπος Υπολογισμού Σταγόνων κατά 1 λεπτό.
Ποσό διαλύματος αριθμός σταγόνων ανά ml Χ Χρόνος χορήγησης αριθμός λεπτών 1 ml =20 μεγαλοσταγόνες 1 ώρα=60 λεπτά

31 Παράγοντες που επηρεάζουν τη ροή των υγρών μετά τη ρύθμισή τους.
Αλλαγή θέσεως του ασθενούς. Αναδίπλωση σωλήνα συσκευής. Μετακίνηση βελόνας. Έλλειψη αεραγωγού. Κλειστό ή χαλαρό πίεστρο. Άδεια φιάλη. 1ml = 20 μεγαλοσταγόνες ανά λεπτό 1 μεγαλοσταγόνα = 3 μικροσταγόνες 1ml = 60 μικροσταγόνες ανά λεπτό.


Κατέβασμα ppt "ΕΝΔΟΦΛΕΒΙΑ ΧΟΡΗΓΟΥΜΕΝΑ ΥΓΡΑ ΚΑΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ (229)"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google