Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ερευνητική εργασία 2ο ΕΠΑΛ Ν. ΣΜΥΡΝΗΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ερευνητική εργασία 2ο ΕΠΑΛ Ν. ΣΜΥΡΝΗΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ερευνητική εργασία 2ο ΕΠΑΛ Ν. ΣΜΥΡΝΗΣ
Ανακύκλωση Ερευνητική εργασία 2ο ΕΠΑΛ Ν. ΣΜΥΡΝΗΣ Καθηγητής Χανδράκης Μύρων

2 Περιεχόμενα Ορισμός Οφέλη Ανακύκλωσης Ανακυκλώσιμα Υλικά
Χαρτί και Χάρτινες Συσκευασίες Γυαλί και Γυάλινες Συσκευασίες Αλουμίνιο Πλαστικό και Πλαστικές Συσκευασίες Οργανικά Απόβλητα (Βιοαποδομήσιμα) Μπαταρίες Ο κύκλος ζωής μιας μπαταρίας Ηλεκτρικές και Ηλεκτρονικές Συσκευές Οχήματα Ελαστικά οχημάτων Λιπαντικά Έλαια Παραπλανητική Διαφήμιση Εναλλακτικοί τρόποι μείωσης του όγκου των απορριμμάτων Βιβλιογραφία

3 Ορισμός Η ανακύκλωση είναι η επανεπεξεργασία ήδη επεξεργασμένων υλικών, ιδιαίτερα απορριμμάτων, σε νέα προϊόντα. Η ανακύκλωση μια βασική έννοια της σύγχρονης διαχείρισης των αποβλήτων. Τα ανακυκλώσιμα υλικά, αποκαλούμενα επίσης "recyclables" ή "recyclates", μπορούν να προέλθουν από πολλές πηγές, συμπεριλαμβανομένων των σπιτιών, των δημόσιων υπηρεσιών και των βιομηχανιών.

4 Οφέλη Ανακύκλωσης Μειώνονται τα απορρίμματα και τα προβλήματα διαχείρισής τους Εξοικονομούνται ενέργεια και φυσικοί πόροι, που λαμβάνονται συνεχώς από τη φύση. Μειώνεται η ρύπανση της ατμόσφαιρας, του εδάφους και των υπόγειων υδάτων (ελαφρύνεται, έτσι, η επιβάρυνση του περιβάλλοντος). Εξοικονομείται η ενέργεια που απαιτείται για την κατασκευή όλων των προαναφερθέντων αντικειμένων. Επιτυγχάνεται μακροπρόθεσμη πτώση (ή μη αύξηση) των τιμών των προϊόντων, καθώς δεν απαιτείται εκ νέου παραγωγή πρώτης ύλης. Σώζεται η υγεία όλων των κατοίκων του πλανήτη και διασφαλίζεται το καλύτερο μέλλον των παιδιών. Δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας σε τομείς θετικών ενεργειών για την διάσωση του πλανήτη. Δημιουργείται ευχάριστη αίσθηση και ικανοποίηση για την συμμετοχή στην βελτίωση του περιβάλλοντος και των συνθηκών ζωή.

5 Ανακυκλώσιμα Υλικά Χαρτί και Χάρτινες Συσκευασίες
Γυαλί και Γυάλινες Συσκευασίες Αλουμίνιο Πλαστικό και Πλαστικές Συσκευασίες Οργανικά Απόβλητα (Βιοαποδομήσιμα) Μπαταρίες Ηλεκτρικές και Ηλεκτρονικές Συσκευές Οχήματα Ελαστικά οχημάτων Λιπαντικά Έλαια

6 Χαρτί και Χάρτινες Συσκευασίες
Το χαρτί είναι ένα φυσικό προϊόν. Όμως η παραγωγή και υπερκατανάλωσή του κοστίζει στο περιβάλλον. Η ανακύκλωση του χαρτιού είναι μια διεργασία, που αν γίνεται σωστά, μπορεί να είναι οικονομικά συμφέρουσα, φιλική προς το περιβάλλον και να δίνει καλής ποιότητας ανακυκλωμένο χαρτί.

7 Γυαλί και Γυάλινες Συσκευασίες
Το γυαλί έχει τη μοναδική διπλή ιδιότητα, εξαιρετικά χρήσιμη στην προσπάθεια προστασίας του περιβάλλοντος και ιδιαίτερα μείωσης των απορριμμάτων: μπορεί να χρησιμοποιηθεί πολλές φορές για τη συσκευασία ενός προϊόντος και να ανακυκλωθεί –αν φθαρεί ή σπάσει- απεριόριστες φορές. Η ανακύκλωση γυαλιού έχει βοηθήσει στην ανάπτυξη ενός νέου οικονομικού τομέα και νέας τεχνολογίας. Χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας σχετικά με την συλλογή, τη μεταφορά και τη επεξεργασία του γυαλιού που προορίζεται για ανακύκλωση έχουν ήδη δημιουργηθεί παγκοσμίως

8 Αλουμίνιο Η ανακύκλωση των κουτιών αλουμινίου μειώνει τον όγκο των σκουπιδιών, εξοικονομεί το 95% της ενέργειας που χρειάζεται για την παραγωγή τους από καθαρή πρώτη ύλη και εξοικονομεί  βωξίτη. Οι πληγές στα βουνά για την εξόρυξη βωξίτη μειώνονται. Νέες θέσεις εργασίας, φιλικές προς το περιβάλλον μπορούν να δημιουργηθούν με τα προγράμματα ανακύκλωσης.

9 Πλαστικό και Πλαστικές Συσκευασίες
Τα πλαστικά είναι υλικά υψηλής τεχνολογίας και ποιότητας, χαμηλής τιμής και πολύ πρακτικά και χρήσιμα για τη συσκευασία πολλών προϊόντων. Το βασικό πρόβλημα ξεκινάει από την εκτεταμένη χρήση τους σε προϊόντα μιας χρήσης και της πολύ αργής αποδόμησής τους, με αποτέλεσμα να αποτελούν ένα από τα βασικά συστατικά ρύπανσης του φυσικού περιβάλλοντος. Τα πλαστικά απορροφούν για την παραγωγή τους το 4% της παγκόσμιας κατανάλωσης πετρελαίου και τεράστια ποσά ενέργειας.

10 Οργανικά Απόβλητα (Βιοαποδομήσιμα)
Τα βιοαποδομήσιμα απόβλητα αποτελούν την πλειοψηφία των οικιακών απορριμμάτων φτάνοντας το 40-60%. Είναι όλα τα οργανικής προέλευσης απόβλητα. Σε αυτά ανήκουν τα υπολείμματα τροφών, τα πράσινα απόβλητα των κήπων (κλαδέματα, φύλλα, χορτάρι κ.λπ..), οι στάχτες από τα τζάκια, φίλτρα καφέ, τσάγια κ.λπ.. Κύρια πηγή παραγωγής οργανικών αποβλήτων είναι τα σπίτια, αλλά ένα μεγάλο ποσοστό προέρχεται και από τις δημοτικές δραστηριότητες (πάρκα, άλση, δεντροστοιχίες κ.α.). Στη συντριπτική τους πλειοψηφία τα απόβλητα αυτά καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής ταφής ή ακόμη χειρότερα σε ανεξέλεγκτες χωματερές. Η ταφή τους χωρίς προηγούμενη επεξεργασία καταλαμβάνει πολύτιμο χώρο στους ΧΥΤΑ και παράγει μεθάνιο (CH4) που είναι υπεύθυνο σε μεγάλο βαθμό για το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

11 Μπαταρίες Κάθε μπαταρία έχει ένα «κύκλο ζωής». Όταν η μπαταρία αδειάσει και την πετάξουμε στα σκουπίδια, τον διακόπτουμε, χάνουμε πολύτιμες πρώτες ύλες και ενέργεια, ενώ κάποια στοιχεία της μπορούν να περάσουν στον υδροφόρο ορίζοντα με επικίνδυνες επιπτώσεις για την υγεία του ανθρώπου. Ανακύκλωση μπαταριών είναι η διαδικασία ανάκτησης και αξιοποίησης των υλικών που αποτελούν τις μπαταρίες, δηλαδή η απόσπαση των μετάλλων της μπαταρίας και η επαναφορά τους στον φυσικό και οικονομικό κύκλο, με την επαναχρησιμοποίηση τους για την κατασκευή νέων μπαταριών ή άλλων προϊόντων. Τελικός σκοπός της ανακύκλωσης είναι η εξοικονόμηση ενέργειας και πρώτων υλών, καθώς και η μείωση του όγκου απορριμμάτων.

12 Ο κύκλος ζωής μιας μπαταρίας

13 Ηλεκτρικές και Ηλεκτρονικές Συσκευές
Οι ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές είναι σύνθετες κατασκευές και περιέχουν πολλά υλικά, αρκετά από τα οποία μπορεί να είναι τοξικά για τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Για αυτό το λόγο υπάρχουν ειδικές μονάδες συγκέντρωσης, όπου προβλέπεται να γίνεται επισκευή και διάθεση προς επαναχρησιμοποίηση των συσκευών που μπορούν να λειτουργήσουν ή αν αυτό δεν είναι δυνατό, να γίνεται η αποσυναρμολόγησή τους δηλαδή διαχωρισμός των υλικών από τα οποία αποτελούνται.

14 Οχήματα Τα οχήματα που είναι εγκαταλειμμένα μετατρέπονται συχνά σε σκουπιδότοπους, αποτελούν πηγή ρύπάνσης γιατί περιέχουν επικίνδυνα υλικά όπως είναι οι συσσωρευτές, δοχεία τοξικών υγρών, καύσιμα, λαδιά κινητήρα, υδραυλικά λάδια και άλλα επικίνδυνα υλικά. Αν οδηγηθούν στη χαλυβουργία, χωρίς προηγούμενη απορρύπανση και διαχωρισμό των διαφόρων υλικών, συμβάλλουν στην ατμοσφαιρική ρύπανση και στην επιβάρυνση με επικίνδυνα υλικά των υπολειμμάτων (σκουριές, στάχτη) της ανακύκλωσης. Τα εγκαταλειμμένα οχήματα καταλαμβάνουν χρήσιμό χώρο στην πόλη και επιβαρύνουν οικονομικά για τη μεταφορά τους ΟΤΑ. Τα άχρηστα οχήματα περιέχουν σημαντικές ποσότητες χρήσιμων υλικών που μπορούν να ανακυκλωθούν και να ξαναεπιστρέψουν στην παραγωγική διαδικασία, συμβάλλοντας στην εξοικονόμησης πρώτων υλών και ενέργειας.

15 Ελαστικά οχημάτων Τα ελαστικά κατασκευάζονται από φυσικό και συνθετικό καουτσούκ, ενώ χρησιμοποιείται επίστρωση από χάλυβα προκειμένου να αυξηθεί η αντοχή τους στο σημείο όπου ενώνονται με τις ζάντες. Περιέχουν, επίσης και άλλα συστατικά, όπως λινά, οξείδιο ψευδαργύρου, θείο και διάφορες άλλες οργανικές ουσίες. Τα λάστιχα δεν αποσυντίθενται εύκολα και όταν καίγονται απελευθερώνουν στο περιβάλλον βλαβερές ουσίες, όπως οι πολυαρωματικοί υδρογονάνθρακες, βενζόλιο και φαινόλες, ουσίες με καρκινογόνες ιδιότητες.

16 Λιπαντικά Έλαια Τα απόβλητα λιπαντικών ελαίων περιλαμβάνονται στη Ευρωπαϊκή Λίστα Επικίνδυνων Αποβλήτων . Χαρακτηρίζονται επικίνδυνα επειδή περιέχουν πτητικές ενώσεις, άζωτο, θείο, χλώριο, μόλυβδος, ασβέστιο, ψευδάργυρος, κάδμιο, νικέλιο, βάριο, μαγνήσιο, σίδηρος, φώσφορος και χαλκός. Τα χημικά στοιχεία και οι ενώσεις που περιέχονται είναι επικίνδυνα και βρίσκονται μέσα στα ορυκτέλαια είτε ως πρόσθετα είτε λόγω της χρήσης και του τρόπου συλλογής. Η πιθανή διαφυγή τους στο περιβάλλον θα δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στο φυσικό περιβάλλον άλλα και στην υγεία του ανθρώπου. Στα απόβλητα ορυκτελαίων που συλλέγονται νόμιμα γίνεται αναγέννηση. Η αναγέννηση είναι μια διαδικασία που απομακρύνει ή μειώνει τα επικίνδυνα στοιχεία με αποτέλεσμα τα αναγεννημένα ορυκτέλαια να μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξανά σαν να είναι παρθένα ορυκτέλαια.

17 Παραπλανητική Διαφήμιση
Τα παρακάτω δύο σήματα αν και μοιάζουν μεταξύ τους, διαφέρουν πολύ στην ουσία τους. Το πρώτο αφορά προϊόντα που προέρχονται από ανακυκλωμένη πρώτη ύλη, ενώ το δεύτερο διατείνεται απλώς πως το προϊόν είναι «ανακυκλώσιμο» (πράγμα που σημαίνει πως το προϊόν αυτό χρησιμοποιεί παρθένες πρώτες ύλες και η μελλοντική ανακύκλωσή του επαφίεται στην καλή βούληση του καταναλωτή).

18 Εναλλακτικοί τρόποι μείωσης του όγκου των απορριμμάτων
Προτίμηση προϊόντων με μικρή και φιλική προς το περιβάλλον συσκευασία. Αποφυγή συσκευασιών μιας χρήσης και προτίμηση επιστρεφόμενων φιαλών και συσκευασιών. Επαναχρησιμοποίηση «αχρήστων» υλικών. Προτίμηση πάνινων τσαντών και χάρτινων σακουλών αντί για πλαστικές σακούλες. Χρησιμοποίηση επαναφορτιζόμενων μπαταριών.

19 ΜΑΘΗΤΕΣ ΑΛ ΧΑΣΑΝ ΗΛΙΑΝΑ ΒΙΔΕΝΜΑΓΕΡ ΜΑΡΙΟΣ ΒΟΥΛΑΣΙΚΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ
ΑΛ ΧΑΣΑΝ ΗΛΙΑΝΑ ΒΙΔΕΝΜΑΓΕΡ ΜΑΡΙΟΣ ΒΟΥΛΑΣΙΚΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΓΙΑΜΠΙΛΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ ΦΑΙΔΡΑ ΠΑΝΤΕΛΕΑ ΚΑΤΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΑΤΡΑΟΥΡΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΤΣΕΝΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΚΟΥΤΡΑΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΟΥΤΡΟΥΛΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΟΥΤΣΟΘΑΝΑΣΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΛΙΖΕΝΚΟ ΒΑΝΤΙΜ ΛΟΥΓΚΑΪ ΕΛΤΟΝ ΛΥΚΟΥΡΓΙΩΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΚΡΗΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ-ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΕΛΑΝΙΤΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΜΕΡΚΟΣ ΠΑΥΛΟΣ ΝΑΝΟΠΟΥΛΟΣ-ΝΑΝΟΣ ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΕΪΝΤΙΑΪ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΧΑΛΚΙΩΤΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ

20 Βιβλιογραφία www.greenpeace.org/greece


Κατέβασμα ppt "Ερευνητική εργασία 2ο ΕΠΑΛ Ν. ΣΜΥΡΝΗΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google