Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΚΩΝ/ΝΟΣ ΜΗΛΙΟΣ, MSc, PhD Δ/ΝΣΗ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΠΔΕ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΚΩΝ/ΝΟΣ ΜΗΛΙΟΣ, MSc, PhD Δ/ΝΣΗ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΠΔΕ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΚΩΝ/ΝΟΣ ΜΗΛΙΟΣ, MSc, PhD Δ/ΝΣΗ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΠΔΕ
ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΖΩΙΚΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ Ευρωπαϊκή και Εθνική Νομοθεσία – Διαδικασίες αδειοδότησης ΚΩΝ/ΝΟΣ ΜΗΛΙΟΣ, MSc, PhD Δ/ΝΣΗ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΠΔΕ

2 ΤΟ «ΠΑΚΕΤΟ ΥΓΙΕΙΝΗΣ» Θέσπιση από την Ε.Ε μιας σειράς νομοθετημάτων που αφορούν την ασφάλεια των τροφίμων και αποτελούν το «πακέτο υγιεινής». Κανονισμός 178/2002 Κανονισμός 852/2004 Κανονισμός 853/2004 Κανονισμός 854/2004

3 ΤΟ «ΠΑΚΕΤΟ ΥΓΙΕΙΝΗΣ» Κανονισμός 882/2004
Κανονισμός 2073/2005 (1441/2007) Κανονισμός 1774/2002 (1069/2009 και 142/2011)

4 Κανονισμός 852/2004/ΕΚ Καθορίζει τις αρχές του HACCP
Καθορίζει την υποχρέωση των παραγωγών τροφίμων για την πλήρωση μικροβιολογικών κριτηρίων για τα τρόφιμα πλήρωση απαιτήσεων ελέγχου της θερμοκρασίας για τα τρόφιμα διατήρηση της ψυκτικής αλυσίδας δειγματοληψία και ανάλυση.

5 Καν 852/2004, Παράρτημα ΙΙ (Επιχειρήσεις παραγωγής τροφίμων)
Εγκαταστάσεις: Γενικές απαιτήσεις για τις εγκαταστάσεις τροφίμων (σχεδιασμός, διαρρύθμιση, κατασκευή, τοποθεσία, μέγεθος, εργαστήρια, νιπτήρες, εξαερισμός) Ειδικές απαιτήσεις για τους χώρους παρασκευής τροφίμων (δάπεδα, τοίχοι, οροφές, παράθυρα, πόρτες, επιφάνειες) Απαιτήσεις για τον εξοπλισμό

6 Καν 852/2004, Παράρτημα ΙΙ (Επιχειρήσεις παραγωγής τροφίμων)
Προσωπικό Υγιεινή Υγεία Εκπαίδευση

7 Καν 852/2004, Παράρτημα ΙΙ (Επιχειρήσεις παραγωγής τροφίμων)
Προϊόντα/πρώτες ύλες Μεταφορά Απορρίμματα τροφίμων Νερό Διατάξεις που εφαρμόζονται στα τρόφιμα (έλεγχος παρασίτων, ψυκτική αλυσίδα, απόψυξη) Συσκευασία Θερμική επεξεργασία

8 Κανονισμός 853/2004/ΕΚ Θεσπίζει λεπτομέρειες γύρω από:
Τη σήμανση και την αναγνώριση των προϊόντων Την εφαρμογή του HACCP Τις προδιαγραφές για εγκαταστάσεις – υγιεινή διαδικασιών σε: Σφαγεία Εγκαταστάσεις επεξεργασίας κρέατος Εγκαταστάσεις παραγωγής γαλακτοκομικών Παραγωγή διθύρων μαλακίων Αλιευτικά προϊόντα , κλπ

9 Κανονισμός 854/2004/ΕΚ Επίσημοι έλεγχοι
Γύρω από διαδικασίες – προσωπικό Αρχεία Δειγματοληψίες

10 ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ (PRP) ΠΡΟΙΟΝΤΑ/ ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ ΕΓΚΑΤΑ-ΣΤΑΣΕΙΣ ΔΕΣΜΕΥΣΗ HACCP

11 ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΖΩΙΚΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ
ΕΙΔΙΚΗ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ –ΕΓΚΡΙΣΗ ΠΔ 79/2007 ΚΥΑ 15523/2006

12 ΠΔ 79/2007 Περιλαμβάνει τις διαδικασίες κτηνιατρικής αδειοδότησης εγκαταστάσεων α) σφαγείων β) τεμαχισμού και τυποποίησης κρέατος γ) παρασκευασμάτων κρέατος δ) ψύξης – κατάψυξης κρέατος ε) καθετοποιημένων μονάδων κρέατος στ) ιχθυοσκαλών ζ) συσκευασίας αλιευμάτων η) ψύξης – κατάψυξης αλιευμάτων θ) τεμαχισμού αλιευμάτων

13 ΠΔ 79/2007 ι) ζώντων διθύρων μαλακίων (κέντρα αποστολής,
κέντρα καθαρισμού, εγκαταστάσεις αποκελύφωσης) κ) αλιευτικών σκαφών λ) σαλιγκαριών και βατραχοπόδαρων μ) γάλακτος μέχρι και την παστερίωση του ν) τυποποίησης και συσκευασίας αυγών ξ) αυγοπροϊόντων ο) τυποποίησης μελιού π) ψυκτικών αποθηκών

14 ΠΔ 79/2007 Καταχώρηση: Εγκαταστάσεις ψυκτικών αποθηκών (συσκευασμένων τροφίμων ζωικής προέλευσης) Τυποποίησης μελιού Αλιευτικά σκάφη Έγκριση: Οι υπόλοιπες

15 ΚΥΑ 15523/2006 Η αδειοδότηση των επιχειρήσεων που ανήκουν στο πεδίο εφαρμογής του Καν. (ΕΚ) υπ’ αριθμ. 852/2004 και αφορά τις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, παροχής υπηρεσιών, παρασκευαστών που πωλούν λιανικώς, αποθηκών και αγορών χονδρικής πώλησης, γίνεται από τους Δήμους, μετά από εισήγηση των Διευθύνσεων Υγείας και Υγιεινής των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων. Κατά την αδειοδότηση λαμβάνονται υπόψη οι απαιτήσεις του ως άνω Καν. (ΕΚ) υπ’ αριθμ. 852/2004, της παρούσας απόφασης και τις διατάξεις της ΑΙβ/8577/1983 που δεν έρχονται σε αντίθεση με τον ως άνω Κανονισμό, έως ότου εκδοθεί σχετική νομοθετική ρύθμιση γενικών και ειδικών υγειονομικών απαιτήσεων.

16 ΚΥΑ 15523/2006 Η αδειοδότηση των επιχειρήσεων που ανήκουν στο
πεδίο εφαρμογής του Καν. (ΕΚ) υπ’ αριθμ. 852/2004, 853/2004, 854/2004 και αναφέρονται στο Παράρτημα ΙΙΙ, γίνεται από τις Διευθύνσεις Κτηνιατρικής των Νομαρ− χιακών Αυτοδιοικήσεων, σύμφωνα με τ

17 ΚΥΑ 15523/2006 Στις επιχειρήσεις αυτές συμπεριλαμβάνονται:
Εγκαταστάσεις τεμαχισμού κρέατος, που συνδυάζουν παραγωγή κιμά και παρασκευασμάτων αυτών. Εγκαταστάσεις παραγωγής προϊόντων κρέατος. Εγκαταστάσεις παραγωγής κονσερβοποιημένων μαγειρεμένων φαγητών Εγκαταστάσεις παραγωγής τετηγμένου ζωικού λίπους και καταλοίπων ζωικών λιπών

18 ΚΥΑ 15523/2006 Εγκαταστάσεις παραγωγής ζελατίνης, κολλαγόνου
Εγκαταστάσεις παραγωγής επεξεργασμένων στομάχων, ουροδόχων κύστεων, εντέρων. Εγκαταστάσεις επεξεργασίας κατεψυγμένων αλιευμάτων Εγκαταστάσεις μεταποίησης αλιευτικών προϊόντων Πλοία εργοστάσια Εγκαταστάσεις παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων Εγκαταστάσεις παραγωγής προϊόντων αυγών.

19 ΚΥΑ 15523/2006 Επίσης οι: Εγκαταστάσεις παραγωγής παγωτών
Εγκαταστάσεις παραγωγής σαλατών από μεταποιημένα ζωικά προϊόντα. Εγκαταστάσεις παραγωγής μαγειρεμένων φαγητών, πίτσας, σάντουιτς με δραστηριότητα μεταπώλησης και όχι απευθείας διάθεση στον καταναλωτή. Εγκαταστάσεις που παράγουν σούπες, σάλτσες που έχουν χρησιμοποιήσει εκχυλίσματα ζωικών προϊόντων.

20 Σε περίπτωση μεταβολής του ιδιοκτησιακού καθεστώτος ήδη αδειοδοτημένης εγκατάστασης, χωρίς μεταβολή των εγκαταστάσεων, του εξοπλισμού ή της παραγωγικής διαδικασίας, απλή δήλωση μεταβολής και τροποποίηση στην επωνυμία

21 Δικαιολογητικά για την έκδοση κτηνιατρικής άδειας ίδρυσης
Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που προτίθεται να ιδρύσει επιχείρηση θα πρέπει να υποβάλει αίτηση ίδρυσης στην Διεύθυνση Κτηνιατρικής ΠΔΕ με τα παρακάτω δικαιολογητικά: 1. Αίτηση που να περιέχει τα εξής στοιχεία: − το ονοματεπώνυμο ή επωνυμία και διεύθυνση κατοικίας ή έδρας του αιτούντος − το εμπορικό σήμα της επιχείρησης τροφίμων εάν υπάρχει − τον τόπο εγκατάστασης της μονάδας και συνοδεύεται από τα ακόλουθα δικαιολογητικά: 2. γενικό σχεδιάγραμμα (κάτοψη) των εγκαταστάσεων με λεπτομερή απεικόνιση και περιγραφή των χώρων 3. τοπογραφικό διάγραμμα του οικοπέδου υπό κλίμακα 1: 500 και τοπογραφικό διάγραμμα της περιοχής υπό κλίμακα 1:10.000 4. πίνακα απαρίθμησης και περιγραφής του τεχνικού εξοπλισμού των ειδικών συσκευών και οργάνων της εγκατάστασης με σχεδιάγραμμα τοποθέτησής τους στο χώρο,

22 Δικαιολογητικά για την έκδοση κτηνιατρικής άδειας ίδρυσης
5. τεχνική περιγραφή της λειτουργίας της εγκατάστασης με ιδιαίτερη μνεία στην ημερήσια δυναμικότητα, στο είδος της πρώτης ύλης και των τελικών προϊόντων, στις διαδικασίες παραγωγής, καθώς και την τυχόν ένταξή τους, σε χρηματοδοτούμενα κοινοτικά ή εθνικά προγράμματα 6. προκαταρτική περιβαλλοντική εκτίμηση και αξιολόγηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων και εγκεκριμένη μελέτη επεξεργασίας και διάθεσης υγρών και στερεών αποβλήτων της εγκατάστασης από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, όπου αυτές απαιτούνται.

23 Δικαιολογητικά για την έκδοση κτηνιατρικής άδειας λειτουργίας
Μετά την κατασκευή της μονάδας Αίτηση Διαθέσιμη μελέτη HACCP Κτηνιατρική Άδεια λειτουργίας Έγκριση από ΥΠΑΑΤ ή ΕΦΕΤ Η επιχείρηση μπορεί να παράγει προϊόν

24 ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΟ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ
Κοινοτική νομοθεσία:

25 ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΟ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ
Εθνική νομοθεσία: - αναζητήσεις - νόμοι και διατάγματα - ΠΔ 79/2007 – νομοθεσία - εθνική νομοθεσία – ΚΥΑ 15523/2006

26 ΕΝΤΥΠΑ ΕΛΕΓΧΟΥ Περιλαμβάνουν κωδικοποιημένα τα σημεία της νομοθεσίας για τα προαπαιτούμενα της κτιριακής υποδομής και του εξοπλισμού που θα ελεγχθούν κατά την έκδοση άδειας λειτουργίας Δ/νση Κτηνιατρικής Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας – Ζαΐμη 21, 26110, Πάτρα, , (FAX), Τμήμα Κτηνιατρικής Αιτωλ/νίας – Πολυτεχνείου 47, 30200, Μεσολόγγι, , (FAX),

27 ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ Ποιοι χώροι απαιτούνται για τις εγκαταστάσεις παραγωγής τροφίμων ζωικής προέλευσης; Ανάλογα με τη δραστηριότητα και το μέγεθος της παραγωγής. Πρέπει να μπορούν να τηρηθούν οι απαιτήσεις των Κανονισμών

28 ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ Οι χώροι πρέπει να είναι διακριτοί;
Όχι απαραίτητα. Θα πρέπει να υπάρχει υγειονομικός διακριτός σχεδιασμός. Προς τα εμπρός κίνηση προϊόντων και προσωπικού. Ανεξάρτητες είσοδοι.

29 ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ Πόσα τετραγωνικά απαιτούνται για τον κάθε χώρο; Πόσες τουαλέτες και αποδυτήρια απαιτούνται; Τόσα ώστε να εξυπηρετείται η υγειονομική εκτέλεση των εργασιών κάτω από τις μέγιστες συνθήκες παραγωγής και ανάλογα με το προσωπικό. Ομοίως οι ψυκτικοί θάλαμοι θα πρέπει να μπορούν να αποθηκεύουν προϊόν κάτω από τις δυσμενέστερες συνθήκες (μη διάθεση προϊόντος για κάποιες ημέρες)

30 ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ Από τι υλικό θα πρέπει να είναι φτιαγμένη η κτιριακή υποδομή και ο εξοπλισμός Από υλικό που να πλένεται και να απολυμαίνεται εύκολα.

31 ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ Γενικά η κτιριακή υποδομή και ο εξοπλισμός θα πρέπει να υποστηρίζουν τα συστήματα διαχείρισης της ασφάλειας των τροφίμων, ώστε να μην δημιουργούν επιπλέον απαιτήσεις στους υπευθύνους των επιχειρήσεων τροφίμων επί των διαδικασιών (π.χ χρονικός διαχωρισμός)

32 Η βασικά αρχή που δεν θα πρέπει να ξεχνάμε είναι ότι ο χώρος παραγωγής τροφίμων ζωικής προέλευσης είναι ένας υγειονομικά ελεγχόμενος χώρος, όπου υπάρχουν (σχηματικά) καθαρή και ακάθαρτη περιοχή, καθώς και ότι τα εισερχόμενα στην εγκατάσταση μπορούν δυνητικά να επιμολύνουν το χώρο μας και άρα το προϊόν.

33 ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ (PRP) ΠΡΟΙΟΝΤΑ/ ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ ΕΓΚΑΤΑ-ΣΤΑΣΕΙΣ ΔΕΣΜΕΥΣΗ HACCP

34 Ευχαριστούμε για την προσοχή σας


Κατέβασμα ppt "ΚΩΝ/ΝΟΣ ΜΗΛΙΟΣ, MSc, PhD Δ/ΝΣΗ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΠΔΕ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google