Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος μέσα από τη Λογοτεχνία και τον Κινηματογράφο

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος μέσα από τη Λογοτεχνία και τον Κινηματογράφο"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος μέσα από τη Λογοτεχνία και τον Κινηματογράφο
Ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος μέσα από τη Λογοτεχνία και τον Κινηματογράφο

2 Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος Ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος , επίσης γνωστός ως ο Μεγάλος Πόλεμος , όπως λεγόταν πριν το ξέσπασμα του Δεύτερου Πολέμου, ήταν μια γενικευμένη σύγκρουση των Ευρωπαϊκών Δυνάμεων που διήρκεσε από τον Αύγουστο του 1914 ως τις 11 Νοεμβρίου Οι Ενωμένες Δυνάμεις, καλούμενες και Δυνάμεις της Ανάνττ (κυρίως οι Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία, από το 1915 η Ιταλία και ως τις αρχές του 1918 η Ρωσία και, από το 1917, οι ΗΠΑ) νίκησαν τις Κεντρικές Δυνάμεις καλούμενες και Τριπλή Συμμαχία, (Γερμανία, Αυστροουγγαρία, Οθωμανική Αυτοκρατορία και Βουλγαρία) και οδήγησαν αφενός στην κατάρρευση τεσσάρων αυτοκρατοριών και σε ριζικές αλλαγές στον χάρτη της Ευρώπης, εκ του κατακερματισμού αυτών, αφετέρου στη μεγάλη Ρωσική Επανάσταση και σε τελική φάση την δημιουργία της Κοινωνίας των Εθνών.

3 Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος Τα θύματα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου ανήλθαν σε 9 εκατομμύρια στρατευμένους και σε άλλους τόσους αμάχους ξεπερνώντας συνολικά τα 18,5 εκατομμύρια ψυχών.

4 Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος μέσα από τη Λογοτεχνία
Εκατό χρόνια συμπληρώνονται από την έκρηξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Μνημειώδης στην έκταση και την έντασή του, κολοσσιαίος σε απώλειες, τραγικός στην απόλυτη εξάντληση ανθρώπινων, οικονομικών, πνευματικών πόρων, μοναδικός στον τρόπο με τον οποίο ενέπνευσε την λογοτεχνική φαντασία.

5 Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος μέσα από τη Λογοτεχνία
Ο Ανρί Μπαρμπύς, με τον αψύ και ωμό ρεαλισμό της «Φωτιάς» του, που κυκλοφόρησε το 1916– ένα βιβλίο γραμμένο. σε ημερολογιακή μορφή, μια εικονογραφία θανάτου στα χαρακώματα.

6 Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος μέσα από τη Λογοτεχνία
Το βιβλίο "Στα χαρακώματα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου - Αναμνήσεις από τη Μάχη του Σομ " είναι η αφηγηματική καταγραφή της παρουσίας του Συντάγματος του Δυτικού Γιορκσάιρ στην πρώτη γραμμή. Γραμμένο από έναν αξιωματικό, τον πολυτάλαντο Sidney Rogerson,το έργο παρέχει στον αναγνώστη μια ασυνήθιστα ειλικρινή και αυθεντική περιγραφή για το πώς ήταν να βιώνεις μια από τις πλέον διαβόητες μάχες του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

7 Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος μέσα από τη Λογοτεχνία
Σε αυτή την κλασική μελέτη για την τέχνη του πολέμου ο Rommel αναλύει τις τακτικές που βρίσκονται πίσω από την στρατιωτική του επιτυχία. Πρωτοδημοσιευμένο το έγινε γρήγορα ένα ιδιαίτερα δημοφιλές στρατιωτικό εγχειρίδιο, κάτι το οποίο δεν διέφυγε της προσοχής του Αδόλφου Χίτλερ.

8 Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος μέσα από τη Λογοτεχνία
Ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος οδήγησε στο θάνατο περίπου οκτώ εκατομμύρια άνδρες και επέφερε στη μεταπολεμική Ευρώπη μια τεράστια οικονομική κρίση, ανακόπτοντας την ανάπτυξη και τη σχετική ευημερία της. Με αυτό το πραγματικά πρωτοποριακό και προκλητικό βιβλίο του ο Niall Ferguson ρωτά: "Άραγε όλες οι θυσίες που έγιναν, άξιζε τον κόπο και να γίνουν;". Με μια ιστορική ανάλυση λαμπρή, διεγερτική για τη σκέψη, ριζοσπαστική και συγχρόνως ευχάριστη στο διάβασμά της, ο συγγραφέας κατευθύνει τους προβληματισμούς του αναγνώστη σε μια σειρά θεμάτων μεγάλης βαρύτητας

9 Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος μέσα από τη Λογοτεχνία
Ένα συναρπαστικό και πλήρως διαφωτιστικό ιστορικό λεύκωμα που παρουσιάζει τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο μέρα προς μέρα. Γραμμένο με σύντομο μα περιεκτικό τρόπο, περιλαμβάνει σπάνιο αρχειακό φωτογραφικό υλικό, χάρτες σχετικούς με τις κύριες μάχες, χρονολογικά ευρετήρια, σύντομες αναφορές στα αίτια, τη στρατηγική, τις στρατιωτικές πρακτικές, τον οπλισμό, τις αποφάσεις-κλειδιά και τους κύριους πρωταγωνιστές του πολέμου και αποτελεί πραγματικό απόκτημα για κάθε βιβλιοθήκη από τον Ian Westwell.

10 Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος μέσα από τη Λογοτεχνία
Ποιήματα

11 Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος μέσα από τη Λογοτεχνία

12 Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος μέσα από το Κινηματογράφο
Στο σινεμά, ο πολύχρονος Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος έγινε πένθιμη ιστορία στη λάσπη και στη φρίκη των χαρακωμάτων, που πήραν συμβολικές διαστάσεις ενός μακρύ και δαιδαλώδους ομαδικού τάφου.

13 Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος μέσα από το Κινηματογράφο
Γαλλο-Γερμανικό μέτωπο. Α” Παγκόσμιος πόμεμος. Οι Γάλλοι στρατιώτες αρνούνται να εκτελέσουν την διαταγή κατάληψης ενός ελαχίστου σημασίας σημείου. Οι ανώτεροι τους τιμωρούν τρεις απ” αυτούς προς παραδειγματισμό.

14 Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος μέσα από το Κινηματογράφο
Χριστούγεννα Κάτι πρωτάκουστο συμβαίνει στα γαλλο-ελβετικά σύνορα. Άγγλοι, Γάλλοι και Γερμανοί στρατιώτες αφήνουν ό,τι τους χωρίζει και μπαίνουν σε εκεχειρία για τις γιορτινές μέρες. Την αφορμή έδωσε το τραγούδι ενός Γερμανού τενόρου και της σοπράνο γυναίκας του.

15 Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος μέσα από το Κινηματογράφο
Ο  Τόμας Έντουαρντ Λόρενς είναι αξιωματικός του αγγλικού στρατού στην Αίγυπτο, στις αρχές του 20ου αιώνα. Τα συμφέροντα της χώρας του θα τον στείλουν να εποπτεύσει τον πόλεμο που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στους Άραβες και τους κατακτητές Τούρκους. Ο Λόρενς θα παρασυρθεί από τη δύναμη του αγώνα των Αράβων και θα γίνει ένα με αυτούς, γράφοντας ιστορία ως ο Λόρενς της Αραβίας.

16 Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος μέσα από το Κινηματογράφο
Ο νεαρός Άλμπερτ εκπαιδεύει το καινούργιο, ατίθασο άλογο του πατέρα του, τον Τζόι, αλλά εκείνος, καταχρεωμένος, το πουλάει στο στρατό όταν αρχίζει ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος. Με τα χρόνια ο Τζόι αλλάζει χέρια και στρατόπεδα, αλλά ο Άλμπερτ δεν παύει να τον αναζητά.

17 Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος μέσα από το Κινηματογράφο
Ένας στρατιώτης του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου που έχει μεταβληθεί σε φυτό και οι γιατροί τον διατηρούν ζωντανό σε μια σκοτεινή γωνιά του νοσοκομείου, θυμάται στιγμές της ζωής του, ενώ προσπαθεί ταυτόχρονα να βρει έναν τρόπο επικοινωνίας με το περιβάλλον του.


Κατέβασμα ppt "Ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος μέσα από τη Λογοτεχνία και τον Κινηματογράφο"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google