Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ανίχνευση παθογόνων μικροοργανισμών στα τρόφιμα

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ανίχνευση παθογόνων μικροοργανισμών στα τρόφιμα"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ανίχνευση παθογόνων μικροοργανισμών στα τρόφιμα
Π.Ν. Σκανδάμης Εργαστήριο: Υγιεινή Εγκαταστάσεων Βιομηχανιών Τροφίμων Εργαστήριο Ποιοτικού Ελέγχου και Υγιεινής Τροφίμων και Ποτών

2 International Standard Organization : ISO
Ελληνικός Οργανισμός Τυποποίησης: ΕΛΟΤ Μικροοργανισμός Πρότυπο Μέθοδος Listeria monocytogenes ISO :1996/1:2004(E) ISO :1998/1:2004(E) Ανίχνευση Καταμέτρηση Salmonella ISO 6579:2002 Escherichia coli ISO :2001 Stapphylococcus aureus ISO :1999

3 Ανίχνευση Listeria monocytogenes
Δείγμα (x g ή ml) 1ος Εμπλουτισμός (Half Fraser), Επώαση στους 30οC για 24 hrs Εξάπλωση σε επιλεκτικό υλικό Palcam και ALOA agar 30οC ή 37οC για hrs 2ος Εμπλουτισμός (Fraser), Επώαση στους 37οC για 48 hrs Επιβεβαίωση: Κινητική (motility), Αιμόλυση (hemolysis), Ζύμωση σακχάρων (mannitol, rhamnose,xylose) Εξάπλωση σε επιλεκτικό υλικό Palcam και ALOA agar 30οC ή 37οC για hrs

4 Half Fraser (ζωμός) Fraser
υδρόλυση της εσκουλίνης σε εσκουλιτίνη Αντιδρά με ιόντα σιδήρου καστανό –μαύρο σύμπλεγμα Palcam agar L. innocua L. monocytogenes ALOA agar χρωμογόνο υπόστρωμα (X-glucoside) με την ανίχνευση β-γλουκοσιδάσης υποδηλώνει παρουσία Listeria spp., ενώ το ένζυμο φωσφολυπάση C διαφοροποιεί την L. monocytogenes

5 Ανίχνευση Salmonella Δείγμα (x g ή ml)
1ος Γενικός εμπλουτισμός, Επώαση στους 37οC για hrs 2ος Ειδικός εμπλουτισμός (Rappaport-Vassiliadis medium, RSV), Επώαση στους 42οC για 48 hrs Εξάπλωση σε επιλεκτικό υλικό XLD ή Red phenol/ Briliant green agar 37οC για hrs Επιβεβαίωση

6 Άγαρ Ξυλόζης Λυσίνης Δεσοξυχολικού άλατος
Rappaport-Vassiliadis medium Πράσινο του μαλαχίτη και χλωριούχο μαγνήσιο Επιτρέπει την αύξηση της Salmonella στους 42οC XLD: Άγαρ Ξυλόζης Λυσίνης Δεσοξυχολικού άλατος Εντεροβακτήρια ζυμώνουν την ξυλόζη Salmonella ζυμώνει την λυσίνη Το θειοθειϊκό νάτριο και κιτρικο σιδηρο(ΙΙΙ)αμμώνιο δρα ως δείκτης παραγωγής υδροθείου με το σχηματισμό αποικιών με μαύρο κέντρο

7 Καταμέτρηση Escherichia coli
Δείγμα (x g ή ml) Ομογενοποίηση σε διάλυμα Πεπτόνης 0.1%, Εξάπλωση σε χρωμογόνο επιλεκτικό υλικό Tryptone Bile X-glucuronide Agar (ΤΒΧ) στους 44οC για 24 hrs Το ένζυμο ß-D-glucuronidase διαφοροποιεί τα E. coli ssp. από τα άλλα εντεροβακτήρια καθώς οι αποικίες εμφανίζονται μπλέ-πράσινες

8 Staphylococcus aureus
Καταμέτρηση θετικών στην πηκτάση σταφυλόκοκκων Staphylococcus aureus Δείγμα (x g ή ml) Ομογενοποίηση σε διάλυμα Πεπτόνης 0.1%, Εξάπλωση σε χρωμογόνο επιλεκτικό υλικό Baird-Parker agar στους 37οC για 48 hrs Περιέχει κρόκο αυγού-ενώσεων τελλουρίτη Παραγωγή λεκιθινάσης αδιαφανής ζώνης γύρω από την αποικία Παραγωγή λιπάσης διαυγούς ζώνης γύρω από την αδιαφανή Επιβεβαίωση μαύρες αποικίες με θετική παραγωγή λεκιθινάσης εξετάζονται ως προς την θετική αντίδραση στην πηκτάση

9 ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΝΕΡΟΥ
Κοινή Υπουργική Απόφαση Υ2/2600/ ΦΕΚ-892 Β'/ Μικροβιολογικές παράμετροι Παράμετρος Tιμή (αριθμός/100 ml) Escherichia coli (E.coli) Εντερόκοκκοι Για το νερό που πωλείται σε φιάλες ή δοχεία, ισχύουν τα ακόλουθα: Παράμετρος Tιμή Escherichia coli (E.coli) 0/250 ml Εντερόκοκκοι Pseudomonas aeruginosa Αριθμός αποικιών σε 220 C 100/ml Αριθμός αποικιών σε 370 c 20/ml


Κατέβασμα ppt "Ανίχνευση παθογόνων μικροοργανισμών στα τρόφιμα"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google