Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΓΕΩΜΟΡΦΟΛΟΓΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΟΛΔΑΒΙΑΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΓΕΩΜΟΡΦΟΛΟΓΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΟΛΔΑΒΙΑΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΓΕΩΜΟΡΦΟΛΟΓΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΟΛΔΑΒΙΑΣ
Πρότυπο Γυμνάσιο Ζωσιμαίας Σχολής Γκλίγκα Αναστασία Εργασία στο μάθημα της γεωγραφίας

2 Η Μολδαβία είναι χώρα που βρίσκεται ανάμεσα στη Ρουμανία από τα δυτικά και την Ουκρανία από τα ανατολικά. Τα σύνορά της με τη Ρουμανία οριοθετούνται από τον ρου των ποταμών Προύθου και κάτω Δούναβη.

3 ποταμοι Οι ποταμοί της Μολδαβίας ανήκουν στη λεκάνη της Μαύρης θάλασσας. Ο μεγαλύτερος είναι ο Δνείστερος, ο ρους του οποίου εκτείνεται σε μήκος χλμ. εντός των μολδαβικών εδαφών. Ο δεύτερος μεγάλος ποταμός είναι ο Προύθος, αριστερός παραπόταμος του Δούναβη. Άλλοι σημαντικοί ποταμοί είναι ο Ρέουτ, ο Ίκελ και ο Μπικπου είναι όλοι παραπόταμοι του Δνείστερου. Στα Ν βρίσκονται οι μικρότεροι ποταμοί Κογκίλνικ και Γιαλπούχ. Τα αλιεύματα που προέρχονται από τους ποταμούς (οξύρρυγχοι, κυπρίνοι κ.ά.) αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους οικονομικούς πόρους της χώρας.

4 Ποταμοι της μολδαβιασ ποταμός Εκβάλλει Συνολικό Μέγεθος Στη Μολδαβία
Δνείστερος Μαύρη Θάλασσα 1352 657 Προύθος Danude 967 695 Ρέουτ 286 Κογκίλνικ Μαύρη Θαλάσσα 243 125 Μπικ Δνείστερο 155

5 λιμνεσ Όταν υπερχειλίζουν ο Προύθος και ο Δνείστερος σχηματίζονται λίμνες κατά μήκος του ρου τους.Η λίμνη Μπικάζ της Μολδαβίας, στην εξωτερική κατωφέρεια των ανατολικών Καρπαθίων, περιβάλλεται από εκτεταμένα δάση.

6 Οροσειρεσ -βουνα Η Μολδαβία είναι μια γενικά χαμηλή υψομετρικά χώρα, χωρίς μεγάλες οροσειρές, αφού το ψηλότερο σημείο που θα συναντήσει κανείς εκεί είναι το Balănesti Hill, το ύψος του οποίου ανέρχεται στα 430 μέτρα. Γενικότερα, το μέσο υψόμετρο της χώρας είναι μόλις 147 μέτρα.

7 Συσταση εδαφουσ Τα εδάφη της Μ. αποτελούν τμήμα ενός διαβρωμένου και χαμηλού αρχαίου οροπεδίου, που στο μεγαλύτερο μέρος του καλύπτεται από στέπες. Η ανυψωμένη αυτή πεδιάδα τέμνεται από μερικές λοφώδεις εκτάσεις και από πυκνά δασωμένες κοιλάδες ποταμών και βαθιές χαράδρες.
 Το υπέδαφος είναι φτωχό σε μεταλλεύματα. Τα σπουδαιότερα χρήσιμα ορυκτά είναι τα δομικά υλικά, όπως ασβεστόλιθος, γύψος, άργιλος και χαλίκι. Στο νοτιότερο άκρο της χώρας υπάρχουν μικρά αποθέματα λιγνίτη και φωσφοριτών.

8 ΔΙΤΚΥΟΓΡΑΦΙΑ


Κατέβασμα ppt "ΓΕΩΜΟΡΦΟΛΟΓΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΟΛΔΑΒΙΑΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google