Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΤΑ ΠΟΤΑΜΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΛΙΜΝΕΣ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΤΑ ΠΟΤΑΜΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΛΙΜΝΕΣ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΤΑ ΠΟΤΑΜΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΛΙΜΝΕΣ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ
ΤΑ ΠΟΤΑΜΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΛΙΜΝΕΣ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ Τζιοβάρας Ιωάννης Α4

2 ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

3 ΟΙ ΠΟΤΑΜΟΙ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ
Η Αυστραλία είναι η πιο άνυδρη από όλες τις ηπείρους. Ποταμοί συνεχούς ροής σχηματίζονται μόνο στο ανατολικό και νοτιοανατολικό τμήμα της, όπου οι τιμές των βροχοπτώσεων είναι μεγάλες και η Μεγάλη Διαχωριστική Οροσειρά επιτρέπει τη συγκέντρωση των υδάτων. Το μεγαλύτερο και σημαντικότερο ποτάμιο σύστημα της χώρας είναι αυτό των ποταμών Μάρεϊ και Ντάρλινγκ, η λεκάνη απορροής του οποίου έχει έκταση τ. χλμ. Οι δύο ποταμοί έχουν τις πηγές τους στις Αυστραλιανές Άλπεις και ρέουν προς τα δυτικά, έχοντας ζωτική σημασία για την άρδευση του ανατολικού τμήματος της κεντρικής πεδιάδας της χώρας.

4 Ποταμός Μάρεϊ Έχει μήκος χιλιόμετρα. Εκβάλλει στον Ινδικό ωκεανό, ανατολικά της Αδελαΐδας. Είναι πλωτός στο κάτω τμήμα του ρου του, μόνο κατά την περίοδο των βροχών και από μικρού ή μεσαίου μεγέθους σκάφη. Εκτός από τα νερά του Ντάρλινγκ, δέχεται και τα νερά άλλων μικρότερων ποταμών, όπως του Λάκλαν και του Μαραμπίτζι. Η εντατική εκμετάλλευση των υδάτων του Μάρεϊ για ύδρευση, άρδευση και παραγωγή ενέργειας σε υδροηλεκτρικούς σταθμούς, έχει οδηγήσει στη μείωση της ροής του κατά τα τελευταία χρόνια.

5 Ποταμός Ντάρλινγκ Έχει μήκος χιλιόμετρα και ενώνεται με τον Μάρεϊ στο ύψος της πόλης Γουέντγουορθ. Ο Ντάρλινγκ ξεραινόταν όταν οι βροχο- πτώσεις δεν ήταν αρκετές. Όμως, μετά από μια σειρά έργων, η ροή του ελέγχεται από φράγματα και δεξαμενές που εξασφαλίζουν την αδιάκοπη συνέχειά της.

6

7 Μικρότεροι ποταμοί Στις ανατολικές πλαγιές της Μεγάλης Διαχωριστικής Οροσειράς σχηματίζονται μερικοί ποταμοί μικρού μεγέθους, καθώς δεν υπάρχει αρκετός χώρος ανάμεσα στα βουνά και τη θάλασσα που θα επέτρεπε την ανάπτυξη μεγαλύτερων. Σημαντικότεροι είναι ο Χάντερ & ο Μπούντεκιν. Η μεγαλύτερη έκταση της κεντρικής πεδιάδας της Αυστραλίας αρδεύεται από μια σειρά μικρών ποταμών όπως ο Τζορτζίνα, ο Κούπερ Κρικ κ.ά. Το Βόρειο Διαμέρισμα της χώρας το διατρέχουν αρκετοί μικροί ποταμοί όπως ο Βικτόρια, ο Ντέιλι & ο Ρόπερ, η ροή των οποίων εξαρτάται από τις βροχοπτώσεις. Τέλος, στη δυτική Αυστραλία, οι ποταμοί Φίτζροϊ, Ασμπάρτον, Γκάσκοϊν, Μούρτσισον κ.ά., έχουν ροή που εξαρτάται από τις βροχές και συχνά ξεραίνονται.

8 Στη Νότια Αυστραλία σχηματίζονται αρκετές λίμνες αλμυρού νερού.
ΟΙ ΛΙΜΝΕΣ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ Στη Νότια Αυστραλία σχηματίζονται αρκετές λίμνες αλμυρού νερού. Οι μεγαλύτερες λίμνες είναι: ● Η Έυρ, με έκταση τ. χλμ., η επιφάνειά της βρίσκεται 12 μέτρα κάτω από τη στάθμη της θάλασσας. ● Η Τόρενς, έκτασης τ. χλμ., και η επιφάνειά της βρίσκεται 34 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

9 ● Η Γκάιτνερ, έκτασης 7. 700 τ. χλμ
● Η Γκάιτνερ, έκτασης τ. χλμ., η επιφάνειά της βρίσκεται 111 μέτρα κάτω από τη στάθμη της θάλασσας. ● Άλλες λίμνες είναι η Αμαντέους, η Τόρενς & η ροζ λίμνη Hillier ► Κατά τις περιόδους ανομβρίας, συχνά η στάθμη των λιμνών πέφτει δραματικά και μετατρέπονται σε αλατούχες βαλτώδεις εκτάσεις.

10 ΧΑΡΤΗΣ ΛΙΜΝΩΝ & ΠΟΤΑΜΩΝ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ


Κατέβασμα ppt "ΤΑ ΠΟΤΑΜΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΛΙΜΝΕΣ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google