Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Κατηγοριεσ αθλητων Παραολυμπιακα αθληματα

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Κατηγοριεσ αθλητων Παραολυμπιακα αθληματα"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Κατηγοριεσ αθλητων Παραολυμπιακα αθληματα
Σώμα Ψυχή Πνεύμα Δήμητρα Φλούλη Άννα Βαρσάμη Κωνσταντίνα Μήτρου

2 ΚατηγοριεΣ αθλητων

3 Η κατάταξη των αθλητών σε αγωνιστικές κατηγορίες γίνεται από ειδικευμένο ιατρικό και τεχνικό προσωπικό, το οποίο εκτιμά με συγκεκριμένες μεθόδους τις λειτουργικές ικανότητες του αθλητή, σε σχέση με τις δεξιότητες που απαιτούνται σε κάθε άθλημα. Το σύστημα αυτό εφαρμόζεται στα περισσότερα αθλήματα και ονομάζεται λειτουργική ταξινόμηση σε κατηγορίες. Με αυτό τον τρόπο διασφαλίζεται ότι οι αθλητές που συναγωνίζονται στην ίδια κατηγορία, έχουν τις ίδιες ή παρόμοιες λειτουργικές δυνατότητες. Οι κατηγορίες περιγράφονται με κάποιο γράμμα, συνήθως με το κεφαλαίο γράμμα του αθλήματος και με έναν αριθμό (π.χ. S5 swimming= κολύμβηση). Οι μικρότεροι αριθμοί φανερώνουν συνήθως μεγαλύτερο αριθμό αναπηρίας.

4 ΑθλητΕΣ με ακρωτηριασμο
Η κατηγορία αυτή περιλαμβάνει αθλητές με μερική ή ολική απώλεια μιας τουλάχιστον βασικής άρθρωσης ή ενός τουλάχιστον μέλους (δηλαδή, απώλεια μέλους από τον αγκώνα/ καρπό και κάτω ή από το γόνατο/ αστράγαλο και κάτω).

5 ΑθλητεΣ με εγκεφαλικη παραλυση
Αναφέρεται σε αθλητές με βλάβη εντοπιζόμενη σε τμήμα του εγκεφάλου που επηρεάζει τον μυϊκό έλεγχο και προκαλεί διαταραχές στην κίνηση και τη στάση του σώματος.

6 ΑθλητεΣ με κακωση του νωτιαιου μυελου
Περιλαμβάνει αθλητές με τουλάχιστον 10% μειωμένη δυνατότητα λειτουργίας στα κάτω άκρα, εξαιτίας τραυματισμού ή κάκωσης του νωτιαίου μυελού.

7 Αθλητεσ με νοητικη υστερηση
Η κατηγορία αυτή περιλαμβάνει αθλητές με νοητική λειτουργία κάτω του μέσου όρου (δηλαδή με IQ κάτω του 70, ενώ το 100 αντιπροσωπεύει τον μέσο όρο), που συνδυάζεται με περιορισμένες γνωστικές και κοινωνικές δεξιότητες. Επιπλέον οι αθλητές πρέπει να έχουν περιέλθει σε αυτήν την κατάσταση πριν από το 18ο έτος της ηλικίας τους.

8 ΑΘΛΗΤΕΣ ΜΕ ΜΕΙΩΜΕΝΗ Η ΚΑΘΟΛΟΥ ΟΡΑΣΗ
Αναφέρεται σε ομάδες ατόμων με μειωμένη όραση και σε μια σειρά καταστάσεων, από τις διορθώσιμες μέχρι την ολική τύφλωση.

9 ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΑ Αθλhματα

10 Θερινa Αθλhματα Αντισφαίριση με αμαξίδιο Άρση βαρών σε πάγκο
Γκόλμπολ (Goalball) Επιτραπέζια Αντισφαίριση Ιππασία Ιστιοπλοΐα Καλαθοσφαίριση με αμαξίδιο Κολύμβηση Μπότσια (Boccia) Ξιφασκία με αμαξίδιο Πετοσφαίριση (Καθιστών) Ποδηλασία Ποδόσφαιρο 5x5 Ποδόσφαιρο 7x7 Ράγκμπυ με αμαξίδιο Στίβος Τζούντο Τοξοβολία Κωπηλασία (νέο άθλημα στο Πεκίνο) Τρίαθλο (νέο άθλημα στο Ρίο) Κανόε (νέο άθλημα στο Ρίο)

11 Αντισφαiριση με αμαξiδιο
Είναι ένα δυναμικό άθλημα και έχει ιδιαίτερα υψηλή δημοτικότητα κατά τη διάρκεια των Παραολυμπιακών Αγώνων. Διεξάγεται μεταξύ δύο (απλό) ή τεσσάρων αθλητών ή αθλητριών (διπλό), που παρουσιάζουν μόνιμη κινητική αναπηρία, με απώλεια λειτουργικότητας σε ένα ή και τα δυο κάτω άκρα. Επίσης, δικαίωμα συμμετοχής έχουν, αλλά κατατάσσονται σε ξεχωριστό όμιλο (quad), αθλητές με τετραπληγία, οι οποίοι έχουν απώλεια κινητικότητας ή ακρωτηριασμό σε τουλάχιστον 3 από τα 4 άκρα Βασικός σκοπός του παιχνιδιού είναι να χτυπηθεί η μπάλα από τη ρακέτα με τέτοιο τρόπο, ώστε να περάσει πάνω από το δίχτυ.

12 αρση Βαρων σε παγκο Το άθλημα είναι ανοικτό για αθλητές με σωματική αναπηρία. Οι αθλητές ή οι αθλήτριες αγωνίζονται από ύπτια θέση (ανάσκελα) πάνω σε ειδικά διαμορφωμένο πάγκο Οι επίσημοι βοηθοί ενός αθλητή δίνουν τη μπάρα στον αγωνιζόμενο, στο ύψος των τεντωμένων χεριών του. Οι αγώνες διοργανώνονται για άνδρες και γυναίκες που αγωνίζονται σε συγκεκριμένες κατηγορίες, σύμφωνα με το σωματικό τους βάρος.

13 Γκολμπολ Το Γκόλμπολ είναι αποκλειστικά Παραολυμπιακό άθλημα Πρόκειται για ομαδικό άθλημα, στο οποίο συμμετέχουν μόνο τυφλοί αθλητές ή αθλητές με μειωμένη όραση. Το Γκόλμπολ διεξάγεται σε κλειστό γήπεδο Πετοσφαίρισης. Παίζεται από άνδρες και γυναίκες και κάθε ομάδα αποτελείται από τρεις βασικούς παίκτες και τρεις αναπληρωματικούς Σκοπός του παιχνιδιού είναι η μία ομάδα να κυλήσει τη μπάλα με το χέρι προς την αντίπαλη πλευρά και να σημειώσει γκολ, ενώ οι αντίπαλοι παίκτες προσπαθούν να την αποκρούσουν με οποιοδήποτε μέρος του σώματός τους Νικήτρια αναδεικνύεται η ομάδα που θα πετύχει τα περισσότερα γκολ Η διάρκεια του αγώνα είναι δύο ημίχρονα των δέκα λεπτών.

14 Επιτραπεζια Αντισφαιριση
Συμμετέχουν αθλητές με εγκεφαλική παράλυση και σωματική αναπηρία. Οι αθλητές αγωνίζονται με αμαξίδιο ή όρθιοι. Κάθε αγώνας αποτελείται από πέντε σετ. Νικητής του κάθε σετ είναι ο αθλητής, η αθλήτρια ή η ομάδα που θα σημειώσει πρώτη 11 βαθμούς. Η Επιτραπέζια Αντισφαίριση στους Παραολυμπιακούς Αγώνες παρουσιάζει ελάχιστες διαφορές με το αντίστοιχο άθλημα στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Έχουν γίνει ορισμένες μόνο τροποποιήσεις για τους αθλητές που χρησιμοποιούν αμαξίδιο.

15 Ιππασια Η εφαρμογή ίδιων κανόνων αξιολόγησης και βαθμολόγησης ανδρών και γυναικών, καθώς επίσης και η επιβράβευση όχι μόνο του ιππέα ή της αμαζόνας αλλά και του αλόγου, καθιστούν την ιππασία μοναδική ως άθλημα. Ο ιππέας ή η αμαζόνα και το άλογο θεωρούνται μια ομάδα. Στην Ιππασία συμμετέχουν ιππείς και αμαζόνες με περιορισμένη όραση ή τυφλοί, με εγκεφαλική παράλυση, ακρωτηριασμό ή άλλη κινητική αναπηρία. Οι ιππείς και οι αμαζόνες εκτελούν δύο προγράμματα: ένα προκαθορισμένο και ένα ελεύθερο πρόγραμμα με συνοδεία μουσικής. Υπάρχει επίσης ένα Ομαδικό Test το οποίο, μαζί με το προκαθορισμένο πρόγραμμα καθορίζει τα αποτελέσματα του ομαδικού.

16 Ιστιοπλοϊα Οι αγώνες Ιστιοπλοΐας διεξάγονται σε υδάτινους στίβους. Η σήμανσή τους γίνεται με σημαδούρες, οι οποίες οριοθετούν τις διαδρομές, που πρέπει να ολοκληρώσουν οι αγωνιζόμενοι Κατά τη διάρκεια αγώνων Ιστιοπλοΐας στους Παραολυμπιακούς Αγώνες οι αθλητές και οι αθλήτριες αγωνίζονται σε σκάφη τύπου Sonar, 2.4mR και SKUD 18 και καλούνται να αντιμετωπίσουν όχι μόνο τους αντιπάλους τους, αλλά και τα απρόβλεπτα καιρικά φαινόμενα. Στους Παραολυμπιακούς Αγώνες συμμετέχουν ιστιοπλόοι με μειωμένη όραση ή τυφλοί, καθώς επίσης και ιστιοπλόοι με κινητική αναπηρία.

17 Καλαθοσφαιριση με αμαξιδιο
Η καλαθοσφαίριση σε αναπηρικό αμαξίδιο, ενώ είναι όμοια με το άθλημα των ατόμων χωρίς αναπηρία, χαρακτηρίζεται από το δικό της μοναδικό στυλ. Αγωνίζονται αθλητές σε αναπηρικά αμαξίδια και αθλητές με νοητική υστέρηση. Ο αγώνας διαρκεί 40 λεπτά. Αντίθετα από την καλαθοσφαίριση των ατόμων χωρίς αναπηρία η οποία περιλαμβάνει έναν κεντρικό, ο οποίος παiζει με πλάτη στο καλάθι, οι επιθετικοί και οι κεντρικοί της καλαθοσφαίρισης σε αναπηρικό αμαξίδιο γενικά παίζουν με μέτωπο και κινούνται προς τη μπασκέτα. Το "μάζεμα και το ρολάρισμα της μπάλας" είναι η πιο αποτελεσματική επιθετική τακτική τους.

18 Κολυμβηση Η Κολύμβηση ξεκίνησε ως δραστηριότητα αποκατάστασης και ψυχαγωγίας, γρήγορα όμως εξελίχθηκε σε ένα από τα δημοφιλέστερα αθλήματα για άτομα με αναπηρία. Στους αγώνες Κολύμβησης συμμετέχουν αθλητές και αθλήτριες με κινητικές αναπηρίες, με ολική ή μερική απώλεια όρασης και με νοητική υστέρηση.

19 Η σειρά των παικτών καθορίζεται με κλήρωση.
Μποτσια Το Μπότσια είναι ένα ανταγωνιστικό άθλημα, το οποίο διεξάγεται μεταξύ δύο αθλητών, ζευγαριών ή ομάδων των τριών ατόμων έκαστη. Αποτελεί άθλημα για άτομα με εγκεφαλική παράλυση ή άλλη κινητική αναπηρία που χρησιμοποιούν αναπηρικό αμαξίδιο. Οι αγώνες διεξάγονται σε κλειστό χώρο, στον οποίο χαράσσονται ειδικές γραμμές που οριοθετούν τον αγωνιστικό χώρο. Στόχος των παικτών είναι να προωθήσουν τις δερμάτινες κόκκινες ή μπλε μπάλες τους, όσο το δυνατόν πιο κοντά σε μια άσπρη μπάλα-στόχο, που καλείται “jack”. Η σειρά των παικτών καθορίζεται με κλήρωση. Ο αθλητής ή η ομάδα που κερδίζει την κλήρωση έχει το δικαίωμα να διαλέξει αν θα αγωνιστεί με τις κόκκινες ή τις μπλε μπάλες. O πρώτος γύρος ξεκινάει με τον παίκτη που θα παίξει με τις κόκκινες μπάλες, ο οποίος ρίχνει πρώτα την άσπρη και στη συνέχεια μια κόκκινη μπάλα. Η προώθηση της μπάλας μπορεί να γίνει με το χέρι, με το πόδι ή με τη βοήθεια μιας συσκευής, όταν οι παίκτες παρουσιάζουν πολύ μεγάλο κινητικό περιορισμό στα άνω και κάτω άκρα. Στη συνέχεια οι αντίπαλοι ρίχνουν τις μπάλες τους, προσπαθώντας να φτάσουν την μπάλα-στόχο.

20 Ξιφασκια με αμαξιδιο Η Ξιφασκία με αμαξίδιο είναι ένα άθλημα υψηλών απαιτήσεων προσαρμογής, οργάνωσης και υπομονής. Στη Ξιφασκία συμμετέχουν αθλητές με κινητικές αναπηρίες, οι οποίοι αγωνίζονται με αμαξίδιο. Κατά τη διεξαγωγή ενός αγώνα Ξιφασκίας, τα αμαξίδια είναι σταθεροποιημένα στο έδαφος, επιτρέποντας παρόλα αυτά στον αθλητή ή την αθλήτρια να εκτελέσει γρήγορες εναλλασσόμενες κινήσεις

21 Πετοσφαιριση Δικαίωμα συμμετοχής έχουν αθλητές με κινητικές αναπηρίες (ακρωτηριασμό ή άλλη κινητική αναπηρία). Στην Πετοσφαίριση καθιστών οι αθλητές και αθλήτριες, μολονότι δεν κατατάσσονται σε κατηγορίες όπως στα άλλα αθλήματα, πρέπει να πληρούν τους όρους της ελάχιστης αναπηρίας. Οι αγώνες διεξάγονται μεταξύ δύο ομάδων σε κλειστό γήπεδο, σε αγωνιστικό χώρο διαστάσεων 10 x 6 μέτρων. Κάθε ομάδα αποτελείται από έξι βασικούς παίχτες, ενώ οι αναπληρωματικοί δεν ξεπερνούν τους έξι.

22 Ποδηλασια Η ποδηλασία στους Παραολυμπιακούς Αγώνες περιλαμβάνει δύο αγωνίσματα: τη Ποδηλασία Δρόμου και τη Ποδηλασία Πίστας. Οι αγώνες Ποδηλασίας Δρόμου διεξάγονται σε δημόσιους δρόμους, ενώ οι αγώνες Ποδηλασίας Πίστας διεξάγονται σε ποδηλατοδρόμιο. Εκτός από ποδηλάτες με μειωμένη όραση ή τυφλούς, παίρνουν μέρος και ποδηλάτες με εγκεφαλική παράλυση, με κάκωση του νωτιαίου μυελού, με ακρωτηριασμό ή άλλη κινητική αναπηρία. Τα ποδήλατα των αθλητών προσαρμόζονται, όπου κρίνεται αναγκαίο, στις ανάγκες των αθλητών.

23 Νικήτρια ανακηρύσσεται η ομάδα που πετυχαίνει τα περισσότερα γκολ.
Ποδοσφαιρο 5×5 Το Ποδόσφαιρο 5×5, είναι ένα δημοφιλές άθλημα για τυφλούς αθλητές και αθλητές με μειωμένη όραση. Κάθε ποδοσφαιρικός αγώνας παίζεται από δύο ομάδες των 10 αθλητών εκ των οποίων τέσσερις τυφλοί αθλητές και ένας τερματοφύλακας με μειωμένη ή κανονική όραση βρίσκονται εντός αγωνιστικού χώρου και πέντε είναι αναπληρωματικοί. Ένας αγώνας Ποδοσφαίρου 5×5 έχει διάρκεια 50 λεπτών και πραγματοποιείται σε δύο ημίχρονα των 25 λεπτών. Ενδιάμεσα παρεμβάλλεται ένα 10λεπτο διάλειμμα. Νικήτρια ανακηρύσσεται η ομάδα που πετυχαίνει τα περισσότερα γκολ.

24 Ποδοσφαιρο 7×7 Στο Ποδόσφαιρο 7×7 συμμετέχουν αθλητές με εγκεφαλική παράλυση. Κάθε ποδοσφαιρικός αγώνας παίζεται από δύο ομάδες των 12 αθλητών εκ των οποίων εφτά, συμπεριλαμβανομένου και του τερματοφύλακα, βρίσκονται μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Ένας αγώνας Ποδόσφαιρο 7×7 έχει διάρκεια 60 λεπτά και πραγματοποιείται σε δύο ημίχρονα των 30 λεπτών, με ένα ενδιάμεσο διάλειμμα 15 λεπτών. Η ομάδα που πετυχαίνει τα περισσότερα γκολ κατά τη διάρκεια του αγώνα είναι η νικήτρια.

25 Ραγκμπι με αμαξιδιο Είναι ένα σχετικά νέο άθλημα για αθλητές με αναπηρία αλλά αναπτύσσεται με πολύ γοργούς ρυθμούς σε όλο τον κόσμο. Ο αγώνας διεξάγεται σε γήπεδο μπάσκετ  και η μπάλα που χρησιμοποιείται είναι μπάλα του βόλεϊ. Αθλητές και αθλήτριες με αναπηρία (κυρίως με τετραπληγία) αγωνίζονται σε μεικτές ομάδες . Χρησιμοποιούνται ειδικά διασκευασμένα αγωνιστικά αμαξίδια τα οποία προσφέρουν προστασία για τους αθλητές και είναι ιδιαίτερα ευκίνητα. Απαιτούν συνεχή υποστήριξη και επισκευή κατά τη διάρκεια του αγώνα καθώς καταπονούνται από συνεχείς συγκρούσεις.

26 ΣτΙβοσ Συμμετέχουν αθλητές και αθλήτριες με εγκεφαλική παράλυση, σωματική αναπηρία, μερική ή ολική τύφλωση. Στο αγωνιστικό πρόγραμμα περιλαμβάνονται αγώνες δρόμων, ρίψεων, αλμάτων, ο μαραθώνιος και το πένταθλο. Οι αθλητές αγωνίζονται με αμαξίδιο ή με χρήση προθέσεων (τεχνητών μελών), ενώ οι τυφλοί αθλητές αγωνίζονται με βοηθό.

27 Τοξοβολια Στην Τοξοβολία συμμετέχουν αθλητές και αθλήτριες με κινητική αναπηρία. Σκοπός τους είναι να ρίξουν με ακρίβεια τα βέλη σε στόχο διαμέτρου 122 εκατοστών, ο οποίος βρίσκεται σε απόσταση 70 μέτρων. Στο αγωνιστικό πρόγραμμα περιλαμβάνονται ατομικοί και ομαδικοί αγώνες.

28 Κωπηλασια Η Κωπηλασία προσφέρεται για αθλητές με αναπηρία οι οποίοι κατατάσσονται σύμφωνα με τα κριτήρια των κανονισμών κατάταξης σε κατηγορία (classification regulations). Για τη διεξαγωγή του αθλήματος προσαρμόζεται ο εξοπλισμός στους αθλητές παρά το άθλημα στους αθλητές.

29 σκοποβολη Άθλημα ανοικτό σε αθλητές με σωματική αναπηρία. Υπάρχουν δύο κατηγορίες του αγωνίσματος, η σκοποβολή ορθίων και η σκοποβολή από αναπηρικό καρότσι. Άνδρες και γυναίκες αγωνίζονται στο πιστόλι και στο τουφέκι.

30 Χειμερινa Αθλhματα Αλπικό σκι Σκι σε ανώμαλο δρόμο
Χόκεϊ σε πάγο με έλκηθρο Δίαθλο Κέρλινγκ με αμαξίδιο

31 Αλπικο Σκι Στο Παραολυμπιακό αλπικό σκι, οι σκιέρ μπορούν να φθάσουν ταχύτητες άνω των 100 χιλιομέτρων την ώρα, κατεβαίνοντας μια πίστα με διαφορά υψόμετρου που κυμαίνεται από 120 έως 800 μέτρα. Πέραν της μεγάλης κλίσης της πίστας οι αθλητές πρέπει να περάσουν από μια σειρά πύλες στρίβοντας στα κατάλληλα σημεία γεγονός που κάνει ακόμη πιο δύσκολή την κατάβαση.

32 Σκι σε ανωμαλο δρομο (κροσ-καουντρι)
Σκι σε ανωμαλο δρομο (κροσ-καουντρι) Αγωνίζονται αθλητές ατομικά ή ομαδικά, σε διάφορες αποστάσεις από 2,5 μέχρι 20 χιλιόμετρα. Ανάλογα με την ιδιαιτερότητα, οι αθλητές χρησιμοποιούν είτε σκι με ένα «αναπηρικό καρότσι» (κάθισμα προσαρμοσμένο πάνω στα σκι) είτε σκι με εξωτερικό πλωτήρα(σε στυλ κανό). Οι αθλητές με προβλήματα όρασης αγωνίζονται με συνοδηγό που τους κατευθύνει.

33 ΧΟΚΕΪ ΣΕ ΠΑΓΟ ΜΕ ΕΛΚΗΘΡΟ
Το αγώνισμα αφορά σε αθλητές με ατονία των κάτω άκρων. Οι αθλητές καθισμένοι σε έλκηθρο χρησιμοποιούν τα όργανα του χόκεϊ για να χτυπήσουν την μπάλα στο αντίπαλο τέρμα. Κάθε ομάδα αποτελείται από έξι παίκτες και κάθε παιχνίδι διαρκεί τρία 15λεπτα.

34 ΔΙΑΘΛΟ Το Δίαθλο είναι συνδυασμός δύο αγωνισμάτων, του σκι σε ανώμαλο δρόμο και της σκοποβολής. Στη διάρκεια μιας διαδρομής 7,5 χιλιομέτρων ο αθλητής πρέπει να σταματήσει δύο φορές και να ρίξει πέντε βολές σε έναν απομακρυσμένο στόχο. Κάθε χαμένη βολή προσθέτει επιπλέον χρόνο ποινής στον τελικό χρόνο.

35 Κερλινγκ   Το Κέρλινγκ (curling) είναι ομαδικό άθλημα. Παίζεται από δύο ομάδες, αποτελούμενες από μία τετράδα παικτών η καθεμιά σε ένα ορθογώνιο στρώμα από πάγο. Οι παίκτες γλιστρούν την ΄πέτρα΄ (βαριά πέτρα από γρανίτη) πάνω σε ένα λεπτό στρώμα πάγου και πρέπει να τη σταματήσουν όσο πιο κοντά γίνεται στο κέντρο ενός συνόλου από  δακτύλιους, που ονομάζονται ΄το σπίτι΄. Οι αντίπαλες ομάδες προσπαθούν να μην επιτρέψουν να επιτευχθεί αυτός ο στόχος. Επομένως, το άθλημα απαιτεί στρατηγική, υψηλό επίπεδο δεξιοτήτων, λεπτούς χειρισμούς, φυσική κατάσταση και προσπάθεια.  


Κατέβασμα ppt "Κατηγοριεσ αθλητων Παραολυμπιακα αθληματα"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google