Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ολυμπιακοί Αγώνες Ερευνητική Εργασία Α2.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ολυμπιακοί Αγώνες Ερευνητική Εργασία Α2."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ολυμπιακοί Αγώνες Ερευνητική Εργασία Α2

2 Μενού επιλογών Ολυμπιακοί Αγώνες στην Αρχαιότητα
ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΤΟ 1896 ΟΛΥΜΠΙΑΚOI ΑΓΩΝΕΣ 2004 Κορυφαίοι αθλητές ολυμπιακών αγώνων Παραολυμπιακοί Αγώνες ΝΤΟΠΙΝΓΚ: Η ΚΑΤΑΡΑ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

3 Ολυμπιακοί Αγώνες στην Αρχαιότητα
Άννα Καπιτσιμάδη Θεοφανώ Κοταρίδου Αφροδίτη Ζήση Μαρία Κουραματζιάν

4 ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ Οι ολυμπιακοί αγώνες ήταν μια σειρά αθλητικών αγώνων μεταξύ εκπροσώπων των πόλεων-κρατών. Συμμετείχαν αθλητές από την Ελλάδα αλλά και από άλλα μέρη. Τελούνταν στην Αρχαία Ολυμπία κάθε 4 χρόνια από το 776 π.χ. Οι νικητές βραβεύονταν με ένα στεφάνι αγριελιάς και τιμές από την πατρίδα τους. 

5 ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΕΣ Κατά τη διάρκεια των δώδεκα αιώνων που οργανώνονταν οι αγώνες, από τους χώρους της Ολυμπίας πέρασαν μεγάλοι αθλητές που με τις νίκες τους απέκτησαν θρυλικές διαστάσεις και έμειναν αθάνατοι στη συνείδηση του κόσμου. 

6 Ολυμπιακά Αθλήματα Ο δρόμος Το στάδιο Ο δίαυλος

7 Ολυμπιακά Αθλήματα Το άλμα  Ο δίσκος Η πυγμαχία Η πάλη

8

9 Ολυμπιακή Φλόγα Η Αφή της Ολυμπιακής φλόγας γίνεται πριν από κάθε Ολυμπιάδα στο χώρο της αρχαίας Ολυμπίας και αναγγέλλει την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων. Για πρώτη φορά έγινε το 1936 για τους Ολυμπιακούς αγώνες του Βερολίνου με τη βοήθεια κοίλου κατόπτρου, το οποίο ανήκε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών  και είχε κατασκευαστεί στη Γερμανία.

10 Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ Την ευθύνη για την οργάνωση και διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων και των άλλων εκδηλώσεων την είχαν οι Ηλείοι. Οι διατάξεις και οι κανονισμοί των αγώνων και των επιμέρους αγωνισμάτων διαμορφώθηκαν σταδιακά.

11 Οι τιμές στους Ολυμπιονίκες
Το έπαθλο, ήταν ένα στεφάνι από κλαδί αγριελιάς. Ένας "παις αμφιθαλής’’ έκοβε τα κλαδιά, τα πήγαινε στο ναό της Ήρας και τα ακουμπούσε επάνω σε μία χρυσελεφάντινη τράπεζα. Από εκεί τα έπαιρναν οι Ελλανοδίκες για να στεφανώσουν τους νικητές.

12 Οι τιμές στους Ολυμπιονίκες
Ο Ολυμπιονίκης όταν επέστρεφε στην πόλη του απολάμβανε μεγάλες τιμές. Κατεδαφιζόταν ένα τμήμα των τειχών της πόλης και από τη νέα είσοδο έμπαινε ο νικητής στην πόλη, ανεβασμένος σε ένα μεγαλόπρεπο άρμα. 

13 Απαγόρευση εισόδου στην αρχαία Ολυμπία για τις γυναίκες
Τις μέρες που βρίσκονταν σε εξέλιξη οι Ολυμπιακοί αγώνες στην αρχαία Ελλάδα οι γυναίκες έμεναν μακριά. Υπήρχε όμως η δυνατότητα για όσες από αυτές προέρχονταν από πλούσιες οικογένειες να συμμετάσχουν.

14 στα αρχαια χρονια και σημερα
Οι Ολυμπιακοί αγώνες γίνονταν μόνο στην Ολυμπία, ενώ σήμερα γίνονται σε διαφορετικό κράτος κάθε φορά. Έπαιρναν μέρος μόνο άνδρες αθλητές, ενώ σήμερα παίρνουν μέρος και οι γυναίκες. Οι αθλητές έπαιρναν ως έπαθλο ένα στεφάνι ελιάς, ενώ στους σύγχρονους δίνονται ένα μετάλλιο, ανθοδέσμη και χρηματικό ποσό.

15

16 Το Πένταθλο Το πένταθλο εμφανίζεται για πρώτη φορά στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων το 708 π.Χ Αποτελούνταν από 5 αγωνίσματα: δίσκο, ακόντιο, άλμα, δρόμο και πάλη. Ο δρόμος και η πάλη ήταν ξεχωριστά αγωνίσματα στους πανελλήνιους αγώνες, αλλά το άλμα και ο δίσκος και το ακόντιο διεξάγονταν μόνο ως μέρος του πένταθλου.

17 Εκεχειρία Ο θεσμός της εκεχειρίας πρωτοκαθιερώθηκε με την αναδιοργάνωση των Αγώνων . Ο αρχικός στόχος ήταν να σταματήσουν οι πόλεμοι ανάμεσα στους λαούς της Πελοποννήσου. Επρόκειτο για μία συνθήκη σεβαστή από όλους τους Έλληνες.

18

19 Συνοπτικά οι όροι της εκεχειρίας ήταν οι ακόλουθοι
Όλες οι εχθροπραξίες σταματούσαν, ενώ το κράτος των Ηλείων ανακηρυσσόταν ουδέτερο και προσβάσιμο σε όλους. Οι αθλητές και οι επισκέπτες από πόλεις που βρίσκονταν σε εμπόλεμη κατάσταση μπορούσαν να ταξιδέψουν με ασφάλεια μέσα από εχθρικές περιοχές. Στρατός και όπλα απαγορεύονταν στα εδάφη της Ηλείας. Κατά τη διάρκεια της Εκεχειρίας αναστελλόταν η εκτέλεση θανατικής ποινής.

20 Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ
Όταν επικράτησαν οι Ρωμαίοι, το ευγενικό πνεύμα των αγώνων άρχισε να νοθεύεται με βίαια θεάματα και σιγά-σιγά οι Έλληνες αθλητές αποσύρθηκαν και δεν έπαιρναν μέρος στους αγώνες. Έτσι, ο θεσμός των Ολυμπιακών Αγώνων έχασε τη σημασία του

21 Η Καλλιπατειρα Επιστροφή στο Μενού Επιλογών
Η Καλλιπάτειρα, ήταν η πρώτη γυναίκα της αρχαιότητας που μπήκε μέσα σε αθλητικό χώρο και παρακολούθησε τους  Ολυμπιακούς Αγώνες. Η Καλλιπάτειρα, πήρε την τόλμη και περιφρονώντας τη σχετική απαγόρευση, μεταμφιέστηκε σε γυμναστή όπου και εισήλθε και παρακολούθησε τον αγώνα. Προδόθηκε όμως από τον ενθουσιασμό της για τη νίκη του γιου της. Ωστόσο, δεν της επιβλήθηκε η θανατική ποινή Επιστροφή στο Μενού Επιλογών

22 ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΤΟ 1896
ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΤΟ 1896 Η εργασία εκτελέστηκε από τους μαθητές του Α2: Ζεκάι Αμάντα, Ιωάννου Μαρία, Κατρανίδη Βέρα, Λούβρος Θοδωρής

23 Εισαγωγή Οι πρώτοι σύγχρονοι ολυμπιακοί αγώνες διοργανώθηκαν στην Αθήνα από της 25 Μαρτίου έως της 3 Απριλίου του 1896. Η επιλογή της διοργανώτριας χώρας έγινε σε συνέδριο που οργάνωσε ο Πιερ ντε Κουμπερτέν, Γάλλος παιδαγωγός και ιστορικός στο Παρίσι, στις 23 Ιουνίου 1894.Επειδή η αρχαία Ελλάδα ήταν το μέρος που γεννήθηκαν οι ολυμπιακοί αγώνες η Αθήνα θεωρήθηκε ως η ιδανικότερη επιλογή για να φιλοξενήσει και την πρώτη διεξαγωγή των πρώτων σύγχρονων ολυμπιακών αγώνων.

24 ΤΕΛΕΤΗ ΈΝΑΡΞΗΣ Η τελετή έναρξης των αγώνων της πρώτης ολυμπιάδας έλαβε χώρα στις 6 Απριλίου του 1896 από νωρίς το μεσημέρι στο παναθηναϊκό στάδιο. Το στάδιο ήταν κατάμεστο από θεατές οι οποίοι συζητούσαν σχετικά με την συμμετοχή των ελλήνων αθλητών αλλά και για την προσδοκία για ελληνική διάκριση.

25 Παρόντες ήταν επίσης βασιλική οικογένεια της Ελλάδας, μέλη του υπουργικού συμβουλίου ,ξένοι αντιπρόσωποι, μέλη της Ιεράς Συνόδου και του ξένου κλήρου και πολλοί άλλοι. Μετά την ομιλία του προέδρου της οργανωτικής επιτροπής ο βασιλιάς Γεώργιος κήρυξε την έναρξη των αγώνων

26 Ύστερα από κανονιοβολισμούς και απελευθέρωση περιστεριών 9 μπάντες και χορωδία 150 ατόμων ερμήνευσαν τον ολυμπιακό ύμνο. Ακολούθησαν η έπαρση της ελληνικής σημαίας ,η ανάκρουση του εθνικού ύμνου και η παρέλαση των αθλητών.

27 ΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΣΕΣ ΧΩΡΕΣ
Αυστρία Αυστραλία Βουλγαρία Ελλάδα ΗΠΑ Ουγγαρία Σουηδία Γαλλία Γερμανία Δανία Ελβετία Ιταλία Μεγάλη Βρετανία Χιλή

28 ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΑΘΛΗΤΩΝ Στην πρώτη αυτή Ολυμπιάδα δε συμμετείχαν οι χώρες με επίσημες ομάδες. Η συμμετοχή ήταν ελεύθερη και πήραν μέρος αθλητικοί σύλλογοι και άτομα που είχαν φτάσει στην Αθήνα με δικά τους έξοδα. Μάλιστα, πολλοί από αυτούς δεν ήταν ούτε επίσημοι αθλητές, αλλά τους είχε συγκινήσει η ιδέα των Ολυμπιακών Αγώνων. Έγιναν μόνον 43 αγωνίσματα και αυτά μόνον αντρικά.

29 ΟΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ Τα ολυμπιακά αθλήματα που διεξήχθηκαν το 1896 ήταν συνολικά 43 . Οι κατηγορίες των αθλημάτων ήταν η ξιφασκία, αντισφαίριση, η άρση βαρών , η γυμναστική, η κολύμβηση, η πάλη , η ποδηλασία, η σκοποβολή και η στίβος.

30 ΟΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ Οι εγκαταστάσεις που φιλοξένησαν τα αθλήματα αυτά ήταν: το μέγαρο του Ζαππείου , ο κόλπος Ζέας , ο όμιλος αντισφαίρισης Αθηνών , το Παναθηναϊκό στάδιο , ο ποδηλατόδρομος του νέου Φαλήρου και το σκοπευτήριο της Καλλιθέας.

31 ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ Στο συνέδριο του Παρισιού το 1894, ένας μεγάλος αριθμός αθλημάτων είχε προταθεί για το πρόγραμμα της Αθήνας. Οι πρώτες επίσημες ανακοινώσεις σχετικά με τις αθλητικές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιούνταν, περιελάμβαναν αθλήματα όπως το ποδόσφαιρο και το κρίκετ.

32 ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗ Στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896 διεξήχθησαν δύο αγωνίσματα αντισφαίρισης ανδρών, το διάστημα 8-11 Απριλίου στον Όμιλο Αντισφαίρισης Αθηνών. Συνολικά , έλαβαν μέρος 13 αθλητές από έξι χώρες (εκ των οποίων οι επτά ήταν Έλληνες) στους αγώνες.

33 ΆΡΣΗ ΒΑΡΩΝ Διεξήχθησαν δύο αγωνίσματα άρσης βαρών (με ένα χέρι και με δύο χέρια). Συνολικά, συμμετείχαν επτά αθλητές από πέντε χώρες .

34 ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ Διεξήχθησαν οκτώ αγωνίσματα γυμναστικής ανδρών. Διοργανώθηκαν από την επιτροπή Πάλης και Γυμναστικής στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Συνολικά, έλαβαν μέρος 71 αθλητές από εννέα χώρες (εκ των οποίων οι 52 ήταν Έλληνες) στους αγώνες που διεξήχθησαν το διήμερο 9 και 10 Απριλίου 1896.

35 ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ Διεξήχθησαν τέσσερα αγωνίσματα κολύμβησης ανδρών. Διοργανώθηκαν από την επιτροπή των Ναυτικών Αθλημάτων. Συνολικά, έλαβαν μέρος 19 αθλητές από τέσσερις χώρες .

36 ΞΙΦΑΣΚΙΑ  Διεξήχθησαν τρία αγωνίσματα ξιφασκίας ανδρών. Διοργανώθηκαν από την επιτροπή Ξιφασκίας στο Ζάππειο μέγαρο, στις 7 και 9 Απριλίου. Συνολικά, έλαβαν μέρος 15 αθλητές από τέσσερις χώρες.

37 ΠΑΛΗ Διεξήχθησαν ένα αγώνισμα πάλης. Διοργανώθηκε από την επιτροπή Πάλης και Γυμναστικής. Συνολικά , έλαβαν μέρος πέντε αθλητές από τέσσερις χώρες.

38 ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ  Διεξήχθησαν έξι αγωνίσματα ποδηλασίας ανδρών. Διοργανώθηκαν από την επιτροπή Ποδηλασίας στο ποδηλατοδρόμιο του Νέου Φαλήρου, στη θέση του οποίου βρίσκεται σήμερα το γήπεδο Καραϊσκάκη. Συνολικά, έλαβαν μέρος 19 αθλητές από πέντε χώρες.

39 ΣΚΟΠΟΒΟΛΗ Διεξήχθησαν πέντε αγωνίσματα σκοποβολής ανδρών. Διοργανώθηκαν από την επιτροπή Σκοποβολής στο σκοπευτήριο της Καλλιθέας. Συνολικά, έλαβαν μέρος 61 αθλητές από επτά χώρες .

40 ΣΤΙΒΟΣ  Διεξήχθησαν 12 αγωνίσματα στίβου ανδρών. Έκτος από τον μαραθώνιο, όλα τα υπόλοιπα αγωνίσματα έλαβαν χώρα στο Παναθηναϊκό Στάδιο, το οποίο ήταν και ο τόπος τερματισμού του μαραθωνίου. Οι αγώνες διεξήχθησαν στις 6, 7, 9 και 10 Απριλίου 1896. Συνολικά, συμμετείχαν 64 αθλητές από δέκα χώρες, κάτι που έκανε τον στίβο το πιο πολυεθνές άθλημα της 1ης Ολυμπιάδας.

41 ΣΠΥΡΟΣ ΛΟΥΗΣ Ο Σπύρος  Λούης (12 Ιανουαρίου 1873 – 26 Μαρτίου 1940) ήταν Έλληνας μαραθωνοδρόμος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896 και εθνικός ήρωας. Γεννήθηκε στο Μαρούσι από φτωχή αγροτική οικογένεια. Ο πατέρας του ήταν νερουλάς τότε που ακόμα δεν υπήρχε κεντρική ύδρευση και ο Σπύρος τον βοηθούσε κουβαλώντας το νερό.

42 ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΣΥΜΕΤΟΧΗ Στις γυναίκες δεν επιτρεπόταν να συμμετάσχουν στους ολυμπιακούς αγώνες. Η Σταμάτα Ρεβίθη η οποία έτρεξε στη διαδρομή του μαραθώνιου στις 11 Απριλίου ενώ δεν επιτρεπόταν να εισέλθει στο στάδιο. Στο τέλος της κούρσας της τερμάτισε και ο χρόνος που έκανε ήταν (5 ώρες και 30 λεπτά) επιβεβαιώθηκε εγγράφως .Έως σήμερα δεν έχει βρεθεί κανένα έγγραφο που να μας διαφωτίζει για το αν τελικά το έπραξε .

43 ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ Το πρωί της Κυριακής 12 Απριλίου, ο βασιλιάς Γεώργιος οργάνωσε ένα επίσημο γεύμα στα Ανάκτορα προς τιμήν των ολυμπιονικών, των ξένων αθλητών, των κριτών και των αντιπροσώπων του ξένου Τύπου Η επίσημη τελετή λήξης πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 15 Απριλίου. Η τελετή λήξης "άνοιξε" με τον Εθνικό ύμνο της Ελλάδας και μία ωδή του Πινδάρου στα αρχαία ελληνικά από τον Τζορτ Ρόμπερτσον

44 . Στη συνέχεια, ο βασιλιάς βράβευσε τους νικητές των Αγώνων. Οι νικητές έπαιρναν ένα ασημένιο μετάλλιο, ένα κλαδί ελιάς και ένα αναμνηστικό δίπλωμα, ενώ οι δεύτεροι έπαιρναν ένα χάλκινο μετάλλιο, ένα κλαδί δάφνης και το δίπλωμα. Οι τρίτοι δεν έπαιρναν μετάλλιο Στο τέλος της παρέλασης, ο βασιλιάς Γεώργιος αναφώνησε μεγαλόφωνα: "Κηρύττω την λήξιν των πρώτων Διεθνών Ολυμπιακών Αγώνων"

45 ΠΗΓΕΣ https://el.wikipedia.org/ https://www.google.gr
Επιστροφή στο Μενού Επιλογών

46 ΟΛΥΜΠΙΑΚOI ΑΓΩΝΕΣ 2004

47 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ-ΛΥΞΗΣ ΛΑΜΠΑΔΟΔΡΟΜΙΑ
ΜΕΤΑΛΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΗΜΕΤΟΧΩΝ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΝΤΟΠΙΝΓΚ ΤΟ 2004 ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ

48 ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ Η τελετή αγώνων του 2004 πραγματοποιήθηκε στις 13 Αυγούστου (2004). Κρατήθηκαν 28 δευτερόλεπτα σιγής για όλους τους ολυμπιακούς αγώνες που είχαν γίνει. Η τελετή έναρξης του 2004 ανακυρήχθηκε ως η καλύτερη όλων των εποχών Σημαιοφόρος της Ελλάδας το 2004 ήταν ο Πύρρος Δήμας .

49 Λαμπαδηδρομία Η ολυμπιακή φλόγα άναψε στην Ολυμπία στις 25 Μαρτίου του 2004,έκανε τον γύρω του κόσμου μέχρι τις 13 Αυγούστου. H ολυμπιακή φλόγα πέρασε από 3 χέρια πριν ανάψει , πρώτα από την Βούλα Παυλίδου ύστερα στον Ακάκιο Καχιασβίλη μετά την πήρε ο Ιωάννης Μελησσανίδης και αυτός που την άναψε ήταν ο Νίκος Κακλαμανακής.

50 ΜΕΤΑΛΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΗΜΕΤΟΧΩΝ
ΧΡΥΣΑ ΜΕΤΑΛΙΑ Θωμάς Μπίμης/Νίκος Συρανίδης συγχρονισμένες καταδύσεις (3μ.) 353,34 βαθμοί Ηλίας Ηλιάδης - Τζούντο (81 κιλά) - ippon Σοφία Μπεκατώρου/Αιμιλία Τσουλφά - Ιστιοπλοΐα (470 γυναικών) 34 βαθμοί ποινής Αθανασία Τσουμελέκα - 20 χιλιόμετρα βάδην - 1:29.12 Δημοσθένης Ταμπάκος - Κρίκοι βαθμοί Φανή Χαλκιά μέτρα εμπόδια

51 ΑΣΗΜΕΝΙΑ ΜΕΤΑΛΙΑ Αναστασία Κελεσίδου - Ακοντισμός 66,68 μέτρα
Χρυσοπηγή Δεβετζή - Τριπλούν 15,25 μέτρα Νίκος Κακλαμανάκης – Ιστιοπλοϊα Εθνική γυναικών - Υδατοσφαίριση - Ηττήθηκε 10-9 από την Ιταλία (παράταση) Ελισάβετ Μυστακίδου - Ταεκβοντό (-76 κιλά) Αλέξανδρος Νικολαΐδης - Ταεκβοντό (+80 κιλά) -)

52 ΧΑΛΚΙΝΑ ΜΕΤΑΛΙΑ Πύρρος Δήμας- Άρση βαρών (85 κιλά) - 377,5 κιλά στο σύνολο Βασίλης Πολύμερος/Νίκος Σκιαθίτης - Κωπηλασία (διπλό σκιφ ελαφρών βαρών) - 6:23.23 Αρτιόμ Κιουρεγκιάν - Πάλη (55 κιλά ελληνορωμαϊκής) Μιρέλα Μανιάνι - Ακοντισμός - 64,29 μέτρα

53 ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ Αφού η Αθήνα ανέλαβε τους Ολυμπιακούς αγώνες το 1996 είχε 8 χρονιά για να ετοιμαστεί η πρωτεύουσα για αυτό το παγκόσμιο γεγονός. Τα έργα ήταν Αερολιμένας Μετρό Τραμ Προαστιακός Φαληρικός όρμος

54 Ακόμα για τους ολυμπιακούς αγώνες χτιστικών τα παρακάτω σταδία
Κλειστό Περιστερίου Γενικός Σχέδιασμός Ολυμπιακων Εγκαταστάσεων Κλειστό Ελληνικού Αίθουσα Ξιφασκίας Ελληνικού Ολυμπιακό Στάδιο ΟΑΚΑ Γήπεδο Hockey Ελληνικού Κλειστό ΟΑΚΑ Γήπεδο Baseball Ελληνικού Κέντρο Αντισφαίρισης ΟΑΚΑ Γήπεδο Softball Ελληνικού Κολυμβητικό Κέντρο ΟΑΚΑ Πίστα Σλάλομ Ελληνικού Ποδηλατοδρόμιο ΟΑΚΑ Κωπηλατοδρόμιο Σχοινιά Στάδιο Καραϊσκάκη Κλειστό Φαλήρου Καυτανζόγλειο Στάδιο Beach Volley Φαλήρου Παγκρήτιο Στάδιο Κλειστό Γουδίου Πανθεσσαλικό Στάδιο Ολυμπιακό Κέντρο Γουδίου Παμπελοποννησιακό Στάδιο Ιππικό Κέντρο Μαρκόπουλου Παναθηναϊκό Στάδιο Σκοπευτήριο Μαρκόπουλου Αρχαίο Στάδιο Ολυμπίας Μαρίνα Αγίου Κοσμά Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας Εγκατάσταση Βουλιαγμένης Κλειστό Ανω Λιοσίων Ορεινή Ποδηλασία Πάρνηθας Κλειστό Γαλατσίου Ποδηλατική Διαδρομή Αθήνας Κλειστό Νίκαιας

55 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004,είναι γνωστό ότι υπήρξαν κάποια σκάνδαλα, οικονομικού χαρακτήρα που έπληξαν την τότε και την σημερινή οικονομική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

56 ο Λεωνίδας βρέθηκε θετικός με υψηλή τεστοστερόνη
ΝΤΟΠΙΝΓΚ ΤΟ 2004 Αυτοί είναι οι έλληνες αθλητές που πιάστηκαν ντοπαρισμένη για τους ολυμπιακούς αγώνες του 2004. Η Πηγή Δεβέτζη Ελληνίδα αθλήτρια του στίβου με 2 ολυμπιακά μετάλλια βρέθηκε ντοπέ Ο Λεωνίδας Σαμπάνης ο Λεωνίδας βρέθηκε θετικός με υψηλή τεστοστερόνη

57 ΝΤΟΠΙΝΓΚ ΤΟ 2004 Κωνσταντίνα Λάπου
Η οποία επίσης κέρδισε ένα ασημένιο μετάλλιο στην Πεσκάρα βρέθηκε με απαγορευμένη ουσία. Φανή Χαλκιά 1 Άλλο ένα όνομα που πλήγωσε απίστευτα τους Έλληνες η αθλήτρια βρέθηκε θετική με μεγάλη δόση μεθυλτριενολόνης.

58 ΝΤΟΠΙΝΓΚ ΤΟ 2004 Ο Κεντέρης και η Θάνου πιάστηκαν ντοπαρισμένοι στους ολυμπιακούς αγώνες του 2004.Παρόλα αυτά μετά την εκδίκαση της υπόθεσης το οι δύο αυτοί αθλητές αθωώθηκαν.

59 ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ 2004 Συγκινητική με έντονα ιστορικά στοιχεία. Το θέαμα μεγαλειώδες, φαντασμαγορικό, ευρηματικό, χωρίς υπερβολές, με μέτρο. Η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών της Αθήνας ήταν η καλύτερη αφετηρία για τους 28ους Αγώνες. Το πανανθρώπινο μήνυμα εστάλη σε ολόκληρο τον πλανήτη: άμιλλα, ειρήνη, συμμετοχή, συναδέλφωση.

60 ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ 2004 Ένα χάρτινο καραβάκι, στο κέντρο του Σταδίου, ταξίδευε με ένα μικρό αγόρι, όπως τα όνειρά μας, για ειρήνη. Ένα μήνυμα, που απόψε και τις επόμενες δύο εβδομάδες, έρχεται από την Μεσόγειο, από την Ελλάδα. Επιστροφή στο Μενού Επιλογών

61 Κορυφαίοι αθλητές ολυμπιακών αγώνων
Κορυφαίοι αθλητές ολυμπιακών αγώνων Δημήτρης Ζερκίδης Ανδρέας Κολιάδης Στήβ Θεοδωρόπουλος Γιώργος Κώνστας

62 Στίβος Tζεσε Όουενς Ο Τζέιμς Κλίβελαντ Όουενς γεννήθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 1913 στο Όουκβιλ της Αλαμπάμα. Στους Ολυμπιακούς αγώνες του 1936 στο Βερολίνο ,κέρδισε 4 χρυσά μετάλλια στα 100 μέτρα, στα 200 μέτρα, στο άλμα εις μήκος και αγωνιζόμενος στη Σκυταλοδρομία 4x100

63 Βαλερι μπορζΟφ Ο Valery Borzov γεννήθηκε στην Σανμπιρ , πόλη της Ουκρανίας στις 20 Οκτώβριου του Το 1972 κατέκτησε 2 χρυσά μετάλλια στα 100 μ και 200 μ καθώς και ένα ασημένιο μετάλλιο στα 4 x 100 μ στους ολυμπιακούς αγώνες του Μονάχου . 4 χρόνια αργότερα στο Μόντρεαλ κέρδισε το αργυρό στα 100 και στα 4 x 100μ αυξάνοντας έτσι τα μετάλλια στη κατοχή του σε 5.

64 Καρλ Λιούις Ο Καρλ Λιούις  γεννήθηκε στη 1 Ιουλίου του 1961 στο Μπέρμιγχαμ της Αγγλίας και είναι πρώην αθλητής του στίβου από τις Η.Π.Α. Έχει κερδίσει 10 ολυμπιακά μετάλλια (από τα οποία τα εννιά είναι χρυσά) και δέκα μετάλλια σε παγκόσμια πρωταθλήματα (από τα οποία τα οκτώ είναι χρυσά). Πιο συγκεκριμένα ήταν χρυσός ολυμπιονίκης στα 100μ., στα 200μ., στη σκυταλοδρομία 4Χ100 μ. και στο άλμα εις μήκος και παγκόσμιος πρωταθλητής στα ίδια αγωνίσματα εκτός από τα 200μ.

65 Γιουσέιν Μπόλτ Ο Γιουσέιν Μπολτ γεννήθηκε στο Τρελόνι της Τζαμάικα, στις 21 Αυγούστου του 1986 .Σε ηλικία 15 ετών κέρδισε ένα χρυσό και δύο ασημένια μετάλλια στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα εφήβων του 2002 στην πατρίδα του, στο Κίνγκστον. .Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, το 2008, έγινε ο πρώτος άνθρωπος που έτρεξε τα εκατό μέτρα σε χρόνο 9,63 δευτερολέπτων.

66 Παγκόσμια ρεκόρ 100 μέτρα : Το 2009 στο τελικό των 100 μ. στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου στο Βερολίνο, ο Μπoλτ πέτυχε νέα παγκόσμια επίδοση με 9,58 δευτερόλεπτα. 200 μέτρα : Στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Πεκίνο στις 20 Αυγούστου του 2008 πετυχε παγκοσμιο ρεκορ με χρόνο 19,30 δευτερολεπτων . Στις 20 Αυγούστου του 2009 πέτυχε στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του Βερολίνου νέο ρεκόρ, με 19,19. Σκυταλοδρομία 4x100μ : Στις 22 Αυγούστου του 2008 ο Μπόλτ κατέκτησε και τρίτο χρυσό μετάλλιο με την εθνική ομάδα της χώρας του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου με χρόνο 37,10 πετυχαίνοντας έτσι νέο παγκόσμιο ρεκόρ

67 Γουίλμα Ρούντολφ Η Γουίλμα Ρούντολφ γεννήθηκε στις 23 Ιουνίου το 1940 στο Κλαρκσβιλ του Τεννεσί. Η Γουίλμα προκρίθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μελβούρνης, όπου κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στα 4x100 μ. Κατά τους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1960 στη Ρώμη, η Ρούντολφ έγινε η πρώτη Αμερικανίδα που κέρδισε τρία χρυσά μετάλλια στο στίβο σε μία Ολυμπιάδα και θεωρήθηκε η πιο γρήγορη γυναίκα στον κόσμο .

68 Άλισον Φίλιξ Η Άλισον Φίλιξ γεννήθηκε στις 18 Νοεμβρίου του 1985 στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνιας.Ήταν πρώτη τρείς φορές σε παγκόσμια πρωταθλήματα στα 200μ ενώ στα 400μ. μια φορά, το Στη σκυταλοδρομία 4Χ400 κέρδισε το χρυσό μετάλλιο σε τρία παγκόσμια πρωταθλήματα (το 2007, το 2009 και το 2011).

69  Πάαβο Νούρμι  Ο Πάαβο Νούρμι  γεννήθηκε στις 13 Ιουνίου του 1897  στο Τούρκου και ήταν Φιλανδός δρομέας μεσαίων και μεγάλων αποστάσεων. Η πρώτη του διεθνής εμφάνιση ήταν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1920, όπου κατέκτησε τρία χρυσά και ένα ασημένιο μετάλλιο σε αγωνίσματα ημιαντοχής και αντοχής. Ο Νούρμι είχε αναδειχθεί ως ο καλύτερος δρομέας μεσαίων και μεγάλων αποστάσεων στον κόσμο, κατακτώντας πέντε χρυσά στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1924.

70 Μοχάμεντ Μο Φάρα Ο Μοχάμεντ Μο Φάρα είναι Βρετανός δρομέας μεγάλων και μεσαίων αποστάσεων. Γεννήθηκε στις 23 Μαρτίου του 1983 στην Σομαλία. Ήταν πρωταθλητής Ευρώπης στα μέτρα στον κλειστό στίβο (2009 και 2011), πρωταθλητής Ευρώπης στον ανοικτό στίβο στα και στα μέτρα (2010) και παγκόσμιος πρωταθλητής στα μέτρα (2011). Στους ολυμπιακούς αγώνες του και του 2016 κατέκτησε χρυσά μετάλλια στα και στα μέτρα.

71 Κολύμβηση Μάρκ Σπίτς Ο Μαρκ Σπιτς γεννήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 1950 στο Μοντέστο της Καλιφόρνιας , είναι Αμερικανός κολυμβητής, εννέα φορές χρυσός ολυμπιονίκης και πρώην κάτοχος παγκοσμίων ρεκόρ σε επτά αθλήματα. Κατείχε το ρεκόρ των περισσότερων χρυσών σε μία μόνο διοργάνωση Ολυμπιακών Αγώνων, πριν το καταρρίψει ο Μάικλ Φέλπς το 2008 στο Πεκίνο με τα οχτώ χρυσά μετάλλια. Επιπλέον, είναι ο μοναδικός αθλητής που έχει καταρρίψει επτά παγκόσμια ρεκόρ σε μία Ολυμπιάδα.

72 Μάικλ Φελπς Ο Μάικλ Φελπς  γεννήθηκε στις 30 Ιουνίου του 1985 είναι Αμερικανός πρωταθλητής και ολυμπιονίκης της κολύμβησης, κάτοχος παγκοσμίων επιδόσεων σε πολλά αγωνίσματα.  Έχει κατακτήσει 28 μετάλλια σε Ολυμπιακούς Αγώνες, εκ των οποίων τα 23 χρυσά, 2 ασημένια και 2 χάλκινα. Από αυτά, τα 8 (6 χρυσά, 2 χάλκινα) τα κέρδισε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 στην Αθήνα και τα 8 (όλα χρυσά και 7 από αυτά πετυχαίνοντας παγκόσμιο ρεκόρ) στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008 στο Πεκίνο.

73 Γυμναστική Λαρίσα Λατίνινα
Η Λαρίσα Λατίνινα γεννήθηκε στις 27 Δεκεμβρίου 1934 στη Χερσώνα της Ουκρανίας. Είναι πρώην Σοβιετική αθλήτρια της γυμναστικής. Ανάμεσα στο 1956 και το 1964 κέρδισε 14 ατομικά ολυμπιακά μετάλλια και τέσσερα ομαδικά. Είναι η μόνη γυναίκα που έχει κερδίσει εννέα ολυμπιακά μετάλλια και η μόνη από τις τρεις γυναίκες που έχουν κερδίσει σε κάθε ατομικό γυμναστικό άθλημα σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ή Ολυμπιακούς.

74 Νάντια Κομανέτσι  Η Νάντια Κομανέτσι γεννήθηκε στις 12 Νοεμβρίου του 1961 και είναι Ρουμάνα αθλήτρια της ενόργανης γυμναστικής. Στα 14 της, συμμετείχε στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1976 του Μόντρεαλ, όπου και έγινε μία από τις σημαντικότερες αθλήτριες των αγώνων. Στις παράλληλες μπάρες σημείωσε τη μεγαλύτερη βαθμολογία όλων των εποχών στο άθλημα, δηλαδή το τέλειο 10. Στην Ολυμπιάδα αυτή κέρδισε άλλα δύο χρυσά μετάλλια, ενώ, μετά από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, κέρδισε και τον τίτλο του Ήρωα της Σοσιαλιστικής Εργασίας της Ρουμανίας

75 Τένις Σερένα Γουίλιαμς
Η Σερένα Γουίλιαμς γεννήθηκε 26 Σεπτεμβρίου 1981 και είναι Αμερικανίδα αντισφαιρίστρια, η οποία είναι στο νούμερο 1 της παγκόσμιας κατάταξης από το 2009 στις γυναίκες και έχει κατακτήσει συνολικά 4 χρυσά μετάλλια σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

76 Άρση βαρών Πύρρος Δήμας
Ο Πύρρος Δήμας γεννηθηκε στις 13 Οκτωβριου το 1971 και είναι Έλληνας Βορειοηπειρώτης ολυμπιονίκης αθλητής της άρσης βαρών. Είναι τρεις φορές χρυσός ( Βαρκελώνη 1992, Ατλάντα 1996 και Σίδνεϊ 2000 ) και μία φορά χάλκινος ολυμπιονίκης στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004. Επιστροφή στο Μενού Επιλογών

77 Παραολυμπιακοί Αγώνες
Συμμετέχοντες: Νικόλας Κατσογιάννης, Αλέξανδρος Κονιδάρης, Ηλιάνα Κρασάκη, Γιώργος Κωνσταντίνου. Τάξη: ‘Α2 Έτος:

78 Ορισμός Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες είναι οι αντίστοιχοι  Ολυμπιακοί Αγώνες για τους αθλητές με κινητικές, διανοητικές ή οπτικές αναπηρίες.

79 Ιστορία Οι πρώτοι αγώνες για αθλητές με αναπηρία πραγματοποιήθηκαν το 1948 στο Στόουκ Mάντεβιλ στην Αγγλία. Την ημέρα της τελετής έναρξης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1948 στο Λονδίνο, ξεκίνησαν και καθιερώθηκαν οι αγώνες του Στόουκ Mάντεβιλ και πραγματοποιήθηκε η πρώτη αθλητική διοργάνωση για αθλητές με βοηθητικό αμαξίδιο. Μετά από τέσσερα χρόνια αθλητές από την Ολλανδία συμμετείχαν σε αυτούς τους αγώνες και έτσι γεννήθηκε το διεθνές κίνημα που είναι γνωστό πλέον ως Παραολυμπιακό κίνημα. Οι πρώτοι Αγώνες με Ολυμπιακό χαρακτήρα για αθλητές με αναπηρία πραγματοποίηθηκαν το 1960 στην Ρώμη, αφού ολοκληρώθηκαν οι Ολυμπιακούς Αγώνες στην ίδια πόλη. Θεωρούνται ως οι πρώτοι Παραολυμπιακοί Αγώνες. Περίπου 400 αθλητές από 23 χώρες συμμετείχαν σε 8 αθλήματα, 6 από τα οποία εξακολουθούν να περιλαμβάνονται στο αγωνιστικό πρόγραμμα των Παραολυμπιακών Αγώνων και είναι τα εξής: Κολύμβηση Ξιφασκία Καλαθοσφαίριση Επιτραπέζια Αντισφαίριση Τοξοβολία Στίβος

80 Χειμερινοί Παραολυμπιακοί Αγώνες
Όπως και στους ολυμπιακούς αγώνες υπάρχουν και κάποια αθλήματα τα οποία μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο σε χιονισμένες βουνοπλαγιές η σε ειδικές πίστες

81 Χειμερινά παραολυμπιακά αθλήματα
Χειμερινά παραολυμπιακά αθλήματα Αλλτικό σκι Δίαθλο Κέρλινγκ με αμαξίδιο Σκι αντοχής Χόκεϊ επί πάγου με έλκηθρα

82 Αλλτικό σκι Κατάβαση : αγώνισμα ταχύτητας
Σλάλομ : κατάβαση πίστας στροφών Γιγαντιαίο σλάλομ : παρόμοιο με το σλάλομ με ποιο ομαλές στροφές Συνδυασμένο Αγώνισμα : μια κατάβαση που ακολουθείται από δύο σλάλομ

83 Δίαθλο Το δίαθλο εντάχθηκε στο χειμερινό παραολυμπιακό πρόγραμμα το 1988 στους παραολυμπιακούς του Ίνσμπρουκ της Αυστρίας .Το δίαθλο αποτελείται από το σκι αντοχής και την σκοποβολή που συνήθως αγωνίζονται καθιστή.

84 Κέρλινγκ με αμαξίδιο 2 αντίπαλες ομάδες Παίζεται με σκούπες
Στόχος να έρθουν οι περισσότερες πέτρες στο κέντρο του γηπέδου

85 Σκι αντοχής Ομαδική εκκίνηση : ξεκινούν οι αθλητές μαζί και πληροφορούνται για τη διαδρομή Sprint : χωρίζεται σε προκριματικούς και τελικούς Καταδίωξη : ομαδική εκκίνηση, ο πρώτος που τερματίζει κερδίζει Σκυταλοδρομία : με 4ης σειρές

86 Χόκεϊ επί πάγου με έλκηθρα
Το χόκεϊ πάγου είναι ένα άθλημα που δύο ομάδες προσπαθούν να σκοράρουν η μια στο τέρμα της άλλης. Το χόκεϊ εντάχθηκε στους παραολυμπιακούς αγώνες το 1982 μετά.

87 Θερινοί Παραολυμπιακοί Αγώνες
Θερινοί Παραολυμπιακοί Αγώνες Υπάρχουν επίσης κάποια αθλήματα τα οποία γίνονται συνήθως τους θερινούς μήνες εκτός από κάποια απρόοπτων γεγονότων, όπως για παράδειγμα τους Ολυμπιακούς του 2020 που θα πραγματοποιηθούν το φθινόπωρο.

88 Θερινά παραολιμπιακά αθλήματα
Θερινά παραολιμπιακά αθλήματα Αντισφαίριση με αμαξίδιο Γκόλπμολ Ιππασία Καλαθοσφαίριση με αμαξίδο Κωπιλασία Ξιφασκία με αμαξίδιο Ποδοσφαιρο 7x7

89 Αντισφαίριση με αμαξίδιο
Αντισφαίριση με αμαξίδιο Είναι δυναμικό άθλημα και έχει υψηλή δημοτικότητα Διεξάγεται μεταξύ δυο ή τεσσάρων αθλητών Βασικός σκοπός του παιχνιδιού είναι ο παίκτης να χτυπήσει με τέτοιο τρόπο την μπάλα με την ρακέτα ώστε να περάσει και να πέσει στο σημείο του άλλη παίκτη

90 Γκολμπόλ Είναι ομαδικό άθλημα που συμμετέχουν αθλητές τυφλοί η με μειωμένη όραση Ο εξοπλισμός που χρησιμοποιείται είναι: Ένα οπτικό σκίαστρο και μια μπάλα με 8 τρύπες Νικήτρια ομάδα αναδεικνύεται η ομάδα που θα πετύχει τα περισσότερα γκολ

91 Ιπασσία Είναι ιππικό αγώνισμα
Εξοπλισμός : προστατευτικό καπέλο ιππασίας, το παντελόνι ιππασίας, μπότες ιππασίας,σακάκι και σέλα για το άλογο εκτελούν μία σειρά υποχρεωτικών κινήσεων και εναλλαγών μεταξύ των κινήσεων (βάδην, τροχάδην ή / και καλπασμό)

92 Κωπηλασία Η κωπηλασία πραγματοποιείται με ειδικά σκάφη που έχουν κινητούς πάγκους. Συμμετέχουν άτομα με ακρωτηριασμένα μέλη (όπως χέρι ή πόδια).Νικητής βγαίνει αυτός που θα κάνει τον καλύτερο χρόνο ή τερματίζει πρώτος

93 Ξιφασκία με αμαξίδιο Στη Ξιφασκία συμμετέχουν αθλητές με κινητικές αναπηρίες, οι οποίοι αγωνίζονται με αμαξίδιο Ο εξοπλισμός που απαιτείται είναι: Το ξίφος, μάσκα και το ειδικό αμαξίδιο Σε έναν αγώνα νικάει εκείνος που θα καταφέρει να περάσει περισσότερα χτυπήματα στον αντίπαλο του

94 Μονιμοποίηση των Παραολυμπιακών Αγώνων Οι καινούριες κατηγορίες και οι πρώτοι Χειμερινοί Παραολυμπιακοί Αγώνες Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες πραγματοποιούνται κάθε τετραετία, όταν διεξάγονται και οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Το 1976 στο Τορόντο, προστέθηκαν και άλλες κατηγορίες αναπηρίας και γεννήθηκε η ιδέα της συγχώνευσης διαφορετικών κατηγοριών αθλητών με αναπηρία για τη συμμετοχή τους σε διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις. Τον ίδιο χρόνο έγιναν και οι πρώτοι Χειμερινοί Παραολυμπιακοί Αγώνες στην Σουηδία.

95 Οι αξέχαστοι Παραολυμπιακοί Αγώνες στο Σεούλ
Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες της Σεούλ (1988) έμειναν ιδιαιτέρως αξέχαστοι διότι ότι οι Ολυμπιακοί και Παραολυμπιακοί Αγώνες φιλοξενήθηκαν στην ίδια χώρα, στην ίδια πόλη και χρησιμοποιήθηκαν οι ίδιες εγκαταστάσεις για να πραγματοποιηθούν και οι δύο διοργανώσεις. Έκτοτε, οι Παραολυμπιακοί Αγώνες γίνονται πάντα στην ίδια πόλη με τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

96 Η συχνότητα και η σημαντικότητα των Παραολυμπιακών Αγώνων
Από το 1960, έχουν διοργανωθεί 12 Θερινοί Παραολυμπιακοί Αγώνες και εννέα 9 Χειμερινοί. Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες έχουν εξελιχθεί πλέον στο δεύτερο μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός μετά τους Ολυμπιακούς.

97 Συμμετοχή της Ελλάδας στους Παραολυμπιακούς Αγώνες
Έλληνες αθλητές συμμετέχουν στους Παραολυμπιακούς Αγώνες από το Από το 1988, η Ελλάδα συμμετέχει στους Αγώνες με επίσημες Εθνικές Αποστολές. Όλα αυτά τα χρόνια, οι Έλληνες αθλητές πέτυχαν καλές επιδόσεις και κέρδισαν πολλά μετάλλια και έκαναν την χώρα μας υπερήφανη. Τα μετάλλια που κέρδισαν Έλληνες αθλητές στους Παραολυμπιακούς Αγώνες είναι τα εξής: Σεούλ το 1988 κατακτώντας 1 αργυρό και 3 χάλκινα μετάλλια. Βαρκελώνη το 1992 κέρδισαν 2 αργυρά και ένα χάλκινο μετάλλιο. Ατλάντα το 1996 κέρδισαν 1 χρυσό, 1 αργυρό και 3 χάλκινα μετάλλια Σύδνεϋ η Ελληνική ομάδα συμμετείχε με 71 άτομα (42 αθλητές). Η Ελληνική ομάδα που συμμετείχε στο Σύδνεϋ κέρδισε 11 μετάλλια (4 χρυσά, 4 ασημένια, 3 χάλκινα). Αθήνα 2004 η Ελλάδα συμμετείχε με 137 αθλητές. Οι Έλληνες αθλητές και οι Ελληνίδες αθλήτριες κατάφεραν να κατακτήσουν συνολικά 20 μετάλλια (3 χρυσά, 13 αργυρά, 4 χάλκινα). Εννέα περισσότερα από αυτά που είχαν κερδίσει στους Παραολυμπιακούς Αγώνες στο Σύδνεϋ.

98 Πεκίνο 2008 Συμμετέχοντας σε 10 αθλήματα οι 69 αθλητές και αθλήτριες της Ελληνικής Ομάδας κατάφεραν να κατακτήσουν 24 μετάλλια (5 χρυσά, 9 αργυρά και 10 χάλκινα) ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο και κατάφεραν να καταταχθούν 20οι στη παγκόσμια κατάταξη. Λονδίνο 2012 Συμμετείχε και η Ελλάδα κατακτώντας 1 χρυσό, 3 ασημένια, 8 χάλκινα δηλαδή συνολικά 12 μετάλλια. Ρίο 2016 Η Ελλάδα με εντυπωσιακές επιδόσεις έλαβε την 24η θέση κερδίζοντας 13 μετάλλια, εκ των οποίων τα 5 χρυσά.

99 Χρυσοί Έλληνες Παραολυμπιονίκες
Ατλάντα 1996: Δημήτριος Κωνσταντάγκας σφαιροβολία Σύδνεϋ 2000: Κωνσταντίνος Μάριος Φύκας κολύμβηση 50μ. ελεύθερο & 100μ. ελεύθερο Στέφανος Αναργύρου σφαιροβολία

100 Αθανάσιος Μπαράκας άλμα εις μήκος
Αθήνα2004: Χαράλαμπος Ταϊγανίδης κολύμβηση – 100μ. πεταλούδα & 100μ. ύπτιο Χρήστος Ταμπαξής κολύμβηση – 50μ. ύπτιο

101 Πεκίνο 2008: Πασχάλης Σταθελάκος  στίβος σφαιροβολία
Γιώργος Καπελλάκης κολύμβηση – 50μ. ελεύθερο Χρήστος Ταμπαξής  κολύμβηση – 50μ. ύπτιο Χαράλαμπος Ταϊγανίδης κολύμβηση – 100μ. ύπτιο & 100μ. ελεύθερο

102 Λονδίνο 2012: Νίκος Πανανός μπότσια – ζευγάρια BC3
Ρίο Ντε Τζανέιρο 2016:  Θανάσης Κωνσταντινίδης στη σφαίρα F32 Δημοσθένης Μιχαλεντζάκης 100μ. πεταλούδα Παύλος Μάμαλος άρση βαρών σε πάγκο, 238 κιλά στην κατηγορία των 107 κιλών Σεζόν Φερνάντες στη σφαίρα F53 Μανώλης Στεφανουδάκης ακοντισμός

103 Εθνική Παραολυμπιακή Επιτροπή (paralympic.gr) Βικιπαίδεια Gazzetta.gr
Βιβλιογραφία Εθνική Παραολυμπιακή Επιτροπή (paralympic.gr) Βικιπαίδεια Gazzetta.gr Google εικόνες Pinterest.gr Επιστροφή στο Μενού Επιλογών

104 ΝΤΟΠΙΝΓΚ: Η ΚΑΤΑΡΑ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
Καλαμπόκα Όλγα Κατσέλη Βασιλική Μαντή Χριστίνα -Θεολογήτης Δημήτρης

105 Η ΛΕΞΗ ΝΤΟΠΙΝΓΚ Η φυλή των Κάφρων στην Αφρική ονόμασε ένα πρωτόγονο αλκοολούχο ποτό το οποίο χρησιμοποιούνταν σε θρησκευτικές τελετές ως διεγερτικό με τη λέξη «ντοπ». Άλλες αναφορές περιγράφουν τους πολεμιστές Ζουλού να χρησιμοποιούν «ντοπ», ένα αλκοολούχο ποτό παρασκευασμένο από φλούδες σταφυλιών και αφέψημα κόλα. Στη Δυτική Αφρική, η χρήση Cola accuminata και Cola nitida ήταν επίσης γνωστή κατά τη διάρκεια του αγώνα στο βάδην ή το τρέξιμο.

106 Η ΛΕΞΗ ΝΤΟΠΙΝΓΚ Ακολούθως, οι Ολλανδοί άποικοι Boers χρησιμοποίησαν τον όρο «ντοπ» για να περιγράψουν οποιοδήποτε διεγερτικό αφέψημα και ακολούθως, ο όρος διαδόθηκε παγκοσμίως. Τελικά, ο όρος υιοθετήθηκε για ένα ευρύτερο φάσμα ουσιών και στον αθλητισμό, χρησιμοποιώντας αυτές τις ουσίες περιγράφτηκε περαιτέρω ως «ντόπινγκ», όπου εμφανίζεται για πρώτη φορά σε Αγγλικό λεξικό το 1889.

107 ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΝΤΟΠΙΝΓΚ Το ντόπινγκ είναι η κατανάλωση ουσιών από τους αθλητές οι οποίες είτε είναι φυσιολογικές και καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες είτε είναι τεχνητές και απαγορευμένες με αποτέλεσμα τα σοβαρά προβλήματα υγείας και τον άδικο συναγωνισμό με όσους δεν τις χορηγούνται.

108 ΑΡΧΑΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΝΤΟΠΙΝΓΚ
Στην Αρχαία Ελλάδα ειδικοί περιγράφεται να προσφέρουν στους αθλητές διατροφικά συστατικά προκειμένου να βελτιώσουν τη φυσική τους απόδοση. Αυτό θεωρούταν απολύτως απαραίτητο και οι τότε προμηθευτές μπορούν να συγκριθούν με τους σημερινούς εξειδικευμένους αθλητίατρους. Επιπλέον, αναφέρεται πως οι αθλητές προσπαθούσαν να αυξήσουν την φυσική τους δύναμη καταναλώνοντας διαφόρων ειδών κρέας ή ζωμό αίματος πριν από τους αγώνες.

109 ΑΡΧΑΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΝΤΟΠΙΝΓΚ
Τον πρώτο αιώνα μ.Χ, αναφέρεται επίσης ότι οι Έλληνες δρομείς έπιναν ένα αφέψημα βοτάνων για να αυξήσουν τη δύναμή τους και να είναι ικανοί να αποδώσουν σε αθλήματα μεγάλης διάρκειας. Περισσότερες αναφορές σχετικά με αυτήν την περίοδο είναι δύσκολο να βρεθούν καθώς «η γνώση για το ντόπινγκ» ήταν καλά κρυμμένη από τους ιερείς.

110 ΙΣΤΟΡΙΑ ΝΤΟΜΠΙΝΓΚ Το Ντόπινγκ δεν είναι ένας σύγχρονος όρος. Σύμφωνα με αρχαίες πηγές που αναφέρονται στη Νορβηγική Μυθολογία, η χρήση ουσιών για την αύξηση της δύναμης ήταν ήδη γνωστή μεταξύ των Berserkers. Αναφέρεται ότι λάμβαναν Bufotenin, που θεωρείται ότι βελτιώνει τη φυσική απόδοση και δύναμη. Το Bufotenin προέρχεται από το δέρμα ενός είδους βατράχων καθώς και από τα μανιτάρια Amanita.

111 ΕΛΕΓΧΟΣ ΝΤΟΠΙΝΓΚ Ο αθλητής πρέπει να είναι ενήμερος για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που περιγράφονται στους κανόνες και κανονισμούς. Διενεργείται έλεγχος ντόπινγκ σε αθλητές όλων των αθλημάτων (εφόσον αυτά καλλιεργούνται από αθλητικές ομοσπονδίες στις οποίες έχει χορηγηθεί η ειδική αθλητική αναγνώριση). Ο έλεγχος διεξάγεται σε δύο τουλάχιστον αθλητές κάθε ομάδας.

112 ΕΛΕΓΧΟΣ ΝΤΟΠΙΝΓΚ Οι αθλητές είναι υποχρεωμένοι να δέχονται την διενέργεια έλεγχου ντόπινγκ, όποτε τους ζητηθεί από τους αρμόδιους, που έχουν την δικαιοδοσία να δώσουν σχετική εντολή..

113 ΕΛΕΓΧΟΣ ΝΤΟΠΙΝΓΚ Οι έλεγχοι γίνονται με ή χωρίς προειδοποίηση των αθλητών και με τρόπο που διασφαλίζει την αρχή της ίσης μεταχείρισης για όλους τους αθλητές και γενικά τους διαγωνιζόμενους.

114 ΓΟΝΙΔΙΑΚΟ ΝΤΟΠΙΝΓΚ Ο Θάνατος είναι μία μόνο από τις επιπτώσεις. Επιπλέον σε αυτές τις περιπτώσεις ο έλεγχος αντιντόπινγκ θα είναι αδύνατο να αποκαλύψει οποιαδήποτε αλλαγή. Και αυτό γιατί είναι εξαιρετικά δύσκολο να ανακαλύψει κάποιος τις φυσιολογικές ουσίες του οργανισμού. Το χειρότερο δεν είναι ο θάνατος αλλά ότι ζητείται πλέον από τους αθλητές και τους προπονητές η εφαρμογή της διαδικασίας αυτής στους αθλητές

115 ΓΟΝΙΔΙΑΚΟ ΝΤΟΠΙΝΓΚ Για μένα το χειρότερο είναι, όταν χρησιμοποιείται αδενοϊός, ο οποίος χορηγείται με μία απλή ένεση στη μυϊκή μάζα, συνήθως των χεριών ή των ποδιών, ανάλογα με το άθλημα. Θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι διαπιστώθηκε, με μεγάλη κατάπληξη των επιστημόνων, ότι τα συγκεκριμένα γονίδια και ο αδενοϊός δεν άλλαξαν μόνο τη σωματική μάζα του ποντικιού ή του αθλητή, αλλά πήγαν και εμφυτεύτηκαν στα γεννητικά του κύτταρα

116 ΝΤΟΠΙΝΓΚ ΑΙΜΑΤΟΣ Το αιμα χορηγείτε στον αθλητή περίπου 1 εβδομάδα πριν τον αγώνα ή την διοργάνωση εναλλακτικά ο αθλητής μπορεί να λάβει αίμα ή ερυθρά αιμοσφαίρια από κάποιον άλλο αθλητή. Λόγοι για τους οποίους οι αθλητές χρησιμοποιούν το ντόπινγκ αίματος είναι ότι αυξάνοντας τον αριθμό των ερρυθροκυττάρων αυξάνεται παράλληλα η ικανότητα του σώματος να μεταφέρει οξυγόνο στους ιστούς. Βρίσκει εφαρμογή σε αθλήματα αντοχής.

117 ΑΘΛΗΤΕΣ ΠΟΥ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΗΚΑΝ ΛΟΓΟ ΝΤΟΠΙΝΓΚ
Κώστας Κεντέρης και Κατερίνα Θάνου Αθήνα,2004 Έχουν γραφτεί χιλιάδες γραμμές για το τι ακριβώς συνέβη και το ποιος ήταν ο υπεύθυνος. Η γνωστή υπόθεση που συντάραξε το ελληνικό φίλαθλο και όχι μόνο κοινό μια μέρα πριν την τελετή έναρξης δεν χρειάζεται πολύ ανάλυση. Η υπόθεση έκλεισε πρόσφατα και δικαστικά με μόνο τον προπονητή των δυο αθλητών Χρήστο Τζέκο να τιμωρείται.

118 ΑθλητΕς που αποκλεΙστηκαν λΟγω ντΟπινγκ
Οι Θάνου και Κεντέρης ( αργυρή και χρυσός Ολυμπιονίκης στο Σύδνεϋ και μεγάλες ελπίδες της Ελλάδας για νίκες στην Αθήνα) προσποιήθηκαν ένα ατύχημα με τη μηχανή του προπονητή τους για να αποφύγουν να περάσουν από έλεγχο ντόπινγκ και τελικά τιμωρήθηκαν με αποκλεισμό από τους αγώνες, σπιλώνοντας το όνομα της διοργανώτριας Ελλάδας.

119 ΑφαιροΥνται τα μετΑλλια της ΠηγΗ ΔεβετζΗ
Δυο χρόνια, αρκετά μετάλλια και σπουδαίες επιδόσεις διαγράφηκαν από την αθλητική καριέρα της Πηγής Δεβετζή ύστερα από την δημοσίευσης της παγκόσμιας ομοσπονδίας της λίστας με τους αθλητές που έχουν κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών. Από τις 31 Αυγούστου 2007 έως τις 30 Αυγούστου του 2009 ακυρώνονται όλα τα αποτελέσματα της Ελληνίδας πρωταθλήτριας καθώς είχε, σύμφωνα με τα αποτελέσματα, χρήση στανοζολόλης.

120 ΑφαιροYνται τα μετAλλια της ΠηγH ΔεβετζH
Από τον περασμένο Νοέμβριο, είχε γίνει γνωστό ότι η αθλήτρια είχε βρεθεί θετική σε επανέλεγχο που είχε γίνει στο δείγμα που έδωσε το Τότε, συμμετείχε στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Οσάκα όπου κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο. Από της στιγμή που υπήρχε η ενημέρωση τους στο ΣΕΓΑΣ αποτελούσε θέμα χρόνου ποτέ θα βγει και η επίσημη απόφαση για την τιμωρία από την παγκόσμια ομοσπονδία.

121 ΑΙΤΙΕΣ ΕΞΑΠΛΩΣΗΣ ΝΤΟΠΙΝΓΚ
Ένα από τα κύρια αίτια της ανάπτυξης του ντόπινγκ είναι η υπερβολική εμπορευματοποίηση στο χώρο του αθλητισμού. Η Πρόσφατη έκρηξη των τηλεοπτικών δικαιωμάτων σε συνδυασμό με τα μεγάλα συμβόλαια χορηγίας οδήγησε σε αύξηση των πιέσεων προς τους αθλητές και τον περίγυρο τους και τους ωθεί να καταφύγουν στην χρήση απαγορευμένων ουσιών

122 ΑΙΤΙΕΣ ΕΞΑΠΛΩΣΗΣ ΤΟΥ ΝΤΟΠΙΝΓΚ
Το περιβάλλον των αθλητών συνολικά, από τον προπονητή μέχρι τον γιατρό, τον αρχηγό της ομάδας και τους συγγενείς, μπορεί να συμβάλει στις πιέσεις που ασκούνται στους αθλητές Η αδυναμία μόρφωσης ήθους ,χαρακτήρα Η εισχώρηση της πολιτικής στον αθλητισμό. Η υπερβολική εμπορευματοποίηση στο χώρο του αθλητισμού. Η πίεση που δέχονται οι αθλητές από τον περίγυρό τους Επίσης: Η κακή παρεχόμενη παιδεία.

123 ΑΙΤΙΕΣ ΕΞΑΠΛΩΣΗΣ ΤΟΥ ΝΤΟΠΙΝΓΚ
Η προβολή ψευδό-ιδανικών:Χρήμα,δύναμη. Η προβολή κενών ειδώλων( Μαραντόνα) ΟΙ διάφοροι οικονομικοί παράγοντες (παραγωγή) δημοφιλών αθλητών από τα ΜΜΕ<=>αύξηση χαρακτήρα καριέρας αθλητών) . Τα συμβόλαια των χορηγών που πριμοδοτούν ανάλογα με τα αποτελέσματα ή τα μετάλλια που θα κατακτήσουν οι αθλητές σε μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις.

124 ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΟΥ ΝΤΟΠΙΝΓΚ
Περιορισμός της εμπορίας και διακίνησης Έλεγχος ντόπινγκ Εκπαιδευτικά προγράμματα Σωστή αθλητιατρική και προπονητική υποστήριξη του αθλητή Εναλλακτικές λύσεις υποστήριξης του αθλητή, που θα βοηθήσουν να απαλλαγεί από την πεποίθηση ότι δίχως ντόπινγκ δεν μπορεί να διακριθεί σε διεθνείς αγώνες

125 ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΟΥ ΝΤΟΠΙΝΓΚ
Η σωστή ενημέρωση και εκπαίδευση πρέπει να είναι συνεχής και μακρόχρονη διαδικασία που να περιλαμβάνει όλους τους εμπλεκόμενους στον αθλητισμό.

126 ΤΟ ΝΤΟΠΙΝΓΚ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΚΑΙ ΕΦΗΒΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ
Οι πιθανότητες του ντόπινγκ αυξάνονται, ανάλογα με το άθλημα και το βαθμό ενασχόλησης με τον αθλητισμό. Παρατηρείται κυρίως στα παιδία που ετοιμάζονται για επαγγελματικό πρωταθλητισμό καθώς και σε εκείνα που οι επιδώσεις τους υπόσχονται μελλοντικούς πρωταθλητές. Επίσης οι θαμώνες των γυμναστηρίων για body building ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου.

127 ΕΙΔΗ ΝΤΟΠΙΝΓΚ Ανδρογόνα στεροειδή (AAS) π.χ.τεστοστερόνη
Εξωγενείς ουσίες με αναβολικές παρενέργειες π.χ. ζερανόλη Κανναβινοειδή π.χ. μαριχουάνα Αλκαλοειδή π.χ. μορφίνη Οπιοειδή Γλυκοκορτικοειδή

128 ΤΟ ΝΤΟΠΙΝΓΚ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΑΓΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΝΤΙΑ
Επιστροφή στο Μενού Επιλογών

129 ΤΕΛΟΣ


Κατέβασμα ppt "Ολυμπιακοί Αγώνες Ερευνητική Εργασία Α2."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google