Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας
«Είμαστε ό,τι τρώμε» Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας

2 Θεματικές ενότητες Μεσογειακή Διατροφή Διατροφή και σχολική επίδοση
Πρόσθετα των τροφών Οφέλη της νηστείας γενικά και ειδικότερα στους εφήβους

3 Μεσογειακή Διατροφή Άφθονες φυτικές ίνες (φρούτα, λαχανικά, ψωμί/δημητριακά, πατάτες, όσπρια, καρποί). Ελάχιστα επεξεργασμένα προϊόντα Γαλακτοκομικά προϊόντα (κυρίως τυρί και γιαούρτι) καθημερινά σε μικρές έως μέτριες ποσότητες Ψάρια και πουλερικά σε μικρές έως μέτριες ποσότητες Κόκκινο κρέας 2 φορές το μήνα Ελαιόλαδο ως κύρια πηγή λιπαρών που περιέχουν μονοακόρεστα λιπαρά οξέα.

4 Πυραμίδα Μεσογειακής Διατροφής

5 Καθημερινή κατανάλωση:
Δημητριακά ολικής άλεσης και τα προϊόντα τους (ρύζι, ζυμαρικά, ψωμί, κτλ). Παρέχουν ενέργεια, είναι χαμηλά σε λίπος, βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου και μειώνουν τη χοληστερόλη.

6 Καθημερινή κατανάλωση:
Φρούτα και λαχανικά. Αποτελούν καλή πηγή αντιοξειδωτικών και πολλών βιταμινών, ενώ δρουν προστατευτικά ενάντια στα καρδιαγγειακά νοσήματα και διάφορες μορφές καρκίνου.

7 Καθημερινή κατανάλωση:
Όσπρια και ξηροί καρποί. Έχουν πολλές φυτικές ίνες και βιταμίνες δίνοντας ενέργεια στον οργανισμό.

8 Καθημερινή κατανάλωση:
Ελαιόλαδο. Προστατεύει από τη στεφανιαία νόσο, μειώνει τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης, ενώ αυξάνει την «καλή χοληστερόλη».

9 Καθημερινή κατανάλωση:
Γαλακτοκομικά προϊόντα. Αποτελούν καλή πηγή ασβεστίου που βοηθάει στη διατήρηση της οστικής μάζας προλαμβάνοντας τον κίνδυνο φθοράς. Είναι καλό να περιέχουν χαμηλά λιπαρά.

10 Λίγες φορές την εβδομάδα:
Ψάρια. Μειώνουν την πιθανότητα εμφάνισης στεφανιαίας νόσου εξαιτίας των ω3 λιπαρών οξέων που περιέχουν.

11 Λίγες φορές την εβδομάδα:
Πουλερικά. Παρέχουν πρωτεΐνες υψηλής διατροφικής αξίας, καθώς και σίδηρο.

12 Λίγες φορές την εβδομάδα:
Αυγά. Είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και ανόργανα στοιχεία.

13 Λίγες φορές την εβδομάδα:
Γλυκά. Πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο.

14 Λίγες φορές το μήνα: Κρέας. Περιέχουν πρωτεΐνες υψηλής διατροφικής αξίας, σίδηρο και βιταμίνες.

15 Οφέλη της Μεσογειακής Διατροφής
Ρυθμίζει την πίεση Ρυθμίζει το ζάχαρο Ρυθμίζει τη χοληστερόλη Ρυθμίζει το κοιλιακό λίπος Όταν ρυθμιστούν όλα τα παραπάνω, μειώνεται ο κίνδυνος για: Καρδιοπάθειες Διαβήτη Εγκεφαλικό επεισόδιο

16 Διατροφή και σχολική επίδοση
Πλήρες πρωινό Σωστή κατανομή των γευμάτων κατά τη διάρκεια της μέρας Προσοχή στα συστατικά των γευμάτων (να περιέχουν σωστή αναλογία των θρεπτικών στοιχείων) Πρόσληψη λίπους αναγκαία για την ανάπτυξη των εφήβων Κολατσιό στο σχολείο και απογευματινό σνακ απαραίτητα Σοκολάτα που φτιάχνει τη διάθεση και ενισχύει τις εγκεφαλικές λειτουργίες… όλα αυτά... ...απογειώνουν τη σχολική επίδοση!!

17 Πρόσθετα των τροφίμων Είναι ουσίες που προστίθενται σε τροφές, κυρίως σε όσες είναι έτοιμες προς κατανάλωση, καθώς και σε ποτά και αναψυκτικά, με σκοπό να πετύχουν ένα τεχνολογικό αποτέλεσμα, όπως συντήρηση, τροποποίηση του χρώματος, της γεύσης, της υφής κ.τ.λ.

18 Κατάλογος πρόσθετων τροφίμων «Ε»
Ε100-Ε199 (χρωστικές) Ε200-Ε299 (συντηρητικά) Ε300-Ε399 (αντιοξειδωτικά, ρυθμιστές οξύτητας) Ε400-Ε499 (γαλακτωματοποιητές, σταθεροποιητές, πηκτικοί παράγοντες) Ε500-Ε599 (ρυθμιστές οξύτητας, αντισυσσωματικοί παράγοντες) Ε600-Ε699 (βελτιωτικά γεύσης) Ε700-Ε799 (αντιβιοτικά) Ε900-Ε999 (διάφορα) Ε1000-Ε1399 (διάφορα) Ε1400-Ε1499 (πηκτικοί παράγοντες) Ε1500-Ε1525 (συνθετικές γεύσεις και γευστικοί διαλύτες)

19 Συντηρητικά τροφίμων Είναι εκείνα τα πρόσθετα των τροφίμων (φυσικά, τεχνητά και χημικά), τα οποία έχουν ως κύριο σκοπό τους την επιμήκυνση της διάρκειας ζωής των τροφίμων και κωδικοποιούνται με τους αριθμούς Ε200-Ε299.

20 Συντηρητικά τροφίμων Είναι ουσίες που επιτρέπουν τη διατήρηση του τροφίμου, την παράταση και αύξηση της ζωής του. Επίσης, αποτρέπουν την πιθανή αλλοίωσή του από χημικούς, φυσικούς ή βιολογικούς παράγοντες, ακριβώς όπως έκαναν από τα πολύ παλιά χρόνια με το αλάτι, τη ζάχαρη και το ξύδι ή με τεχνικές όπως η ξήρανση, η αφυδάτωση, το κάπνισμα, ή αργότερα η ψύξη και η κονσερβοποίηση.

21 «Νηστεύουμε όχι για να χάσουμε κιλά, αλλά για το καλό της ψυχής μας»
Οφέλη της νηστείας Αποτοξίνωση του οργανισμού Ενίσχυση ανοσοποιητικού συστήματος Διατήρηση φυσιολογικού βάρους Οδηγεί σε καλύτερο αυτοέλεγχο του ατόμου «Νηστεύουμε όχι για να χάσουμε κιλά, αλλά για το καλό της ψυχής μας»

22 Κυριότερες νηστείες κατά τη διάρκεια της χρονιάς:
40 μέρες πριν τα Χριστούγεννα 49 μέρες πριν το Πάσχα 14 μέρες πριν το Δεκαπενταύγουστο Του Σταυρού 14 Σεπτεμβρίου Παραμονή των Θεοφανείων 5 Ιανουαρίου Του Αγ. Ιωάννη 29 Αυγούστου Τετάρτη και Παρασκευή

23 Είμαστε ό,τι τρώμε Επομένως, η ποιότητα της διατροφής μας διαμορφώνει την ποιότητα της ζωής μας!!!

24 από την εκπαιδευτική επίσκεψή μας στο ΤΕΙ Καρδίτσας και
Ανταπόκριση από την εκπαιδευτική επίσκεψή μας στο ΤΕΙ Καρδίτσας και στην επιχείρηση αναψυκτικών ΚΛΙΑΦΑ

25

26

27

28

29

30

31

32

33

34

35 Συμμετείχαν οι παρακάτω μαθητές:
Γιώτη Χριστιάνα Βότσιου Αντιγόνη Γεωργίου Σωτηρία Βασιλείου Ελευθερία Ζορμπά Βιργινία Γκότσια Ζωίνα Γαλάνη Αλεξάνδρα Αναγνωστοπούλου Φανή Τριανταφύλλου Παρασκευή Δραγούτσου Ελένη Άγκο Πάμελα Κωτούλα Αριστέα Κουγιούμη Δέσποινα Καραΐσκος Ανδρέας Κουτσάγιας Ευγένιος Μανθοπούλου Βασιλεία Μπαρμπαρούση Γρηγορία Βαλληνδρά Στυλιανή Μανίτσα Μαργαρίτα Κοθρά Παναγιώτα

36 …και οι παρακάτω μαθητές:
Μαραγκός Ιωάννης Παλαβράκη Ναταλία Παπαγεωργίου Βασιλική Πέττας Θεόδωρος Ντινόπουλος Γεώργιος Μπαντή Δήμητρα Μπαρούτα Ελένη Παπακώστα Αντωνία Παληγιάννη Παναγιώτα Κύργια Σοφία Μπουζούρα Μαρία Μπείντο Γρισέλντα Σιακαβάρα Μαρίνα Τζίμας Βασίλειος Τσιρωνά Βασιλική Τάσσιου Αναστασία Τσιτούρα Ελένη Σκυλογιάννη Ελένη Τσακνάκη Ιφιγένεια Τσιότρα Ελένη Σταύρου Αντριάνα Τσιάκα Βασιλική Πούλιου Ιωάννα Χλωρός Παναγιώτης

37 Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε με τη βοήθεια των καθηγητών:
Γεωργίας Φιλίππου Κωνσταντίνας Κοντογιάννη Απόστολου Τσακίρη Σχολικό Έτος


Κατέβασμα ppt "Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google