Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

«Λεκτική και μη λεκτική επικοινωνία!»

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "«Λεκτική και μη λεκτική επικοινωνία!»"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 «Λεκτική και μη λεκτική επικοινωνία!»
Πρότζεκτ Α΄ Λυκείου 2ο ΓΕΛ Ηγουμενίτσας Υπεύθυνη καθηγήτρια: Τζήκα Παναγιώτα

2 Λεκτική Επικοινωνία Ορισμός = Η επικοινωνία που διεξάγεται με τη χρήση του λόγου / με τη βοήθεια των γλωσσικών συμβόλων / της γλώσσας Με τον όρο επικοινωνία εννοούμε τη μεταφορά μηνυμάτων από ένα υποκείμενο σε άλλο με τη χρήση σημείων και συμβόλων.  Η σύγχρονη γλωσσολογία επισημαίνει ότι η πρόθεση επικοινωνίας αποτελεί τη σημαντικότερη όψη των ανθρώπινων φυσικών γλωσσών σε αντίθεση με άλλους σημασιολογικούς κώδικες. 

3 Στοιχεία που συνθέτουν την επικοινωνία ως έννοια και ως διαδικασία: (1)
α) Τα επικοινωνιακά αντικείμενα: Η επικοινωνία ως μορφή κοινωνικής δράσης απαιτεί την ύπαρξη δύο διαδρώντων υποκειμένων. Χωρίς την ύπαρξη ατόμων ή ομάδων ατόμων, μεταξύ των οποίων αναπτύσσεται άμεσα ή έμμεσα η επικοινωνιακή διάσταση, δεν μπορεί να  υπάρξει επικοινωνία. β) Το μήνυμα: Οποιαδήποτε μορφή επικοινωνίας απαιτεί τη μετάδοση κάποιου μηνύματος. Το μήνυμα, ο πομπός και ο δέκτης αποτελούν συστατικά στοιχεία της επικοινωνιακής διάδρασης.

4 Στοιχεία που συνθέτουν την επικοινωνία ως έννοια και ως διαδικασία: (2)
γ) Ο κώδικας επικοινωνίας: Απαραίτητο, επίσης, στοιχείο της επικοινωνίας είναι ο επικοινωνιακός κώδικας. Αυτός περιλαμβάνει το σύνολο των σημείων και συμβόλων που χρησιμοποιούνται για τη μετάδοση και πρόσληψη του μηνύματος (τηλεόραση, ραδιόφωνο, βιβλίο κ.λ.π.). δ) Η πληροφοριακή ανατροφοδότηση: Ο όρος αυτός δηλώνει την αντιστροφή των θέσεων της πηγής (πομπού) και του δέκτη τοιουτοτρόπως, ώστε η πληροφοριακή αντίδραση του ακροατηρίου να συλλαμβάνεται από την πηγή του αρχικού δέκτη.

5  Η λεκτική επικοινωνία λαμβάνει χώρα πάντοτε μέσα σε συγκεκριμένα πλαίσια.
Εξαρτάται από τα μέσα που θα χρησιμοποιήσει κανείς κατά την επικοινωνία του (γραπτά, προφορικά, τηλεφωνικά κ.ά.) και από τις κοινωνικές νόρμες της γλωσσικής συμπεριφοράς Οποιαδήποτε γλωσσική εκφώνηση είναι σίγουρο ότι είναι εξ’ ολοκλήρου κοινωνικά προσανατολισμένη. «Προσδιορίζεται αρχικά, κατά τον πιο άμεσο τρόπο από τους συμμετέχοντες στη γλωσσική πράξη, κοντινούς ή μακρινούς, σε συνδυασμό με μια πιο συγκεκριμένη περίσταση. Η περίσταση διαμορφώνει την εκφώνηση και το ύφος κάθε φορά της εκφώνησης».

6 Μη λεκτική επικοινωνία
Η γλώσσα του σώματος είναι μια μορφή μη λεκτικής επικοινωνίας, η οποία αποτελείται από τη στάση του σώματος, χειρονομίες, εκφράσεις του προσώπου, και τις κινήσεις των ματιών

7 Πόσο χρησιμοποιούμε τη λεκτική και τη μη λεκτική επικοινωνία;

8 Έρευνες υποστηρίζουν ότι η συνολική εντύπωση ενός μηνύματος είναι 7% λεκτική 38% φωνητική και 55% μη -προφορική. Κατά μέσο όρο μιλάμε με τις λέξεις μόνο 11 λεπτά τη μέρα, ενώ για τα υπόλοιπα περνάμε το μήνυμα… με το σώμα μας. Για πρώτη φορά ο όρος «γλώσσα του σώματος» χρησιμοποιήθηκε το1972, σήμερα όμως αποτελεί από μόνη της μια ολόκληρη επιστήμη.

9

10 Η Γλώσσα του Σώματος φαίνεται να είναι γνωστή από τα αρχαία χρόνια
Η Γλώσσα του Σώματος φαίνεται να είναι γνωστή από τα αρχαία χρόνια. Στην Αρχαία Ελλάδα φιλόσοφοι και σοφιστές έκρυβαν τα χέρια τους κάτω από βαρύς τηβέννους. Πίστευαν ότι η κίνηση των χεριών σε μια συζήτηση ή ομιλία υποδήλωνε έλλειψη ευφράδειας και επιχειρημάτων

11 Έκφραση του προσώπου (Το ανθρώπινο πρόσωπο είναι εξαιρετικά εκφραστικό, ικανό να εκφράσει άπειρα συναισθήματα χωρίς να πούμε ούτε μια λέξη). Κίνηση και στάση του σώματος (Αυτού του είδους η μη λεκτική επικοινωνία περιλαμβάνει τη στάση σας, τη συμπεριφορά, την τοποθέτηση και τις ανεπαίσθητες κινήσεις). Χειρονομίες (Το νόημα των χειρονομιών μπορεί να είναι πολύ διαφορετικό ανάμεσα στις κουλτούρες και τις χώρες, για αυτό είναι σημαντικό να είσαστε προσεκτικοί ώστε να αποφύγετε παρεξηγήσεις). Οπτική επαφή (Ο τρόπος που κοιτάζετε κάποιον μπορεί να επικοινωνήσει πολλά πράγματα, συμπεριλαμβανομένων ενδιαφέρον, επίδραση, απώθηση ή προσέλκυση).

12 Επαφή (Τα μηνύματα που δίνονται με τους ακόλουθους τρόπους: μια δυνατή χειρονομία, ένα ελαφρύ χτύπημα στον ώμο, ένας θερμός εναγκαλισμός, ένα καθησυχαστικό χτύπημα στην πλάτη, ένα προστατευτικό χτύπημα στο κεφάλι, ή μια ελεγχόμενη λαβή στο χέρι σας). Χώρος (Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον φυσικό χώρο για να επικοινωνήσετε πολλά διαφορετικά μη λεκτικά μηνύματα, που συμπεριλαμβάνουν κινήσεις οικειότητας, θυμού, κυριαρχίας ή στοργής). Φωνή (Δεν είναι μόνο το τι λέτε, αλλά και πώς το λέτε, ο τόνος της φωνής σας υποδηλώνει σαρκασμό, θυμό, στοργή ή αυτοπεποίθηση).

13 Η ομάδα της ερευνητικής εργασίας…
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ!!! Η ομάδα της ερευνητικής εργασίας…

14 ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΣΩΤΗΡΙΑ ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ ΑΡΑΠΗΣ ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΕΛΛΗ Σεβαστή - Σπυριδούλα ΖΩΗ ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΟΥΤΟΥΠΗ ΡΑΦΑΗΛΙΑ ΛΑΓΟΥ ΑΘΗΝΑ ΛΙΩΛΗΣ ΜΑΡΙΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΑΝΙΚΗ ΝΕΦΕΛΗ ΜΠΑΣΙΑΚΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΟΛΟΤΣΗ ΦΩΤΕΙΝΗ ΜΩΚΟΣ ΛΑΜΠΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΠΑΠΠΑ ΘΕΟΔΩΡΑ ΠΟΛΥΔΕΡΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΣΤΑΘΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΑΤΣΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΧΡΗΣΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ


Κατέβασμα ppt "«Λεκτική και μη λεκτική επικοινωνία!»"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google