Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Μεταλλευτική Έρευνα Κ. Μόδης

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Μεταλλευτική Έρευνα Κ. Μόδης"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Μεταλλευτική Έρευνα Κ. Μόδης
Η μεταλλευτική έρευνα μπορεί να οριστεί ως το σύνολο των εργασιών συλλογής και επεξεργασίας δεδομένων που οδηγούν στη λήψη μιας εμπεριστατωμένης απόφασης σχετικά με τον υπολογισμό του μεγέθους, της δομής και της ετήσιας παραγωγής μιας νέας εξορυκτικής δραστηριότητας. Πρωταρχικός στόχος της μεταλλευτικής έρευνας είναι η ανεύρεση και η απόληψη του μέγιστου δυνατού αριθμού νέων οικονομικά εκμεταλλεύσιμων κοιτασμάτων, στον ελάχιστο χρόνο, με το ελάχιστο κόστος.

2 Κύκλος ορυκτών πρώτων υλών
Μεταλλευτική Έρευνα Κ. Μόδης Κύκλος ορυκτών πρώτων υλών Η μεταλλευτική έρευνα οδηγεί από το υπέδαφος ή τους ωκεανούς στον οικονομικό ορισμό ενός κοιτάσματος, όσον αφορά την ποιότητα, την ποσότητα των αποθεμάτων και την οικονομική τους εκμεταλλευσιμότητα.

3 Ανάγκη Μεταλλευτικής έρευνας
Μεταλλευτική Έρευνα Κ. Μόδης Ανάγκη Μεταλλευτικής έρευνας Μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ’50 η μεταλλευτική έρευνα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μια γραμμική διαδικασία. Τα κοιτάσματα αποδεικνύονταν πλούσια και επιφανειακά ή τουλάχιστον υπήρχαν αρκετές επιφανειακές ενδείξεις. Μετά τις αρχές της δεκαετίας του ’50, η μεταλλευτική έρευνα γνωρίζει ριζικές μεταβολές. Οι άμεσες ενδείξεις εξαντλούνται και η διαδικασία μεταβάλλεται σε «δυναμική». Η προσπάθεια επικεντρώνεται στον περιορισμό μιας περιοχής μερικών χιλιάδων στρεμμάτων σε μερικά στρέμματα μεταλλοφορίας. γεωτρήσεις

4 Πρόβλημα βελτιστοποίησης
Μεταλλευτική Έρευνα Κ. Μόδης Πρόβλημα βελτιστοποίησης Η μεγάλη διάρκεια της έρευνας, το υψηλό κόστος και ο μεγάλος επιχειρηματικός κίνδυνος υπαγορεύουν τη μεθόδευση της διαδικασίας σε διαδοχικές φάσεις. Η μεταλλευτική έρευνα θεωρείται μια πολυσταδιακή διαδικασία, η οποία συνιστά ένα πρόβλημα βελτιστοποίησης Στόχος είναι ο προσδιορισμός του βέλτιστου μεγέθους ερευνητικών έργων σε κάθε στάδιο και, κατ’ επέκταση, η ελαχιστοποίηση των δαπανών.

5 Στόχοι Μεταλλευτικής Έρευνας
Μεταλλευτική Έρευνα Κ. Μόδης Στόχοι Μεταλλευτικής Έρευνας Γενικά, το σύνολο της διαδικασίας στοχεύει στη συγκέντρωση γνώσεων ικανών να οδηγήσουν στην εκτίμηση των τριών κύριων παραμέτρων που είναι απαραίτητες στον οικονομικό σχεδιασμό της εκμετάλλευσης και στη μελέτη σκοπιμότητας της επένδυσης. Οι παράμετροι αυτές είναι: οι απαιτούμενες επενδύσεις, οι επιχειρησιακές δαπάνες εκμετάλλευσης και η τιμή πώλησης, ο ετήσιος τζίρος. Οι απαιτούμενες γνώσεις αφορούν τέσσερις άξονες: το κοίτασμα, το μετάλλευμα, την αγορά (του μετάλλου), το περιβάλλον (πολιτικό, γεωγραφικό, κοινωνικό, οικονομικό, νομικό και φορολογικό).

6 Μεταλλευτική Έρευνα Κ. Μόδης
Στόχοι ΜΕ: Tο κοίτασμα Κοίτασμα ονομάζεται η φυσική συγκέντρωση χρήσιμων ορυκτών η οποία βάσει του μεγέθους και της σύστασής της έχει ή είναι δυνατόν να έχει οικονομικό ενδιαφέρον για εκμετάλλευση Ορυκτός πόρος είναι μια ζώνη μεταλλοφορίας στην οποία έχει πραγματοποιηθεί δειγματοληψία και μελέτη σε βαθμό που να μπορεί να διατυπωθεί αξιόπιστη εκτίμηση ως προς την έκταση, την ποσότητα και την ποιότητα του περιεχόμενου χρήσιμου συστατικού. Απόθεμα χαρακτηρίζεται το οικονομικά εκμεταλλεύσιμο τμήμα του υπό έρευνα ορυκτού πόρου, όπως προκύπτει ύστερα από εμπεριστατωμένη μελέτη σκοπιμότητας.

7 Στόχοι ΜΕ: Tο μετάλλευμα
Μεταλλευτική Έρευνα Κ. Μόδης Στόχοι ΜΕ: Tο μετάλλευμα Η περιεκτικότητα του κοιτάσματος σε χρήσιμο συστατικό και η κατανομή της πυκνότητάς του επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό, από τη μια μεριά το κόστος εκμετάλλευσης και, από την άλλη μεριά, το προσδοκώμενο κέρδος. Η μικρή περιεκτικότητα σε μέταλλο έχει ως αποτέλεσμα χαμηλή τιμή πώλησης ανά τόνο μεταλλεύματος.

8 Μεταλλευτική Έρευνα Κ. Μόδης
Στόχοι ΜΕ: Η αγορά Η δομή της αγοράς του μετάλλου υπαγορεύει τη θέση του συγκεκριμένου μεταλλείου στον διεθνή χώρο. Η αύξηση του κόστους εξόρυξης του μετάλλου μπορεί να οδηγήσει σε επικερδή εκμετάλλευση του μεταλλείου, με την προϋπόθεση ότι το κόστος εξόρυξης δεν υπερβαίνει το κόστος του τελευταίου υπάρχοντος μεταλλείου που είναι απαραίτητο για να ικανοποιηθεί η ζήτηση (οριακό κόστος).

9 Στόχοι ΜΕ: Πολιτικό περιβάλλον
Μεταλλευτική Έρευνα Κ. Μόδης Στόχοι ΜΕ: Πολιτικό περιβάλλον Ένα ασταθές πολιτικό περιβάλλον αυξάνει τον βαθμό επικινδυνότητας της επένδυσης. Χώρες με ασταθείς πολιτικές συνθήκες (αυταρχικά καθεστώτα ή πολύ συχνές εναλλαγές κομμάτων στην κυβέρνηση), όπως και χώρες πιθανών εθνικοποιήσεων, αποτρέπουν τις επενδύσεις μεταλλευτικής έρευνας.

10 Στόχοι ΜΕ: Γεωγραφικό περιβάλλον
Μεταλλευτική Έρευνα Κ. Μόδης Στόχοι ΜΕ: Γεωγραφικό περιβάλλον Οι γεωγραφικοί παράγοντες καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό την οικονομική βιωσιμότητα ενός κοιτάσματος. Σε απομακρυσμένες περιοχές μπορεί να μην υπάρχει κατάλληλη ηλεκτροδότηση ή παροχή νερού, δρόμοι, σιδηρόδρομοι, σχολεία, νοσοκομεία κ.λπ. Οι υποδομές αυτές θα πρέπει να κατασκευαστούν εξαρχής, ενώ το κόστος μεταφοράς των μεταλλευτικών προϊόντων προς τις αγορές μπορεί να είναι ιδιαίτερα υψηλό.

11 Στόχοι ΜΕ: Κοινωνικό περιβάλλον
Μεταλλευτική Έρευνα Κ. Μόδης Στόχοι ΜΕ: Κοινωνικό περιβάλλον Το κοινωνικό περιβάλλον μπορεί να καταστήσει απαγορευτική τη συνέχιση των ερευνών ή την εκμετάλλευση ενός οικονομικά εκμεταλλεύσιμου κοιτάσματος. Ειδικότερα, μια θέση εργασίας σε ένα μεταλλείο οδηγεί κατά γενική παραδοχή στη δημιουργία τριών «έμμεσων» θέσεων εργασίας στον τομέα των υπηρεσιών και κατασκευών, κάτι που έχει θετική επίδραση στην περιοχή. Παρ’ όλα αυτά, οι επενδύσεις σε μεταλλευτικά έργα έχουν οδηγήσει και σε συγκρούσεις που συνδέονται με τη χρήση της γης, καθώς και σε αντιδράσεις που αφορούν την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων, ιδιαίτερα στις πιο πυκνοκατοικημένες από τις ανεπτυγμένες χώρες.

12 Στόχοι ΜΕ: Οικονομικό περιβάλλον
Μεταλλευτική Έρευνα Κ. Μόδης Στόχοι ΜΕ: Οικονομικό περιβάλλον Μια οικονομική πολιτική βασισμένη στη βιομηχανία και την εκμετάλλευση του εθνικού ορυκτού πλούτου μπορεί να διευκολύνει πολύ τη μεταλλευτική έρευνα, σε αντίθεση με μια οικονομική πολιτική βασισμένη στις υπηρεσίες και τον τριτογενή τομέα.

13 Στόχοι ΜΕ: Νομικό περιβάλλον
Μεταλλευτική Έρευνα Κ. Μόδης Στόχοι ΜΕ: Νομικό περιβάλλον Το νομικό καθεστώς ιδιοκτησίας της γης και του υπεδάφους καθορίζει σε ένα βαθμό τις δυνατότητες μεταλλευτικής έρευνας. Στις περισσότερες χώρες, όπου το υπέδαφος ανήκει στο κράτος, η παραχώρηση άδειας έρευνας αποδεικνύεται λιγότερο δαπανηρή διαδικασία από ό,τι στις περιπτώσεις που η περιοχή πρέπει να νοικιαστεί ή να αγοραστεί από ιδιώτη.

14 Στόχοι ΜΕ: Φορολογικό περιβάλλον
Μεταλλευτική Έρευνα Κ. Μόδης Στόχοι ΜΕ: Φορολογικό περιβάλλον Η έναρξη της εκμετάλλευσης ενός κοιτάσματος το καθιστά «περιουσιακό στοιχείο» που εξασθενεί, καθώς κάποια στιγμή το μετάλλευμα θα εξαντληθεί, το μεταλλείο θα κλείσει και δεν θα υπάρχει περαιτέρω ταμειακή ροή. Το μεταλλείο, ως εταιρεία, θα τεθεί υπό εκκαθάριση και οι μετοχές του δεν θα έχουν καμία αξία. Με άλλα λόγια, όλα τα μεταλλεία έχουν περιορισμένη διάρκεια ζωής και για το λόγο αυτό δεν θα πρέπει να φορολογούνται με τον ίδιο τρόπο όπως οι άλλες εμπορικές επιχειρήσεις. Όταν αυτό λαμβάνεται υπόψη στη φορολογική δομή μιας χώρας, μπορεί να θεωρηθεί σημαντικό κίνητρο για επενδύσεις στον τομέα των μεταλλευτικών ερευνών και εξόρυξης.

15 Χαρακτηριστικά ΜΕ Ο χρόνος που δαπανάται.
Μεταλλευτική Έρευνα Κ. Μόδης Χαρακτηριστικά ΜΕ Ο χρόνος που δαπανάται. Οι μεγάλες δαπάνες που απαιτούνται. Το έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό. Ο μεγάλος κίνδυνος που ενέχει.

16 Μεταλλευτική Έρευνα Κ. Μόδης
Στάδια ΜΕ

17 Μεταλλευτική Έρευνα Κ. Μόδης
Στάδια ΜΕ

18 Συστήματα κατάταξης αποθεμάτων
Μεταλλευτική Έρευνα Κ. Μόδης Συστήματα κατάταξης αποθεμάτων Η έκφραση αυτής της αβεβαιότητας σε σχέση με τα χαρακτηριστικά των κοιτασμάτων οδηγεί στην ανάγκη κατάταξης των αποθεμάτων σε κατηγορίες (βέβαια, πιθανά, δυνατά κ.λπ.). Ο χαρακτηρισμός αυτός υπήρξε ο μοναδικός τρόπος συστηματικής έκφρασης της αβεβαιότητας την εποχή που οι στατιστικές μέθοδοι εκτίμησης αποθεμάτων δεν είχαν λάβει τη σημερινή εξάπλωση. Οι εγγενείς ατέλειες των συστημάτων κατάταξης και η ασάφεια, οδήγησαν στον περιορισμό της λειτουργικότητάς τους στην καταγραφή αποθεμάτων ορυκτών πόρων αποκλειστικά σε επίπεδο μεγάλων περιοχών ή εθνικό επίπεδο, όπου η ασάφεια δεν βλάπτει σημαντικά τον βαθμό αξιοπιστίας.

19 Μεταλλευτική Έρευνα Κ. Μόδης
Σύστημα I.M.M. 1912 Αυτό το σύστημα κατάταξης προτάθηκε από το Institution of Mining and Metallurgy. Οι κατηγορίες αποθεμάτων είναι: Βέβαια αποθέματα: Εδώ ανήκουν αποθέματα κοιτασμάτων που είναι γνωστά στις τρεις τους διαστάσεις και ο κίνδυνος διακοπής της συνέχειας της μεταλλοφορίας είναι μηδενικός. Πιθανά αποθέματα: Στην κατηγορία αυτή ανήκουν κοιτάσματα για τα οποία είναι γνωστές οι δύο πλευρές τους και υπάρχουν στοιχεία συνέχειας της μεταλλοφορίας. Η διαπίστωση των κοιτασμάτων αυτών έχει γίνει με αραιό κάνναβο γεωτρήσεων, χωρίς προσδιορισμό των ορίων των κοιτασμάτων. Κατά συνέπεια, η συνέχεια των κοιτασμάτων βασίζεται σε γεωλογικές υποθέσεις. Δυνατά αποθέματα: Η ύπαρξη των κοιτασμάτων στηρίζεται σε μικρές επιφανειακές εμφανίσεις, σε κάποια ανοίγματα (πηγάδι), σε κάποιες γεωλογικές ενδείξεις ή σε σύγκριση των γεωλογικών χαρακτηριστικών της μελετώμενης περιοχής με άλλες παρόμοιες περιοχές με κοιτάσματα του ίδιου τύπου.

20 Μεταλλευτική Έρευνα Κ. Μόδης
Σύστημα U.S.B.M. 1944 Η πρόταση αυτή έγινε από τo United States Bureau of Mines, τώρα United States Geological Survey. Οι κατηγορίες του συστήματος είναι: Μετρηθέντα αποθέματα: Ο υπολογισμός των αποθεμάτων βασίζεται σε στοιχεία επιφανειακών εμφανίσεων, γεωτρήσεων και μεταλλευτικών έργων και σε συστηματική δειγματοληψία. Εδώ, το μέγιστο σφάλμα εκτίμησης δεν ξεπερνά το ± 20%. Ενδεικτικά αποθέματα: Συνδυασμός ερευνητικών έργων (μετρήσεις, δειγματοληψία κ.λπ.) και γεωλογικών ενδείξεων οδηγούν στην εκτίμηση των χαρακτηριστικών του κοιτάσματος (μέγεθος, ποιότητα).. Το σφάλμα εκτίμησης σε αυτή την κατηγορία ξεπερνά το ± 20%. Υποτιθέμενα αποθέματα: Ο προσδιορισμός των αποθεμάτων στηρίζεται σε γεωλογικές υποθέσεις και συγκριτική μελέτη της γεωλογικής δομής της εξεταζόμενης περιοχής. Η έλλειψη παρατηρήσεων και ερευνητικών έργων εξηγεί την αδυναμία υπολογισμού του σφάλματος εκτίμησης.

21 Μεταλλευτική Έρευνα Κ. Μόδης
Αναθεώρηση McKelvey 1972

22 Σύστημα πρ. Ανατολικών Χωρών
Μεταλλευτική Έρευνα Κ. Μόδης Σύστημα πρ. Ανατολικών Χωρών Η πρόταση γεννήθηκε στην πρώην Σοβιετική Ένωση τη δεκαετία του 1920 Οι κατηγορίες αποθεμάτων είναι οι εξής: Κατηγορία Α: Τα κοιτάσματα είναι γνωστά στις τρεις τουλάχιστον διαστάσεις τους, μετά από σειρά ερευνητικών υπόγειων έργων και γεωτρήσεων. Οι ερευνητικές εργασίες εκτελούνται σε κάνναβο πλευράς 20–100 μέτρων και η ανάκτηση πυρήνα στις γεωτρήσεις φτάνει τουλάχιστον το 70%. Το μέγιστο επιτρεπόμενο σφάλμα είναι της τάξης του ± 15%. Επίσης, έχει γίνει ολοκληρωμένη μελέτη των μεθόδων εκμετάλλευσης και εμπλουτισμού. Κατηγορία Β: Στα κοιτάσματα της κατηγορίας αυτής έχουν προσδιοριστεί οι τρεις ή τουλάχιστον οι δύο πλευρές. Στην περίπτωση που είναι γνωστές οι τρεις πλευρές, οι ερευνητικές εργασίες έχουν γίνει με αραιότερο κάνναβο απ’ ό,τι στην κατηγορία Α. Ο κάνναβος εκτέλεσης των ερευνητικών εργασιών είναι πλευράς 30 έως 200 μέτρων. Η ανάκτηση πυρήνα από γεωτρήσεις πρέπει να φτάνει τουλάχιστον το 50%. Το μέγιστο επιτρεπόμενο σφάλμα δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερο από ± 35%. Κατηγορία C1: Η διαπίστωση των αποθεμάτων της κατηγορίας αυτής σε μία, δύο ή τρεις διαστάσεις είναι αποτέλεσμα ερευνητικών έργων που έχουν γίνει σε αποστάσεις μεγαλύτερες απ’ ό,τι στις δύο προηγούμενες κατηγορίες. Έτσι, η μορφή και τα όρια των κοιτασμάτων δεν έχουν επακριβώς προσδιοριστεί. Οι υποθέσεις σχετικά με την ποιότητα, την ποσότητα και, γενικά, με την επέκταση του κοιτάσματος βασίζονται σε γεωφυσικές και γεωχημικές μετρήσεις. Το μέγιστο επιτρεπόμενο σφάλμα είναι της τάξης του ± 60%. Στα κοιτάσματα αυτά, η έρευνα σχετικά με τις μεθόδους εκμετάλλευσης και εμπλουτισμού γίνεται σε επίπεδο προμελέτης. Κατηγορία C2: Οι εκτιμήσεις για τα κοιτάσματα αυτά βασίζονται σε γεωλογικές ή μεταλλογενετικές παρατηρήσεις ή και ενδείξεις που προέρχονται από πολύ περιορισμένο αριθμό γεωτρήσεων. Στην κατηγορία αυτή δεν ορίζεται μέγιστο αποδεκτό σφάλμα.

23 Μεταλλευτική Έρευνα Κ. Μόδης
Σύστημα G.D.M.B. (1982) Το σύστημα αυτό προτάθηκε από Gesellschaft der Metallurgen und Bergleute το Οι κατηγορίες του συστήματος είναι οι παρακάτω: Βέβαια: Το μέγεθος, η μορφή και η συνέχεια της μεταλλοφορίας έχουν διαπιστωθεί με μεγάλη πυκνότητα ερευνητικών έργων. Το μέγιστο επιτρεπόμενο σφάλμα εκτίμησης είναι της τάξης του ± 20%, σε επίπεδο εμπιστοσύνης 90%. Πιθανά: Η πυκνότητα των ερευνητικών έργων, γεωτρήσεων και επιφανειακών εμφανίσεων εξασφαλίζει λογικά τη συνέχεια του κοιτάσματος. Το μέγιστο επιτρεπόμενο σφάλμα στην κατηγορία αυτή δεν πρέπει να ξεπερνά το ± 20%, σε επίπεδο εμπιστοσύνης 90%. Δυνατά Ι: Το αραιό δίκτυο γεωτρήσεων και ερευνητικών έργων δεν εξασφαλίζουν τη συνέχεια της μεταλλοφορίας. Το μέγιστο επιτρεπόμενο σφάλμα εδώ φθάνει το ± 30%, πάντα σε επίπεδο εμπιστοσύνης 90%. Δυνατά ΙΙ: Η έντονη μεταβλητότητα των κοιτασμάτων ή η μεγάλη απόσταση ανάμεσα στα ερευνητικά έργα δεν επιτρέπουν αξιόλογη αξιοπιστία στις εκτιμήσεις. Έτσι, το μέγιστο επιτρεπόμενο σφάλμα είναι της τάξης του ± 50%, σε επίπεδο εμπιστοσύνης 90%. Μη επιδεχόμενα κατάταξη: Η ύπαρξη των αποθεμάτων βασίζεται σε γεωλογικές εκτιμήσεις και παρατηρήσεις. Το μέγιστο επιτρεπόμενο σφάλμα εδώ ξεπερνά το ± 50%, σε επίπεδο εμπιστοσύνης 90%.

24 Μεταλλευτική Έρευνα Κ. Μόδης
Σύστημα Ι.Γ.Μ.Ε. (1984)

25 Μεταλλευτική Έρευνα Κ. Μόδης
Σύστημα ΟΗΕ (1996)

26 Μεταλλευτική Έρευνα Κ. Μόδης
Σύστημα PERC (2013) Το σύστημα Pan-European Reserves and Resources Reporting Committee αποτελεί πρότυπο σύνταξης δημόσιων εκθέσεων που διασφαλίζει ότι θα εμπεριέχουν τις απαιτούμενες πληροφορίες που αναμένονται από επενδυτές και επαγγελματίες συμβούλους ώστε να οδηγηθούν σε αιτιολογημένες κρίσεις σχετικά με τα αποτελέσματα της έρευνας ορυκτών πόρων

27 Αποθέματα Χαλκού εκ. τόνοι
Μεταλλευτική Έρευνα Κ. Μόδης Αποθέματα Χαλκού εκ. τόνοι

28 Αποθέματα Σιδήρου εκ. τόνοι
Μεταλλευτική Έρευνα Κ. Μόδης Αποθέματα Σιδήρου εκ. τόνοι

29 Αποθέματα Κασσίτερου εκ. τόνοι
Μεταλλευτική Έρευνα Κ. Μόδης Αποθέματα Κασσίτερου εκ. τόνοι

30 Αποθέματα Χρωμίου εκ. τόνοι
Μεταλλευτική Έρευνα Κ. Μόδης Αποθέματα Χρωμίου εκ. τόνοι

31 Αποθέματα Νικελίου εκ. τόνοι
Μεταλλευτική Έρευνα Κ. Μόδης Αποθέματα Νικελίου εκ. τόνοι

32 Αποθέματα Ψευδαργύρου εκ. τόνοι
Μεταλλευτική Έρευνα Κ. Μόδης Αποθέματα Ψευδαργύρου εκ. τόνοι

33 Αποθέματα Χρυσού τόνοι
Μεταλλευτική Έρευνα Κ. Μόδης Αποθέματα Χρυσού τόνοι

34 Αποθέματα Λευκόχρυσου τόνοι
Μεταλλευτική Έρευνα Κ. Μόδης Αποθέματα Λευκόχρυσου τόνοι


Κατέβασμα ppt "Μεταλλευτική Έρευνα Κ. Μόδης"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google