Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΑΣΗΜΑΚΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ Β’ ΕΞΑΜΗΝΟ ΠΕΣΥΠ ΑΘΗΝΑΣ ΜΑΙΟΣ 2017.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΑΣΗΜΑΚΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ Β’ ΕΞΑΜΗΝΟ ΠΕΣΥΠ ΑΘΗΝΑΣ ΜΑΙΟΣ 2017."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΑΣΗΜΑΚΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ Β’ ΕΞΑΜΗΝΟ ΠΕΣΥΠ ΑΘΗΝΑΣ ΜΑΙΟΣ 2017

2 ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΠΑΝΑΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ
Η ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΕ ΕΝΑ ΝΕΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Τεύχος ΕΛ.Ε.ΣΥ.Π. 2003

3 Ο θεσμός της συμβουλευτικής και επαγγελματικού προσανατολισμού σήμερα
Καλείται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στα πλαίσια της κοινωνίας των πληροφοριών, και κυρίως σε θέματα οργάνωσης της εργασίας και της απασχόλησης. Μέσα στο σύγχρονο οικονομικό περιβάλλον το οποίο χαρακτηρίζεται από αστάθεια, ραγδαίες μεταβολές και απρόβλεπτες τεχνολογικές και οργανωτικές εξελίξεις, η προετοιμασία για την αφοσίωση και την διαχείριση των αλλαγών καθίσταται επιτακτική. Οι εξελίξεις στον οικονομικό στίβο οδηγούν σε εξαγορές ιδιωτικοποιήσεις. Η εξέλιξη του ανθρώπινου παράγοντα αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες και ουσιαστικότερες επενδύσεις για κάθε σύγχρονη επιχείρηση, δεν αναφέρεται μόνο στη βελτίωση του επιπέδου εκπαίδευσης και κατάρτισης των ικανοτήτων και δεξιοτήτων των εργαζομένων, όσο κυρίως στην προετοιμασία για την αφομοίωση και διαχείριση των αλλαγών. Η στασιμότητα της αγοράς, η μεταφορά δραστηριοτήτων σε άλλες περιοχές, οι συγχωνεύσεις η μείωση του προσωπικού, η αλλαγή στον τρόπο διοίκησης, η προσωπική σύγκρουση οδηγούν στην απώλεια της εργασίας με σοβαρές επιπτώσεις τόσο στον ίδιο τον εργαζόμενο τους συνεργάτες και στην οικογένειά του.

4 μείωση του προσωπικού Η μείωση του προσωπικού εμφανίζεται συχνά επιτακτική ανάγκη για την εταιρεία που προσπαθεί να επιβιώσει στον σκληρό ανταγωνισμό. Το 55% σήμερα προβαίνει σε μαζικές απολύσεις, περικοπές προσωπικού ως μέτρο πρόληψης μελλοντικών προβλημάτων. Σύμφωνα με έρευνα της Γ.Σ.Ε.Ε το 43% των απολυόμενων είναι άνω των 40 ετών. Σύμφωνα με στοιχεία του παρατηρητηρίου απασχόλησης στην ετήσια έκθεση του 2002 οι άνεργοι που αναζητούν εργασία για μεγαλύτερο διάστημα του 1 έτους αποτελούν το 54% του συνόλου των ανέργων

5 Η συμβουλευτική επανατοποθέτηση
συμβουλευτική επανατοποθέτηση στην αγορά εργασίας αποτελεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα συμβουλευτικής παρέμβασης για την αντιμετώπιση του εν λόγω φαινόμενου, εντάσσεται εννοιολογικά και μεθοδολογικά στην Επαγγελματική Συμβουλευτική, η οποία εκτός από το ότι βοηθά το άτομο στην προσπάθειά του να επιλέξει επάγγελμα έχει και το στοιχείο της εξέλιξης(Κάντας & Χατζή 1993), Μαλιακώση 1994.εφόσον ο επαγγελματικός σχεδιασμός περιλαμβάνει πολλές αποφάσεις που γίνονται σε διάστημα ετών. Η συμβουλευτική επανατοποθέτηση στην Εργασία είναι μια διαδικασία και περιλαμβάνει κάποια στάδια και καθορίζεται από διαδικασίες και μεθοδεύσεις προκειμένου να βοηθήσει το άτομο στη λήψη αποφάσεων που απαιτούνται, για τον επαναπροσδιορισμό της επαγγελματικής του πορείας.

6 Προγράμματα συμβουλευτική επανατοποθέτησης
Ένα πρόγραμμα συμβουλευτική επανατοποθέτησης στην εργασία αφορά στην παροχή συμβουλευτικών και υποστηρικτικών υπηρεσιών στο πλαίσιο των ίδιων των φορέων που προτίθενται να προβούν σε μείωση του προσωπικού για οποιοδήποτε λόγο ή σε ανάδοχες εταιρείες- φορείς (εταιρείες παροχής υπηρεσιών επαγγελματικής σταδιοδρομίας). Η υλοποίησή του περιλαμβάνει ένα πλήρες φάσμα εξατομικευμένων και ομαδικών υποστηρικτικών υπηρεσιών προσανατολιζόμενο στην κατεύθυνση της έμμεσης και καταλληλότερης παρώθησης στην απασχόληση του κάθε εργαζόμενου. Είναι μια συμβουλευτική παρέμβαση που απαιτεί χρόνο και ύπαρξη εξειδικευμένων συμβούλων (ψυχολόγων, επικοινωνιολόγων), έχοντας ως σκοπό τον περιορισμό των κοινωνικών επιπτώσεων από τις απολύσεις των εργαζομένων , μέσω ενός ίδιου κοινωνικού σχεδίου.

7 Συμβουλευτική Επανατοποθέτηση στην Εργασία- Στάδια και απαραίτητες ενέργειες.
Στάδιο 1ο Διαχείριση της Απώλειας Εργασίας: Από την στιγμή που αποφασίζετε η αποχώρηση του ατόμου από την εργασία εργαζόμενος παραπέμπετε στο σύμβουλο προκειμένου να εστιάσει την προσοχή του στο μέλλον. Ο ρόλος της συμβουλευτικής επανατοποθέτησης στην εργασία αρχίζει με την ανακοίνωση της είδησης απόλυσης. Στόχος της είναι να βοηθήσει το άτομο να αποδεχθεί το συμβάν και να επεξεργαστεί τα συναισθήματα της αποτυχίας και της απόρριψης να αναγνωρίσει τις επιπτώσεις σε όλους τους τομείς, να στηριχθεί στις δυνάμεις του κάνοντας ένα νέο ξεκίνημα μέσω της διαδικασίας αναζήτησης εργασίας. Το άτομο στη φάση αυτή βρίσκεται αντιμέτωπο σε ένα αβέβαιο και απρόβλεπτο μέλλον . Η αβεβαιότητα αυτή του προκαλεί ανασφάλεια , βιώνει συναισθηματικές, διανοητικές συμπεριφορές ακόμα και σωματικές διαστάσεις όπως: Σοκ, Άρνηση, θυμός. Μέσω της συμβουλευτικής επανατοποθέτησης στην εργασία γίνεται αξιολόγηση και επαναπροσδιορισμός των αναγκών του ατόμου πού αφορούν όλους τους τομείς της ζωής και που στη συνέχεια θα λειτουργήσουν ως εσωτερική πηγή ενέργειας. Ο σύμβουλος χρησιμοποιεί αυτές τις ανάγκες ως κίνητρα για να κινητοποιήσει και να καθοδηγήσει την εργασιακή συμπεριφορά του συμβουλευόμενου.

8 Αποτελέσματα της Συμβουλευτικής παρέμβασης Επανατοποθέτησης στην εργασία σε αυτό το στάδιο:
1. Η αποδοχή της κατάστασης από το άτομο και η ανάκτηση αυτοπεποίθησης και «δυνάμεων» 2. Η συνειδητοποίηση της επιτακτικής ανάγκης για κινητοποίηση αλλά και η δέσμευση γι’ αυτήν, για τη μεθόδευση στη διαχείριση της αλλαγής με ρεαλισμό και θετική στάση

9 Στάδιο 2ο Επαναπροσδιορισμός επαγγελματικών στόχων (Προσωπική Αξιολόγηση Σταδιοδρομίας).
Ο στόχος της Συμβουλευτικής Επανατοποθέτησης στην εργασία στο στάδιο αυτό επιτυγχάνεται μέσω: A) Ατομικών συνεντεύξεων Β) Χορήγησης ψυχομετρικών εργαλείων (ερωτηματολογίων, τεστ) Γ) Συμμετοχή σε προγράμματα κατάρτισης.

10 Η έννοια της αποτελεσματικότητας σε αυτό το στάδιο αναδομείται και παίζει καταλυτικό ρόλο στην:
Προσωπική αξιολόγηση της σταδιοδρομίας και τη διαχείριση αυτής «ξεκαθαρίζει» τον ορίζοντα των επαγγελματικών του επιλογών σε όλες του τις διαστάσεις (προσωπικότητα, ικανότητες, αξίες, δεξιότητες, επιτεύγματα).(Hackett & Betz 1981).

11 Στάδιο 3ο Εκπαίδευση σε τεχνικές Αναζήτησης Εργασίας & Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας Η «εκστρατεία σταδιοδρομίας» Στόχος σε αυτό το στάδιο είναι η δημιουργία μιας υποστηρικτικής σχέσης μεταξύ του ατόμου και του συμβούλου Στάδια: 1. Διερεύνηση εργασιακού περιβάλλοντος για τον καθορισμό του επαγγελματικού στόχου του ατόμου που συμμετέχει στο πρόγραμμα Συμβουλευτικής επανατοποθέτησης στην εργασία. 2. Δημιουργία προσωπικής επικοινωνιακής στρατηγικής.

12 Βελτίωση των δημοσίων σχέσεων και την εικόνα της εταιρείας
Τα Αποτελέσματα που επιδιώκονται από την εφαρμογή ενός προγράμματος συμβουλευτικής επανατοποθέτησης στην εργασία για τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς συνίστανται στο εξής: Αποφυγή της διάθεσης αντιδικίας των θιγομένων από την απόλυση εργαζομένων Βελτίωση των δημοσίων σχέσεων και την εικόνα της εταιρείας Βελτίωση των ανθρώπινων σχέσεων της εταιρείας

13 Ευχαριστώ πολύ


Κατέβασμα ppt "ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΑΣΗΜΑΚΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ Β’ ΕΞΑΜΗΝΟ ΠΕΣΥΠ ΑΘΗΝΑΣ ΜΑΙΟΣ 2017."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google