Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Πρακτικά ζητήματα Οι διαλέξεις και οι ασκήσεις που γίνονται στην τάξη θα βρίσκονται στο eclass. Τα θέματα μέχρι τώρα: Windows XP Ασκήσεις πάνω στη χρήση.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Πρακτικά ζητήματα Οι διαλέξεις και οι ασκήσεις που γίνονται στην τάξη θα βρίσκονται στο eclass. Τα θέματα μέχρι τώρα: Windows XP Ασκήσεις πάνω στη χρήση."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Πρακτικά ζητήματα Οι διαλέξεις και οι ασκήσεις που γίνονται στην τάξη θα βρίσκονται στο eclass. Τα θέματα μέχρι τώρα: Windows XP Ασκήσεις πάνω στη χρήση τους (αρχείο windows.doc στο eclass). 05/11/2009

2 Τι έχουμε δει μέχρι τώρα…
Τις βασικές συνιστώσες των Windows XP: Επιφάνεια εργασίας: Βασικά στοιχεία: Εικονίδια, παράθυρα, μενού συντόμευσης (μέσω δεξιού κλικ του ποντικιού, μενού ‘Έναρξη’, γραμμή εργασιών. Μενού ‘Έναρξη’: Αποτελείται από: Όνομα χρήστη, καρφιτσωμένα προγράμματα, προγράμματα συχνής χρήσης, προσωπικούς φακέλους, στοιχεία υπολογιστή και δικτύου, εργαλεία συστήματος και βοηθήματα. Γραμμή εργασιών: Αποτελείται από: το μενού ‘Έναρξη’, την περιοχή γρήγορης εκκίνησης, το σύνολο των εφαρμογών στις οποίες εργάζεται ο χρήστης, τις επιλογές γλώσσας και την περιοχή ειδοποίησης.

3 Τι έχουμε δει μέχρι τώρα…
Η χρήση των αρχείων: Τύποι αρχείων: Εκτελέσιμα αρχεία και αρχεία δεδομένων. Είδη αρχείων και επεκτάσεις τους (π.χ. αρχεία κειμένου των οποίων οι επεκτάσεις είναι .doc .txt, κτλ.). Διαχείριση αρχείων: ιεραρχική δομή. Πρότυπα φακέλων (π.χ. έγγραφα, εικόνες, κτλ.) Συμπίεση αρχείων. Ιοί υπολογιστών και τρόποι προστασίας από ιούς.

4 Τι θα δούμε σήμερα Διαμόρφωση σκληρού δίσκου στην πράξη (εγκατάσταση των Windows XP). Εξέταση αρχείου για ιό. Οδηγοί συσκευών (drivers). Αναζήτηση αρχείων Δημιουργία συντόμευσης Χρήση εκτυπωτών Με αυτά ολοκληρώνουμε την εισαγωγή στα Windows XP.

5 Επόμενη ενότητα Η επόμενη ενότητα αφορά: Χρήση του διαδικτύου
Αναζήτηση στο διαδίκτυο Χρήση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

6 Προσθαφαίρεση Προγραμμάτων
Διαμόρφωση δίσκου Οδηγοί

7 Προσθαφαίρεση προγραμμάτων
Βρίσκεται στον ‘Πίνακα Ελέγχου’. Χρησιμοποιείται για: Προσθήκη νέων προγραμμάτων. Απεγκατάσταση όταν δεν υπάρχει ειδικό πρόγραμμα. Προσθαφαίρεση στοιχείων των Windows. Επειδή αυτή η διαδικασία αφήνει πολλά αρχεία στο σκληρό, υπάρχουν άλλα προγράμματα που διαγράφουν όλα τα αρχεία. Π.χ. HistorySweeper Sweeper.shtml

8 Βελτιστοποίηση δίσκου
Όταν η ταχύτητα λειτουργίας του υπολογιστή μειώνεται, η συντήρηση δίσκου μπορεί να διορθώσει το πρόβλημα. Τρόποι: Απεγκατάσταση μη χρησιμοποιούμενων προγραμμάτων (uninstalling) χρησιμοποιώντας την ‘Προσθαφαίρεση Προγραμμάτων’ από τον ‘Πίνακα Ελέγχου’. Σάρωση δίσκου για αναζήτηση σφαλμάτων: Ο Υπολογιστής μου / δεξί κλικ στο σκληρό δίσκο (C:) / Ιδιότητες / Εργαλεία / Αναζήτηση τώρα. Ανασυγκρότηση δίσκου (disk defragmenter): Ο Υπολογιστής μου / δεξί κλικ στο σκληρό δίσκο (C:) / Ιδιότητες / Εργαλεία / Ανασυγκρότηση τώρα.

9 Διαμόρφωση δίσκου Γίνεται όταν θέλω να:
Εγκαταστήσω ξανά ένα ΛΣ. Απομακρύνω ιό. Καθαρίζω το σκληρό για πώληση. Διαγράφει όλα τα αρχεία που βρίσκονται στο σκληρό δίσκο.

10 Διαμόρφωση δίσκου Βήμα 1: Δημιουργία εφεδρικών αρχείων
Η διαμόρφωση διαγράφει όλα τα αρχεία. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αποθηκεύσετε εφεδρικά αρχεία (back up) σε κάποιο άλλο μέσο. Επίσης πρέπει να έχετε αντίγραφα των προγραμμάτων ή τα πρωτότυπα DVD των προγραμμάτων και των οδηγών (drivers) των συσκευών, τα οποία θα χρειαστεί να εγκατασταθούν ξανά μετά την εγκατάσταση των Windows. Βήμα 2: Αποθήκευση άλλων αρχείων Βεβαιωθείτε ότι έχετε αντίγραφα των αρχείων που είναι πολύ σημαντικά για σας (συνήθως βρίσκονται στο φάκελο My Documents). Επίσης, αποθηκεύστε αρχεία όπως τα ‘Αγαπημένα’ στο φυλλομετρητή που χρησιμοποιείτε (συνήθως βρίσκονται στον προσωπικό φάκελο C:>Documents and Settings> Όνομα χρήστη). Αν υπάρχουν και άλλοι χρήστες, ο καθένας πρέπει να αποθηκεύσει τα αρχεία του ξεχωριστά από τους φακέλους My Documents, Desktop items και Favorites/Bookmarks. Βήμα 3: Αποθήκευση Αποθηκεύστε τα αρχεία σας σε CD, DVD ή εξωτερικό σκληρό.

11 Εφεδρικά αντίγραφα Δεν είναι απαραίτητο να γίνει για όλο το ΛΣ.
Ευκολότερη είναι η οργάνωση των προσωπικών αρχείων σε φακέλους. Εύχρηστα μέσα εφεδρικών αντιγράφων: CD-R, 700MB. DVD-R, 4.7GB. Εξωτερικοί σκληροί.

12 Διαδικασία διαμόρφωσης
Ο σκληρός δεν διαμορφώνεται μέσα από τα Windows. Αν θέλετε να διαμορφώσετε το σκληρό, πρέπει να κάνετε εγκατάσταση των Windows, κάτι το οποίο διαμορφώνει και το σκληρό. Για να εγκαταστήσετε ξανά τα Windows, ανοίξτε τον υπολογιστή σας με τα DVD εγκατάστασης των Windows XP στο DVD Drive και ακολουθείστε τις οδηγίες. Οι εξωτερικοί σκληροί είναι ήδη διαμορφωμένοι. Για επαναδιαμόρφωση ενός εξωτερικού σκληρού δίσκου, χρησιμοποιήστε την επιλογή ‘Διαμόρφωση’ (format) κάνοντας δεξί κλικ στο εικονίδιο του σκληρού. Η επιλογή ‘Γρήγορη διαμόρφωση’ (quick format) είναι προτιμότερη, επειδή η κανονική διαμόρφωση είναι πολύ αργή, κυρίως αν ο σκληρός είναι μεγάλος.

13 Διαμόρφωση δίσκου: είδη διαμόρφωσης
3 είδη διαμόρφωσης: FAT ή FAT16 FAT32 NTFS

14 Διαμόρφωση δίσκου FAT: File Allocation Table
FAT ή FAT16 file system αναφέρονται στο ίδιο πράγμα. Το χρησιμοποιούσαν στην περίοδο του DOS και στις πρώτες εκδόσεις των Windows 95, όταν η χωρητικότητα του σκληρού δίσκου ήταν μικρότερη των 2 GB. Οι Floppy δισκέττες διαμορφώνονται πάντα σε FAT. Πλεονέκτημα: τα δεδομένα διαβάζονται από όλα τα ΛΣ και όλα τα Windows PC, είτε είναι DOS, Windows ή Windows XP.

15 Διαμόρφωση δίσκου FAT32 file system.
Καθώς μεγάλωνε η χωρητικότητα των σκληρών δίσκων πάνω από 2 GB, εισήχθηκε το FAT32 με σκοπό να επιτρέψει τη δημιουργία μεγαλύτερων διαμερισμάτων (partitions). Όμως, η Microsoft δεν προέβλεψε τη χρήση μεγαλύτερων σκληρών και το μέγεθος των διαμερισμάτων (partition size) περιορίστηκε ακόμα στα 32 GB. Το FAT32 χρησιμοποιείται στα Windows 98,Windows ME, Windows 2000 καιWindows XP.

16 Διαμόρφωση δίσκου NTFS (New Technology File System)
Δεν περιορίζεται από τη χωρητικότητα των διαμερισμάτων. Έτσι, χρησιμοποιείται για μεγάλους σκληρούς δίσκους (π.χ GB), ακόμα και σε ένα διαμέρισμα. Αυτό έχει σημασία για την απλή αποθήκευση αρχείων σε προϊόντα όπως εξωτερικοί σκληροί και φορητοί δίσκοι. Τα Windows NT εγκαθίστανται μόνο σε σκληρούς δίσκους φορμαρισμένους σε NTFS. Στα Windows 2000 και στα Windows XP υπάρχει επιλογή διαμόρφωσης του σκληρού σε NTFS ή FAT32 πριν από την εγκατάσταση του ΛΣ.

17 Ποιο να χρησιμοποιήσω;
Στα Windows XP η επιλογή γίνεται ανάλογα με την περίσταση: Αν όλοι οι υπολογιστές ενός δικτύου τρέχουν ΧΡ, η καλύτερη επιλογή είναι το NTFS. Αν θέλετε να τρέξετε περισσότερα από 1 ΛΣ στον ίδιο υπολογιστή (π.χ. 98 στο ένα και ΧΡ στο άλλο), καλύτερο είναι το FAT32, εφόσον το 98 δεν υποστηρίζει το NTFS. Για όσους χρησιμοποιούν φορητούς ή εξωτερικούς σκληρούς: Αν όλοι οι υπολογιστές είναι διαμορφωμένοι με NTFS, τότε χρησιμοποιήστε αυτή τη διαμόρφωση. Αν τρέχετε και 98 και ΧΡ, το σύστημα (το μέρος του σκληρού όπου είναι εγκατεστημένα τα 98 και τα ΧΡ) και ο εξωτερικός πρέπει να είναι διαμορφωμένα σε FAT32. Αν δεν χρησιμοποιήσετε τον εξωτερικό σκληρό με τα 98, τότε καλύτερο είναι να επιλέξετε το NTFS αφού θα σας επιτρέψει να χρησιμοποιήσετε ένα σκληρό 250GB στο ίδιο διαμέρισμα.

18 Τι είναι οι οδηγοί; Ένα πρόγραμμα που ελέγχει μια συσκευή. Κάθε συσκευή, εκτυπωτής, οδηγός δίσκου (disk drive) ή πληκτρολόγιο πρέπει να έχει ένα πρόγραμμα οδηγού (driver program). Πολλοί οδηγοί, όπως του πληκτρολογίου, έρχονται με το ΛΣ. Για άλλες συσκευές, χρειάζεται να γίνει εγκατάσταση του οδηγού με τη σύνδεση της συσκευής. Ο οδηγός είναι ένας ‘μεταφραστής’ μεταξύ της συσκευής και των προγραμμάτων που τη χρησιμοποιούν. Κάθε συσκευή έχει ένα σύνολο εξειδικευμένων εντολών τις οποίες γνωρίζει μόνο ο οδηγός. Αντιθέτως, τα προγράμματα έχουν πρόσβαση στις συσκευές μόνο μέσω γενικών εντολών. Ο οδηγός λοιπόν δέχεται τις γενικές εντολές από το πρόγραμμα και τις ‘μεταφράζει’ σε ειδικές εντολές για τη συσκευή.

19 Τι είναι οι οδηγοί; Για την εγκατάστασή τους, χρησιμοποιείστε τα DVD εγκατάστασης που έρχονται με τη συσκευή ή το διαδίκτυο. Η τεχνολογία Plug & Play επιτρέπει την αναγνώριση των καινούριων συσκευών που συνδέονται στον υπολογιστή. Για ενημέρωση των Windows για τους τελευταίους οδηγούς, ελέγξτε τις επιλογές στο: Control Panel / Performance and Maintenance / System / Automatic updates

20 Αναζήτηση αρχείων Χρήση εκτυπωτών Δημιουργία συντόμευσης

21 Πώς μπορώ να αναζητήσω ένα αρχείο;
Παράθυρο / Αναζήτηση Για εικόνα, βίντεο, επιλέγουμε και γράφουμε όνομα. Για αναζήτηση σε συγκεκριμένο φάκελο: δεξί κλικ στο φάκελο / αναζήτηση (ψάχνει στο συγκεκριμένο φάκελο). Για αναζήτηση αρχείου, πληκτρολογούμε το όνομά του. Για συγκεκριμένη αναζήτηση *.doc: αναζητά τη συγκεκριμένη επέκταση. Μα*: αναζητά μια φράση που αρχίζει με το ‘Μα’. *μα: Αναζητά μια φράση που τελειώνει με το ‘μα’.

22 Αιχμαλώτιση εικόνων Print Screen: αντιγράφει ολόκληρη την οθόνη.
Alt+Print Screen: Αντιγράφει μόνο το ενεργό παράθυρο. 22

23 Πώς χρησιμοποιώ τους εκτυπωτές;
Επιλέγω ένα εκτυπωτή: Ορισμός προεπιλεγμένου με δεξί κλικ στον εκτυπωτή. Εκτύπωση δοκιμαστικής σελίδας: δεξί κλικ σε εκτυπωτή / Ιδιότητες. Εκκίνηση εκτυπωτή: Από το μενού της εφαρμογής. Επιλογή αρχείου από τον εξερευνητή / δεξί κλικ / εκτύπωση. Συνημμένο αρχείο: δεξί κλικ στο αρχείο / εκτύπωση.

24 Πώς αλλάζω εκτυπωτή; Για να επιλέξουμε έναν άλλο εκτυπωτή ως τον προεπιλεγμένο εκτυπωτή: Δεξί κλικ στο εικονίδιο του νέου εκτυπωτή / ‘ορισμός εκτυπωτή ως προεπιλεγμένου’. 24

25 Διακοπή εκτύπωσης Για προσωρινή διακοπή: Για ακύρωση:
Από την ουρά εκτύπωσης, επιλέγουμε ‘προσωρινή διακοπή εκτύπωσης’. Για ακύρωση: Aπό πλαίσιο εργασίας επιλέγουμε το εικoνίδιο του εγγράφου και πατάμε το πλήκτρο ‘delete’. Για ακύρωση πολλών εγγράφων: Επιλέγουμε τα έγραφα κρατώντας πατημένο το πλήκτρο ‘Ctrl’ και μετά πατάμε το πλήκτρο ‘delete’. Αν το έγγραφο έχει ήδη σταλεί στον εκτυπωτή: Αδειάζουμε τις σελίδες του τροφοδότη χαριού. 25

26 Πώς δημιουργώ τη συντόμευση ενός αρχείου ή φακέλου;
Συντόμευση: ένα μικρό αρχείο που περιέχει ένα δείκτη προς ένα φάκελο, αρχείο ή πρόγραμμα στον υπολογιστή. Όταν διαγράφουμε τη συντόμευση, διαγράφουμε το δείκτη και όχι το αρχείο. Δημιουργία: Για διαφορετικούς φακέλους: Επεξεργασία / Αντιγραφή. Στο νέο φάκελο Επεξεργασία / Επικόλληση συντόμευσης. Για τον ίδιο φάκελο: Δεξί κλικ/δημιουργία συντόμευσης. Για επιφάνεια εργασίας: Δεξί κλικ> Αποστολή στην επιφάνεια εργασίας.

27 Εισαγωγή στο διαδίκτυο

28 Τι είναι το διαδίκτυο; Ένα παγκόσμιο δίκτυο το οποίο αποτελείται από πολλά μικρότερα δίκτυα υπολογιστών συνδεδεμένων μεταξύ τους μέσω τηλεφωνικών γραμμών και δορυφόρων. Μέσω του δικτύου οι άνθρωποι επικοινωνούν και ανταλλάσσουν πληροφορίες (κείμενο, εικόνα, βίντεο, ήχο ή λογισμικό). Αριθμεί σήμερα πάνω από ένα δισεκατομμύριο χρήστες και επεκτείνεται διαρκώς.

29 Είδη δικτύων Το Internet είναι δίκτυο ευρείας περιοχής.
Τοπικά δίκτυα (LAN): Οι υπολογιστές που τα συγκροτούν βρίσκονται σε κοντινή απόσταση. Π.χ. σχολεία, μικρές εταιρείες. Μητροπολιτικά δίκτυα (Metropolitan Area Network): Το δίκτυο βρίσκεται στον ευρύ χώρο μιας πόλης, όπως πανεπιστημιούπολης. Μεταξύ τοπικών και δικτύων ευρείας περιοχής. Δίκτυα ευρείας περιοχής (WAN): Καλύπτουν ανάγκες δικτύωσης σε μεγάλες αποστάσεις. Μπορούν να συνδέουν πολλά τοπικά δίκτυα. Εκτείνεται σε περισσότερες πόλεις ή ηπείρους. Χρησιμοποιεί τηλεφωνικές γραμμές ή δορυφόρους. Το Internet είναι δίκτυο ευρείας περιοχής.

30 Διακομιστές και πελάτες
Όλα τα δίκτυα αποτελούνται από διακομιστές και πελάτες. Διακομιστής ή εξυπηρετητής: Ο υπολογιστής που υποστηρίζει το δίκτυο και επιτρέπει στους χρήστες να μοιράζονται τα προγράμματα και τις πληροφορίες. Πελάτες ή σταθμοί εργασίας: Οι υπολογιστές που είναι συνδεδεμένοι στο δίκτυο και εξυπηρετούνται από τον διακομιστή. Ομότιμο δίκτυο: όταν διακομιστής και πελάτης χρησιμοποιούν το ίδιο λειτουργικό. Πελάτης λέγεται και ο φυλλομετρητής (browser) που επιτρέπει στο χρήστη να πάει σε οποιοδήποτε σημείο θέλει. Φυλλομετρητής: πρόγραμμα πελάτης (client program) και ο υπολογιστής του χρήστη: υπολογιστής-πελάτης.

31 Το μοντέλο πελάτης/διακομιστής
Οι υπολογιστές διακομιστές (servers) έχουν: Αρχεία στα οποία επιτρέπεται πρόσβαση. Μόνιμη σύνδεση στο δίκτυο. Προσφέρουν τις υπηρεσίες τους ανά πάσα στιγμή.

32 Το μοντέλο πελάτη-διακομιστή (εξυπηρετητή)

33 Οι υπολογιστές του διαδικτύου
Οι υπολογιστές του διαδικτύου χωρίζονται στους υπολογιστές των παροχέων και στους υπολογιστές των χρηστών. Παροχείς: Εταιρείες που παρέχουν τη σύνδεση και τις υπηρεσίες διαδικτύου (Forthnet, Otenet, HOL). Ο κάθε παροχέας διαθέτει μια τηλεπικοινωνιακή γραμμή μεγάλου εύρους που στην Ελλάδα παρέχεται από τον ΟΤΕ. Στο εξωτερικό ο κάθε παροχέας έχει τη δική του γραμμή. Αυτό αποτελεί τη βασική ραχοκοκαλιά (backbone)του παροχέα. Υπάρχουν επίσης οι κόμβοι του Internet που βρίσκονται σε διάφορες επαρχιακές πόλεις και συνδέονται με το κεντρικό backbone. Τέλος υπάρχουν οι συνδρομητές που είναι οι άμεσοι πελάτες των κόμβων που παρέχουν τη σύνδεση στους συνδρομητές.

34 Αναδρομή στην ιστορία του διαδικτύου
Katie Hafner, Matthew Lyon, 2005, Πώς ξεκίνησε το Ίντερνετ – όταν ξαγρυπνούν οι ιδιοφυΐες, ΡΕΩ. Στο διαδίκτυο:

35 Μια σύντομη ιστορία του διαδικτύου
Εξάπλωση και ευρεία χρήση από τα μέσα του ‘90. Το διαδίκτυο γεννήθηκε στο πλαίσιο του Ψυχρού Πολέμου.

36 Μια σύντομη ιστορία του διαδικτύου
3 φάσεις ανάπτυξης του διαδικτύου: Δημιουργία του ARPAnet, προγόνου του διαδικτύου. Ανάπτυξη του διαδικτύου και των βασικών λειτουργιών του. Εμφάνιση του Παγκόσμιου Ιστού, που εισήγαγε το διαδίκτυο στην καθημερινή ζωή.

37 Μια σύντομη ιστορία του διαδικτύου
Μετά την εκτόξευση του 1ου Σοβιετικού δορυφόρου ‘Σπούτνικ’ το 1957, το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ δημιούργησε την ARPA (Advanced Research Project Agency). Σκοπός της: η χρηματοδότηση εφαρμοσμένων ερευνών σε πανεπιστήμια και εταιρείες για να δημιουργηθεί τεχνολογία ικανή να χρησιμοποιηθεί για στρατιωτικούς σκοπούς.

38 Μια σύντομη ιστορία του διαδικτύου
Το Internet ξεκίνησε ως ARPAnet, ένα εθνικό δίκτυο υπολογιστών στις ΗΠΑ που δημιουργήθηκε από τον στρατιωτικό οργανισμό ARPA (Advanced Research Projects Agency). Η σκέψη ήταν να δημιουργηθεί ένα δίκτυο μεταγωγής δεδομένων που θα παρέμενε λειτουργικό, ακόμη κι αν ένα μεγάλο μέρος του θα καταστρεφόταν από έναν ενδεχόμενο πυρηνικό πόλεμο ή μία τεράστια φυσική καταστροφή.

39 Το ARPAnet Προτάθηκε ένα σύστημα δημόσιας επικοινωνίας με τα ακόλουθα χαρακτηριστικά: Η επικοινωνία δεν θα ήταν γραμμική αλλά θα έμοιαζε με έναν ιστό. Η βασική μέθοδος ήταν η μέθοδος ‘μεταγωγής πακέτων’ (Packet switching). Δεν θα υπήρχε κάποιο κέντρο οργάνωσης, αλλά πολλοί κόμβοι που θα ήταν ίσοι μεταξύ τους και θα λειτουργούσαν ανεξάρτητα ο ένας από τον άλλο.

40 Το ARPAnet 1969: Τέλος του ‘69:
Ο πρώτος κόμβος τοποθετήθηκε για πρώτη φορά στο Πανεπιστήμιο Καλιφόρνια του Λος Άντζελες (UCLA). Τέλος του ‘69: Στο ARPAnet ήταν συνδεδεμένα 4 πανεπιστήμια (UCLA, Santa Barbara, Juta, Stanford) και όσα δεν συμμετείχαν άρχισαν να δημιουργούν τα δικά τους δίκτυα. Τους κόμβους αποτελούσαν υπερ-υπολογιστές της εποχής, που επικοινωνούσαν μέσω ειδικών τηλεπικοινωνιακών γραμμών υψηλής ταχύτητας.

41 Ανάπτυξη του διαδικτύου
Στη δεκαετία του ’70 παρατηρείται σημαντική βελτίωση σε επίπεδο υλικού και λογισμικού. Μέχρι το 1972 ο αριθμός των κόμβων είχε αυξηθεί στους 37. Μεταξύ 1972 και 1974 καθορίζονται τα πρότυπα λειτουργίας πρωτοκόλλων διαδικτύου: Telnet (σύνδεση εξ αποστάσεως), FTP (μεταφορά αρχείων μέσω διαδικτύου), Επινοήθηκε το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ( ), που χρησίμευε στην ανταλλαγή μηνυμάτων και δεδομένων.

42 Το πρωτόκολλο TCP/IP 1983: Οι Vincent Cerf και Robert Kahn δημιούργησαν το πρωτόκολλο TCP/IP (Transmission Control Protocol / Internet Protocol) και η χρήση του εξαπλώθηκε κάνοντάς το το πιο ευρεία χρησιμοποιούμενο πρωτόκολλο. Ακολουθεί τη λογική της μεταγωγής πακέτων. Τα δεδομένα τεμαχίζονται, αριθμούνται και δίνεται η διεύθυνση του υπολογιστή προορισμού. Ο υπολογιστής συναρμολογεί τα πακέτα. TCP: Ελέγχει τη ροή των πακέτων ώστε να φτάνουν χωρίς λάθη. IP: Αναλαμβάνει τη μεταφορά από το ένα σημείο της διαδρομής στο άλλο.

43 Το πρωτόκολλο TCP/IP Ένας υπολογιστής είναι συνδεδεμένος στο διαδίκτυο μόνο όταν: ‘τρέχει’ το πρωτόκολλο TCP/IP, έχει μια μοναδική TCP/IP διεύθυνση που τον ξεχωρίζει από τα εκατομμύρια των άλλων, μπορεί να στείλει πακέτα IP σε όλους του υπολογιστές στο διαδίκτυο. Έτσι ανακαλύπτεται η ιδέα του οικουμενικού κώδικα μεταξύ υπολογιστών, που υπήρχε ήδη από το παγκόσμιο τηλεφωνικό δίκτυο.

44 Ανάπτυξη του διαδικτύου
Το ARPAnet μεγάλωνε διαρκώς, καθώς όλο και περισσότεροι κόμβοι συνδέονταν σε αυτό. Μέχρι τη δεκαετία του 1980 όμως χρήστες του δικτύου παρέμεναν κατά κύριο λόγο ακαδημαϊκά ιδρύματα, ερευνητές και κυβερνητικοί οργανισμοί. Τυπικά το ARPANET σταμάτησε να υπάρχει το 1991.

45 Ο Παγκόσμιος Ιστός Το 1989 στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικής Έρευνας (CERN): βάσεις για τη δημιουργία του Παγκόσμιου Ιστού από τον Tim Berners-Lee και την ομάδα του. Με τον Παγκόσμιο Ιστό το διαδίκτυο μετατράπηκε σε λαϊκό φαινόμενο. Εκεί δημιουργήθηκε το λεξιλόγιο του Υπερκειμένου (hypertext). 1993: εμφανίστηκε ο πρώτος πλοηγός Mosaic του NCSA (National Center for Supercomputing Applications) στο πανεπιστήμιο του Illinois που ‘μετέφρασε’ αυτό το λεξιλόγιο σε τρόπο κατανοητό για το χρήστη.

46 Στο επόμενο μάθημα Χαρακτηριστικά του Παγκόσμιου Ιστού: υπερκείμενο, HTML και HTTP. Πρωτόκολλα και υπηρεσίες του διαδικτύου. Σύνδεση στο διαδίκτυο και είδη συνδέσεων.


Κατέβασμα ppt "Πρακτικά ζητήματα Οι διαλέξεις και οι ασκήσεις που γίνονται στην τάξη θα βρίσκονται στο eclass. Τα θέματα μέχρι τώρα: Windows XP Ασκήσεις πάνω στη χρήση."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google